Quantcast

Technisat Digicorder T1 v praxi

| Tisk

Technisat Digicorder T1 v praxiNa stránkách parabola.cz bylo již představeno několik set top boxů pro příjem digitální terestrické televize od německé firmy Technisat. Začali jsme low-endovými přístroji, které vyhoví základnímu požadavku: příjem televizních či rozhlasových programů, dnes budeme pokračovat testem high-endového přijímače DigiCorder T1, který je určen pro příjem DVB-T.

Charakteristika přístroje
Technisat DigiCorder T1 (dále jen Technisat) je set top box určený pro příjem digitální terestrické televize. K dispozici je kapacita 4000 pro televizní a rozhlasové programy, dále 999 míst pro favoritní TV a 999 pozic pro oblíbené rozhlasové stanice. Technisat je vybaven jedním slotem standardu Common Interface (CI) pro vložení libovolných modulů. Přístroj má zabudovaný hard disk, dále modulátor, 2x SCART, digitální audio a S-Video výstup.

Přední panel
Na čelním panelu nalezneme vlevo tlačítko standby v poměrně netradičním provedení, kdy připomínají zasunutou kartu v modulu, dále displej na kterém se zobrazují informace o názvu stanice a další důležité informace. Pod displejem je za dvířky ukrytý jeden slot standardu Common Interface pro vložení libovolného modulu (příjem placených kanálů).

Zadní panel
Zadní panel přináší bohatou výbavu - je zde anténní vstup a výstup modulátoru, 2x SCART, RS232, výstup S-Video, kompozitní video výstup, L+R analogový audio výstup (cinch), koaxiální a optický audio výstup a nakonec i rozhraní pro připojení síťového kabelu.

Dodávané příslušenství
Spolu s přístrojem obdržíme dálkový ovladač včetně baterií, propojovací kabel SCART, síťový kabel a nezbytnou uživatelskou příručku v němčině ale i v češtině.

Technisat Digicorder T1 v praxiDálkové ovládání
Dálkový ovladač vychází z modelové řady Digit a na první pohled je stejné. Liší se však funkcemi tlačítek. Populární barevná tlačítka (červené, zelené, žluté a modré) zde slouží především pro obsluhu hard disku přijímače (o možnostech v další části recenze).

OSD menu
Menu přijímače je ve stejném grafickém provedení jako stávající terestrické a satelitní set top boxy od Technisatu. Menu je multijazyčné: v angličtině, němčině, turečtině, italštině a francouzštině. České či slovenské menu bohužel chybí.

Základní menu obsahuje následující položky: Channel sarching (1), Settings (2), Time organizing (3), TV lists organizing (4), Radio lists organizing (5), Hard disk organizing (6), Conditional access (7) a Menu language (8).

V submenu (1) můžeme automaticky vyhledat všechny dostupné programy. Dále je zde možnost volby rozsahu kanálů, které má skenovat. Nechybí zde ani možnost ručního zadání kanálu včetně PIDů. V podmenu (2) najdeme rodičovskou pojistku, časovač, povolení napájení antény, menu zvuku, titulků, obrazového formátu, výstupní kanál modulátoru, systémové informace, možnost přenesení nastavení a další. V části (3) se nachází možnost naprogramování pořadů na hard disk přijímače. Submenu (4) a (5) slouží pro přesun, mazání a třídění nainstalovaných televizních, resp. rozhlasových stanic. Menu (6)slouží pro manipulaci s nahranými pořady, formátování HDD, informace o disku. V části (7) jsou informace o vloženém přístupovém modulu a v sekci (8) lze přepínat menu do několika jazyků.

Zkušenosti s příjmem
Při prvním uvedení přístroje do provozu po mne Technisat požadoval vybrání jazyka menu, zvuku a titulků a vybídl mne k proskenování frekvenčního pásma (K2-12 a K21-69). Poté sám začal vyhledávat nový firmware. Tato možnost zřejmě nejlépe funguje v Německu. U nás se v DVB-T sítích nový firmware pro tento přijímač nevysílá. Zajímavé na tomto procesu byla na obrazovce základní informace o tom, že přijímač vyhledává nový firmware. Procentuální vyjádření vyhledávání se objevilo pouze na displeji přijímače, čímž přístroj dal hned najevo, že displej neslouží jen pro zobrazení přijímaného kanálu.

Technisat Digicorder T1 v praxiTeletext
Technisat podporuje i teletext. K dispozici je jak klasické VBI teletext (příjem teletextových stránek na televizoru s dekodérem teletextu), tak i stále populárnější tzv. OSD teletext, což je TXT, který zobrazuje přímo set top box. Velkou předností je velká paměť na stránky (výrobce uvádí 800) a také bezproblémové zobrazování českých znaků.

EPG
Při prvním uvedení přístroje do provozu jsem si povšiml, že recenzovaný výrobek má zhruba 1 rok starý firmware a proto jsem na stránkách www.technisat.com hledal novější. Uspěl jsem. Stažený software jsem pak nainstaloval přiloženým programem. Získal jsem několik málo týdnů starý software, který si nově poradil se znakovou sadou ISO-8859-2, jinými slovy s diakritikou na sítích Český Telecom a České Radiokomunikace. Zatím poslední soft si neporadí se znakovou sadou, kterou se rozhodla používat společnost Czech Digital Group. I tohle by se mělo v dohledné době změnit.

EPG (elektronický programový průvodce) vyvoláme tlačítkem SFi/EPG, zobrazí se programový přehled se stylu Technisatu (pokud se vysílá) na sedm dní (pokud je k dispozici). Základní informace o vysílaném pořadu zjistíme stisknutím tlačítka i/INFO. Vedle začátku a konce pořadu se objeví žánr, titul pořadu, popis pořadu, předvolba, čas, název stanice a další doplňkové informace.

Audio stopy
Recenzovaný přijímač podporuje i přepínání mezi audio stopami (pokud se vysílají). K dispozici je i možnost aktivace jen levého/pravého audio kanálu (vhodné pro případ, že pořad se vysílá dvojjazyčně).

Datové toky a technické informace
Také hard diskový receiver Technisatu umí "měřit" datové toky televizních a rozhlasových stanic. Najdeme je pod kombinací tlačítek OK - OPT. Vedle datových toků jsou zde informace o parametrech multiplexu, PIDech stanic, kódování a informace o provozovateli stanice/paketu.

Nahrávání na HDD
Přijímače DigiCorder T1 se na trhu prodávají ve dvou variantách, které se liší kapacitou integrovaného hard disku (40 nebo 80 GB). Disk je "napevno" nainstalován v přijímači, takže odpadají problémy se sháněním vhodného disku do set top boxu. Na druhou stranu není možné jednoduše HDD vyměnit, přístroj neobsahuje tzv. "šuplík". Jedinou možností je otevření krytu a vymontování stávajícího disku. Tato varianta nebyla testována, u zapůjčeného přijímače by došlo k porušení garanční přelepky.

Nahrávání pořadů lze zahájit stisknutím červeného tlačítka REC. Dojde k okamžitému nahrávání právě navoleného programu. Během nahrávání není možné přepínat mezi programy, naopak je ale možné listovat v OSD teletextu. Zeleným tlačítkem lze ukončit nahrávání pořadu. Přístroj se nejprve zeptá, zda si přejeme skutečně ukončit nahrávání. Výpis všech nahrávek najdeme po stisknutí OK - zelené tlačítko, kde můžeme zaznamenané pořady mazat či editovat. Editace mne docela zaujala, přístroj totiž podporuje základní střihací funkce. Nahráli jste si film a nahrávka zabírá zbytečně mnoho místa kvůli reklamním blokům před, v ně a po skončení pořadu. Tohle lze jednoduše změnit využitím jednoduché střihací funkce. V pořadu označíme pozice a pak vybereme, které úseky chceme odstranit. Před smazáním přístroj požaduje potvrzení volby, čímž se sníží riziko špatného výběru.

Technisat Digicorder T1 v praxiS nahrávkou se ukládají (zřejmě) veškeré informace, které se vysílají. K dispozici je pak i teletext (VBI i OSD). V případě, že jsem ale do nahrávky zasáhl vystřižením vybraného úseku, teletext od tohoto místa přestal fungovat.

Technisat podporuje další, dnes již zcela běžné funkce, jako je rychlé přetáčení v záznamu vpřed i vzad (rychlosti 4x, 16x a 64x) a tzv. shiftování, které umožní sledování pořadu při současném nahrávání sledovaného pořadu.

Závěr
Technisat DigiCorder T1 je kvalitní set top box pro příjem digitální terestrické televize. Velkou předností je displej, na kterém se zobrazují informace o stanici a další důležité údaje, bohatá výbava video a audio výstupů. Potěší i podpora ISO-8859-2, tj. znakové sady ČTc a ČRa v EPG. Značnou nevýhodou je absence českého/slovenského menu a také nemožnost další manipulace se zaznamenanými pořady.

Za zapůjčení popisovaného přístroje k testům tímto děkuji brněnské firmě Omko ( www.omko.cz ).

HODNOCENÍ
+ displej
+ digitální audio výstup
+ slot CI
+ podpora CZ znaků v EPG ISO-8859-2
+ zabudovaný hard disk
+ možnost střihu nahrávek
+ time shift
+ možnost napájení antény 5V, 0,1A
+ OSD + VBI teletext
+ výstup S-Video
+ modulátor
- chybí možnost přenesení záznamů do PC
- chybí menu v češtině

VYBRANÉ TECHNICKÉ PARAMETRY Technisat Digicorder T1
* 4000 předvoleb pro TV a R programy
* rozsah vstupních kmitočtů 47...230 MHz / 470...860 MHz
* vstupní citlivost: -70 dBm až -20 dBm
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků


* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* A/V vstupy: 2x SCART (RGB/S-Video), výstupy: 1x S-Video
* odběr méně jak 22 W (v provozu, při nahrávání na HDD)
* napájení zdroje 180...250 V / 50 Hz
* hmotnost cca 2,7 kg
* rozměry 370 x 220 x 65 mm
* barva přijímače: stříbrný

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články