Quantcast

DVB-S karty Technisat SkyStar v praxi

| Tisk

DVB-S karty Technisat SkyStar v praxi (DVB karta včetně příslušenství)Před nedávnem jsem měl možnost vyzkoušet několik DVB-S karet Technisat. Jednalo se o karty SkyStar 2 PCI, SkyStar 2 USB a SkyStar 1 CI.

Nejprve jsem vložil do PCI slotu svého PC kartu SkyStar 2. Používám PC s motherboardem ASUS P4P800 Deluxe, procesor P4 2.6 GHz, RAM 512 MB, grafiku AI Radeon 9600 Pro. Používám multiboot s operačními systémy Win 98 a Win XP. Instalace pod Win 98 proběhla bezproblémově, použil jsem nejnovější drivery 4.3.0 (později i 4.2.10), které jsem stáhnul z internetu. Poté jsem nainstaloval utilitu Server4PC od Technisatu. Takže nyní už mě zbývalo, jen se podívat po nějakém vhodném DVB přehrávači.

Příjem programů

Těch přehrávačů je na netu celá řada, ale musím hned na začátku říci, že se velmi těžko hledá nějaký, který by byl úplně ideální. Navíc je zapotřebí si uvědomit, že vznikají stále nové verze těchto přehrávačů, kde se opravují nedostatky z předchozích verzí. Já jsem nejprve použil software ProgDVB 4.44.2. Obsluha je velmi jednoduchá, což je jeho výhodou. Vyzkoušel jsem naladit celou řadu programů a to jak MCPC tak i SCPC. Vše proběhlo tak jak má, naladil jsem mimo jiné i kanály s nízkou přenosovou rychlostí a to i pod 2 MB/s. Dále mě zajímal příjem v C pásmu. Tady jsem pozitivně vyzkoušel příjem ruských programů z Expressu A1R, kde je vysoká SR 33.4 MB/s. Ani příjem signálu v NTSC nedělal kartě žádné potíže. Všechny programy se daly okamžitě nahrávat k pozdějšímu zpracování. Rychlejší a lepší se mi jeví starší verze tohoto programu.

Tuner

Citlivost tuneru jsem prověřil na Intelsatu 906 na programu UTV Uganda (3724 R), kde je příjem na mé Nokii 9500 hraniční, bez žádné signálové rezervy. Karta ale nic nenaladila, indikátor kvality signálu byl stále na nule. Byl to opravdu ale extrém, u kterého musí být mimořádně citlivý tuner. Vyzkoušel jsem i příjem slabších programů na Nilesatu a tady už byl výsledek pozitivní. Měl jsem dokonce k dispozici ještě jeden kus této karty, takže jsem si mohl udělat srovnání. Karty se chovaly naprosto identicky.

Při svém experimentováni jsem ale narazil na jiný zajímavý problém. Ve své sestavě používám hodně relátek na 12V a navíc signál mám hodně silný (parabola 210 cm a LNB Invacom). Pokud jsem chtěl naladil na Astře nějaký signál nad cca 12600 Mhz, tak mě stále indikátor kvality signálu ukazoval velmi malou hodnotu nebo dokonce na transpondéru ORF nulu. Nakonec jsem použil Nokia satellite ekvalizér, pro vyrovnání průběhu VF signálu a tím se problém odstranil. S tímto problémem jsem se před mnoha léty setkal u receiveru Nokia 9600, proto jsem měl také ten ekvalizér k dispozici.

Příjem v MPEG 4:2:2

No, ale vraťme se zpět k samotné kartě a k použitému DVB přehrávači. Co mě jako fajnšmekra zajímalo, byl příjem signálu v normě MPEG 4:2:2, kterou užívá řada broadcasterů pro své přenosové kanály (feedy). Asi nejvíce jich najdeme na Eutelsatu W3A. Jako první se mě na monitoru objevil monoskop slovenské STV Bratislava a následoval záznam ze setkání předsedů vlád Slovenska a Itálie. Dále jsem naladil nějaké sportovní přenosy, zpravodajství ruské NTV+ a několik monoskopů. Fanoušek feedů by si určitě smlsnul.

Příjem HDTV

Nakonec mě zajímal příjem HDTV. Zatím toho moc není, jen několik promo kanálů na satelitech Astra, Hot Bird a Sirius. Na Astře 3 jsem sledoval kanál HD1, který byl na satelitu Sirius už zakódovaný. V obraze se občas objevila menší chybka. Jako výchozí graf jsem nechal Elecard, vyzkoušel jsem i CyberLink a InterVideo. Ten graf nám udává jak se má zpracovávat datový tok a přes jaké filtry má jít, ty samozřejmě musí být nejprve nainstalovány.

Příjem kódovaných programů

Ano s touto kartou je možné po nainstalovaní příslušného pluginu přijímat zakódované programy. Nejprve bych na tomto místě upozornil, že sledování programů bez řádné abonence je protiprávní. Navíc je skutečností, že takovýchto programů neustále ubývá.
Existují pluginy jako S2emu 1.09 (tady už jede i TPScrypt 2) nebo Yankse 1.31, které podporují softwarové dekódování všech „jedničkových“ systémů, dále pak Conax a Seca 2. S ProgDVB nejdou dekódovat skandinávské ppv kanály Kiosk na Thoru.

DVB-S karty Technisat SkyStar v praxi (USB verze přijímače)Příjem českých a slovenských programů

Je možné také přijímat programy kódované v Cryptoworksu, samozřejmě pokud máte příslušnou dekódovací kartu. Dále pak na sériový port PC musíte připojit programátor Phoenix, do kterého kartu vložíte. Musíte mí příslušný plugin, který umožňuje komunikaci po sériové lince s kartou. CAM emulátory jsem našel na netu dva a to XCWlog (nejde upc) a CWCamEmu.
Já jsem nejprve použil CWCamEmu s ProgDVB. Příjem kanálů UPC i Czechlinku byl bezproblémový. Obraz programů ve Slovaklinku se trochu zadrhával, video se rozcházelo s audiem, a to i při volném vysílání. Tedy chyba není v pluginu, ale v nastavení ProgDVB, zkoušel jsem změnit grafy, ale výsledek byl stále stejný. Takže jsem na to hledal nějaký „lék“.

Další DVB přehrávače

Přepínaní mezi programy je dost pomalé, to byste určitě u klasického receiveru neakceptovali. Proto jsem se díval po dalších DVB přehrávačích. Na CD přiloženém ke kartě se nachází software DVB Viewer, je to ale jenom lite verze, já jsem si nainstaloval registrovanou verzi v.2.2.RC1. Tady byl příjem HDTV naprosto bezproblémový (použitý Marfi`s filter nebo DVB Viewer filter), rovněž MPEG 4:2:2 jelo jako víno. Nepodařilo se mě ale rozchodit komunikaci s některým dekódovacím pluginem, i když jsem četl, že to jde. Je to možná otázka verze DVB Vieweru. EPG je tady docela povedené, ale opět si neporadí s češtinou na kanálech UPC. Teletext chodil výborně, použil jsem příslušný plugin, který si sám přepínal znakové fonty. Jen tak na okraj lite verze z CD neumí HDTV ani MPEG 4:2:2.

Na netu se nachází mnoho dalších DVB přehrávačů. Nejprve jsem zkusil program AltDVB 1.07 . Chování obdobné jako u ProgDVB, dekódovací pluginy jely bezvadně. U příjmu programů v Czechlinku nebo Slovaklinku, při užití pluginu CWCamEmu se vždy obraz „škubnul“, jakmile došlo ke komunikaci s kartou. Tak jsem zkusil XCWlog a tady už nebyl problém, jen mě vadilo, že ten plugin musím manuálně aktivovat a když jsem přepnul na FTA kanál, tak se mu to moc nelíbilo. Takže také to není úplně ideální.

Hledal jsem nějaký přehrávač na jádře DVBCore. Tady jsem vyzkoušel DVB Dream 0.8.6. Tento program bohužel pod Win 98 nemá šanci, takže jsem musel přejít na Win XP. DVB Dream vypadal nadějně a také byl, použil jsem plugin CWCamEmu a obraz na Czechlinku i Slovaklinku byl jako víno. Jen občas při startu programu jsem musel ten plugin aktivovat, nevím proč se to samo deaktivovalo. U některých programů (s nízkým SR) měl problémy se signálem, takže obraz nenaskočil, možná se ještě tomu mělo nějak pomoci, ale na to jsem nepřišel.

DVB-S karty Technisat SkyStar v praxi (SkyStar2 ve provedení PCI)Stahování dat

Kromě řady placených služeb lze tuto kartu použít i pro stahovaní dat bezplatně (zatím). Já jsem použil FDS receiver 0.17a a nastavil utilitu Server4PC na službu EuropeOnline (končí 22.1.?) na Eutelsatu W3A. Data tam jdou různá, většinou různé filmy, epizody ze seriálů, hudba, programy apod.
Filmy jsou rozděleny do mnoha bloků, většinou po 15 MB nebo 25 MB. Takže musíte mít štěstí, aby jste chytli všechny části, což se mnohdy vůbec nepodaří, ale chce to hlavně trpělivost a velký harddisk. Jen tak pro zajímavost, když jsem „sosal“ data, tak zrovna šly dva díly Majora Zemana, nechtěl jsem věřit svým vlastním očím. Pak tam šly různé verze filmů Piranha, já jsem si stáhnul nějaký korejský akční film z tohoto roku (!) a s anglickými titulky, dále pak jsem si stáhnul nějakou epizodu ze seriálu z televize CBS atd. Některé soubory jsou ale pod heslem.

Ostatní DVB-S Karty

Měl jsem k dispozici ještě variantu SkyStar 2 pro USB, nutné externí napájení. Používají se stejné verze ovladačů jako u provedení PCI. Karta neumožňuje příjem MPEG 4:2:2 a HDTV. Jinak je chování identické.


Karta SkyStar 1 CI má 1 CI slot pro vložení modulu. Použil jsem ovladače Technisat v.2.421. Tato karta je poměrně dost nová na trhu, proto je podpora co se tyká různých přehrávačů zatím omezená. Já jsem vyzkoušel software dodaný na originálním CD, velmi jednoduše se ovládá, přehrává FTA (neumí softwarové dekódování), také HDTV, ale nikoliv MPEG 4:2:2. Kódované programy lze sledovat za pomocí CI modulu, který je vložený ve slotu karty. Odzkoušel jsem pozitivně příjem programů v Czechlinku i Slovaklinku s moduly Cryptoworks v.1.14, 1.15.015 a 3.01.003. Nejrychleji spolupracoval se starou verzí 1.14 a také s modulem Alphacrypt 1.05. Vyzkoušel jsem pozitivně také modul Cryptoworks Technisat. Rovněž příjem v C pásmu nečinil žádné problémy. Software ProgDVD také spolupracuje s touto kartou, zde již byl možný i příjem v MPEG 4:2:2 a s příslušným pluginem i lze softwarově dekódovat zakódované programy.


Závěr

Jak je vidět, každý software má své výhody a nevýhody, berte to jako moje vlastní zkušenosti, jiní mohou mít zcela jiné poznatky. Stačí jen jiná verze programů, jiné filtry či grafy a vše může být jinak. Rozhodně lze ale říci, že SkyStar 2 je, vzhledem ke své ceně, výborná DVB karta umožňující příjem také HDTV a MPEG 4:2:2. Máte možnost okamžitého záznamu pořadu a pak jeho zpracování na PC.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení všech DVB-S karet a modulu Cryptoworks Technisat.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články