Quantcast

Novinky v dekódování a příjmu pay-tv

| Tisk

HUMAX IRCI-5400 A HUMAX IRCI-5400Z
Přijímač korejského výrobce Humax - IRCI5400 je dodnes terčem 'útoků' hackerů na tento reciever. V minulých dnech se již objevily informace, že s patchováním modelu IRCI-5400 je konec. Náročnost vývoje softwarových úprav přinuli autora patchů k závěrům, že chce od uživatelů záplat manipulační poplatek, kterým by autora podpořili v jeho práci. Takové zprávy se daly očekávat, vždyť jak sám autor tvrdí, strávil nad vývojem většinu volného času.
Krátce po zveřejnění této informace se objevily nové patchované soubory pro Humax 5400 od jiných atorů, kteří ovšem mají zájem dále pokračovat ve tvorbě softwarových úprav pro model 5400. Zdá se však, že nemusí být záplatám konec. Při této příležitosti si dovolujeme upozornit, že na netu jsou k dispozici i nefunkční patchované HDF soubory. V nejhorším případě může dojít ke zničení s/w v recieveru. Doporučuje se používat pouze oveřený software.
Pokud jsme se nedávno zmínili o nových úspěších hackerů s příjímačem Humax IRCI-5400, nikdo netušil, že v nejbližší době to nejsou úspěchy poslední. Novinkou u hackerů je podpora kódovacího systému Nagravision! Ten je však používán u španělské platformy VIA DIGITAL (satelity Hispasat 30W), portugalské TV GABO (satelity Hispasat 30W), polské POLSAT 2 CYFROWY (satelit Hot Bird 13E) a turecké STAR DIGITAL (EurAsiaSat 42E). Tyto pakety byly již prolomeny a některé z nich lze bez problémů přijímat. Novinkou je paket TVE na satelitu Hot Bird 2 (13E) na kmit. 11,785 GHz, polarizace horizontální, o které ještě nepřišly žádné informace o prolomení kódovacího systému.
Programy v kódovacím systému Nagravision lze přijímat (zatím) jen na Fun kartách v rámci projektu DS9. A tak lze v současné době přijímat v Humaxu 5400 na vestavěném dekodéru Irdeto programy ze šesti kódovacích systémů: 4 kódovací systémy na Fun kartách či nově na Silver Card (Irdeto, BetaCrypt, Mediaguard a Viaccess), CryptoWorks s originální přístupovou kartou doplněnou o interface a nově i Nagravision.

HUMAX 5x00
Stav patchování a sw úpravám ještě není konec. Potvrzují je informace a soubory, které nově umožňují přeměnit model v řadě 5x00 na reciever Humax CRCI-5500. Přeměna má svůj smysl ale jen v tom případě, kdy má receiver vestavěný dekodér, který po přeměně funguje jako dekodér CryptoWorks.



TELE+ DIGITALE
Již z výše uvedených informací o úspěchu hackerů s modelem Humax 5400 je jasné, že další vysílací společnosti utrpěly porážku. Alespoň zatím. V plánu totiž je mj. kódovací systém Seca 2, nástupce současného systému Seca Mediaguard. Ten již paralelně vedle Seca1 zřejmě používá francouzský paket Canal Satellite Numerique France, od ledna 2002 má však používat jen systém Seca 2.
Stejné opatření (Seca 2) postupně zavedou i další pakety společnosti Canal+. Tím dalším v řadě má být Tele+ Digitale. Poměrně překvapující je zpráva, že systém Seca 2 bude používat již od začátku prosince t.r. U abonentů Tele+ Digitale dojde k plošné výměně přístupových karet. Po přechodné době (několika měsíců) bude používat 'obyčejnou' Secu a vylepšenou variantu Seca 2, která by měla být bezpečnější proti nalomení hackery.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články