Quantcast

T-DAB: Jak Český rozhlas a Lagardere CZ hodnotí experimenty?

| Tisk

Listopad byl plný digitálních experimentů v T-DAB. Uskutečnily je společnosti Teleko a Radiokomunikace.

Jak jej ale hodnotí samotní provozovatelé rádiových programů? Server parabola.cz oslovil zástupce firem a požádal je o komentář.

Pavel Balíček, vedoucí projektu digitálního vysílání Českého rozhlasu

Probíhá v této době ještě nějaký experiment s T-DAB na území ČR?

Žádný experiment v současnosti neprobíhá, ale uvažuje se o dalších projektech na příští rok. Vzhledem k legislativě je možný pouze jednorázový jednoměsíční provoz, takže je třeba vybrat vhodné příležitosti.

Jak Český rozhlas po technické stránce hodnotí tento experiment? Přinesl nějaké nové a dosud nezjištěné poznatky?

Po technické stránce šlo o první DAB vysílání ve III. pásmu u nás, kde přetrvává mýtus vzájemného rušení s analogovou televizí. To se na jedné straně prokázalo (12. kanál v severních oblastech Prahy), na druhé straně ale lze najít kanály a oblasti, kde to rušení není kritické. Zajímavým jevem je rušení v kabelových rozvodech, kde při nekvalitně provedeném rozvodu (např. STA) může vnější signál rušit transformovaný kanál v kabelu. Tento problém se vyskytl, avšak z pohledu regulace kmitočtového spektra kabelové rozvody nemají žádnou ochranu, tedy DAB vysílání by mělo mít přednost. Dále se prokázalo, že pro kvalitní pokrytí Prahy není jeden vysílač dostatečný, a je třeba uvažovat se SFN tří až čtyř vysílačů. Z pohledu obsahu vysílání pak bylo jistě zajímavé "televizní" vysílání DMB a možnost experimentovat s bitovými toky a zabezpečením jednotlivých programů v multiplexu. To dává broadcasterovi velké možnosti při volbě obsahu, počtu programů a podobně.

Kdy se počítá se zaváděním vysílání stanic v T-DAB na území ČR?

To je věc, která se v současnosti řeší na mnoha úrovních počínaje Ministerstvem informatiky a Koncepcí rozvoje digitálního vysílání v ČR (či jak se ten dokument bude jmenovat), plánem koordinace kmitočtů a uvolňováním III pásma na ČTÚ, až po novelu Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, licenční řízení a Radu RTV. Termín lze jen těžko odhadovat, možná v příštím roce proběhnou nějaké experimenty a pilotní projekty, řádné vysílání (na větším území) asi zatím nikoliv.

Kdy zhruba půjde na veřejnost ČRo 4 v rámci DVB-T?

Vše bude souviset s úpravami provozu DVB-T (rozšíření pokrytí, rozšíření počtu programů), které proběhnout v lednu příštího roku. Zřejmě během února by se ČRo 4 mohl objevit v digitálním vysílání DVB-T v multiplexu A, který provozují Radikomunikace.

Richard Klatovský, manažer vztahů s veřejností Lagardere CZ (Frekvence 1, Evropa 2)



Jak hodnotíte experiment v T-DAB?

Experiment hodnotíme úspěšně. Primárně sloužil ale Radiokomunikacím, aby ověřily technologickou funkčnost.

Co od DAB společnost Lagardere CZ očekává?

Do budoucna předpokládáme využití DAB nejen pro audiovysílání, ale i pro poskytování doplňkového datového toku s dalšími informacemi, jako je to obvyklé ve světě.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články