Quantcast

DVB-T přijímač Mustek-T102 v praxi

| Tisk

Mustek-T102
Přední panel přijímače Mustek-T102
I když ještě nebylo u nás zahájeno řádné vysílání digitální terestrické televize, je na našem trhu k dispozici již bohatá nabídka set top boxů vhodných pro příjem DVB-T. K testům jsem si tentokrát vybral přístroj od značky Mustek, která je známá především v oblasti skenerů ale nejenom tam. Dnes Vám představím přijímač Mustek-T102.

Charakteristika přijímače
Receiver Mustek T102 je přijímač určený pro sledování digitální terestrické televize (DVB-T) v pásmu VHF a UHF. Přístroj ve stříbrném designu má k dispozici 1000 programových míst pro televizní a rozhlasové stanice. Podporuje EPG, MultiVideo. Dále má 1x SCART, složkový výstup s podporou Progressive Scan, S-VHF, digitální výstup zvuku AC3. Nemá žádný dekodér a ani sloty pro externí moduly.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Spolu s přijímačem obdržíme dálkový ovladač včetně baterií, tištěný manuál, nezbytné propojovací kabely a překvapivě i malou externí prutovou anténu, kterou lze použít v místech, kde je dostatečný digitální signál. V případě dálkového příjmu je nutná klasická venkovní anténa.

PŘEDNÍ PANEL
Přední panel přístroje je poměrně neobvyklý. Obsahuje zrcadlový čelní panel, na kterém je nalevo umístěno tlačítko Standby. Další tlačítka jsou rozloženy na pravé straně: Setup, Left/P-, Right/P+, Enter, která slouží pro základní pohyb v menu bez nutnosti použití dálkového ovladače. Nad nimi jsou 3 barevné diody Standby/On, Error a Music. Dále se zde nachází světelný kruh, které obsahuje dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti. Kruh září modrou barvou po dobu provozu přístroje. Je to poměrně zajímavý efekt, ale v noci může působit rušivě. Intenzitu záření nelze regulovat. Na čelním panelu chybí displej. Veškeré údaje jsou proto k dispozici jen na obrazovce.

Mustek-T102
Zadní panel přijímače Mustek-T102
ZADNÍ PANEL
Na zadním panelu najdeme poměrně bohaté vybavení: vstup pro terestrickou anténu, průchozí anténní výstup, datové rozhraní RS-232. Přístroj nabízí kompozitní i S-Video video výstup, dále je zde stereo i digitální koaxiální audio výstup a konečně jedna zásuvka SCART. Přijímač není vybaven modulátorem.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Dálkové ovládání je ve stříbrném provedení, které obsahuje celou řadu šedivých, tmavě zelených a žlutých tlačítek. Celý ovladač je pojat vskutku netradičně a originálně a majiteli přístroje bude delší dobu činit potíže než si zvykne na dva druhy čtveřice tlačítek, které mají ve středu kulaté tlačítko.

V horní části ovladače je trojice šedivých tlačítek pro přepání Progressive Scan, TV Display (přepínání mezi výstup) a TV/Music (přepínání mezi televizním a rozhlasovým módem). Pod nimi je další tlačítko - žluté Standby. Dále zde najdeme tradiční numerická tlačítka, Game (hry), Sleep (aktivace časovače). Ve druhé části DO je tlačítko Setup (vstup do menu), Return (návrat k předchozímu menu/programu). A nechybí zde ani tlačítka PR list (výpis naskenovaných programů), Mute (potlačení hlasitosti) a Favorite PR (výpis favoritních stanic).

Mustek-T102
OSD menu přijímače Mustek-T102; editace programů
OSD MENU
Menu přístroje neoplývá žádnou atraktivní grafikou - to zklame především náročnější zákazníky. Na druhou stranu je menu velmi rychlé, bez jakýchkoliv známek tuhnutí, což je možná důležitější. Volbu barev menu lze měnit prostřednictvím několika předdefinovaných barevných schémat, které nabízí přijímač.

OSD menu je multijazyčné - nechybí ani angličtina či němčina. České/slovenské menu chybí, což je poměrně zásadní nedostatek u přístroje, který si chce získat přízeň u našich zájemců. Základní menu obsahuje 5 položek: Program List (1), Program Search (2), System Setting (3), Game (4) a Personal Style (5). Krátce k obsahuje submenu.

Podmenu (1) slouží pro výpis nainstalovaných televizních a rozhlasových programů. Je zde i možnost třídění stanic. Jednoduše můžete programy seřadit podle názvu stanic, service ID ale i podle čísla kanálů. Submenu (2) lze využít pro manuální či automatické vyhledávání digitálních signálů. Další menu (3) slouží pro nastavení formátu obrazovky, video výstupu, napájení antény, země (časový posun), jazyka menu, rodičovskou pojistku, uvedení přístroje do továrního nastavení a informace o nainstalovaném firmware. Pod položkou (5) najdeme možnost přizpůsobení menu podle svých požadavků (průhlednost menu, barvy menu a další).

ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM
Pro vyhledání všech dostupných stanic jsem v menu Program Search jsem zvolil Automatic Search. Přijímač začal skenovat VHF a poté UHF pásmo. Při skenování je vidět kmitočet i skenovaný kanál a grafický a textový ukazatel průběhu vyhledávání (procenta). Chyběl mi zde ukazatel hrubého a jemného signálu. Skenování trvalo přibližně 1,5 minuty. Přístoj podporuje i "ruční" vyhledávání programů. Uživatel zde zadá kanál, který chce skenovat a na obrazovce se mu hned zobrazí grafický i textový ukazatel hrubého a jemného signálu. Žádný jiný parametr není třeba zadávat. Přístroji ale chybí možnost ručního zadávání PIDů pro tzv. nestandardní kanály.

Zaujalo mne na DO tlačítko Guide. Přes všechna očekávání neslouží pro výpis elektronického programového průvodce (tj. EPG), nýbrž pro náhled devíti po sobě jdoucích kanálech na předvolbách přijímače. Tento systém vzdáleně připomíná kamerový monitorovací systém, kdy obrazovka je rozdělena na 9 malých náhledů, v každém je vpravo nahoře číslo předvolby a pod náhledem název stanice. Pouze jeden z devíti náhledů může ukazovat vysílání stanice (ostatní náhledy zobrazují zachycený snímek).

Prodleva při přepínání programu je malá a to jak mezi programy v rámci multiplexu, tak i při přepínání mezi pakety. Nainstalované programy lze třídit i zařadit do jednoho přehledu oblíbených programů. Stanice lze přesouvat ale i mazat, přejmenování programů přístroj nepodporuje.

TELETEXT
S teletextem mne přijímač Mustek velmi překvapil. Bohužel v negativním významu. Mustek nepodporuje VBI teletext ale pouze tzv. softwarový teletext (OSD teletext), který je velmi pomalý a nemá paměť na žádné následující stránky, listování v takovém teletextu chce proto dostatek trpělivosti. České znaky v teletextu jsou v pořádku.

Mustek-T102
Multiview přijímače Mustek-T102
EPG
Dá se říci, že testovaný přístroj nepodporuje české EPG (elektronický programový průvodce) vůbec. Místo českých znaků se zobrazují symboly. A toto platí jako pro znakovou sadu ISO 8859-2, tak i ISO 6937, které v době testování přístroje používaly společnosti ČRa (České Radiokomunikace, resp. CDG (Czech Digital Group) v rámci experimentálního vysílání.

HRY
Pokud budete čekat na Váš oblíbený pořad v televizi, můžete volný čas využít pro některou ze tří jednodušších her, které nabízí přijímač (Mine, Tetris, Gomoku). Hry neoplývají žádnou špičkovou grafikou, slouží jen jako nadstandardní součást přístroje. Skóre hry není možné ukládat.

AKTUALIZACE FIRMWARE
Aktualizace firmware je možná pomocí sériového datového rozhraní RS-232. Aktuální software lze stáhnout z českého webu www.mustek.cz , kde zájemce najde i podrobný popis, jak postupovat v upgrade. Nutný je datový přímý kabel. Aktualizace se provádí přes Hyperterminál, který je součástí operačního systému Windows.

ZÁVĚR
DVB-T přijímač Mustek - T102 patří do kategorie low-endových přijímačů, tedy kategorie se základním vybavením. U přístroje jsem našel řadu neduhů, některé jsou díky nedokonalému softwaru. Nicméně přijímač obsahuje i některé zajímavé vlastnosti. Nejvíce mne zaujal preview (náhled) k až devíti programům. Přijímač sice náhledy neaktualizuje ale i tak získá uživatel přehled, co jednotlivé programy vysílají.

Přístroj k testům zapůjčila brněnská firma Omko - www.omko.cz .

Hodnocení
+ náhled na 9 TV programů
+ OSD teletext
+ 1 favoritní skupina
+ hry
+ digitální audio výstup
+ výstup S-Video
- design menu
- chaotické rozmístění tlačítek na DO
- nepřehledné EPG
- VBI teletext
- pomalé načítání OSD teletextu
- OSD teletext nemá paměť na stránky
- přístroj neumožňuje ukládat skóre her
- nemá displej
- nemá modulátor
- příjem jen volných programů
- pouze 1xSCART

Testovaná konfigurace (výpis z menu IRD status)
System version: MUC 1.15

Vybrané parametry
* 1000 předvoleb pro TV a R programy
* vstupní rozsah kmitočtů 174 ~ 230 MHz a 470 ~ 862 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* vstupní úroveň signálu -78 až -20 dBm
* video dekódování MPEG-2 MP@ML
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků


* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* A/V vstupy: 1x SCART (CVBS/S-video, RGB, YUV), 3xcinch, 1xdigitální audio výstup (koax), kompozitní video výstup
* odběr 12 W (v provozu), 8 W (standby)
* napájení 240VAC +/- 10%, 47-63 Hz
* hmotnost méně jak 1,8 kg
* rozměry 360 x 52 x 260 mm
* barva přijímače: stříbrná

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články