Quantcast

Když dělá karta problémy..

| Tisk

Když dělá karta problémy..

V minulých dnech jsme Vám nabídli několik postřehů našeho čtenáře Pepy, který se zajímá o dekódování zahraniční digitální televize. Dnes Vám přiblížíme několik jeho zkušeností s neoficiálními přístupovými kartami.

"Jen docela nedávno jsem se rozhodl pro pořízení digitálního recieveru. Vybral jsem si Humax CRCI-5500, který se mi zamlouval hlavně díky vestavěnému dekodéru CryptoWorks a dvěma slotům pro další dekodéry.

Když jsem nastavil parabolickou anténu mimo jiné na satelity Hot Bird, byl jsem příjemně překvapen množstvím volně vysílaných TV a R stanic. Po pečlivém prostudování jsem však zjistil, že většina těchto programů se podobá jako vejce vejci. Začal jsem pošilhával po rozšíření příjmu programů pomocí neoficiálních karet. Doba, kdy jsem vše pořizoval (září 2001), byla velmi příznivá - bylo totiž možné dekódovat programy až ze čtyř kódovacích systémů (Irdeto/ BetaCrypt, Mediaguard a Viaccess).

Pořídil jsem si tedy přístupové moduly Aston (CA Mediaguard), Irdeto a Viaccess. Moduly Aston a Viaccess jsem pořídil jednoduše a snad i za rozumnou cenu. V případě modulu Irdeto byla situace podstatně složitější. Modul Irdeto nabízeli prodejci za vysoké ceny, nebo moduly nepodporovaly systém BetaCrypt. Hledal jsem možnosti pořízení staršího modulu prostřednictvím internetu. Měl jsem štěstí. Majitel modulu Irdeto jej prodával za rozumnou cenu, neboť si pořídil reciever Humax IRCI-5400, kde modul Irdeto nepotřebuje.

Měl jsem skoro vyhráno. Můj soused mi naprogramoval karty pro všechny moduly a já se mohl v pohodlí domova těšit z nabídky stovek programů z orbitu. Nemohl jsem si nic víc přát, programů jsem měl tolik, že jsem se vždy celý večer dokonale zabavil. V okamžiku, kdy jsem začal přijímat signály z družic Astra 19.2E a Hot Bird 13E, jsem však narazil na komplikaci. Na satelitu Astra 19.2E je nejvíce používán Mediaguard a BetaCrypt, na Hot Birdu Mediaguard a Viaccess. Musel jsem neustále měnit moduly v recieveru, což není nejpohodlnější a navíc se tím kontakty v přijímači opotřebovávají. Našel jsem řešení: DS9. Jak jsem se dočetl na internetu, projekt dostatečně dozrál a je možné přepínat programy z různých kódovacích systémů bez nutnosti restartu recieveru a výměny modulů. Pravděpodobně jsem měl štěstí, neboť v tu dobu se objevily i nové moduly Irdeto verze 4.8, které DS9 umí. Rozhodl jsem se pro pořízení tohoto modulu, neboť původní se mi navíc neustále "zakusoval". Nový modul Irdeto 4.8 je na tom i v tomto směru podstatně lépe.

Protože jsem velký příznivce zlatých karet, měl jsem i nějaké navíc - na testování. Líbily se mi totiž prográmky, které uměly emulovat jiný kódovací systém a zároveň dekódovat i programy v Irdeto/ BetaCrypt. A tak jsem začal experimentovat.


Pořídil jsem si také přístupovou kartu nové generace - Silver Card. Ale zde nastal problém. I při správném naprogramování (ověřeno v recieveru Humax 5400 u souseda) karta v mém modulu Irdeto 4.8 vůbec nefungovala! Vyzkoušel jsem tedy své starší zlaté karty. Ty fungovaly v modulu bez problémů. Začal jsem pátrat. Řešení jsem našel poměrně brzy. Zjistil jsem, že staré zlaté neoficiální karty se teplem v modulu deformují a pak se kontakty v modulu 'přizpůsobí' přístupové kartě. To mne poměrně vyvedlo z míry. Nechal jsem modul několik dní ležet, zda se 'nevzpamatuje'. Měl jsem štěstí. Modul po několika dnech fungoval i s novou silver kartou, kontakty se zřejmě vrátily do původní polohy.
Je to zkušenost k nezaplacení, zdá se, že nekvalitními kartami lze modul v horším případě i zničit.

A jak funguje projekt DS9 v mém modulu? O tom příště...
Zatím zdravím. Pepa."

Máte i vy zkušenosti s příjmem satelitních programů, o které se chcete podělit s ostatními? Napište nám!


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články