Quantcast

Optibox CX PVR Extra - levný přijímač s mnoha funkcemi

| Tisk

Nedávno jsem vyzkoušel tento přijímač, víceméně z důvodu poměrně přijatelné ceny a možnosti nahrávání na externí disk. Jde o dizajnově velmi podobný přístroj jako dříve představený Koscom SDF5050. V přijímači Optibox CXPVR Extra je stejná základní deska jako v uvedeném Koscomu, menu je jen graficky mírně odlišné ale položky v menu jsou zcela identické s Koscomem, doplněné jen o PVR funkce.

Mohlo by se zdát, že SD přijímače budou pomalu ustupovat HD přístrojům, ovšem v ČR vzhledem ke značným a obtížně řešeným (neřešeným) problémům se spouštěním DVB-T je i o SD přístroje vzrůstající zájem. Jedním z levných SD přístrojů může být i tento Optibox.


obrázek
Pohled na přijímač Optibox CX PVR Extra

Další parametry přijímače

- Barva černá, české MENU, české EPG, teletext
- 8-místný alfanumerický VFD displej – zobrazuje název sledované stanice a další provozní informace
- 10 favoritních skupin,vícenásobný timer s možností vložení programu pře EPG
- Nastavitelný jas,kontrast a barevná sytost
- Rozměry v mm (ŠxVxH v mm) 260x65x224
- Prohlížeč JPEG obrázků, MP3 přehrávač
- PVR (nahrávání) na externí USB disk nebo flash disk
- jedna Conax/UNI čtečka, žádný CI slot.

Vstupy a výstupy

- CVBS (na SCARTu a CINCH konektorech)
- RGB, YUV
- digitální audio výstup – optika
- konektor SCART pro VCR
- UHF modulátor (21-69k nastavitelný v menu přijímače)
- 2x USB port pro aktualizaci firmware, settingu a PVR funkce
- LNB-IN a LOOP
- RS232 rozhraní (sdílení karty, nahrání firmware a settingu)
- výstup 0/12V

Pohled na zadní panel Optiboxu


obrázek
Pohled na přijímač Optibox CX PVR Extra

Do přijímače je opět nutné nahrát neoficiální firmware pro změnu Conax čtečky na UNI s podporou cryptoworks. Podpora Cryptoworks karet je opět na velmi slušné úrovni. Testováno s kartami Skylink a UPC Direct. Oprávnění na kartu chodí stejně rychle jako v certifikovaných čtečkách jiných přijímačů a v menu přijímače se dají zcela bezproblémů přečíst oprávnění. Po této stránce tedy přijímač nemá problémy.

Ladění, setting

Ladění programů jakož i základní nastavení je zcela standardní a pro znalého nečiní žádný problém. Přijímač má ruční i automatické ladění, nicméně k přijímači je dostupný zdarma setting editor a aktualizace settingu je navíc VELMI jednoduchá přes USB flash disk. Klasické ladění tak je opět možné omezit na minimum.K dispozici jsou samozřejmě běžné funkce pro mazání, přesun i přejmenování, uzamčení programů, stejně tak jako pro práci s favortiními seznamy přímo v menu přijímače.

Menu přístroje je kompletně v češtině se správnou diakritikou. Reakce na povely z ovladače je přiměřeně rychlá, přijímač se nezasekává a netuhne. Až na grafiku je shodné s Koscom SDF5050.

Sdílení karty

Přijímač podporuje i sdílení karty přes RS232 rozhraní, víceméně platí vše, co bylo napsáno u Koscomu 5050. Jediný rozdíl je ten, že je nutné na master přijímači s kartou použit jiný firmware než na slave přijímači (bez karty).Sdílení funguje zcela bez problémů. Aktualizaci FW a settingu je možné provést jednoduše přes USB. Pro master (s kartou) jde o FW verze 1.17.29 a slave (bez karty) jde o verzi 1.17.03. Sdílení jsem zkoušel s kartou Skylink a fungovalo zcela bez problémů. Kabel je opět jednoduchý null modem – propojené piny konektorů CANON jsou 2-3, 3-2 a 5-5.

Podpora Diseqc a motoru – Přijímač podporuje protokol 1.0 i 1.1, stejně tak i motorové příkazy diseqc 1.2/USALS. Práce s motorem i mě dostupnými přepínači vč. EMP168 V-1 i V-2 byla zcela bez problémů.

PVR funkce

Přijímač je jednotunerový, takže se dá nahrávat a současně sledovat jiný program jen z aktuálního transpondéru. Nahrávání jsem testoval na USB flash disk Kingstone 2 a 8 Gb a na externí 2,5“ disk Toshiba 500Gb, napájený přímo z USB portu (na fotce výše) a na externí USB/eSata disk Verbatim 500gb s externím napájením. Žádný problém jsem nezaznamenal, jen po připojení externího disku trvá poměrně dlouhou dobu, než je disk detekován a připraven k provozu (u výše uvedené Toshiby skoro minutu, než se dal disk použít). Programování časovače pro nahrávání je velmi jednoduché. Je možné zadat čas záznamu přímu v menu časovače nebo nastavit pomocí EPG.

I při téměř zcela zaplněném disku nebyl problém s přehráváním a procházením záznamů, jen procházení je poměrně zdlouhavé a pomalé. Tlačítka na ovládání záznamu jsou na ovladači, který je shodný s ovladačem ke Koscomu TSPVR5400. Jde o tlačítka pro funkce přehrávání, posun v záznamu vpřed-vzad a pomocí červeného tlačítka je možnost vložit do záznamu tzv.záložky pro rychlejší posun v nahrávce.

Nečekejte ale žádné funkce pro práci se záznamem, střih apod... K tomu tento lowend není určen. Nahrávka je ve formátu TS, další zpracování je možné provést na PC. Disk je formátován systémem FAT32, formátování je možné provést přímo z menu přijímače. Na disk v jiném formátu není možný záznam.

Popis menu Optiboxu

Menu Optiboxu má celkem 5 voleb. První z nich je instalace. Obsahuje volby pro nastavení parametrů LNB, Diseqc přepínačů nebo motoru, použije se pro ladění příjímače a obsauje volbu pro záloho nastavení přijímače do vnitřní paměti. Po kompletním nastavení můžete provést zálohu a v případě, že si poté cokoliv nesprávně nastavíte, provedete reset do továrního nastavení apod... můžete vše zpětně uložit ze zálohy.


obrázek
Menu přijímače Optibox CX PVR Extra

Další volba slouží pro práci se seznamem programů – jejich třídění, mazání, přejmenování, úpravu favoritních skupin apod...


obrázek
Menu přijímače Optibox CX PVR Extra

V menu Konfigurace provádíme základní nastavení přijímače – čas, časovač pro nahrávání, dětský zámek, jazykové nastavebí menu, titulků a zvukového doprovodu, obrazový výstup, kanál a normu modulátoru apod...


obrázek
Menu přijímače Optibox CX PVR Extra

V menu CA je informace o vložené kartě, stlačením OK na ovladači se dají zobrazit podrobnější informace o kartě – číslo karty, oprávnění a další...




obrázek
Menu přijímače Optibox CX PVR Extra

Následuje volba Příslušenství. Tato položka obsahuje nástroje pro přehrávání multimediálních položek na USB disku (MP3, JPEG a vlastní nahrávky, nic jiného přístroj neumí, takže DivX apod NE), dá se zde uložit nastavení na USB disk – položka Přenos dat. Pod volbou Recording Option se skrývá nastavení PVR funkcí – např. Povolení timeshiftu apod... Poslední dvě volby jsou Kalendář a Kalkulačka.


obrázek
Menu přijímače Optibox CX PVR Extra

Závěrem

Celkově jde o poměrně jednoduchý, ale slušný přijímač s mnoha funkcemi a relativně jednoduchou obsluhou. Doufám, že spolehlivost bude rovněž na slušné úrovni. Škoda jen, že přijímač nemá alespoň jeden CI slot.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články