Quantcast

STV spustí sportovní kanál ve vysokém rozlišení

| Tisk

logo Slovenská televize (STV) připravuje pro podporu přechodu na digitální vysílání 2 programy. Jeden z připravovaných televizních projektů bude věnován sportu a bude ve vysokém rozlišení (HDTV). Informoval o tom server Digimedia.sk a Mediálně.sk.

Třetí program STV, označovaný zatím pracovně STV 3, odstartuje vysílání u příležitosti zahájení letních olympijských her v čínském Pekingu, tj. v srpnu 2008. Program bude dostupný na satelitu, v kabelových sítích a IPTV platformách. Do digitálního pozemního multiplexu (DVB-T) se zřejmě nedostane - není volná kapacita. Sportovní kanál STV by se mohl později stát součástí veřejnoprávního DVB-T multiplexu, který může podle stávající legislativy vzniknout v roce 2011.

Na satelitu se může sportovní kanál STV objevit v distribuční a DTH platformě SkyLink na satelitu Astra 3A / Astra 1D (23,5 st. východně) a také může být součástí placených platforem UPC Direct či Digi TV. Z placených sítí bude na high-definition TV připravena placená televize UPC Direct, která by měla první HD kanály spustit již v letošním roce.

STV chce některé pořady vyrábět přímo v HD kvalitě, ostatní obsah do tohoto formátu konvertovat. Pro potřeby HDTV vysílání musí nyní nakoupit nezbytné technické zařízení. V současné době má jen jednu HD kameru.



STV pro "digitalizaci" připravuje dva kanály - vedle sportovního kanálu v HD kvalitě připravuje kombinovaný program věnovaný dětem (přes den) a dokumentárním pořadům (večer).

V České republice testuje nyní vysílání ve vysokém rozlišení veřejnoprávní Česká televize ve spolupráci se společností Telefonica O2. V sítích O2 se zkušebně v HD vysílá program ČT1.

redakce





Reklama




Vybrané články