Quantcast

Ferguson DF 9000 PVR - nový hard diskový model na našem trhu

| Tisk

Ferguson DF 9000 PVR
Přední panel přijímače Ferguson DF 9000 PVR
Některé modely satelitních přijímačů Ferguson jsem již zde představil. Dnes bych se rád věnoval poslednímu modelu, který se objevil také na našem trhu, a to modelu DF 9000 PVR, který má možnost vestavění pevného disku.

Ferdek - jak mu říkají Poláci - se těší u řady uživatelů velké oblibě, i když u mnohým je také zatracován. Přijímač je vyráběn v Koreji a k nám se dováží z Polska. Cena těchto přijímačů a také tohoto modelu je velmi příznivá. Proto mě také zajímalo, jak bude úspěšný při rozsáhlém testování.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalézáme čtečku dekodéru Conax a 2 CI sloty. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc je zde konektor 12V a také S-VHS konekor.

Popis menu

Ferguson DF 9000 PVR
Zadní panel přijímače Ferguson DF 9000 PVR
Úvodem musím říci, že na tento přijímač - stejně i na ostatní Ferdky - existují různé neoficiální firmwary, které mají oproti firemnímu firmwaru možnost emulace některých kódovacích systémů. Na tomto místě vás, ale musím upozornit, že sledovaní placené televize bez řádného placení poplatků je trestné. Navíc emulace se musí aktivovat speciálním PIN kódem.

Menu přijímače je téměř shodné jak ve firemním tak i v neoficiálním firmwaru. Použil jsem verzi firmwaru 7.28 (a také 7.31). Menu je kompletně v češtině. První položkou je „Správce programů“. Ten vám umožní editovat programy i celé satelity. Najdete zde také „Managera HDD“, který slouží pro správu nahrávek na pevném disku. Další položkou v menu je „Programový průvodce“. Následuje „Časovač“, který slouží k seřízení hodin a k naplánování nahrávání programů na vestavěný pevný disk. Uvádí se zde čas začátku nahrávání a délka nahrávky, obdobně jako je to třeba u Topfieldu.

Klíčovou nabídkou v menu je „Vlastní instalace“. Zde naleznete vše potřebné pro naprogramování přijímače. K dispozici je také funkce USALS. V další nabídce „Doplňky“ nalezneme informace o použitém firmwaru v přijímači. Poslední nabídkou je „Podmíněný přístup“, která nám umožní zjistit informace o vložené kartě nebo informace o použitých modulech.

Příjem programů a chování přijímače

Vyhledávání programů je jednoduché a rychlé. Přijímač nemá problémy s jakoukoliv SR, takže i příjem SCPC kanálů je bezproblémový. Prodleva při přepínáním mezi programy je standardní.

Chování přijímače bylo během testovaní mírně nestabilní, je to dáno použitou verzí firmwaru. Pokud jsem přijímač hodně trápil došlo např. k samovolnému restartu přijímače. Ale bylo to jen velmi výjimečné. Obraz i zvuk byl vynikající, jen ve zvukovém výstupu jsem postrádal více hloubek.

Výhradu bych měl již tradičně k poněkud užší směrovosti dálkového ovládání. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se nezobrazují v pořádku.

Příjem českého parlamentního kanálu 24.cz byl bezproblémový.

Ferguson DF 9000 PVR
Dálkové ovládání
přijímače Ferguson DF 9000 PVR
Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač automaticky umí přepnout na normu NTSC, kterou některé programy také používají.

Chování displeje na předním panelu přijímače bylo poněkud zvláštní, pokud byl přijímač v pohotovostním stavu, tak se zobrazovaly hodiny, které občas „bliknuly“ (nepravidelně). Dále mě nešly dovřít přední dvířka, ale to jsem četl i na polském boardu, že to tak je (prý stačí použít větší sílu, ale to jsem z pochopitelných důvodů nezkoušel).

Spolupráce s CI moduly a vestavěným dekodérem Conax

Vestavěný dekodér Conax je v tomto přijímači prakticky klasický UCAS, tedy dekodér, který bude akceptovat karty různých dekódovacích systémů. Kupodivu tohle chovaní je i v oficiálním firmwaru, byť se o tom nikde nepíše.

Úspěšné jsem vyzkoušel karty CryptoWorks na Slovaklink a Czechlink, dále originál karty Viacccess na švýcarský balík SRG SSR a kartu na program Sex TV. Spolupráce s kartami ještě není úplně doladěná, občas může docházet k mírným výpadkům. Rovněž není možné zobrazit informace o použité kartě (objeví se pouze hláška „Incorrect Conax card“ ).

Spolupráce s moduly byla bezproblémová. Vyzkoušel jsem moduly Cryptoworks, Viaccess, Matrix, Dragon, Conax apod. Při součastném použití karet Slovaklink a Czechlink se objevovala hláška „Sorry you cannot …“, která ovšem sama po chvíli zmizela. Modul Dragon pracoval v přijímači pouze pokud ve druhém CI slotu nebyl vložen jiný modul, s modulem Matrix tento problém nenastal.

EPG

Grafické zpracování EPG patří k těm slabším. Zobrazuje však podrobné informace od různých providerů, někdy částečně ořezané. Načítání těchto informací někdy trvá poněkud déle, někdy je vhodné přijímač restartovat, abyste je viděli vůbec. Co je ale důležité: přijímač bezproblémově zobrazuje diakritiku na kanálech v UPC Direct, což se jen tak nevidí. V poslední verzi firmwaru 7.31 je nějaká chyba a EPG nepracuje vůbec.

Spolupráce s HDD

Jedním slovem spolupráce byla výborná. Použil jsem HDD Maxtor 80 GB. Přijímač podporuje funkci Timeshift (zde označená jako Pre-REC), která se dá také deaktivovat, HDD pak přechází cca po 5 minutách do „sleep modu“ (tuto dobu nastavit nelze).

Nahrávky na tomto přijímači byly vynikající, nezaznamenal jsem žádné problémy ani při nahrávaní ani při přehrávaní. Samozřejmě, že jsem zkoušel také programy s vysokým datovým tokem, jako např. Markiza.

Vyzkoušel jsem i nahrávání rádio programů, tady je nutno upozornit, že přijímač zvládne nahrávku v délce cca min. 5 minut, kratší nahrávky pak nelze přehrát, což je docela škoda. Přijímač umožňuje součastně jeden program nahrávat a druhý sledovat (z téhož transpondéru).

Asi největším handicapem je, že přijímač nemá k dispozici USB výstup. Takže není možné realizovat přenos nahrávek z HDD do PC. No to by mě ani nevadilo, kdyby byl HDD ve formátu viditelném v klasickém PC. Bohužel v součastné době neexistuje žádný software, který by byl s tímto HDD schopen komunikovat.

Je zapotřebí si ale uvědomit, že přijímač je novinkou a že ještě nemá takovou podporu jako jeho předchůdci.

Spolupráce s PC



Pro upgrade firmwaru se používá software STB link. Komunikace mezi PC a přijímačem byla bezproblémová. Pro úpravu settingu se používá software Channel Edit 1.03. Software, který se používá pro starší modely Fegusonů nelze v tomto případě použít.

Závěr

Velmi zajímavý přijímač, který mě příjemně překvapil. Stabilita přijímače je dána použitým firmwarem. Předností je bezproblémové nahrávání a přehrávání pořadů. Do budoucna by to hlavně chtělo doladit spolupráci s kartami ve vestavěném dekodéru a vytvoření softwaru pro možnost zpracování nahrávek na PC.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články