Quantcast

Regionální televize RTA požádaly RRTV, aby mohly vysílat v DVB-T

| Tisk

logo Po televizi Nova pět regionálních televizí patřící do Regionální televizní agentury (RTA) zažádalo u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o možnost vysílat digitálně v DVB-T.

RTA, která letos na jaře získala v digitálním tendru licenci (avšak ji rozhodnutím soudu opět ztratila), je podle slov jednatele Jaroslava Berky připravena šířit svoje programy i v digitální platformě. Dosud se dělí na analogových vysílačích s programem Prima TV.

Regionální síť je zastoupena v pěti velkých regionech Česka. Konkrétně se jedná o licencované společnosti FATEM TV, RTA JIŽNÍ ČECHY, RTA ZLÍN, Studio CLIPPER a V + J. Televizní programy se jmenují: RTA JIŽNÍ MORAVA, RTA JIŽNÍ ČECHY, RTA ZLÍN, RTA OSTRAVA, RTA VÝCHODNÍ ČECHY.

Rada na svém posledním letošním zasedání nařídila ústní jednání ve věci žádostí týkajících se vzniku práva žadatele šířit programy digitálně.

Regionální televize již vysílají řadu let, prakticky od zahájení soukromého televizního vysílání v České republice. Regionální televize jsou již dnes na digitální vysílání připraveny,“ říká pro Českokrumlovský deník Jaroslav Berka.

Již pro příští rok plánujeme rozšíření rozsahu našeho regionálního vysílání v jednotlivých krajích a těšíme se i na digitální vysílání se všemi novými možnostmi pro diváky.“

Přestože otázka postavení regionálních televizí v České republice v éře digitalizace stále není jasně vyřešena, Berka tvrdí, že program regionálních televizí se bude rozšiřovat a zkvalitňovat.

RTA v letošním roce získala v poměrně náročné soutěži spolu s dalšími pěti provozovateli (Óčko, Z1, TV pohoda, Febio TV, TV Barrandov) novou licenci pro celoplošné digitální televizní vysílání. Bohužel na podzim soud na podnět některých neúspěšných žadatelů rozhodnutí mediální rady pozastavil a nyní se čeká na konečné potvrzení nových licencí,“ dále pokračuje Berka.

Tím se start nových programů i přechod na digitální vysílání na čas zpomalil, nikoliv ale zastavil. Na poslední mediální konferenci, pořádané českokrumlovskou společností Česká média, se ale všechny dotčené strany shodly na společném zájmu přijmout dohodu a odblokovat současnou patovou situaci.



Jaroslav Berka je majitelem českokrumlovské společnosti Česká média a společnosti RTA, která majetkově ovládá pět regionálních televizí. Právní spory se dále vedou o šestou, a to jihočeskou GIMI. O tu se „pere“ se skupinou regionálních televizí, která patří do skupiny okolo televize Prima – Regio Media. Ta ovládá šest regionálních studií, která se konsolidují a majitel – TV Prima Holdng (dříve GES Holding), síť začleňuje k rozhlasové síti rádií Hey.

V DVB-T i v roce bude vysílat další držitel-nedržitel digitální licence – Óčko. RRTV totiž vydala provozovateli Czech Digital Group, a.s. souhlas ke změně licenčních podmínek, spočívající ve změně doby platnosti licence do doby, kdy provozovatel s licencí k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů sítě B v systému DVB-T zahájí vysílání, nejdéle však do 31. prosince 2007.

S menšinovým stanoviskem na zasedání RRTV se vyjádřil její předseda Václav Žák. Konkrétně k bodu 31 - Czech Digital Group, a.s. (CDG) – převzaté rozhlasové a televizní vysílání šířené prostřednictvím pozemních vysílačů (experimentální DVB-T) – žádost o předchozí souhlas se změnou licenčních podmínek.

Rada se rozhodla prodloužit experimentální licenci firmy CDG čistě podle procesních paragrafů, ačkoliv licencovat terestrickou síť podobně jako kabelovou současný zákon nepřipouští. Zachovala tím vysílání programů v digitální síti "B". Korektní řešení stávající situace je však možné pouze urychlenou změnou mediálního zákona,“ konstatuje Žák.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články