Quantcast

Pokles signálu paketu Czech Link II

| Tisk

Pokles signálu paketu Czech Link II

Pokles signálu v paketu Czechlink
Začátkem července jsme vás informovali o poklesu úrovně signálu paketu Czech Link.

Pokles úrovně signálu byl zaznamenán po spuštění testů nové slovenské digitální platformy SLOVAK LINK na druhé polovině transpondéru F3 satelitu EuroBird1.


Takřka po měsíci se k tomuto problému vracíme. Diváky paketu Czech Link především zajímá, jak bude pokles signálu (a tím i zhoršené příjmové podmínky) řešit provozovatel paketu Czech Link s.r.o. Společnost Czech Link vydala toto oficiální vyjádření:

"Od 26.6.2002 mohli naši diváci pozorovat snížení výkonu nosné paketu Czechlink. To bylo zapříčiněno testy a později regulérním zahájením vysílání slovenského paketu SLOVAK LINK z Bratislavy. Jedná se o paket určený k distribuci slovenských programů na pozemní vysílače, s výhledem pro individuální příjem. Pokles výkonu je zcela normálním jevem, kdy je výkon daného transpondéru (v našem případě F3) rovnoměrně rozdělen mezi obě digitální nosné. U diváků, kteří mají od této doby problém s příjmem, doporučujeme kontrolu nastavení nasměrování parabolické antény na družici Eurobird včetně nastavení polarizační roviny konvertoru. Poměrně dobrým vodítkem jsou tzv. bar grafy síly signálu u snad všech digitálních satelitních přijímačů. Ti, kteří si na toto netroufají, ať se obrátí na specializované prodejce/servisy se satelitní technikou. Pokud ani toto nepomůže je nutné anténu vyměnit za větší, resp. s větším ziskem. Pro příjem v ČR doporučujeme rozměr 0.9m. Příjem je samozřejmě možný i na anténu menších rozměrů. Počítejte ale s menší rezervou na úbytek signálu při povětrnostních změnách (dešti, sněžení). Obecně platí, že čím větší anténa, tím větší rezerva, větší spolehlivost příjmu (a vyšší cena)."

Z uvedeného vyjádření společnosti Czech Link s.r.o i z našich informací získaných od společnosti Eutelsat vyplývá, že jde bohužel o trvalou změnu a v současné době dosahuje signál úrovně, se kterou bylo před zahájením vysílání počítáno.

V praxi je možné v ČR signál přijímat při současné úrovni signálu i s použitím malé ( 60 cm ) antény, která však nemá velkou rezervu pro příjem při zhoršených příjmových podmínkách.



Kontrolu nasměrování přijímací antény lze samozřejmě doporučit. Pro čtenáře neznalé problematiky směrování antény dodejme, že dosměrování antény by se mělo provádět v horizontálním i vertikálním směru při částečně povolených připevňovacích šroubech antény s využitím ukazatelů úrovně v menu přijímače, nebo pomocí měřících přístrojů. Signál je možné zlepšit i jemným potočením konvertoru (dostavení polarizační roviny LNB). Konvertor je možné vyměnit za jiný s nižším šumovým číslem. Řešením je samozřejmě i zmiňovaná výměna antény za větší. Kombinací všech těchto variant se dá dosáhnout optimálního výsledku.

Zajímavostí budou zkušenosti čtenářů (i ze zahraničí) s příjmem CL s jednoměsíčním odstupem od spuštění testů Slovak Link. V reakcích na tento článek se můžete podělit o svoje poznatky s ostatními čtenáři.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články