Quantcast

Digitální revoluce: v Praze se testuje T-DAB a DMB

| Tisk

Díváte se na rozhlasové digitální přijímače a připadáte si stejně jako asi ve dvacátých letech minulého století. Rádiová digitální revoluce je totiž tady!

Na první pohled nijak neoslňují svým designem, nejsou nějak zvláště kreativní. Jsou poměrně na dnešní dobu velké, hodně ve stylu retro. S příjmem mají potíže. Přesto jsou to zatím jediné přístroje, které jsou schopny přijímat digitální rádio na platformě T-DAB. Zatím je vyrábí pouze tři firmy: LG, Samsung, Perstel.

V Praze se koná dvoudenní 11. výroční zasedání World DAB Forum. Mezinárodní asociace, která koordinuje DAB (Eureka 147). Má sto členů ze třiceti zemí. Ti se sjeli na Slovanský ostrov, aby na Žofíně 3. a 4. listopadu debatovali o rozvoji a implementaci rádiové platformy T-DAB a další technologie přenášející audio, video a data určených pro mobily do praxe.

Zároveň se koná experiment, který u příležitosti zasedání světového DAB fóra zprovoznila telekomunikační společnost Teleko a nezávisle na ní České radiokomunikace – JTR Management. Zatímco Teleko spolupracující se švédskou firmou Factum Electronics (Teleko je hlavním pořadatelem pražského zasedání) experimentuje s Českým rozhlasem, České radiokomunikace vsadily na celoplošná komerční rádia – Frekvenci 1, Evropu 2 a Radio Impuls.

Experiment jsme zahájili 27. října u příležitosti odborného setkání v Praze. V krátkodobém zkušebním provozu je šířeno digitální vysílání na 10A bloku z vysílače Praha – Strahov s výkonem 1 kW provozovaného společností Teleko, s.r.o.,“ řekl na včerejší tiskové konferenci Pavel Balíček, vedoucí týmu pro digitální vysílání Českého rozhlasu.

V experimentu - který běžný tuzemský posluchač si nevyzkouší, neboť na českém trhu nejsou digitální rozhlasové přístroje – veřejnoprávní rozhlas šíří Rádio Česko, D-dur, Leonardo a všechny tři celoplošné stávající analogové stanice šířené v pásmu VKV.

Hlavní směr záření je do centra Prahy. Dělali jsme si předběžné výpočty pokrytí a sedí to. Na jih a jihozápad je to horší, a to z důvodu komplikovanějšího terénního profilu. Vnitřní pokrytí Prahy je 70 %. A to včetně pokrytí uvnitř budov, nikoliv ale suterény. Bude to měsíční experimentální provoz. Už nyní víme, že Praha bude potřebovat dokrývat více vysílači,“ rozpovídal se o testu příbramské firmy Teleko Tomáš Řapek. „Ano, my chceme být jedním z provozovatelů digitálních vysílačů. Vybudujeme a chceme provozovat síť, kterou na komerční bázi poskytneme broadcasterům,“ dále sdělil na upřesňující dotaz serveru parabola.cz.

Teleko zároveň testuje další z technologie určené pro digitální přenos do mobilních telefonů – DMB. „Jsme jedna z prvních zemí, kde se testuje technologie DMB. Experiment skončí koncem týdne a dále chceme vyzkoušet různé sestavy muxů,“ informoval na konferenci Řapek.

V čem se liší DMB od DVB-H, které testují mobilní operátoři? „Především tím, že DVB-H je založeno původně na přenos digitální televize a videa na stabilní příjem. Naopak DMB je určeno příjmu za pohybu. Rozdíl je v platformách. A dále u DMB nepotřebujete postavit novou infrastrukturu, stačí ta stávající,“ vysvětlila Serena Vento z World DAB Fora. „Obě platformy DMB a DVB-H mohou existovat vedle sebe současně, aniž by se vzájemně rušily. Záleží jen na České republice, pro co se rozhodne.“ Teleko má podle indicií zájem o platformu DMB, která vychází z Eureky 147.

Současný stav T-DAB ve světě

Celá západní Evropa je silně pokryta signálem. Naopak východní Evropa včetně České republiky pokulhává. „Věříme, že se to brzy změní. Také z tohoto důvodu pořádáme Výroční zasedání v Praze,“ pronesla před účastníky úvodní tiskové konference Serena Vento.

DAB je zavedeno ve 40 zemích světa. Receiver stojí kolem 60 EUR. Pokrytí populace v těchto zemích v polovině roku 2005 je následující: Austrálie 35 %, Rakousko 19 %, Belgie 98 %, Kanada 35 %, Čína 2 %, Chorvatsko 30 %, Česko 20 %, Dánsko 99 %, Estonsko 28 %, Finsko 40, Francie 25 %, Německo 85 %, Maďarsko 30 %, Indie 1 %, Izrael 85 %, Itálie 65 %, Nizozemsko 70 %, Norsko 70 %, Portugalsko 75 %, Singapur 100 %, Jižní Afrika 18 %, Jižní Korea 21 %, Španělsko 52 %, Švédsko 37 %, Švýcarsko 60 %, Turecko 12 %, Velká Británie 85 %.

Ve Velké Británii bylo ke konci roku 2004 prodáno 1,3 milionu přijímačů. V červnu 2005 to už bylo 1,7 milionu. V roce 2010 podle prognózy bude mít v Británii doma tuto technologii 20 milionů lidí,“ uvedla dále Vento.

Podle World DAB Fora pro úspěšný start DAB je nutné následující: regulace – legislativa, dobré pokrytí – minimálně 60 % populace, nabídka nových programů a služeb, úzká spolupráce mezi vysílateli, prodávajícími a provozovateli vysílačů, dobře vedená marketingová kampaň.



Technické parametry experimentu T-DAB Teleko

Název multiplexu: TELEKO TEST
Vysílací kanál: 10A
Vyzářený výkon: 600 W
Vysílací stanoviště: Praha - Rošického stadion
Programy a datové toky: Radio Česko 96 kbit/s (mono); ČRo Leonardo 128 kbit/s; ČRo D-dur 160 kbit/s; ČRo 1 Radiožurnál 128 kbit/s; ČRo 2 Praha 128 kbit/s; DMB - bez definovaného programu 384 kbit/s.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články