Quantcast

Humax HDCI 5000 - satelitní HD přijímač se základním vybavením

| Tisk

Vzhledem k rozšiřujícímu se zájmu o HD vysílání se rozšiřuje i nabídka HD sat.přijímačů. Jeden z nejjednodušších přijímačů je i tento Humax HD CI 5000. Na rozdíl od jiných přístrojů nedisponuje desítkami funkcí, ale obsahuje jen to základní. Jedná se ale o spolehlivý a dobře fungující přístroj, který uspokojí běžné zájemce o příjem HDTV z družice a kteří si nepotrpí na množství funkcí, ale upřednostní kvalitu a stabilitu.


obrázek

Parametry přijímače Humax HD CI 5000

- Barva černá , české MENU, české EPG, teletext
- numerický displej, zobrazující číslo předvolby
- favoritních skupiny, časovač

Vstupy a výstupy
* CVBS (na SCARTu a CINCH konektorech)
* RGB, HDMI, YUV
* digitální audio výstup – optika
* konektor SCART pro VCR
* 1x USB port pro aktualizaci a zálohu settingu
* LAN Ethernet 10/100Mbit/s – RJ45konektor


obrázek

Vybavení přístroje

Přijímač má pouze jeden CI clot. Nedisponuje ani čtečkou ani více sloty. Pro dekodování programů je nutné vložit odpovídající modul, přičemž přijímač zcela bez problémů spolupracoval se všemi Cryptoworks moduly co jsem měl k dspozici – Technisat, Irdeto i červený smardTV. Vzhledem k použitému modulu nebyla problémová spolupráce s jakýmikoliv na trhu dostupnými kartami na české programy.

Potěšující rovněž je, že v příslušenství se dodává i HDMI kabel a SCART kabel.

Menu přístroje je kompletně v češtině se správnou diakritikou, až na ojedinělé výjimky (jak je již u Humaxu běžné, občas chybí v menu písmenka š). Diakritika v EPG u českých programů je v pořádku.


obrázek


OSD menu přístroje

Menu se skládá z pouhých 4 voleb. První z nich je Preference. Zde se provádí nastavení základních funkcí přijímače – čas, rodičovský zámek, nastavení audio/video výstupu (formát obrazu 16:9/ 4:3; zobrazení - Letter box, Pillar box a také rozlišení -576p, 720p a 1080i) a další celkem běžné parametry.


obrázek
Druhá volba v menu slouží k úpravě programových předvoleb (setting), pokud nepoužijeme možnost úpravy na PC a následné přenesení do přijímače pomocí USB.


obrázek
Předposlední volba v menu slouží pro klasické ladění programů, pro aktualizaci software a pro uvedení přijímače do továrního nastavení. Nastavení a ladění je běžné jako u jiných přijímačů, je velmi podobné SD modelům Humax CrOne a CrFox CI.


obrázek
Poslední volba v menu se jmenuje Systém a obsahuje pouze tři položky - Stav (zobrazí verzi FW a další údaje o přijímači), Detekce signálu (zobrazí úroveň a kvalitu signálu) a Společné rozhraní (zobrazí vložený modul a menu modulu)


obrázek


To je vše – přijímač nemá žádné další funkce, žádné speciální volby, nemá PVR funkce. Je to velmi jednoduchý přijímač pro běžného nenáročného diváka, kterému jde o sledování našich programů v HD bez desítek jinak běžným divákem nevyužitých funkcí.

Přijímač si svoje funkce plnil po celou dobu testu zcela bez problémů, při běžné obsluze jsem neshledal žádné problémy. Korektní čeština v EPG a poměrně rychlé reakci při přepínání programů jak SD tak HD předurčují přijímač pro nenáročné diváky zejména na sledování programů našich paketů CS Link /Skylink.



K přístroji nebyl český návod v tištěné podobě, ale pouze na přiloženém CD. Bohužel na přiloženém CD jsem nenašel např. Setting editor. Absence tištěného návodu může někomu vadit, ale je to poslední dobou poměrně častý jev nedodávat papírový manuál. Na druhé straně – kdo je čte ?

V menu přijímače je několik celkem zajímavě přeložených položek – např. Transpondér je Retranslátor, Anténa SCD je Unicable apod. Pro neznalého nebo pro člověka co s Humaxem nepřišel příliš do styku, budou některé volby a postupy trošku nelogické, ale pokud se nastavením prokoušete, bude vše již fungovat tak, jak má. Předpokládám ovšem, že neznalý se nebude pouštět do instalace sám a odborník si s tím hravě poradí.

Spolupráce s motorem (Diseqc 1.2 i USALS) byla bezproblémová, stejně tak jako spolupráce s několika druhy Diseqc přepínačů (EMP 162/164/168, DSC, Koscom).

Závěr

Jde o jednoduchý HD satelitní přijímač, určený běžnému nenáročnému uživateli, který očekává především spolehlivost a nepotrpí si na desítky funkcí. V tomto ohledu splňuje přijímač vše, co se od něj očekává. Výhrady bych měl snad jen k chybám české diakritiky v menu přístroje (humaxí tradice) a neočekávám, že bude v následujících verzích firmware opravena.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články