Quantcast

Praktické zkušenosti se sat. přijímačem PremiumX 7100 PGU ? 1. část

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem PremiumX 7100 PGUPřed nedávnem se mi dostal do rukou tento zajímavý přijímač. Model 7100 PGU patří mezi nejlépe vybavené přijímače této značky. I když o přijímačích Premium bylo již hodně napsáno, není naškodu si připomenout vybavení tohoto modelu. V přední části přijímače naleznete pod odklopným víčkem dva sloty pro CI moduly a také interní čtečku, kterou jsem již měl nainstalovanou. Výrobce dodává čtečku zvlášť a je již na zákazníkovi, aby si ji sám nainstaloval. Není to vůbec složité, kdo již měl rozdělaný nějaký přijímač s vestavěnou čtečkou (např. u nás populární Humax), tak ho nečeká nic nového. Jinak v přední části se ještě nachází trojici základních tlačítek, které slouží pro zapnutí/vypnutí přijímače a pro přepínání programů. V zadní části přijímače se nachází standardní vybavení, které snad ani není třeba popisovat. Navíc zde máme USB výstup a pro mě velmi chvályhodný výstup 12 V, ten se dá naprogramovat na družici (nikoliv na předvolbu jak jsem někde četl). Do přijímače je také možné nainstalovat harddisk pro záznam pořadů.

Testování tohoto přijímače bylo sice krátkodobé, přesto si myslím, že jsem přijímač dost potrápil. Měl jsem k dispozici několik verzí neoficiálních firmware. Díky ruským přátelům jsem měl všechny verze od 1.14 až do součastné verze 1.32, která byla aktuální v době psaní tohoto článku. Tady mohl člověk vidět vývoj, jakým se software ubíral. Zcela jednoznačný důraz byl věnován dekódování programů prostřednictvím softwarového emulátoru. Na tomto místě je však mou povinností vás upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je nelegální a odpovědnost je tedy plně na vás.

O popisu menu bylo myslím napsané také dost, zmínil bych se pouze o některých vlastnostech. K editaci kanálů nemám výhrad, snad jen, že by se mohlo dát manipulovat s celou družicí, či se skupinou kanálů (a to u mnohých jiných značek je běžné). V menu se, kromě notoricky známých položek, také nachází jedna velmi zajímavá volba „LNB Offset Voltage“ . Tuto volbu má jen legendární Nokia 9500 (9600) a ji tam mám aktivovanou. Tato volba zvyšuje napětí na LNB o cca 0,5V a používá se při velmi dlouhých kabelech. Já mám k mé druhé parabole určené pro C pásmo kabel o délce cca 45 m, takže posílení napětí se okamžitě projeví na kvalitě signálu.

Vyhledávání a příjem programů

Vyhledávání programů je dost rychlé, naprosto nemám výhrad, ba dokonce musím říci, že pracuje naprosto precizně. Dost jsem přijímač potrápil. Výhodou je, že přijímač není tolik „háklivý“ na úplně přesné zadání parametru „Symbol Rate“. To se jen tak nevidí, většina přijímačů si na přesnost dost potrpí (+/-1-2 jednotky). Rovněž i kmitočtově velmi blízké kanály ladí bezproblémově. Při ladění vidíme vždy i údaj o síle a kvalitě signálu. U slabších kanálů však moc přesný není, údaj dost „skáče“ klidně ze 3 na 20 % (srovnáno s Humaxem či Nokii). Citlivost tuneru je, ale velmi dobrá. Test byl proveden na slabším kanále ERTU1 (Káhira) na satelitu Nilesat 101 a dále pak na kanále AZTV1 (Azerjbajdžán) na satelitu Turksat 1C. Citlivost byla prakticky shodná s Nokii 9500. Dále pak byl proveden test na signálu z uplinku Telenor Slovakia na satelitu Intelsat 707. Zde byl Premium lepší než Nokia a horší jak Humax 5400. Další příjemná vlastnost je, že lze uložit audio track na předvolbu včetně pouze levého či pravého kanálu. Pokud navolíte v menu preferovaný jazyk češtinu, tak na kanálech ČT 1, 2 a Prima máte navolen automaticky track 2 (tedy mono trasa !). To je sice chyba, ale lze ji odstranit tak, že funkci preferovaného jazyka vypnete. Na kanálech UPC pak přepnete manuálně na češtinu a to již zůstane v paměti na jednotlivých předvolbách.

Rovněž jsem přijímač otestoval pro příjem v C pásmu. Příjemné je, že už zde máme předladěné i satelity v tomto pásmu. Dokonce některé jako Intelstat 707 tu máme dvakrát, a za nim je uvedeno KU nebo C pásmo. Já jsem vyzkoušel příjem ruských státních programů na satelitu Express A1R (3677 Mhz), použitý SR je zde vysoký a to 33,477 Ms/s. Dále pak jsem zkusil paket společnosti Impsat (3878 Mhz), kde jsou vysílány některé jihoamerické programy (Venezuela apod.), tyto programy jsou vysílané v NTSC. Přijímač si se vším hravě poradil a i přepínaní norem bylo plně automatické. Přepínání mezi kanály je standardní, rovněž i při přepínání mezi SCPC kanály nejsou větší prodlevy.

Spolupráce s HDD

Použil jsem harddisky tří známých výrobců (Maxtor, Seagate a Western Digital). Všechny měli 7200 otáček/min. Nejlépe pracoval disk Seagate, cache měl bohužel jen 2MB a ihned to bylo znát. Provedl jsem mnoho nahrávek z různých programů s různými datovými toky. Dost často docházelo k zastavení obrazu při nahrávání, četnost byla vždy podle velikosti datového toku. Disk byl ale nejtišším, pracoval bez jakýchkoliv výpadků. To se už o ostatních dvou harddiscích říci nedá. Oba měli cache 8 MB, takže většina nahrávek je bezproblémová. Nahrával jsem třeba z programu Polsat (uplink na HB - datový tok cca 5 Mbit/s) a nahrávka o délce cca 1 hod byla naprosto v pořádku a i při nahrávání se obraz „nesekal“ Dále jsem zkoušel nahrát z italské stanice Canale 5 (datová tok cca 7,4 Mbit/s), z turecké stanice TRT 1 na Turksatu (cca 7 Mbit/s) a opět nenastaly žádné potíže.

Těch příkladů by bylo mnoho, nakonec jsem si nechal slovenské a české stanice. STV 1 i 2 nečinily problémy, na Markíze ovšem čas od času došlo k zaseknutí při nahrávání, někdy to bylo vidět i na přehrávání z disku. Nejhůře dopadly české stanice ČT 1, 2 a Prima, kde byl i při nahrávání znatelný problém se stabilitou zvuku. Jak víte, tady je audio 384 kbit/s, tedy maximum co DVB dovoluje. Při přehrávání byl již zvuk v pořádku, ale i tady to občas s obrazem „škublo“, byť méně než při nahrávání. Volba kvality nahrávky na to měla jen nepatrný vliv.

Nakonec jsem ještě trošku podráždil disk, když dostal za úkol nahrát zdrojový signál pro studio RTL v době velké ceny formule 1 (datový tok 14 Mbit/s !). Trhalo se to velmi, prakticky nepoužitelné a to jak při nahrávání, tak při vlastní reprodukci z disku.

Horší je, že oba disky občas vypadnuly, zejména při startu přijímače, byl občas slyšitelný výpadek disku. Přijímač se musel znovu vypnout a zapnout. Nahrávky zůstaly v obou případech zachovány. V případě Western Digital, ale přijímač hlásil, že mám k dispozici méně než 1 minutu na disku, což byl nesmysl, protože mě vždy zbývalo několik hodin. Pokud jsem chtěl na tento disk nahrát, tak jsem ho musel opět naformátovat. U disku Maxtor byla situace lepší, protože volné hodiny zůstaly zachovány.

Nejprve jsem myslel, že se přijímač chová nějak „abnormálně“, ale na jednom ruském fóru byly tyto problémy popisovány. Dalším problémem, opět na tomto fóru uvedeném a mnou ověřeném, byla neschopnost přijímače vůbec nabootovat s diskem Maxtor. Nakonec se to takovou malou „fintou“ mě podařilo, ale po úplném vypnutí síťovým vypínačem je nutno znovu tuhle „fintu“ aplikovat, aby vám přijímač opět nabootoval. Jen pro zajímavost pokud použije starší firmware (např. 1.14) tak to bootuje bez problémů, takže je to softwarová záležitost.
Příjemnou vlastností obsaženou v posledních verzích firmware je uvedení harddisku do „spícího režimu“. Nejmenší hodnota je po 10 minutách provozu. Tady by určitě mohla být i menší hodnota (možná by disk mohl po nabootování být právě v tomto režimu, ale to je otázka názoru).

Dekódování



No když už jsem nakousnul téma dekódování programů, je opravdu zajímavé jak si přijímač s tímto fenoménem poradil. O tom jak se klíče nutné pro dekódování zadávají a které programy umí dekódovat, bych se raději nerozepisoval. Výhodné je, že se nemusí pracně dávat přes dálkové ovládání, ale můžete k plnění použít i PC (ale ani to není většinou zapotřebí, protože řada kanálů jede „autoupdate“). Co je ale důležité, a u mnohých přijímačů tato funkce vůbec není, je možnost uložit PMT pid na předvolbu. Pokud daný kanál používá více druhů (identů) kódování, můžete si vybrat, který druh chcete a ten pak uložit na předvolbu.

Samozřejmě i zde naleznete určité chybky, že má např. jednu paměťovou banku určenou pro více providerů, ale to je již otázka vývoje firmware. Ještě snad jedna zajímavost, emulátor a s ním i interní čtečka se dá prostřednictvím určitého postupu aktivovat i deaktivovat.

Interní čtečka podporuje řadu dekódovacích systémů, já jsem pozitivně odzkoušel originální karty na systém Viaacess, Seca a Cryptoworks. U posledně zmiňovaného systému se sice zpočátku objevily problémy, které se ale podařilo vyřešit. Pracují bez problémů všechny naše domácí karty.

Pokračování příště.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články