Quantcast

Co rok dal (a vzal)..

| Tisk

Co rok dal (a vzal)..

Rok se sešel s rokem a na stránkách Parabola.cz, jako v minulém roce, věnujme pozornost stručnému přehledu zajímavých událostí v oblasti satelitního vysílání a příjmu.

ANALOGOVÉ VYSÍLÁNÍ
Vysílání v analogovém přenosu je stále více omezováno. Ve skutečnosti se dá hovořit o masivním ukončování vysílání analogových TV programů. Rok 2001 byl mj. klíčovým rokem pro britskou pay-tv společnost BSkyB, která vysílala na satelitech Astra řadu atraktivních analogových programů kódovaných v systému VideoCrypt1. Tyto stanice, k lítosti všech diváků, kteří programy s/w v poslední době dekódovali aspoň pomocí počitače, ukončily vysílání. Podobná stuace nastává v posledních měsících i na skandinávských tzv. Hot Bird pozicích Sirius (5E) a Intelsat 707 + Thor (1W), kde jsou postupně odpojovány všechny programy vysílané v normě D2MAC a kódované systémem EuroCrypt.

A co volné stanice v analogu? Zřejmě nejrazantnější ukončování analogového šíření signálu bylo zaznamenáno na druhé nejžádanější pozici - Hot Bird 13E, kde skončila řada volně vysílaných stanic (namátkou připomeňme ANN, Eurosport, TVN24, Polsat a další).

I když se od analogového vysílání postupně upouští, mohli jsme v roce 2001 na svých přijímačích naladit i několik nových programů - TV Puls, MTV2 The Pop Channel a další.

DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ
Digitální vysílání se stále více rozšiřuje. K tomu dopomáhá i postupný útlum analogového vysílání a přeměny na digitální šíření signálů. V podstatě se dá hovořit o neustálém rozšiřování a zkvalitňování programové nabídky v digitálním přenosu, ať již na nejsledovanějších satelitech Astra 19.2E či Hot Bird, tak i na méně známých družicích jako je např. izraelský satelit Amos-1 (4W).

PLACENÁ TELEVIZE
Podobně i u placené televize dochází stále k rozšiřování nabídky programů, vznikají také nové pakety (Alpha Digital).

Domácí pay-tv paket UPC Direct byl koncem ledna rozšířen o metropolitní stanici TV3 (ta se ocitá v současné době v problémech). Tentýž paket byl rozšířen v červenci o MTV Europe a UPC Club.

Sportovní stanice si získávaly stále větší popularitu. V našich podmínkách to platilo zejména o česko-slovenském programu SPORT1. Ten však byl po třinácti měsících vysílání na konci října 2001 z ekonomických důvodů zrušen. Holandská společnost UPC přehodnotila situaci také na dalších trzích a i stejnojmenný sportovní kanál (SPORT1) skončí v kabelových rozvodech v západní Evropě. Podobná situace je v Polsku, kde na konci roku 2001 skončí vysílání sportovního kanálu Wizja Sport.

Další sportovní program, byť nepatří UPC - FOX SPORTS EUROPE, zastihne podobný osud jako Wizja SPORT.

V paketu Czechlink na podzim testoval program SCT, před koncem roku se v něm však překvapivě objevuje test TV Markíza.
Na podzim byl také díky změnám v distribuci karet Czechlink nedostatek těchto karet. Objevily se nové, bílé karty Czechlink, které by měly být lépe chráněny proti neautorizovanému zásahu.

NEOFICIÁLNÍ PŘÍJEM
Neoficiální příjem zaznamenal letos velké změny. V prvních měsících roku 2001 byl hackery prolomen kódovací systém Viaccess. Paketů využívající systém Viaccess je hodně. Zpočátku byly k dispozici klíče jen na několik z nich. Postupně byly prolomeny další a příjem v systému Viaccess se stává stále populárnějším. Proti této skutečnosti bylo ze strany France Telecom, vlastníka kódovacího systému Viaccess, učiněno několik kroků. Ty byly (zatím) ve všech případech hackery opět zdolány. Na řadu má v následujících měsících přijít systém Viaccess 2, který je již testován u několika digitálních platforem - např. u porno kanálů Sex View, Satiscation a další.

Oblibu má již několik let kódovací systém Irdeto. Tento systém v letošním roce opustila italská pay-tv společnost D+ Telepiú (dnes Tele+ Digitale). I v případě systému Irdeto bylo učiněno několik kroků vlastníka systému Irdeto proti neoficiálnímu příjmu. Dnes již existuje zdokonalená verze tzv. Irdeto 2, kterou v současnosti používají (zatím) úspěšně někteří provozovatelé - Satisfaction TV, Nova Hellas...

Podobné 'problémy' můžeme očekávat v blízké době i u kódovacího systému Seca/Mediaguard, který se stal v neoficiálním příjmu vůbec nejpopulárnějším.

Nagravision - nově prolomený systém si získal přízeň v rámci projektu DS9 zejména v přijímačích Humax IRCI-5400 (Z).

RECIEVERY NA TRHU...
Z českých prodejen i ze světového trhu zmizel v tomto roce reciever Humax IRCI-5400. Na nátlak vysílacích společností ukončil Humax výrobu uvedeného modelu. Jen připomeňme, že 5400 umožňovala s/w patch a STB se tak dal využít k dekódování programů v systému BetaCrypt, později pomocí projektu DS9 k dekódování až 5ti systémů v jednom přijímači. I nový model 5400Z bylo však po krátké době možné hardwarově a s/w patchnout.

Firma Nokia uvedla letos na trh několik nových modelů přijímačů, které jsou odlišné díky novému stříbrnému provedení. Oblíbený je zejména model Nokia 9650, který se vyznačuje oproti předchozím modelům také výrazně rychlejším přepínáním funkcí.



Na trhu se objevily další přijímače s vestavěným dekodérem Cryptoworks, značky Technisat a Galaxis.

Letošní rok byl ve znamení digitálních recieverů s vestavěným hard diskem. Na našem trhu je v současnosti již několik recieverů s HDD. Z těch nejznámějších jmenujme značky Nokia, Kathrein.

Na trh vstoupila na podzim t.r. i další korejská firma - Hyundai. Ta představila dva recievery, kterým je věnována největší pozornost: HSS 1000IR a HSS825H. První model model lze podobně jako Humax IRCI-5400 softwarově patchnout a sledovat tak na jedné přístupové kartě stovky programů z několika kódovacích systémů (projekt DS9). Druhý uvedený má vestavěný hard disk (test recieveru jsme přinesli v listopadu).
Bližší informace o některých recieverech najdete v našem archívu článků a v přehledu přijímačů.

Tímto končí náš velice stručný přehled zajímavých událostí tohoto roku. Co nám přinese ten příští? Nechejme se překvapit.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články