Quantcast

Topfield TF4000T v praxi

| Tisk

Topfield TF4000T (přední panel)Ze sortimentu set top boxů korejské firmy Topfield jsme Vám v minulosti již představili high-endový hard diskový set top box TF5000 PVR určený pro příjem satelitních programů. Z kategorie low-endový boxů Topfield jsem si pro recenzi vybral model TF-4000T určený pro příjem DVB-T.

Charakteristika
Set top box Topfield TF4000T (dále jen Topfield) je receiver pro příjem digitální terestrické televize (DVB-T). K dispozici je kapacita pro uložení až 2000 televizních a rozhlasových programů, které můžeme setřídit do některé ze čtyř přednastavených favoritních skupin (News, Movie, Music, Sports) s možností vytváření dalších skupin. Topfield podporuje teletext (VBI i OSD), má modulátor i digitální audio výstup (koaxiální). K dispozici je i několik jednodušších her.

Přední panel
Na čelním panelu stříbrného Topfieldu najdeme tlačítko Standby, zhruba uprostřed panelu, kde je běžně umístěn displej, se nacházejí diody, které signalizují provoz. Pod nimi je dvojice tlačítek pro přepínání mezi programy.

Zadní panel
Na zadním panelu se nachází vstup pro terestrickou anténu, RF Loop Out, RS-232, 1xSCART, 3xcinch (video + audio L+R), digitální zvukový výstup (koaxiální), RF Out a RF Loop In.

Topfield TF4000T (zadní panel)Dodávané příslušenství, dálkové ovládání
S Topfieldem se dodává dálkový ovladač včetně baterií a několika stránková uživatelská příručka, která v době testování přístroje byla jen v angličtině. Na české verzi se nyní pracuje.

Dálkový ovladač (DO) Topfieldu má netradiční design (viz. foto). V horní části je tlačítko standby, mute (potlačení hlasitosti), pause (možnost zastavení obrazu), přepínání mezi televizním a rozhlasovým módem, nastavení zvuku, DVB titulků, OSD teletextu, tlačítko UHF (nastavení kanálu modulátoru), FAV (oblíbené programy), barevná multifunkční tlačítka F1, F2, F3 a F4, tlačítko Menu, Guide, Exit, I (info), pár tlačítek pr přepínání programů a ovládání hlasitosti. V dolní části jsou numerická tlačítka, dále pak recall (přepínání mezi dvěma posledně sledovanými programy) a Sleep (možnost nastavení vypnutí přístroje /až 120 minut/).

Menu
Vedle DO mne překvapilo i samotné OSD menu přijímače, které je velmi jednoduché a graficky ne příliš zdařilé. Přístroj má multijazyčné menu - mj. v angličtině, němčině, ruštině či vietnamštině. České či slovenské menu chybí. V menu nelze nastavit i preferovanou českou/slovenskou audio stopu a DVB titulky, neboť Topfield tyto jazyky nepodporuje.

Základní nabídka MENU obsahuje následující položky: System setting (1), Organizing Services (2), Organizing Favorites (3), Installation (4), Information (5) a Game (6). V (1) lze nastavit čas, rodičovskou pojistku, jazyk menu, DVB titulků a audio tracků, A/V výstupu, transparentnost menu, dobu zobrazování informačního proužku a její pozici na obrazovce ale také lze zde naprogramovat událost (časovač). V submenu (2) lze kanály přejmenovávat, přesouvat, zamykat, blokovat, mazat a třídit. V nabídce (3) můžeme kanály zařadit do některé ze čtyř předdefinovaných skupin (News, Movie, Music a Sports), případně je tu možnost vytvoření nových favoritních skupin.

Topfield TF4000T (menu)Menu (4) bude zčásti popsáno v dalším odstavci, proto zde jen uvádím, že je tu možné přístroj uvést do továrního nastavení (volba Factory setting) ale i přenést setting či firmware do jiného set top boxu. Submenu (5) obsahuje jen dvě položky - IRD status (informace o H/W a S/W přijímače) a kalendář.

Praktické zkušenosti s příjmem
V menu Topfieldu jde vybrat Installation a položku Service Search. Zde přístroj nabízí 3 možnosti vyhledávání - automatické (proskenování celého VHF a UHF pásma), ruční (vyhledávání programů na vybraném kanále) a rozšířené (možnost zadání programu pomocí PIDů). Před vyhledáváním je možné nastavit zda má přístroj vyhledat jen volné, kódované či volné i kódované programy, povolit napájení antény 5V. Poté jsem již vybral "Start search..." a přístroj začal skenovat. Zadal jsem vyhledávání všech programů a celého pásma. Po skončení tohoto procesu, který trval přes 5,5 minuty, Topfield vypsal počet nalezených televizních a rozhlasových programů.

Citlivost přístroje je standardní (výrobce udává -78 až -20 dBm) a podle praktického porovnání tyto hodnoty zřejmě odpovídají. Prodleva mezi přepínanými programy v rámci stejného multiplexu je menší než 1 sekunda (nepatrně větší je při přepínání mezi pakety). Topfield zobrazuje v informačním proužku i grafický ukazatel jemného signálu. Textové a grafické ukazatele hrubého a jemného signálu najdeme v menu Installation - Service Search.

EPG
Přijímač podporuje i elektronický programový průvodce (EPG). Topfield si, bohužel, neporadí vůbec s EPG, který se u nás vysílá a zobrazí pouze tzv.eventy (i bez základních info o vysílaném pořadu).

Audio stopy
Uživatel může měnit i audio stopy (pokud je program více vysílá). Samozřejmostí je i možnost nastavení levého, pravého kanálu samostatně. Je to výhodné zejména u pořadů, které se vysílají duálně.

Teletext, VBI titulky
Topfield podporuje i příjem teletextu vložený ve VBI, tzn. možnosti příjmu stránek na televizorech s dekodérem teletextu. Vedle VBI TXT přístroj podporuje i tzv. softwarový teletext (někdy označovaný také jako OSD TXT) který zobrazí stránky přímo přijímač. Otestoval jsem obě možnosti, zvlášť OSD TXT, neboť, jak jsem již uvedl přístroj nemá podporu češtiny, takže mne zajímalo, zda a jak si Topfield poradí s českými znaky v teletextu. Příjem OSD teletextu byl bezproblémový. Všechny znaky s diakritikou byly v pořádku.

Topfield TF4000T (menu)Přístroj podporuje i DVB titulky. Bohužel zatím není možné toto vyzkoušet, neboť žádná ze stanic jej nevysílá.

Hry
Topfield obsahuje i 4 jednodušší hry - ExBlock, BricksLay (obdoba tetrisu), Bomb Hexa a Bug Man. Jde o logické hry bez nějak zvlášť propracované grafiky. Skóre her není možné ukládat.

Závěr
Topfield patří mezi low-endové set top boxy určené pro příjem DVB-T (digitální pozemní vysílání) a z toho plyne jeho využití zvláště u nenáročných uživatelů, kterým postačí základní vybavení přístroje. Velkou předností přístroje je přítomnost modulátoru a digitálního výstupu zvuku. Největší nevýhodou je absence displeje a také problémy s EPG, které STB vůbec nezobrazí.

Přístroj k testům zapůjčila firma Systém ABC, Topoľčany, Slovenská republika, www stránky www.systemabc.sk .

Hodnocení
+ OSD teletext
+ modulátor
+ digitální audio výstup
+ 4 favoritní skupiny, včetně možnosti vytváření dalších
+ hry
- nemá displej
- design menu
- není možný příjem EPG
- přístroj neumožňuje ukládat skóre her
- příjem jen volných programů
- pouze 1xSCART

Testovaná konfigurace (výpis z menu IRD status)
System ID: 533
Loader version: L1.15
Device version: v.5.0.53
Application version: TF-SFT 1.04.33
Last update: Aug 25 2004
Location: Other Europe

Vybrané parametry
* 2000 předvoleb pro TV a R programy
* vstupní rozsah kmitočtů 147 ~ 230 MHz a 470 ~ 862 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* vstupní úroveň signálu -78 až -20 dBm
* video dekódování MPEG-2 MP@ML
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* obrazový formát: 4:3, 16:9


* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* A/V vstupy: 1x SCART (CVBS/S-video, RGB, YUV), 3xcinch
* modulátor: výstupní kanál (volitelně) 21 ~ 69 (PAL), 14 ~ 83 (NTSC)
* odběr 12 W (v provozu), 8 W (standby)
* napájení 90 ~ 250VAC, 50/60 Hz
* hmotnost 1,8 kg
* rozměry 260 x 54 x 185 mm
* barva přijímače: stříbrná

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články