Quantcast

Humax F3-FOX T v praxi

| Tisk

Humax F3-FOX T v praxiServer parabola.cz Vám již představil dva přijímače od korejského výrobce set top boxů Humax. Do třetice jsem sáhl po DVB-T modelu a dnes tedy představím F3-FOX T, terestrický model ze skupiny přijímačů se standardním vybavením.

Charakteristika přijímače
Receiver Humax F3-FOX T (dále jen Humax) je přijímač určený pro sledování digitální terestrické televize (DVB-T) v pásmu VHF a UHF. Přístroj ve stříbrném provedení má k dispozici 200 programových míst pro televizní a rozhlasové stanice. Podporuje EPG, hry. Dále má 2x SCART, digitální výstup zvuku AC3. Nemá žádný dekodér ani sloty pro externí moduly.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Spolu s přijímačem Humax obdržíme dálkový ovladač včetně baterií, tištěný manuál a nezbytný propojovací kabel.

PŘEDNÍ PANEL
Na čelním panelu Humaxe jsou nalevo 4 tlačítka sloužící pro naprosto základní ovládání - Standby, TV/Radio (přepínání mezi TV a R módem), CH- a CH+ (sloužící pro přepínání mezi TV/R programy). Zhruba uprostřed panelu je zelenožlutý 4 číslicový 7mi segmentový displej.

Humax F3-FOX T v praxiZADNÍ PANEL
Na zádním panelu je vstup pro terestrickou anténu, výstup modulátoru, 2x SCART, 3x cinch (audio L+R a kompozitní video výstup). dále je zde sériové datové rozhraní RS-232C v kruhovém provedení a optický digitální audio výstup S/PDIF.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Dodávané dálkové ovládání (model RT-505) je šedo-stříbrném provedení a vychází z modelové řady nových přijímačů Humax (satelitních 9xxx a nových terestrických modelů). Pro uživatele novějších přijímačů Humax bude tedy ovládání snadné a rychle si zvykne na dálkový ovladač, který se příliš neliší od ostatních modelů. I tento ovladač omožňuje "naučit" ovládat Váš televizor. V dodávaném manuálu je několik desítek značek a příslušných kódů pro řadu televizorů.

V horní části ovladače jsou tlačítka TV a DTV sloužící pro přepínání mezi ovládáním set top boxu a televizor. Je zde také žluté tlačítko Standby. V další části ovladače jsou numerická tlačítka, List (výpis naskenovaných programů), Guide (okamžitý přístup k EPG - pokud se vysílá), Back (přepínání mezi 2 posledními programy), Exit (opuštění menu). Zhruba uprostřed jsou zde 4 ovládací směrová tlačítka pro pohyb v menu. Uprostřed nechyb OK (potvrzení volby). Pod nimi jsou 4 barevná víceúčelová tlačítka. Dále je tu dvojice tlačítek pro přepínání programů a ovládání hlasitosti. Nechybí zde ani tlačítko Menu (vstup do OSD menu), I (programové informace), Mute (potlačení hlasitosti). Jsou zde i tlačítka pro ovládání teletextu a další.

OSD MENU
Grafické menu uživatele a fanoušky přijímačů značky Humax ani v tomto případě nepřekvapí. Vychází opět z novějších modelů. Překvapí ale přítomnost českého a slovenského menu, čímž přístroj získává výhodu před některými jinými přijímači ostatních výrobců. Na druhou stranu chybí v českém menu některá písmena s diakritikou. Jde o "vlastnost" Humaxů, neboť s tímto problémem se setkáme u všech přijímačů Humax, které mají nainstalovaný originální firmware.

OSD menu přijímače obsahuje celkem 5 základních položek - Preference (1), Editovat programy (2), Instalace (3), Systém (4) a Hry (5). Pod menu (1) lze nastavit rodičovskou pojistku, jazyk (menu, zvuku, titulků), čas, časovač, výstup TV/VCR, formát obrazu, výstupní kanál modulátoru a chování menu. V submenu (2) lze manipulovat se všemi naskenovanými programy či jen s oblíbenými. Ty lze pak přesouvat, přejmenovávat, uzamykat, mazat. Menu (3) slouží pro automatické či ruční vyhledávání programů, aktualizaci firmware (pokud se vysílá), uvést přístroj do továrního nastavení a také umožňuje nastavit napájení antény. Podmenu (4) je pouze informační a slouží pro výpis hardware a firmware přijímače a ukazatele hrubého a jemného signálu. Submenu (5) obsahuje 4 hry.

ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM
V menu Instalace jsem spustil "Automatické vyhledávání". Přijímač začal skenovat celé VHF a potom UHF pásmo. Skenování je velmi rychlé a v porovnání s některými jinými modely zhruba o polovinu rychlejší. Proskenování obou pásem trvalo zhruba 45 sekund! Navíc přijímač skenuje celé VHF pásmo, nechybí tedy ani K2 až K5. Poté přístroj vybídl k uložení nalezených programů. Humax nabízí i "ruční" vyhledávání programů. Uživatel zadá kmitočet (nebo kanál), který chce vyhledávat. Jiné další údaje divák nezadává. Bohužel přístroj neumožňuje ukládat tzv. nestandardní programy pomocí PIDů (jen přes setting z PC).

Humax F3-FOX T v praxiProdleva při přepínání programů je malá a to nejenom při přepínání mezi programy v rámci jednoho multiplexu ale i mezi pakety. Potěšila mne poměrně velká odolnost přijímače před rušením digitálního signálu. V porovnání s některými již testovanými přístroji je na tom lépe. Tuto výhodu ale na druhou stranu kazí poměrně malá citlivost přístroje. Proto je Humax vhodný zvláště do míst, kde je silný či dostatečný signál.

Naskenované programy lze uložit do některé z pěti připravených favoritních skupin a zjednodušit si tak přístup k oblíbeným programům. Tyto možnosti pravděpodobně nenajdou velké uplatnění v praxi, neboť v DVB-T není (a nebude) tolik stanic jako na satelitech. Lze tedy říci, že jde o součást menu, která zde zůstala z koncepce menu satelitních přijímačů.

TELETEXT
Humax podporuje jak klasický VBI teletext (příjem teletextu z TXT dekodéru televizoru), tak i stále populárnější OSD teletext, který funguje s českými znaky naprosto bezchybně. Jediným neduhem OSD TXT je malá paměť na stránky.

EPG
Elektronický programový průvodce (EPG) u přijímače funguje uspokojivě. České znaky v kódování ISO-8859-2 (Paketu CRa a Telecomu) nečiní přijímači problémy, horší je to se znakovou sadou ISO 6937 (CDG), kde jsou s českými znaky problémy. Druhý problém je rozsah informací, které přijímač zobrazuje. Humax zobrazí v rozšířeném módu EPG (tj. při podrobných informacích) jen cca 2 řádky textu.

HRY
Pro dlouhé chvíle nebo čekání na svůj oblíbený pořad jsou k dispozici u Humaxu 4 graficky propracované jednodušší hry. Hry u testovaného modelu jsou stejné, které jsou k dispozici u satelitních modelů přijímačů Humax. Nelze ukládat skóre hry.

AKTUALIZACE FIRMWARE
Aktualizace firmware je možná pomocí sériového datového rozhraní RS-232, který je u tohoto přístroje v méně obvyklém kruhovém provedení, pro které však již existují redukce. Pro upgrade firmware je nutný editor Formula pro model NEO a aktuální firmware. Vše lze najít na stránkách výrobce, nebo na českém webu www.humax.cz .

ZÁVĚR
Testovaný přijímač Humax je kvalitní set top box pro příjem digitální terestrické televize. Potěšilo mne především dostupné české i slovenské menu, bezchybný OSD teletext i odolnost přístroje před rušením digitálního signálu.

Přístroj k testům zapůjčila brněnská firma Omko ( www.omko.cz ).

Hodnocení
+ české i slovenské menu
+ OSD teletext
+ 1 favoritní skupina
+ hry
+ digitální audio výstup
+ displej
+ modulátor
+ odolnější proti rušení
+ možnost naprogramování DO na televizor
- "ořezané" EPG
- OSD teletext má malou paměť na stránky
- přístroj neumožňuje ukládat skóre her
- příjem jen volných programů

Testovaná konfigurace (výpis z menu STB status)
Hardwarová verze: NEO REV 1.2
Verze programu: HFTF 1.00.03
Verze zavaděče: L 1.70
ID systému: 1433.0000
Datum vydání: 27.červenec 2004

Vybrané parametry
* 200 předvoleb pro TV a R programy
* vstupní rozsah kmitočtů 48,5 ~ 226,5 MHz a 470 ~ 862 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* vstupní úroveň signálu -70 až -10 dBm
* video dekódování MPEG-2 MP@ML
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* obrazový formát: 4:3, 16:9


* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* A/V vstupy: 2x SCART (CVBS, RGB), 3x cinch, 1x digitální audio výstup (optika)
* modulátor: výstupní kanál (volitelně) 21 ~ 69
* odběr 11 W (v provozu), 7,5 W (standby)
* napájení 90-250V, 50/60 Hz
* hmotnost méně jak 1,2 kg
* rozměry 260 x 50 x 182 mm
* barva přijímače: stříbrná

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články