Quantcast

Strong SRT-5110 v praxi

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Strong SRT-5110
Přední panel přijímače Strong SRT-5110
Na stránkách parabola.cz jsem Vám začátkem prosince 2004 představil set top box SRT-5155 určený pro příjem digitální terestrické televize. V katalogu firmy Strong se objevil nový model SRT-5110, který spadá do kategorie low-endových přijímačů. Co přináší zajímavého, nového a případně jaké má neduhy to je tématem této recenze.

CHARAKTERISTIKA
Přijímač Strong SRT-5110 (dále jen Strong) je určen pro příjem digitální pozemní televize. K dispozici je kapacita pro uložení 200 televizních a rozhlasových programů. K dispozici jsou i 4 skupiny pro favoritní programy. Přijímač je vhodný pro mobilní příjem, neboť jej lze napájet 6V.

VYBAVENÍ
Na stříbrném přijímači Strong najdeme na předním panelu pouze dvoubarevnou diodu, která signalizuje provoz přístroje. Větší nabídku vybavení se nachází na zadním panelu - TV OUT, ANT IN, 2 zásuvky SCART pro připojení televizoru a např. videorekordéru, digitální audio výstup S/PDIF a možnost připojení 6V zdroje.

S receiverem se dodává dálkový ovladač včetně baterií, napájecí 6V zdroj a multijazyčný stručný manuál. Nechybí ani uživatelská příručka v českém jazyce.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Strong SRT-5110
Zadní panel přijímače Strong SRT-5110
Dodávaný dálkový ovladač je v povedeném stříbrném provedení a obsahuje nejzákladnější tlačítka pro ovládání přístroje - standby, numerická tlačítka, Menu, ? (nápověda), dvojice tlačítek pro přepínání programů a ovládání hlasitosti, přepínání mezi TV a R módem, nezbytné tlačítko OK a 4 šipky. Dále je zde i tlačítko pro potlačení hlasitosti (mute), LIST (zobrazení programového listu), FAV (zobrazení favoritních programů), SUBTITLE (DVB titulky), GUIDE (programový průvodce), a dvě tlačítka pro nastavení zvuku (levý/pravý kanál a volba audio stopy).

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI
Menu přístroje je multijazyčné, vedle angličtiny, němčiny a dalších jazyků s námi může přístroj komunikovat i v českém jazyce. Menu Strongu není graficky moc propracované.

Základní menu obsahuje celkem 5 položek - Seznam stanic (1), Nastavení (2), Konfigurace (3), Časovač (4), Jazyk (5). Sub-menu (1) obsahuje přehled nainstalovaných TV/R programů, které můžeme přesouvat, přejmenovávat, mazat, uzamykat či vkládat do některé ze čtyř favoritních skupin. Podmenu (2) obsahuje dvě položky - Přidat nové stanice (ručně či automaticky) a Počáteční nastavení, které slouží k uvedení přístroje do továrního nastavení. V submenu (3) lze nastavit jazyk menu ve kterém má s námi přístroj komunikovat, jazyk preferovaného zvuku, volba rozlišení (4/3 či 16/9), TV výstup (RGB, CVBS) a kanál modulátoru (lze nastavit na libivolný v pásmu K21-69, předdefinovaný z výroby je K38). Podmenu (4) slouží pro nastavení časovače - celkem je zde možné předprogramovat až 5 eventů (možnosti: denně, týden, jednou). A konečně poslední položka v menu (5) slouží pro volbu audio stopy u právě vybraného programu (pokud je k dispozici).

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Strong SRT-5110
Hlavní menu přijímače Strong SRT-5110
Po připojení terestrické antény, kabelu SCART a napájecího zdroje k přijímači jsem na dálkovém ovladači zvolil MENU - Instalace - Přidat nové stanice - Automatické vyhledávání. Přístroj nejprve skenoval VHF, poté UHF pásmo. Celá tato procedura zabrala pouhou 1/2 minutu. Při vyhledvání přístroj vypisoval kanál, který právě skenuje a nalezené TV a R programy v multiplexu.

Po nezbytném nainstalování programů lze konečně přepínat mezi programy - to je možné pomocí tlačítek P- a P+. Při přepínání se zobrazuje informační proužek se základními informacemi o stanici - EPG pro aktuální a následující pořad, grafický ukazatel kvality signálu, číslo předvolby, ikonka TV nebo R, číslo kanálu multiplexu, název kanálu a aktuální čas.

EPG
Přístroj podporuje i EPG (elektronický programový průvodce). Najdeme jej pod tlačítkem GUIDE. Při testech si přístroj vůbec neporadil s EPG s diakritikou (paket ČRa). Naopak bezproblémový byl příjem EPG u ČT1 a ČT2 paketu Czech Digital Group, který v době testů vysílal EPG bez diakritiky.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Strong SRT-5110
Vyhledávání programů na přijímači Strong SRT-5110
Přístroj podporuje i VBI teletext (příjem teletextových stránek na televizoru s dekodérem teletextu). Testovaný Strong neměl OSD TXT (vlastní s/w teletext).

ZÁVĚR
Strong SRT-5110 je low-endový přístroj pro DVB-T. Předností přístroje je jednoduchá obsluha a základní funkce včetně 2 rozhraní SCART. Překvapivě zde najdeme i digitální audio výstup. Přístroj je vhodný zvláště pro mobilní příjem programů (karavany, chaty atp.).

Za zapůjčení přijímače Strong SRT-5110 k testům děkuji brněnské firmě ISAT ( www.isat.cz ).

HODNOCENÍ serveru PARABOLA.CZ:
+ OSD teletext včetně českých znaků
+ 4 favoritní skupiny
+ modulátor
+ S/PDIF
+ možnost mobilního příjmu
- chybí textový ukazatel signálu
- nemá sloty CI ani vestavěný dekodér
- problémy s českým EPG

VYBRANÉ TECHNICKÉ PARAMETRY PŘIJÍMAČE STRONG SRT-5110:
* 200 předvoleb pro TV a R programy
* vstupní rozsah kmitočtů 50 - 858 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* vstupní úroveň signálu -81 dBm
* podpora aktivní antény
* video dekódování MPEG-2 MP@ML
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)


* VBI teletext
* modulátor
* A/V vstupy: 2x SCART (RGB, CVBS)
* digitální audio výstup S/PDIF
* odběr 11,5 W (v provozu)
* napájení DC 6V, 1,5A
* hmotnost cca 1,24 kg
* rozměry 235 x 40 x 150 mm

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články