Quantcast

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhu

| Tisk

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhuJak už sám titulek napovídá, v následujícím článku se dnes budu zabývat receiverem s vestavěným harddiskem. I když technickými specifikacemi lze TechniSat Digicorder S1 zařadit mezi základní harddiskové přijímače, má i tento model TechniSatu několik (v dnešní době ještě pořád) nadstandardních možností.

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhuNa začátku bych méně informovaným představil tento satelitní receiver z obecného pohledu. Jedná se o satelitní receiver s vestavěným harddiskem (dodáván je s HDD ve velikostech od 40GB po 160GB). Na předním panelu přijímače jsou tlačítka na zapnutí/vypnutí přijímače a pro přepínání programů. Také zde najdeme sklopná dvířka, za kterými byla u testovaného modelu jen jedna šachta Common Interface. I když je zde příprava i pro druhou šachtu, u tohoto modelu byla tato možnost zablokována záslepkou. Na zadním panelu pak najdeme klasický RS-232 pro připojení k PC, vstup a výstup modulátoru, 2 x SCART, 3 x CINCH, optický digitální výstup zvuku, koaxiální (elektrický) digitální výstup zvuku, výstup S-Video, přívod satelitního signálu (LNB IN), prosmyčkování k jinému receiveru (LNB OUT), odpojitelnou přívodní síťovou šňůru. Protokoly DiSEqC jsou podporovány ve verzích 1.0 a 1.2 s podporou USALS.

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhuNa první pohled je již design receiveru na lepší úrovni než modely bez HDD, i když si myslím, že by mu přece jen více slušel ještě "hezčí kabát", hodně uživatelů ovšem potěší vícesegmentový display zobrazující název přijímané stanice (samozřejmě i rádiové). Také menu je již po grafické stránce trošku propracovanější oproti základním modelům, k velmi hezkému provedení typu Humaxe 8100PVR podle mého názoru bohužel ještě pořád nedosahuje. Jinak se ale menu ovládá docela příjemně, je středně rychlé, jen při ukládání změn či dat je nutné mít chviličku strpení (což je celkem obvyklé - snad jen uživatelé eMTechů zvyklí na nadstandardně rychlé reakce těchto receiverů mohou mít pocit, že to není úplně ono). Taktéž miniprodleva při přepínání nezakódovaných i zakódovaných stanic je "v normě" (oproti eMTechu opět o něco pomalejší - rozdíly jsou samozřejmě velmi malé).

Zajímavě je u tohoto receiveru (ale i u ostatních u nás prodávaných TechniSatů) řešeno DiSEqCové přepínání mezi více LNB (konvertory). V menu máme totiž možnost zadat pro jeden vstup přepínače motor a pro další tři vstupy další konkrétní pozice (např. DiSEqC1=motor, DiSEqC2=Astra1, DiSEqC3=Astra2, DiSEqC4=Hotbird). V takovémto případě pak při přepínání stanic je jednotlivým pozicím prioritně přidělen konkrétní vstup DiSEqC, pokud daná pozice na oněch zbývajících třech vstupech není, je pro ni použito motorové řešení. Zároveň jsme v tomto menu při změnách již uložených pozic dotázani, zda chceme stávající programy z této pozice smazat, či zda je přiřadit k tomuto novému nastavení. Nehrozí tedy (jako např. u Humaxe 8100PVR) že při změně přijímané pozice z možnosti přepínače na možnost motoru (nebo obráceně) příjdeme o veškeré uložené stanice a musíme si je naladit znovu.

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhuPři vyhledávání stanic je možno použít varianty automatického prohledávání všech nainstalovaných satelitů, automatické prohledávání jedné satelitní pozice, ruční prohledávání transpondéru, ruční prohledávání s ručním zadání PIDů. Všechny možnosti mají samozřejmě ještě tradiční podmožnost uložení buď všech nebo jen volných nalezených stanic. Po proladění se receiver dotáže, zda má nalezené stanice uložit do seznamu favoritních stanic anebo je ponechat pouze v seznamu všech stanic. Tady je nutno podotknout, že u tohoto receiveru je seznam stanic koncipován odlišně od ostatních na našem trhu běžně dostupných receiverů.
V seznamu všech stanic jsou stanice uloženy dle abecedy, přičemž u každé stanice je zobrazena i její satelitní pozice na orbitě (např. Go TV 19.2°E). V tomto seznamu se stanicemi nelze hýbat, jejich pořadí je dané abecední posloupností. Stanice lze zde pouze mazat (i skupiny - avšak pouze jen za sebou následující stanice) anebo přiřazovat (odstraňovat) do (z) favoritní skupiny. Při editaci stanic je tato skupina zobrazena na polovině obrazovky, přičemž na druhé polovině je seznam favoritních stanic. V seznamu favoritních stanic pak již můžeme stanice přemisťovat či přejmenovávat (oboje pouze jednotlivě) anebo odstraňovat (pouze ale z favoritního seznamu - konečné smazání lze provést pouze v seznamu všech stanic).

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhuDalší zajímavostí či odlišností je potom vestavěný teletext. Tento má totiž paměť na stránky a to až na 800 stránek! Také disponuje tlačítkem hold (přidržení stránky) a funkcí prolnutí teletextu s obrazem přijímané stanice. Teletext má o něco menší rozměry nežli obrazovka (není přes celou obrazovku), což mě osobně sice nijak netrápilo, pokud ale má někdo menší rozměr obrazovky, kterou sleduje z větší vzdálenosti, tak mu toto potom může vadit. Největší vadou teletextu je pak zobrazování vadných znaků v českém txt. Přičemž nejde o chybějící diakritiku, nýbrž o kompletně vadné znaky nahrazující písmena s diakritikou nesmyslnými znaky. Pokud máme k dispozici teletext přímo z našeho televizního přijímače není samozřejmě nutné používat tento vnitřní teletext receiveru. Jinak trochu zajímavé je, že u českého EPG je pak zobrazován text správně, jen bez diakritky (zkoušeno na paketu UPC Direct).

Jedna z věcí, která mne u TechniSatů těší, je automatická úprava hodin při přechodu z letního na zimní čas (a obráceně). V menu receiveru se totiž nemusí volit jen tradiční +2 (či +1) hodina, ale je zde i možnost zadání přímo konkrétního regionu (např. Germany -Německo či Austria -Rakousko, ...) a receiver si pak již upravuje čas sám dle stanoveného regionu.

Upgrade receiveru je možný z družice Astra1 (19.2°E, 12669 V 22000 PID 1809 SID 12345) nebo je také možné software upgradovat přes počítač anebo vytvářet settingy s pomocí editačního programu (TechniPortXV) - ke stáhnutí na stránkách autorizovaného dovozce (viz. níže). Ke zjišťování možnosti nového softwaru přes satelit dochází při každém vypnutí receiveru a také lze v menu přijímače nastavit tuto autodetekci na určitou pravidelnou hodinu (standardně přednastaveno na čtvrtou hodinu ranní). Autodetekci nastavenou v menu lze deaktivovat, zjišťování nového sw při vypnutí lze obejít dvojitým stiskem vypínacího tlačítka, kdy se v takovémto případě receiver vypne okamžitě, bez zjišťování nových aktualizací.

TechniSat Digicorder S1 - další receiver s harddiskem na našem trhuAsi největší zklamání přišlo při testech na výpadky v obraze i zvuku při přechodech kódování na stanicích ČT. Z třinácti přechodů na kód receiveru sedmkrát obraz i zvuk vypadl a již sám nenaskočil, bylo jej nutné přepnout na jinou stanici a zpět. V ostatních šesti přechodech na kód proběhla změna naprosto hladce. Snad se tedy dočkáme v dohledné době zlepšení v tomto našem specificky českém "veřejnoprávním" problému (myšleno spíše zlepšení ze strany výrobce, neboť zlepšení ze strany ČT zřejmě již nepříchází moc v úvahu).

Co se týká vestavěného harddisku je příjemně tichý a s jeho funkčností jsem neměl absolutně žádné problémy, takže mne ani neudivilo, když jsem po otevření příjímače zjistil, že se jedná o populární značku Seagate. Při přehrávání uložených záznamů i při shiftování jsem i při vypnutém zvuku a absolutním tichu v místnosti harddisk prakticky neslyšel, při provozu v nahrávacím režimu byl již o něco malinko hlasitější a při absolutním tichu v místnosti bylo slyšet jeho slabé cvakání. Harddisk se při nečinnosti vypíná (respektive se ukládá k jakémusi spánku či pohotovostnímu stavu - neběží tedy neustále jako např. u Humaxe 8100PVR) a opět startuje do 10sec. pokud je aktivován. Dálkové ovládání disponuje tlačítkem určeným pro rychlé spuštění záznamu. Záznamy se pojmenují automaticky dle EPG, u zkoušených (již nových) softů je lze pak i jednoduše a příjemně přejmenovávat (bez české diakritiky). V záznamu se lze pohybovat čtyřmi rychlostmi převíjení anebo převíjením skokovým (po deseti minutách). Pořízený záznam lze i editovat a v této editaci ho například sestříhat. V praxi se toto provádí nastavením značek v editaci programu a mezi těmito značkami lze pak záznam mazat. Tento střih však zatím neprobíhá vždy úplně "čistě" a při navázání takto "slepených" částí dojde občas k "digitálnímu" ruchu v tomto střihu v podobě krátkého probliknutí několika kostek do obrazu. Spíš bych prozatím viděl jeho hlavní přednost v možnosti umazání přebývajícího konce záznamu, kdy asi většina z nás nahrává programy s menší (či větší) časovou rezervou a při datovém toku českých programů z CzechLinku a dle velikosti použitého harddisku (40GB na ně není zase nijak moc) se potom může lehce stát, že umazáním oněch přidávaných "přebytečných" půlhodinek si ušetříme na disku místo pro záznam nejednoho dalšího programu.

Trochu nečekaně se receiver chová při využití funkce timeru. Pokud je receiver v době spuštění předprogramovaného nahrávání ve stand-by režimu, začne sice korektně nahrávat, ale neodchází z něj v tento moment na AV výstupy žádný signál. Tudíž pokud příjdeme domů dříve a chceme se ještě na zbytek pořadu dívat a přitom nepřerušit nahrávání, tak zjistíme, že na televizoru máme pouze black screen. Stačí ovšem stisknout tlačítko power na dálkovém ovladači a výstupy receiveru se aktivují aniž by došlo k přerušení nahrávky. Pokud je receiver v době aktivace timeru zapnut, tak výstupy zůstávají aktivní neustále. (odstavec upraven na základě podnětu našeho čtenáře "Zdeňka" - jemuž tímto děkuji, autor)
Jinak v timeru lze naprogramovat až 124 záznamů časově rok dopředu. Na harddisk lze pak nejvýše uložit 999 záznamů. Co se týká pak oné výše zmíněné archivace pořízených záznamů, ta je prozatím reálná spíše pouze přes scart výstup na jiné archivační médium, jelikož přístroj nemá USB výstup a i když harddisk po vyjmutí z přístroje moje Win XP přečetly, jevil se pro ně jako nenaformátovaný.

Celkově bych já osobně tento receiver ohodnotil velice dobře, pro podmínky českého trhu by však bylo více než vhodné rozšířit ho ještě o jednu šachtu CI a hlavně zdárně vyřešit problém s přechody kódování na ČT.

Závěrem bych rád poděkoval autorizovanému zástupci firmy TechniSat brněnské firmě OMKO ( www.omko.cz ), která mi tento receiver k testům zapůjčila a to na poměrně delší dobu (vzhledem k mojí zaneprázdněnosti jsem se k testům dostával jen postupně) a taktéž mi umožnila nahlédnout do nitra přístroje.

Hodnocení:
+ vícesegmentový display - zobrazování názvů stanic
+ možnost stříhání pořízeného záznamu
+ možnost pořízení záznamu i u rádiových stanic
+ možnost dodatečného uložení time-shiftovaného záznamu
+ time-shift omezený pouze volnou kapacitou HDD
+ vypnutý HDD pokud není používán, start do 10sec.
+ podrobná technická info o sledované stanici (datový tok obrazu, zvuku, rozlišení obrazu, ...)
+ žánrové EPG
+ automatická aktualizace softwaru (s možností vypnutí této možnosti)
+ výstup S-Video
+ digitální výstup zvuku jak optický tak elektrický (koaxiální)
+ na harddiskový model relativně malé rozměry (370 x 220 x 65 mm)
+ správné znaky u českého EPG v paketu UPC Direct, pouze chybí diakritika

- u tohoto modelu jen jedna šachta Common Interface
- problémy s přechody kódu u ČT (je v řešení s výrobcem)
- zatím nemá CZ OSD - menu
- jen jedna favoritní skupina
- chybné české znaky ve vnitřním teletextu
- nemožnost vyvolat seznam stanic jen z jedné satelitní pozice (v nabídce pouze seznam všech stanic, favoritních stanic a seznam stanic dle providerů)



použitá sestava:
receiver TechniSat Digicorder S1
verze hw 23.0 (20)
verze sw 2.22.0.1 (258) i novější verze sw 2.22.0.3 (267b),
HDD Seagate Barracuda 7200 ot. o velikosti 40GB
CAM CW ver. 1.15.015
karta CzechLink Bios 2 i Bios 3


gespa
22.7.2004





Reklama




Vybrané články