Quantcast

Otestujte si digitální reciever

| Tisk

Když začneme prostudovávat technickou specifikaci satelitního digitálního recieveru, zjistíme někdy nesrovnalosti proti skutečnému stavu. Není se co divit, digitální recievery se po stránce hardwarové ale i softwarové neustále vyvíjejí a nemůže být tedy vůbec překvapivé, že je přijímač občas na vyšší úrovni než popisuje doprovodný manuál. Některé parametry a možnosti máme možnost vyzkoušet hned (např. podporu teletextu, přítomnost českého menu), jiné později (např. podporu a funkčnost Dolby Digital).

Digitální reciever po stránce příjmových možností si nejlépe můžeme vyzkoušet až nyní. Na satelitu jsou vysílány dva datové toky s extrémně nízkou a vysokou přenosovou rychlostí.

EUTELSAT W1 - POZICE 10E
Nejvyšší přenosová rychlost je vysílána na pozici 10E, kde na transpondéru D1, na kmitočtu 11,473 GHz, polarizace vertikální, SR 33300 (!), FEC 2/3. Na těchto parametrech je vysílána internetová služba Satnode, která neobsahuje žádný TV ani rozhlasový program. Schopnost přijímat takto vysokou symbolovou rychlost si můžeme ověřit jen klasickým indikátorem signálu (pokud jej přijímač vlastní).

TELSTAR 12 - POZICE 15W


Naopak nejnižší přenosová rychlost je vysílána na pozici 15W, kde je vysílán turecký TV a rozhlasový program Mihr na transpondéru číslo 12, na kmitočtu 12,733 GHz, polarizace horizontální, SR 1600, FEC 3/4.

Otázka pro čtenáře: Podařilo se Vám s Vaším recieverem přijímat nejnižší a nejvyšší symbolovou rychlost?

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články