Quantcast

Konec MMDS?

| Tisk

Konec MMDS?

V posledních dnech dostáváme značné množství dotazů ohledně ukončení vysílání MMDS. Ptáte se, zda skutečně vysílání MMDS koncem tohoto roku bude ukončeno. Někteří diváci těmto informacem opravdu pořád nechtějí věřit. Teprve po odpojení vysílače signálu MMDS v Českých Budějovicích koncem října je však stále víc diváků přesvědčeno, že jsou tyto informace správné.

MMDS (Mikrovlnný distribuční systém) byl od počátku určen jako jedna z možností jak dopravit signály TV programů na místa, kde byla větší hustota obyvatel, ale kam nebyl přitažen zemní kabel. Pásmo bylo licencováno na omezenou dobu. Protože nebylo vysílání v prvních letech kódováno, na trhu se objevily přijímací antény i pro individuální "černé" zájemce. K rozmachu tohoto příjmu napomohlo i volné vysílání atraktivních programů (HBO, Markíza, Spectrum, MTV, Eurosport a další). Na některých místech republiky byl později signál zakódován poměrně jednoduchým systémem, který však bylo možné obejít.

Pro systém MMDS končila koncem roku 2000 licence od ČTÚ. V té době vysílací společnosti uvažovaly o prodloužení či přesunu vysílání do jiného pásma. Licence MMDS byla prodloužena, ale jen o rok. Od roku 2002 je kmitočtové pásmo, doposud využívané MMDS, určeno nové generaci sítí mobilních operátorů. Zájemci o využití pásma byli tři. Jeden z nich však svůj zájem zrušil, z druhých dvou zatím ani jeden nezaplatil potřebný vklad za licenci. A tak se objevily úvahy o možném pokračování šíření MMDS i v příštím roce, byť jen na několik měsíců.

Pro společnosti i diváky, kteří MMDS ještě využívají by to byla poměrně příznivá zpráva, neboť by bylo víc prostoru pro 'přezbrojení' na jiný druh příjmu programů. Z pohledu distributora signálu MMDS je tato varianta však již prakticky vyloučená. Musel by obnovit (prodloužit) smlouvy s elektrárnami, radiokomunikacemi, vysílacími společnostmi atd. Prodloužení vysílání v pásmu MMDS by pak přišlo na poměrně velké peníze.

Koncem tohoto roku tedy skutečně můžeme očekávat s největší pravděpodobností konec TV vysílání MMDS v celé ČR.



Kmitočtové pásmo však zřejmě bude začátkem příštího roku ležet ladem...


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články