Quantcast

Praktické zkušenosti se sat.přijímačem PremiumX 7100 PGU ? 2. část

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem PremiumX 7100 PGUSpolupráce s CI moduly

Přijímač rovněž bezproblémově spolupracuje s vloženými CI moduly. Odzkoušel jsem CI modul Cryptoworks v1.14, 1.15.015 a 3.01.003. S posledně jmenovanou verzí však přijímač velmi pomalu dekódoval (na mě to už bylo opravdu příliš). Dále jsem vyzkoušel moduly Alphacrypt, Conax 3.03, Conax 4.00e, Viaccess v1.20, opět bez problémů. Nakonec jsem vyzkoušel i modul Magic/Matrix. S Matrixem v1.100 ( s podporou na Cryptoworks) byl malý problém, pokud jsem ho dal do horního slotu (byla v něm karta na Czechlink) a do spodního CI modul Cryptoworks (karta na Slovaklink), tak se obraz na kanálech Czechlinku začal trhat. Pokud jsem moduly prohodil, bylo již vše v pořádku. Modul Matrix, ale blokoval interní čtecku (běžné i u jiných přijímačů), navíc ale blokoval i funkci druhého CI modulu Cryptoworks, takže v mém případě Slovaklink nedekódoval. Pokud byl použitý jiný modul bylo již vše v pořádku.
Dále jsem vyzkoušel jinou variantu (asi klasičtější), ze jsem použil dva moduly Cryptoworks. V interní čtečce byla karta na Slovaklink a v modulech pak Czechlink a UPC karta. Při přepínání se zobrazovala bohužel naše známá hláška „Sorry you cannot …“ Takže nezbylo než použít CI modul Alphacrypt, kde se hlášky dají v menu deaktivovat.

Vypínání/zapínání kódování

Pokud je použita karta (libovolná) v interním slotu, není prakticky žádný problém. Pokud použijete CI modul zůstane tmavá obrazovka. Je důležité upozornit, ze pro takovýto test, je dobré si zapnout přijímač právě v případě free vysílaní třeba ČT1 nebo STV1. A teď čekat, co se uděje až signál bude opět zakódován. Trošku jinak se přijímače chovají (většinou příznivěji) pokud daný kanál sledujete, když je zakódován, pak je volné okno a pak opět zakódován a vy během této doby nic nepřepínáte. Jakmile ale přepnete v době volného okna a vrátíte se ihned zpět tak máte zaděláno na dobrý test přijímače. Obdobně jsem otestoval situaci na kanále Don´t Panic, kdy opět byl problém.

EPG

U řady programů si můžeme vyvolat základní i rozšířené informace o právě vysílaném pořadu. Opět mohu říci, že přijímač si s tím docela dobře poradí. Bohužel neumí azbuku, samozřejmě ani češtinu nebo polštinu. Soustředil jsem se na některé providery, jejichž EPG činí mnohým přijímačům řadu problémů. Premium vypisuje řádně celé texty, odzkoušeno na anglických programech na Astře 2B, rovněž italské programy na Hot Birdu, španělské a portugalské programy na Hispasatu. Průvodce přes tlačítko „GUIDE“ nabízí program maximálně na tři dni dopředu (uvítal bych na týden), tohle EPG na více dní pracuje občas s chybami, i když jsou tyto informace správně vysílány. Než se nám tyto informace zobrazí musíte chvílí počkat (někdy podle mě až moc). Uvidíme co přinesou v tomto směru další verze firmware. Snad kromě dekódování bude kladen větší důraz i na ostatní funkce přijímače.

Teletext a titulky

V posledních verzích firmware, je již k dispozici také teletext přes vlastní přijímač. Vypadá velmi dobře, je pěkně čitelný, umí češtinu (až na diakritiku u velkých písmen – běžné i u ostatních přijímačů). Snad jen malé upozornění, že je nutné tlačítko „Text“ stisknou dvakrát. Po prvé se zdánlivě nestane nic (uvolní se teletextový signál pro TV přijímač), po druhé se objeví teletext na černém pozadí, potřetí je režim „mix“ (za teletextem prolíná obraz) a po čtvrté teletext úplně zmizí. Titulky (české) jsem vyzkoušel na programu BBC Prime na satelitu Hot Bird. Příjem naprosto perfektní, včetně plné diakritiky !

Komunikace s PC



Nesetkal jsem se s žádnými problémy. Jak změna firmware, tak i jiných dat nečinní problémy. Samozřejmě je nutné dodržovat určitý postup. Je k dispozici také výborný editor programů, takže kompletní editaci settingu si můžete provést v PC. Byl jsem doslova nadšen, jak se s ním výborně pracovalo. Jen jednu chybku jsem našel, editor nemá parametr pro uložení levého nebo pravého audio tracku. Takže si to musíte změnit až v přijímači. Máte ještě k dispozici další editor na tzv. predata, v podstatě si jím můžete upravit transpondéry na všech satelitech. Kromě spojení přes port RS232 je možné použít pro přenos dat mezi přijímačem a PC i USB port. Bohužel je přenos USB pouze ve verzi 1.1 a tudíž velmi pomalý. Pomoci utility pro USB, je možné daný záznam z harddisku, který má příponu .pvr převést do klasického mpegu. Měl jsem k dispozi všechny verze této utility, ale ta konverze někdy neproběhla korektně. Takže některý záznam šel přehrát v PC bez problémů, u jiných jsem se musel více snažit to rozchodit. Ale podařilo se vždy.

Závěr

Podle mě docela dobře udělaný přijímač, který je jistě přejemným oživením trhu se satelitní technikou. Jeho doménou je samozřejmě neoficiální příjem placené televize, které zvládá až na mírné chybky docela dobře. Je možné ho doplnit o příslušný CI modul, který nám pak zpřístupní další programy. Pro příjem více paketů v sytému Cryptoworks bych dal přednost jinému přijímači. Ale kdo ví co bude obsaženo v dalším firmware. Zajímavostí je, že maximální zvukový výstup tohoto přijímače je cca o 40 % slabější ve srovnání s ostatními receivery (Humax, Kaon, Nokia).I tato skutečnost byla diskutována na jednom ruském fóru, pokud ale nemáte jiný přijímač, tak to ani nepoznáte. Ale názor ať si udělá každý sám.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

14.7.2004

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články