Quantcast

Krátký test příjmu DVB-T

| Tisk

Ještě nedávno zdobily příbytky satelitních diváků pouze přijímače pro příjem analogových signálů ze satelitu. Vše změnila digitální satelitní televize (DVB-S), která přinesla kromě lepší kvality obrazu i zvuku větší množství přenášených programů na jednom satelitním transpondéru. Ceny za digitální přijímače, nezbytné pro příjem digitální komprimované televize, postupně začala klesat a to byl jeden z impulsů pro další rozvoj digitální satelitní televize.

Digitální vysílání, dříve nebo později, zasáhne většinu z nás. Digitální vysílání na satelitech (DVB-S) se stalo již běžnou věcí. Velkým překvapením pro diváky satelitní televize zřejmě nebude ani pozemní (terestrické) digitální vysílání DVB-T (Digital Video Broadcasting Terestrial). To by mělo zhruba do roku 2012 nahradit současné pozemní analogové vysílání.

Co přinese DVB-T?
DVB-T má spoustu pozitivních vlastností. Výběr z těch nejvýznamějších: Nejdůležitější změnou je přenos kvalitnějšího obrazu i zvuku v porovnání se současným analogovým vysíláním. Vysílaný digitální signál bude časem dostupnější, kvalitnější a bez jakéhokoliv šumu, nebo tzv. duchů v obraze. DVB-T nám přinese i větší množství programů, kmitočtové spektrum bude lépe využito. Na jednom vysílacím kanále bude přenášeno souběžně několik TV a R programů. Dále můžeme očekávat i další služby jako je přístup k internetu či objednání programů či zboží pomocí dálkového ovládání k přijímači přímo z obýváku prostřednictvím obrazovky.Digitální vysílání (DVB-T) přinese i několik problémů, které bude nutné vyřešit. Tou nejdůležitější je legislativa. V současném zákonu o R a TV vysílání chybí pasáž o DVB-T. Zatím není jasné, kdo bude vysílaný multiplex (či multiplexy) spravovat a jak budou uspořádány. Zda v jednom bude vysílat Česká televize spolu s komerčními subjekty či zda budou existovat 2 multiplexy (jeden České televize a druhý komerčních TV). Druhý případ by byl pro ČT zvlášť výhodný, neboť by ČT mohla efektivně využívat datový tok podle vysílaných scén u jednotlivých programů (připomeňme, že ČT chce vysílat vedle ČT1 a ČT2 i programy ČT3 a ČT4, z nichž jeden by byl určený pro zpravodajství a druhý pro vzdělávání. Další nevýhodou DVB-T je nutnost použití k současnému televizoru i digitální set-top-box, nebo televizor, který již podporu DVB-T obsahuje. Cena set top boxu pro DVB-T se v ČR v současnosti pohybuje okolo 10 - 18 tisíc Kč podle značky a vybavení přijímače, v případě televizoru s podporou DVB-T je cena vyšší zhruba o 20%.

DVB-T, paket Českých radiokomunikací (25.kanál), nebyl v době našeho testování k dispoziciJaká je současná situace v ČR?
V současné době probíhá zkušební vysílání ve standardu DVB-T v Praze a ve Středních Čechách na dvou vysílaných kanálech. Na 25.kanálu provozují multiplex České radiokomunikace a.s. a na 46.kanálu společnost Czech Digital Group a.s.
I když se jedná o zkušební provoz DVB-T, je na domácím trhu v současné době nabízeno již několik modelů digitálních přijímačů, které jsou určeny pro příjem digitální terestrické televize. Rozhodli jsme se na některém přijímači DVB-T příjem vyzkoušet. Použili jsme dostupný model Humax CI-5100T, který se ve většině vlastností shoduje se 'satelitním' modelem Humax CI-5100. Přijímač stejného designu má 2 sloty standardu Common Interface, 4000 programových předvoleb, podporu Dolby Digital a další podobné vlastnosti.

DVB-T, jediná možnost příjmu TV Nova v digitáluJak jsme testovali...
Úvodem je nutné poznamenat, že příjem digitálního terestrického signálu byl uskutečněn v Praze, konkrétně v Praze 4 Krč, kde jsme testy provedli na sídlišti, kde mohou být určité problémy s kvalitním příjmem analogové televize, neboť v okolí je několik výškových budov.
Po propojení nezbytného SCARTu televizoru s receiverem a připojení širokopásmové antény (tzv. síto) do přijímace Humax jsme set-top-box připojili do elektrické sítě.
Menu Humaxe CI-5100T je koncipováno stejně jako u nejprodávanějších modelů Humax 5500 či 5400(Z), liší se pouze v některých možnostech. Základní menu obsahuje položky TV/R nabídka, Dětská pojistka, Instalace a Užitečnost. Pro naladění programů v menu postupně potvrdíme položky INSTALACE - VYHLEDÁVÁNÍ VYSÍLÁNÍ - JEDNODUCHÉ LADĚNÍ. Zde zadáme číslo kanálu na kterém je vysílán digitální multiplex. Zadali jsme 25.kanál a potvrdili vyhledávání tlačítkem OK. Bohužel, žádný multiplex jsme na uvedeném kanálu nenaladili. V uvedené lokalitě zřejmě nebyl k dispozici dostatečný signál.
DVB-T, příjem ČT1, bez teletextu ale se zkušebním vysíláním EPG!V menu jednoduché ladění jsme tedy zadali číslo kanálu dalšího multiplexu - 46.kanál. Na tomto kanále provozuje zkušební pozemní vysílání společnost Czech Digital Group. Přijímač naladil 4 televizní a 3 rozhlasové programy. V TV nabídce se objevily programy TV Prima, TV Nova, TV3 CZ a ČT1. Komerční stanice obsahovaly teletext, u ČT1 teletextové informace chyběly ale bylo zde zkušebně vysíláno EPG s informacemi o zkušebním provozu DVB-T. Mezi rádii jsme našli dva programy Českého rozhlasu - Radiožurnál a stanici Praha a dále pak Rádio Proglas.
Všechny vysílané programy byly přijímány ve velmi dobré kvalitě.



Poté jsme vyzkoušeli příjem DVB-T i na 'kus drátu'. I v tomto případě byl signál bez problémů a nevznikaly tzv. duchy, které známe při příjmu analogové pozemní televize. Tato vlastnost DVB-T při použití jakékoliv všesměrové antény umožní v budoucnu při dostatku signálu přijímat programy v DVB-T např. i při jízdě autem.

DVB-T, elektronický programový průvodce (co vysílají programy nyní)Zmiňme se ještě o přijímači Humax CI-5100T. Ladění programů v menu INSTALACE - LADĚNÍ PROGRAMŮ obsahuje tři způsoby, jak naladit vysílané multiplexy. V prvém případě 'ladění jednoduché', kde stačí zvolit kanál, který má přijímač prohledat a příp. u některých položek zvolit AUTO (automatické naladění). Další je 'rozšířené ladění' zde zadáváme kmitočet (nikoliv kanál) na kterém je vysílaný multiplex a můžeme nastavit více parametrů, které ovlivňují výsledek vyhledávání. A konečně je zde i AUTOMATICKÉ LADĚNÍ, které umožňuje nastavit počáteční a koečný kanál kanál (od.. do..), který má Humax automaticky proladit.
Jako většina modelů přijímačů Humax řady 5nnn, obsahuje i CI-5100-T v menu STATUS položku 'Aktualizace STB'. Oproti satelitním přijímačům Humax, kde je soft stahován ze satelitů Astra/ Hot Bird či NileSat, je u modelu CI-5100T software možnost stáhnout z některého digitálního multiplexu (DVB-T), za předpokladu, že sw je provozovatelem vysílán. Tato možnost v ČR zatím nepřichází v úvahu. V současnosti je možné aktualizovat s/w v modelu 5100T pouze prostřednictvím souborů z netu pomocí PC.

Závěr
Digitální multiplex DVB-T společnosti Czech Digital Group je v ČR vysílán zatím jen v Praze, prostřednictvím tří vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh na 46.kanále. V multiplexu je zastoupena i nejsledovanější domácí stanice - TV Nova. Je to v současnosti jediná možnost příjmu této stanice v digitálu.V další fázi DVB-T bude vysílání postupně spuštěno v Brně, Plzni, Hradci Králové, Ostravě a dalších městech. Pravidelné vysílání DVB-T by mělo začít začátkem roku 2003. Určitě zajímavý dárek k 50ti letému výročí zahájení TV vysílání u nás. Podrobnější informace o DVB-T a provozovateli Czech Digital Group najdete např. na adrese http://www.digitv.cz/
Pokud máte vlastní zkušenosti s příjmem DVB-T, podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články