Quantcast

ČT HD na novém transpondéru - diváci musí do 14. 6. přeladit přijímač

| Tisk

Satelitní vysílání ČT HD na pozici 23,5° východně přechází od 10. 5. 2010 na nový transponder družice Astra 1G. Diváci musí nejpozději 14. 6. 2010 přeladit příslušnou předvolbu svého satelitního přijímače, zásah na parabolické anténě není potřeba. Informovala dnes o tom ČT.

ČT HD, vysílání České televize ve vysokém rozlišení, je od spuštění testovacího provozu v srpnu 2009 šířeno primárně prostřednictvím družice Astra 1E na pozici 23,5° východně. Životnost tohoto satelitu je u konce, jeho provoz bude v brzké době završen. ČT HD proto nyní přechází na nový transponder družice Astra 1G umístěné na stejné pozici 23,5° východně.

Česká televize zahájila řádné satelitní digitální vysílání ČT HD z družice Astra 1G v pondělí 10. května 2010. Do 14. června 2010 bude zajištěno souběžné vysílání ČT HD i z původní družice Astra 1E, teprve poté bude tato distribuce vypnuta. Diváci přijímající ČT HD satelitní cestou z pozice 23,5° východně tedy mají více než měsíc na to, aby přeladili své přijímače.

Diváci nemusí provádět žádné úpravy přijímací antény, ani ji nově směrovat. Doporučená velikost parabolické antény činí stále alespoň 60 cm v průměru, beze změny zůstává i pozice 23,5° východně. Jediným potřebným krokem je tedy nové naladění konkrétní předvolby, pod kterou je na satelitním digitálním přijímači uloženo ČT HD. Tento krok je potřeba realizovat nejpozději 14. června 2010, kdy bude původní distribuce ČT HD ze satelitu Astra 1E ukončena. Od 15. června 2010 bude ČT HD dostupné již jen z nového transponderu družice Astra 1G.

V druhé polovině roku 2010 bude na oběžnou dráhu Země vypuštěna zcela nová družice Astra 3B. Na ni pak bude vysílání ČT HD převedeno jako na definitivní distribuční cestu. Tento přesun bude představovat pouze technologický krok na straně operátora. Vzhledem k zachování veškerých parametrů již diváci nebudou muset učinit vůbec žádné změny, nemělo by dojít ani k výluce vysílání.

nové technické parametry ČT HD:

satelit: Astra 1G (23,5°E) /v budoucnu Astra 3B/
kmitočet: 11,973 GHz
polarizace: vertikální


SR (symbol rate): 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Ze základních parametrů se mění kmitočet, polarizace a symbol rate.

Změna parametrů se netýká zbývajících okruhů České televize v SD - ČT1, ČT2, ČT4, ČT24.

redakce





Reklama




Vybrané články