Quantcast

Novinky v Czech Link

| Tisk

Částečné upřesnění, další otazníky. Dočkáme se nových programů?
Nedostatek karet Czech Link

Czech LinkV dnešním článku vám nabízíme aktuální informace o připravovaných a plánovaných změnách v paketu Czechlink, které se nám podařilo exkluzivně získat. Již 9.10.2001 jsme v článku Změny v paketu Czech Link informovali čtenáře Parabola.cz o zakódování českého komentáře Eurosport a zapojení dalšího TV test kanálu. Nad mnohými změnami visel velký otazník. Zde jsou bližší informace:

ČESKÝ KOMENTÁŘ EUROSPORTU
V paketu Czech Link je vedle TV a rozhlasových programů vysílán i český komentář pan-evropského sportovního kanálu Eurosport, je vysílán bez obrazového doprovodu - je šířen pouze zvuk. Ten byl však začátkem minulého měsíce zakódován v CA CryptoWorks. Na kartě Czech Link přibyl záznam EUROSPORT s platností od 1.10.2001 do 31.10.2001. Od začátku listopadu je český komentář Eurosportu pro DTH již nedostupný.
Podle nových informací mělo být vysílání českého komentáře Eurosportu v blízké době zastaveno. Uvedený komentář se měl šířit do kabelových rozvodů jinou cestou - původně se dokonce hovořilo i o satelitu Hot Bird 13E.
Dnes je téměř jisté, že komentář EUROSPORTU v paketu Czech Link i v budoucnu zůstane - provozovatel má s paketem Czech Link smlouvu na 5 let a je tedy nepravděpodobné, že by vysílání komentáře Eurosportu opustilo paket Czech Link.

TEST SCT
Název 'TEST SCT' nového programu v paketu byl dříve záhadou. Pod zkratkou SCT v Evropě působí placená italská porno televize SCT - Satisfaction Club Television. Již v minulém článku jsme vyloučili možnost vysílání placené TV pro diváky paketu Czech Link.
Dnes můžeme částečně objasnit i tuto záhadu: Paket Czech Link bude zřejmě skutečně rozšířen o další televizní program. Právě proto dochází k testům a měřením, které byly prováděny na kanále TEST SCT, který je dnes uváděn jako 'Test 2' (SID: 6, VPID: 300, APID: 303). Tento test kanál byl v minulých týdnech zkušebně kódován několika systémy, mj. Viaccess i Seca Mediaguard. O uvedené místo v paketu a datový tok, který bude přizpůsoben vybranému zájemci, mají zájem tři subjekty. Vzhledem k probíhajícím jednáním není možné zveřejnit konkrétní zájemce. Přesto je tu aspoň určitý náznak:

1. společnost, která má zájem vysílat program do zahraničí
2. obchodně-informační TV
3. MTV
Na konečné informace si budeme všichni muset ještě nějaký čas počkat...

TEST TV
V paketu Czech Link je vysílán ještě jeden test - TEST TV, který má parametry: SID: 1, VPID: 160, APID: 80. V minulých týdnech byl několikrát vysílán volně - na obrazovce byl vysílán výstup z měřícího přístroje. Czech Link má v plánu i přenos datové služby - vysílání tohoto kanálu je pouze dočasné.

ČESKÁ TELEVIZE, TV PRIMA
Czech LinkJak je známo, programy v paketu Czech Link používají oproti jiným provozovatelům extrémně vysoké datové toky, které přinášejí obraz odpovídající skutečně digitální kvalitě. Na druhé straně je však plýtváno s datovým tokem, který by mohl být bez znatelné ztráty kvality u programů ČT a TV Prima o něco nižší. Česká televize, největší zákazník paketu Czech Link, využívá datový tok 9Mbit/s a jelikož v paketu přenáší 2 programy, je použitý datový tok České televize 18 Mbit/s! U Televize Prima je používán tok o velikosti 8Mbit/s. Za každou jednotku datového toku se platí a jedná se o značné částky, pro obyčejného smrtelníka nepředstavitelné. V rámci úspor se také TV Prima nedávno zajímala o datový tok 4Mbit/s (stejný nyní používá v současnosti i česká TV3); Česká televize počítá podle dřívějších zpráv případně s využitím variabilního datového toku, který by se přiděloval jednotlivým programům podle právě vysílaných obrazových scén, celkový datový tok by pak mohla mít ČT v paketu podstatně nižší. Jednotlivé společnosti však rozhodně nesníží datový tok na úkor kvality přenášeného obrazu. Z jednoduchého důvodu - programy jsou využívány především jako přenosová trasa pro pozemní vysílače.

DALŠÍ TELEVIZNÍ PROGRAMY V PAKETU CZECH LINK
Další rozšíření paketu Czech Link o televizní programy tedy bude teoreticky možné, pokud dojde k 'úsporným' opatřením u TV Prima a ČT. Pak lze vysílat v paketu Czech Link ještě další 3 (!) televizní programy. Skutečnost je zatím taková, že zájemců o vysílání v paket Czech Link je dostatek, ale většina z nich si svůj zájem rozmyslí při zjištění částky za přenášený datový tok, nebo nemají patřičné licence.



ČESKÝ ROZHLAS
Český rozhlas má zájem o vysílání ještě jednoho rozhlasového programu v paketu Czech Link. Bližší informace zatím nejsou známé.

JINÝ SATELIT PRO CZECH LINK?
V minulých měsících jste se mohli dočíst o nové satelitní pozici 12,8°W, která byla přidělena k provozování TV a R programů pro Českou republiku a některé další státy bývalého východního bloku. Určitě by byla zajímavá informace, zda paket Czech Link využije transpondérovou kapacitu na této pozici, na které je v současnosti umístěn inklinující satelit Eutelsat 2F2, v budoucnu pak ještě Atlantic Bird 1. Pro společnost Czech Link je však současný satelit pro DTH (direct to home - individuální příjem) zřejmě naprosto vyhovující a není zatím žádný důvod přecházet na jiný satelit. Navíc je Czech Link v současnosti na velmi atraktivní pozici a v dobré společnosti - využívá polovinu 72 MHz transpondéru (tedy 36 MHz) na novém satelitu EuroBird a na této pozici je i 'dvojková' řada satelitů Astra. Zatím tedy zřejmě není důvod přecházet jinam.

KARTY CZECH LINK?
Posledním otazníkem okolo paketu Czechlink je současný naprostý nedostatek samostatných karet pro jeho příjem. Podle neúplných informací a úvah, které se objevily na internetu vše vzniklo rozdělením a interními převody mezi TaT a UPC, která je částečným vlastníkem Czechlink. Zdá se však, že by se situace mohla zlepšit, karty by měla nadále dodávat určitá divize UPC a mělo by jich snad být na trhu dostatek. Věřme, že se tak stane.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články