Quantcast

Blíží se u nás konec kabelové TV?

| Tisk

V neděli 1.února se vládní koalice shodla na podobě druhé fáze reformy veřejných financí. Vedle snížení základní sazby DPH z 22 na 19% se shodla i na přesunu některých položek z původní snížené sazby (5%) do základní sazby DPH, která má být od května 2004 ve výši 19%. "Horkým bramborem" se opět stala kabelová televize.

V novele českého zákona o DPH v loňském roce nejprve poslanci zařadili šíření rozhlasového a televizního signálu kabelovými rozvody do základní sazby DPH, později ale zjistili, že evropské směrnice umožňují zařadit kabelovou televizi do snížené sazby DPH. Členové Senátu a Poslanecké sněmovny vynaložili závěrem roku 2003 nemalé úsilí na to, aby napravili legislativní chybu z podzimu loňského roku a k 1.lednu 2004 vrátili službu kabelové TV do 5% sazby DPH. V případě neschválení novely hrozilo, že od ledna do konce dubna 2004 bude kabelová TV zdaněna 22 procenty, což by pro provozovatele kabelových sítí znamenalo buď zdražit služby o oněch 16,2% a riskovat tak úbytek zákazníků, nebo zaplatit DPH ze svých zisků. Do 1. května je tedy kabelová TV zatím stále v sazbě 5% DPH.

Jak se ukazuje, kabelové televize jsou trnem v oku řadě našich poslanců a členů Špidlovy vlády. Od 1.5.2004 se má kabelová televize přesunout opět do vyšší, tentokrát 19ti procentní sazby DPH. Provozovatelé kabelových sítí jsou v šoku - podobné tahanice ohledně DPH a přesunů se jen tak nevidí. Od ledna 2004 museli kabeloví operátoři zdražit internet, který se přesunul z 5% do základní sazby (22%) a od května 2004 zde má být opět i kabelová televize (příjem TV a R programů) v 19%.
Poplatky za příjem televizních a rozhlasových programů z kabelové TV jsou již dnes pro řadu zákazníků na hranici jejich možností. Pokud by došlo k dalšímu zdražení, tentokrát díky vyššímu DPH u kabelové TV, část uživatelů by pravděpodobně přešla na omezenou programovou nabídku, případně zrušila kabelovou televizi. V takovém případě můžeme očekávat i na společných na domech opět lesy televizních a rozhlasových antén - mezi nimi sem tam i satelitních.

Provozovatelé kabelových TV se pochopitelně odlivu zákazníků bojí. Letos možná ještě více, neboť se navíc koncem roku očekává start digitální pozemní televize DVB-T, která svým způsobem může situaci na trhu postupně ještě více změnit. Ve výhledu jsou dva multiplexy, byť jen s omezeným pokrytím, které mohou přenášet až 8 televizních programů v digitální kvalitě. Postupným odpojováním současných analogových televizních vysílačů mohou vznikat další multiplexy (tj. vznikne prostor pro další televizní, příp. i rozhlasové programy).

Kabelová TV má konkurenci i v poskytování připojení k internetu. Např. internet od UPC ČR Chello má 45 tisíc uživatelů. Tento počet však dotahuje mobilní operátor Eurotel se svoji službou GPRS Data Nonstop, nebo dnes už desetitisíce spokojených uživatelů bezdrátového připojení k internetu u různých providerů.

Příjmu programů z kabelové televize může zatím směle konkurovat jen individuální příjem televizních a rozhlasových programů ze satelitu. Majitel set top boxu může jen z nejsledovanějších satelitních systémů Astra1 a Hot Bird naladit okolo 400 nekódovaných TV programů a navíc několik stovek rádií v porovnání s několika programy v DVB-T a desítkami TV a R programů v kabelových sítích, u individuálního příjmu bez dalších nákladů, nebo měsíčních poplatků.

Kabelová televize má v mnoha směrech konkurenci - v jednom ji zatím neměla: za kabelovou televizi (příjem TV a R programů) zatím platíme DPH ve výši 5%. Za příjem obdobné služby ze satelitu (UPC Direct, Czech Link) divák zaplatí už 22%. Proč mají být satelitní diváci (abonenti) znevýhodněni oproti uživatelům kabelové sítě? Možná nám svým návrhem vládní koalice odpověděla. Od května bude asi vše jedno a sjednocená daň rozhodne... Můžete si vybrat..


U příjmu TV a R programů nám zřejmě ještě chybí "nějaká" spotřební daň. Že by na to Ministerstvo Financí zapomnělo? :-)

Otázky do diskuse: Co si myslíte o uvedených skutečnostech?

redakce





Reklama




Vybrané články