Quantcast

Czech Link - co nového?

| Tisk

Co nového u Czech Link

Co nového v CzechlinkV poslední době můžeme pozorovat zvyšující se zájem o příjem českých programů ze satelitu. Nejvýraznějším důvodem jsou podstatně příznivější ceny digitálních přijímačů.

Vše nasvědčuje tomu, že se zvyšuje zájem zvláště o příjem paketu Czech Link. Ten je vysílán na satelitu EuroBird na pozici 28.5E, na kmitočtu 12,608 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). V paketu nalezneme vedle veřejnoprávní televize ČT1 a ČT2 i komerční stanice TV Prima, TV3 a TV Markíza. Kromě TV3 a některých vybraných pořadů ČT1 a ČT2 jsou programy zakódovány systémem Cryptoworks. K příjmu kódovaných pořadů je třeba příslušná přístupová karta.

V paketu Czech Link je vysílána i řada nekódovaných rozhlasových stanic: ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo 5 - Regina II, ČRo 6 - Radio Svobodná Evropa, ČRo 7 - Radio Praha a Rádio Proglas.

Spoustu našich čtenářů zajímá odpověď na stále se opakující otázku: Dočkáme se nových programů v paketu Czech Link? Podle neúplných informací se v současné době vede jednání s několika zájemci o šíření TV programu v rámci paketu Czech Link (dále jen CL). Vzhledem k probíhajícím jednáním však provozovatel neposkytuje žádné další podrobnosti. Jak se nám podařilo zjistit, je mezi třemi zájemci o vysílání v paletu CL i provozovatel nové hudební STANICE O.

Jednání by měla být snad uzavřena již v nejbližších týdnech. Je tedy možné, že se koncem léta dočkáme v paketu CL nového či nových TV programů.

Dalším opakovaným tématem vašich dotazů je osud programu TV Markíza v paketu CL. Podle původních informací z konce loňského roku se předpokládalo vysílání TV Markíza v CL jen do konce června. Vysílání však bude pokračovat i ve druhé polovině tohoto roku. Poté by měla být Markíza zařazena ve slovenském paketu, na druhé polovině transpondéru Czech Link (družice EuroBird).

U TV Markíza nejsou dosud vyjasněna vysílací práva, signál této stanice je nadále vysílán jako test. Program proto není uvolněn pro individuální příjem. I přes zkušební šíření tohoto programu využívají signál některé kabelové společnosti ve svých TV rozvodech.



V nejbližších týdnech tedy neočekávejte výrazné změny ve vysílání paketu CL. Jistotou je však stávající situace. Během své letní dovolené mimo místo svého stálého bydliště máte možnost využít i kvalitního příjmu českých programů ze satelitů. Podmínkou je samozřejmě patřičné vybavení - satelitní digitální komplet a přístupová karta pro příjem paketu Czechlink.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články