Quantcast

Co se ukrývá pod izolací HDMI kabelu?

| Tisk

logo V nepotřebných zásobách doma mi několik měsíců ležel 10 metrů dlouhý kabel HDMI který měl na jednom konci konektor DVI. Konektor DVI byl z mého pohledu na nic, protože přes něj nejde audio. Proto došlo k úvahám, jestli by nebylo možné DVI konektor ustřihnout a na jeho místo připojit HDMI konektor běžně používaný v moderních televizorech. Jsou tu dlouhé podzimní večery a o pokus realizace tohoto problému došlo. Důvodů, proč kabel HDMI přestřihnout a znovu spojit může být víc, například malá díra v betonové zdi, přes kterou konektor kabelu prostě neprojde a zvětšení díry není z nějakého důvodu možné.

Ještě upozorním, že není posláním tohoto článku teorie o HDMI kabelech. Jde jen o praktický pohled na kabel, který může být pro někoho zajímavý.

Pro představu, jak jsou jednotlivé vodiče mezi konektory kabelu zapojeny, bylo dobré jednotlivé piny proti sobě změřit. Tady se mi ulevilo, v kabelu se nic nekříží, pokud je vodič na jené straně kabelu pin 1, je tomu tak i na konci opačném. Realizace i přeměření spojovaného kabelu je díky této skutečnosti jednodužší.

Takže, jaké překvapení najdeme, když se na kabel použijí štípačky? Z konektorů je patrné, že kabel má v sobě 19 vodičů. To odpovídá skutečnosti i když všech 19 vodičů není pro funkci nutných. (např pin 14 - rezerva)

logo

logo Nejvýraznější ve svazku vodičů jsou čtyři stíněné "dvojlinky". Dvojlinka je vždy z bílého a barevného vodiče obalených hliníkovou folií doplněnou slabým pocínovaným lankem. Barvy použité v jednotlivých dvojlinkách jsou rudá, zelená, modrá a hnědá. Dvojlinka představuje v kabelu vždy 3 vodiče - bílý, barevný a stíněný. Rudá dvojlinka je přivedena na piny 1 a 3 (barvy nejsou u všech kabelů stejně, liší se zřejmě dle výrobce, pin 1 může být rudá i bílá a pin 3 obráceně). Stínění rudé dvojlinky je na pinu 2. Zelená dvojlinka je na pinech 4 a 6, její stínění na 5. Modrá je na 7 a 9, stínění 8. Poslední dvojlinka - hnědá, pin10 a 12, stínění 11.

Mezi dvojlinkami jsou vloženy další 4 samostatné vodiče - kolem pláště kabelu. V mém případě šlo o barvy rudá, šedá, fialová a bílá. Při sčítání vodičů jsme na čísle 16 (3 krát 4 dvojlinky + 4 vodiče mezi nimi).

Zbývající 3 vodiče se nacházejí ve středu kabelu a v mém případě šlo o barvy rudá 18, žlutá 16 (stočeno) a černá.



Čísla pinů mimo dvojlinky záměrně neuvádím. Tam jsem žádné pravidlo neobjevil. Co kus, to jiné barvy - nutno proměřit.

Kabel je po úpravě funkční, používám ho pro spojení televize s notebookem na přehrávání videa, které běžné stolní přehrávače nezvládají. I přes značnou délku kabelu (využil jsem je 8 z 10 metrů) vše funguje jak má. Realizace různých úprav kabelu tohoto typu je možná podobně jako u analogových předchůdců. Stačí jen dostatek času a trpělivosti.

Orion





Reklama




Vybrané články