Quantcast

Univerzální dálkové ovládání KAMELEON 8

| Tisk

obrázek V tomto článku by jsem se chtěl věnovat zajímavému univerzálnímu dálkovému ovládání určeného až na obsluhu 8 přístrojů. Jedná se o výrobek firmy Universal Electronics BV a nese označení Kameleon 8, typ URC-8308. Univerzálních ovladačů je na trhu celé řada od levných až po ty dražší. Tento ovladač se pyšní označením ONE FOR ALL, takže mě zajímalo jak si poradí v praxi.

URC-8308 patří do třetí generace Kameleonů, tak jako i typ URC-8305 (Kamelon 5), který umožňuje ovládat až 5 zařízení. Ze starších produktů se na trhu můžete setkat s Kameleony 3, 4, 6 a 10 (tzv. druhá generace Kameleonů).

Mnozí uživatelé satelitních přijímačů mají doma již více přístrojů a používání mnoha dálkových ovládání je někdy docela nepohodlné. Je to i můj případ, kdy se mě na stole hromadí množství dálkových ovladačů od různých zařízení, u mě nejvíce od satelitních přijímačů.

Tento ovladač vás upoutá na první pohled. Má velký dotykový osvětlený displej, který je rozložen téměř přes celou plochu dálkového ovládání. Zapnutí i vlastní obsluha se provádí dotykem displeje, který je vybaven speciálním dotykovým senzorem. Uprostřed se nachází standardní ovládací tlačítka, které mají tradiční ovladače. Jsou to nejčastěji používané funkce jako je např. přepnutí kanálů nahoru/dolů, regulace hlasitosti poslechu, zobrazení menu apod.

Po vložení alkalických baterií (4 kusy typu AAA) se dostaneme do režimu „Demo“ a uvidíme různé přednastavené obrazovky. Kameleon 8 obsahuje dva vysílače infračerveného záření s dosahem 5 až 7 metrů. Můžeme si zvolit libovolnou kombinaci ovládání až 8 přístrojů.

Každý z nich se aktivuje dotykem tlačítka ve dvou prvních řadách. Jedná se o režimy TV přijímač, satelitní přijímač, DVD přehrávač, videorekordér, harddisk rekordér, CD přehrávač, audio zesilovač (tuner) a Light. Poslední režim Light se používá na regulaci osvětlení (zapínání/vypínaní nebo stlumení) v místnosti za pomocí příslušenství, které lze dokoupit (tzv. One For All Light Control – Starters Kit HC8300).

Kameleon 8 umožňuje nastavit úroveň podvětletní a dobu podvětlení tlačítek na displeji. Naprogramování dálkového ovládání je velmi jednoduché a je možné několika způsoby. První možností je najít typ zařízení, které chcete ovládat v tabulce kódů. Rozsáhlá knihovna kódů téměř všech značek přístrojů obsahuje cca 1500 zařízení.

Další možností je použít vyhledávání kódu, kde následně můžeme zjistit (přečíst) kód, který vaše zařízení používá. Pokud ani zde neuspějeme, máme zde možnost využít funkci učení za pomocí originálního dálkového ovládání k vašemu zařízení. Můžeme tak okopírovat prakticky všechny funkce originálního dálkového ovládání (max. cca 50). Přesný počet funkcí závisí od naprogramovaných funkcí a dálkového ovládání z kterého funkce kopírujete.

Na displeji nejsou v různých režimech zobrazena všechna funkční tlačítka, na další obrazovku se dostanete pomocí tlačítka „Scroll“.

Pomocí funkce vyhledávání kódu byly nalezeny téměř všechny značky satelitních příjímačů, které používám (Nokia, Humax, Topfield, Dreambox apod.). Příjemné bylo i rozmístění tlačítek v případě Dreamboxu, které odpovídalo originálnímu dálkovému ovládání.

Nebyl nalezen jen můj starý analogový přijímač Manhattan, který mám pro C pásmo. Zde jsem si vyzkoušel funkci učení pomocí originálního dálkového ovládání. Bez problémů jsem okopíroval všechny funkce tlačítek a rozmístil na Kameleonu dle mých představ.



Samozřejmě po výměně baterií veškeré naučené funkce zůstávají v paměti přístroje. Kameleon 8 obsahuje i funkci využívání maker. Makro vám umožňuje stlačením jednoho libovolného tlačítka součastně vyslat více povelů (např. zapnutí/vypnutí vícero přístrojů naráz).

Toto dálkové ovládání disponuje i možností tzv. dobíjení kódů. Jedná se o funkci „One For All Web Wizard“. Tato technologie umožňuje přidávat kódy do paměti přístroje. Stačí se jen připojit pomocí internetu do on-line databáze kódů na adrese www.oneforall.de. Pak stačí jen v určitou chvíli přiložit dálkové ovládání k reproduktorům vašeho PC a postupovat dle pokynů na obrazovce.

Pokud uživatel nemá k dispozici internet může využít telefonní linku zákaznického servisu a postupovat podle rad operátora. V určitý okamžik pak přiložíte dálkové ovládání ke sluchátku vašeho telefonu. Takto se během pár sekund přenesou všechny kódy do vašeho přístroje.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto univerzálního dálkového ovládání.

ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články