Quantcast

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C

| Tisk

Na základě vysokého zájmu čtenářů v sekci diskuse o tuto soustavu družic na orbitální pozici 42E jsem se rozhodl napsat pár řádek, které by Vám, satelitním fanouškům, mohly pomoci vyřešit mnohá úskalí, se kterými byste se mohli na této pozici setkat.

Nebudu Vás již unavovat technickými parametry obou družic, pokud budete mít zájem, všechny tyto údaje naleznete na těchto stránkách v sekci Magazín, konkrétně pak v článku: „Příjem programů z družic Türksat“

Při mých testech jsem se zvláště zaměřil na příjem „problémových“ stanic z východních vyzařovacích svazků obou družic ale také na západní svazek družice Türksat 1C

Abychom si mohli nadefinovat minimální velikost přijímací antény, která by ještě postačovala pro bezvýpadkový příjem po celý den, potřebujeme mimo praktických zkušeností dobře znát také údaje o rozložení signálu na zemském povrchu.

K tomu nám výborně poslouží vyzařovací diagramy, ze kterých lze vrstevnicově vyčíst sílu signálu udanou v dBW. Tuto hodnotu již pak můžeme orientačně převést na doporučený průměr přijímací antény.

EurAsiaSat 1 - Východní svazek

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Východní svazek družice EurAsiaSat 1



Türksat 1C – Východní svazek

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Východní svazek družice Türksat 1C



Türksat 1C – Západní svazek

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Západní svazek družice Türksat 1C



Z obou východních svazků je jasně patrné, že intenzita signálu prudce klesá severozápadním směrem od místa nejsilnějšího pokrytí, centrovaného na Turecko, Blízký východ, Zakavkazské republiky a některé republiky bývalého sovětského svazu.

Situace u nás, v České republice a na Slovensku je poměrně příznivá, co se týče východního svazku družice EurAsiaSat 1. Území těchto dvou států je pokryto signálem o intenzitě 40dBW (západní Čechy) až 44dBW (východní Slovensko). Přepočteme-li tyto hodnoty na doporučenou velikost přijímací antény, dospějeme k průměrům 120cm (Východní Slovensko) až 200cm (Západní Čechy).

Vyzařovací diagram východního svazku družice Türksat 1C nám neposkytuje žádnou užitečnou informaci o pokrytí signálem na území České republiky a Slovenska. Hodnoty EIRP nejsou pro většinu tohoto území vůbec definovány, tudíž nám nezbývá nic jiného, než je určit z praktických pozorování. Každopádně se dá říci, že pokud máme zájem sledovat programy z tohoto svazku, máme už co dočinění s DX příjmem – zvláště pak v západních oblastech naší republiky.

Poslední, západní svazek družice Türksat 1C se velmi odlišuje od dvou předchozích. Tento vyzařovací diagram byl navrhnut tak, aby se umožnil příjem Tureckých programů i v oblasti západní Evropy, kde se vyskytuje velmi početná turecká menšina. Co se týče příjmových možností v oblasti Střední Evropy, je situace přesně opačná, jako ve dvou předchozích případech.

Proto v západních Čechách bohatě vystačíme s parabolou o průměru cca 80cm, kdežto dále na východ nároky na velikost antény stoupají. Na severovýchodní Moravě jsme nuceni použít parabolu o průměru cca 120cm, na severovýchodním Slovensku dokonce až 140cm.

Jen ještě dodám, že družice EurAsiaSat 1 vysílá celou řadu zajímavých programů ve svazcích west a s1, které jsem zde neuvedl, protože zde bezproblémově vystačíme s anténou o průměru 80cm na celém území České republiky a Slovenska. Proto, chceme-li „lovit“ další stanice z oněch zbývajících třech svazků, o nichž je dnes řeč, musíme nejprve zajistit špičkový příjem západního svazku a svazku s1 z družice EurAsiaSat 1.

Parametry všech vysílajících stanic na pozici 42E a jejich příslušnost k jednomu z pěti užitých vyzařovacích diagramů naleznete na www.lyngsat.com .

Myslím, že na úvod jsem už uvedl vše potřebné, takže se můžu pustit do vlastních příjmových výsledků.

Příjem jsem uskutečnil na severovýchodní Moravě, konkrétně v Beskydech.
Má přijímací aparatura se skládá z těchto komponentů:

Parabola Gibertini 125*134 cm,
Konvertor Invacom, typ SNH-031,
Koaxiální kabel H125-venkovní o útlumu 18.8 dB (vztaženo na signál o kmitočtu 862 MHz),
Přijímače: Dreambox 7000S – digitální a PACE MSS 1000 – analogový, bez L/T filtru.

Výsledky:
(nebude-li uvedeno jinak, jedná se o stanice v digitálním přenosu)

EurAsiaSat 1 – východní svazek


11734H – Eurasiasat promo – Stabilní příjem se středně velkou rezervou po celý den, a to i za špatného počasí.

11782H – Eurasiasat promo – Analogové vysílání obsahem naprosto totožné s předcházejícím transpondérem. Obraz byl po celý den sledovatelný, kvalitu bych ohodnotil školní známkou 2 mínus. V úseku od 18:00 do cca 20:00 dochází k mírnému zlepšení, pak se dá hovořit o kvalitě 2.

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice ANS
11800H – ANS TV
Velmi zajímavý transpondér, kde dochází k občasnému zakolísání intenzity signálu, bez ohledu na denní dobu. Obecně ale platí, že tuto stanici lze přijímat s větší či menší (popř. někdy i žádnou) rezervou po celý den, za jakéhokoliv počasí. Ve večerních hodinách dosahuje signál na tomto transpondéru svého maxima. U mě to bylo 80% SNR na ukazateli odstupu signálové nosné od šumu.

Jen pro porovnání a představu, na družici Astra1 dosahuji signálových hodnot 85-92% SNR. Co je ale velmi důležité, tento transpondér je velice citlivý na sklon polarizační roviny konvertoru, tzv. SKEW. Proto při ladění této, jinak velmi zajímavé stanice, Vám doporučuji si s tímto parametrem dostatečně pohrát.

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice ART / AVRASYA TV
11819H – ART / AVRASYA TV
Tento transpondér je, co se týče možnosti příjmu, velice podobný tomu předchozímu (ANS TV). I při dostatečně silném signálu okolo 75% SNR je přenos zatížen chybami, které měly za následek drobné výpadky obrazu, klesla-li kvalita signálu pod 68% signálu. Zdůrazňuji, že jakékoliv mnou uvedené hodnoty kvality, analogové síly či chybovosti signálu jsou pouze orientační a nedají se srovnávat s jinými typy satelitních set-top boxů. Opět u tohoto transpondéru doporučuji cit v rukou při dolaďování parametru skew.


Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice CNBC-e
11892H
Toto je první trochu problémový, ale svými vlastnostmi na této družici nepostradatelný transpondér. Spolu s 11025V (VIVA TURK) jej používám jako referenční pro nastavení parametru skew, tak důležitého pro tuto družici. Jelikož skew VIVA TURK a CNBC-e (nebo NTV, Discovery) se dosti podstatně liší, jako správnou hodnotu doporučuji nastavit tu, která se nachází přesně uprostřed mezi ideálním večerním nastavením transpondérů 11025V a 11892H. Toto nastavení se pak dá používat jako „univerzální“ pro celou pozici 42E.

Pokud máme dobře nastaven parametr skew , můžeme stanice na tomto transpondéru sledovat s celodenní rezervou, která se zvláště zvětšuje ve večerních hodinách.

11905H – Kanal D
Jeden z nejsilnějších kmitočtů v tomto svazku – bezproblémový příjem po celý den s velkou rezervou.

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice AYNA TV
11912H – Ayna TV
Vcelku problémový transpondér vyznačující se velkými výkyvy v intenzitě signálu.
Ošetřit se to dá pomocí správně nastaveného skew (viz. 11892H).

Obecně intenzita signálu navečer klesá. Konkrétně já mám někdy velké problémy, abych udržel po celý den plně stabilní signál s mírnou rezervou. Za špatného počasí (déšť a mokrý sníh) se někdy setkávám s výpadky obrazu. Je to, myslím, jedna z mála – ne-li jediná afgánská stanice, která se dá v České republice přijímat.

12002H – ATV Türkiye
Dosti silný transpondér. Při správně nastaveném skew byste neměli mít problémy s příjmem. Navíc stejná stanice vysílá na 12633V, kde pro příjem bohatě postačí parabola o průměru 80cm.

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice KANAL 1


Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice TURCE TV
12006H – Kanal1
12010H - Turkce
12010H – Turkce
Obě tyto stanice patří spíše k těm slabším v tomto svazku. Nevylučuji, že některé přijímače budou mít problémy s naladěním nízkých SR. Dreambox, který je pověstný horší selektivitou, vše zvládl naprosto bez problémů. Pokud Vám při příjmu nepomůže ani precizně nastavený parametr skew (ten se stejně na těchto transpondérech během dne mění), jediným řešením pro kvalitní příjem bude zvětšení aktivní plochy antény.

12017H - paket TGRT
Středně silný transpondér. Intenzita signálu se k večeru prudce zvyšuje.

12028H – Samanyolu TV
Podobné vlastnosti jako 12017H.

Türksat 1C – východní svazek

11175H – TRT1
Analogově vysílaná stanice. Příjem je sledovatelný po celý den, ale není to rozhodně nic světoborného. Kvalitu obrazu bych ohodnotil na 3 mínus, ve večerních hodinách (18:00 – 21:00) ubývá DROB-OUtů a kvalita se stabilizuje tak někde mezi 2-3. Pozdě večer a v noci se stav vrací ke svému standardu. Myslím, že na kvalitním přijímači s L/T filtrem by neměl být problém to „vyčistit“.

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice KANAL 7
11519H – Kanal7
Mimořádně slabý transpondér. Za pěkného počasí se mi podaří ulovit sledovatelný obraz na pár minut, někdy i hodinu, dvě…, a to konkrétně okolo 18:00-19:00.
Doporučený průměr paraboly, který by zabezpečoval trvalý příjem po celý den, bych stanovil na 160cm (východ ČR) až 240cm (západ ČR). Jestli se něco na této družici dá nazvat DX příjmem, pak je to právě příjem tohoto transpondéru. Považuji za ohromný úspěch, že jsem jej vůbec s mou anténou zachytil.


Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice AZ TV1
11607H – Az TV 1
Také nepříliš silný kmitočet, ale oproti 11519H je to něco jako nebe a dudy. Daří se mi jej přijímat vcelku stabilně po celý den. V maximu, které nastává ve stejných hodinách jako u 11519H, překonám 70% hranici SNR. Stabilní obraz se dá sledovat až po hranici 57% SNR.

Je to taková drobná kuriozita, protože málokterý program, přijímaný na dreamboxu je stabilně sledovatelný pod 60% SNR. Stanice je obsahově totožná se svým dvojčetem, vysílaným na dostupnějším satelitu – Eutelsat Sesat 36E.


Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice TRT TÜRK
11694H – TRT Türk
Poslední kmitočet z tohoto svazku, na kterém se pravidelně vysílá, používá turecký veřejnoprávně-regionální program TRT Türk. Náročnost příjmu je podobná, jako u transpondéru 11519H.

Přesto se mi zdají příjmové podmínky lepší. Za pěkného počasí je program sledovatelný, někdy s nepravidelnými výpadky, a to až do pozdně večerních hodin. Ráno a dopoledne je intenzita signálu příliš slabá na to, abych mohl tento kmitočet přijímat. Doporučený průměr paraboly bych odhadl na 150-220cm od východu na západ na území České republiky.

Türksat 1C – západní svazek

Jak již jsem napsal na začátku mého článku, příjem stanic ze západního svazku není na většině území České republiky a Slovenska nijak problematický. V drtivé většině případů by nám měla stačit parabolická anténa o průměru cca 120cm k trvalému příjmu s rezervou na všech transpondérech v západním svazku.

10968V – BRT 1
Možná nejtěžší transpondér k trvalému celodennímu příjmu. Je potřeba mít znamenitě nastavenou polární dráhu motoru a skew konvertoru. Jen tak se nám podaří tento program přijímat s celodenní stabilitou. Ráno a dopoledne je sice intenzita signálu značně vysoká, ale s přibývajícím večerem se signál začne rychle ztrácet až ke svému minimu někdy okolo 19:00, pak se podmínky zlepšují a celý koloběh se zase opakuje.

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice VIVA TURK
11007V – Cine5
Analogová TV stanice, po většinu vysílacího času kódovaná systémem syster/nagravision .
Příjem je kvalitní, hodnotím za 1 ráno, za 2+ večer. Během dne dochází ke změně skew, opravoval-li jsem tuto změnu pootáčením konvertoru v ohnisku, podařilo se mi obraz vyčistit i ve večerních a nočních hodinách.

11025V – paket Cine Digital
Tento transpondér je snad nejaktivnější, co se denní změny skew týče. Doporučuji nastavit zhruba prostřední (odpolední) hodnotu tohoto parametru.
Se změnou intenzity signálu je to zcela obdobné, jako u předcházejícího kmitočtu.


K dalším transpondérům už jen heslovitě:

Praktické zkušenosti s příjmem slabších stanic na družicích EurAsiaSat 1 a Türksat 1C
Příjem stanice SKY TURK
11062V – SKY Turk
Silný signál s rezervou po celý den.

11069V – SHOW TV
Velmi silný signál se značnou rezervou.

11096V – paket TRT
Prostředně silný signál s rezervou do špatného počasí. Občas nepatrně kolísá.

11129V – Flash TV
Ne tak silný transpondér jako jeho předchůdci, nicméně intenzita signálu stále poskytuje středně velkou až malou rezervu, a to celý den.

11135V – Kanal 7 inter, TVT
Středně silný kmitočet, asi tak jako paket TRT na 11096V. Zcela bezpečný příjem po celý den.

11143V – MMC Euroturk
Slabý transpondér s kolísavým průběhem signálu, někdy i s výpadky obrazu a zvuku. Taková černá ovce mezi stanicemi ze západního svazku.



11159V - Kanal A
Středně silný až silný kmitočet. Nepamatuji se, že by mi někdy vypadl.

A co říci závěrem?
Snažil jsem se Vám trochu přiblížit tuto jedinečnou satelitní pozici, kde má skoro každá televizní stanice svůj vlastní transpondér a svou vlastní (často ne-zrovna typickou) symbolovou rychlost. Omlouvám se za nepřiměřenou délku článku, ale chtěl jsem Vám podat co nejvíce mých zkušeností v hutné formě, doufám, že to k něčemu bylo, a pomohlo Vám to udělat si zevrubnou představu o parametrech komponentů, které budou zrovna ve vaši lokalitě pro tu kterou televizní či rozhlasovou stanici potřeba.

S přáním jasné oblohy a všeho dobrého

D2MAC





Reklama




Vybrané články