Quantcast

Měřicí přístroje UNAOHM řada AP

| Tisk

Protože problematika měření při montážích sat.techniky, ale zejména pak při montážích a údržbě zařízení pro příjem DVB-T (ať již individuálních nebo STA) se neobejde bez kvalitní měřicí techniky, rozhodl jsem se vám představit měřicí přístroje italského výrobce Unaohm, resp. konkrétně model AP201T. Chtěl bych tak lehce navázat na Saxonův popis Rovera a můj článek o měření DVB-T

Na trhu jsou v současné době modely AP01 a AP201. Tyto přístroje jsou cenově dostupné pro každého profesionála v oboru. Mezi sebou se liší ve výbavě, funkcích a tedy i ceně.

Největší výbavu má model AP01.
Jde o kombo přístroj pro kompletní digitální a analogová měření v pásmu 47 (volitelně od 5 ) - 2150 MHz. Přístroj slouží pro spektrální analýzu, měření úrovně a poměru C/N pro digitální i analogové signály. V digitálních režimech měří BER a MER pro DVB-T, DVB-H, DVB-S a DVB-S2. Obsahuje MPEG dekodér.

Levnější jednoúčelové modely jsou pak AP201T, AP 201S a AP201C.
Jak napovídá poslední písmeno, liší se modely právě tím, pro jaké digitální měření jsou určeny.
- AP-201T - měření BER/MER pro DVB-T (OFDM)
- AP-201S - měření BER/MER pro DVB-S/S2 (QPSK/8PSK)
- AP-201C - měření BER/MER pro DVB-C (QAM)

Ostatní je stejné pro všechny modely, tedy základní měření v TV a FM pásmu od 47 do 2150 MHz, spektrální analýzu, měření úrovně, poměru C/N apod... U verze PLUS je navíc dekodér NIT a MPEG – lze zobrazit parametry naladěného kanálu – název paketu, obsažené programy, audio/video PID a nekódované programy lze zobrazit na displeji.
Všechny mají 5,7" barevný TFT displej, Li-Ion baterii pro 3 hodiny provozu, a přijatelnou hmotnost - 3 kg včetně baterie.

Příslušenství tvoří nabíječka, redukce BNC/F a BNC/IEC. Přístroj je v přepravní brašně s popruhem na rameno.

Popis přístroje Unaohm AP201T

Tento přístroj, jak již název napovídá slouží pro měření především digitálních signálů vysílání DVB-T. Popis je ale víceméně shodný i pro S a C verzi a současně i pro AP01.
Měřící přístroj je dodáván v textilním brašně, čelní kryt brašny je možné použít jako stínítko. Displej je docela čitelný při běžné práci, jen při přímém slunci se čitelnost hodně zhoršuje.


obrázek
Pohled na čelní panel s tlačítky, displejem a vstupním konektorem :


obrázek
Přístroj má přípojné místo pro vstup vysokofrekvenčního signálu na čelním panelu přes konektor BNC. Připojení nabíječky je z boku přístroje, je-li akumulátor vybitý, je možné pracovat na nabíječku. Na druhém boku přístroje je SCART konektor pro připojení libovolného zdroje A-V signálu a servisní RS232 konektor pro aktualizaci firmware a pro stažení uložených logů.


obrázek
Chlazení obstarává malý ne moc hlučný ventilátor.

Režimy měření

V každém režimu měření je zobrazen spodní informační řádek s údaji o frekvenci/kanálu, číslo programové pozice – předvolby, údaj o úrovni signálu ve zvolených jednotkách, zvolené nebo vypnuté napájení, případně 22 kHz signál a nastavení atenuátoru. Informaci o zvoleném režimu udává současně podbarvení těchto údajů – zelená je analog terestrický, světle modrá je analog satelitní, červená je DVB-T a tmavomodrá je DVB-S.

Základní nastavení přístroje
pro základní nastavení a zobrazení informací o přístroji je nutné stlačit tlačítko MENU na dobu min 2 sekundy.


obrázek
Krátké stlačení MENU vyvolá položky, odpovídající danému režimu měření. Nastavit se dá datum a čas, jazyk menu (samozřejmě bez češtiny), zapnout šumový generátor (je-li vestavěn) a zobrazit informace o přístroji.
Nastavit lze samozřejmě i jas, kontrast a hlasitost.

Analogové měření – zobrazení spektra, úrovně, poměru signál/šum, zobrazení synchropulsu. Podorbnosti viz obrázek níže, kam jsem doplnil i základní údaje. Nicméně vše je podrobně popsané v manuálu.


obrázek
Digitální měření – zobrazení spektra s úrovní signálu, po stlačení tlačítka DIGI zobrazí digitální parametry signálu na zvolené frekvenci:

Jde zejména o tyto parametry:
ChBER – chybovost signálu před Viterbi
PV-BER – chybovost signálu po opravné korekci
NM (Noise Margin) – šumový rámec
MER – chybovost modulace, něco jako číselné vyjádření konstelačního diagramu
RU – počet neopravených chyb za ReedSolomon korektorem

Pro správné měření chybovosti je nutné, aby vstupní úroveň byla v určitém rozsahu. Je-li toto splněno, je na řádku PWR INDEX napsáno OK. LOW značí nízkou a HIGH vysokou úroveň signálu.

Z tohoto základního digitálního měření je možné u verze PLUS načíst obsah multiplexu a zobrazit nekódované programy stlačením tlačítka TV nebo provést měření echa stlačením klávesy MENU.

V dřívější verzi firmware nebyla možnost měření echa, pro tuto funkci je potřeba aktualizovat firmware.


obrázek
Údaje v pravé části obrazovky jsou až na CHBW (šířka pásma) a SPECT (polarita signálu) detekovány automaticky a zobrazují modulaci, kódový poměr, ochranný interval, počet nosných a offset střední frekvence.

Při přepnutí mezi analogovým a digitálním měřením se mě občas stane, že se nenastaví střední frekvence kanálu a pak přístroj nic nenaměří. Dříve jsem dlouho zjišťoval, proč nemůžu naměřit žádné hodnoty BER/MER, až jsem si všimnul, že zůstala navolena frekvence nosné obrazu. Je nutné přepnout na jiný kanál a zpět nebo tlačítkem FR nastavit správně frekvenci. Chybka zůstala i v nové verzi FW. Ono to až tak ničemu nevadí, ale když o tom nevíte, dokáže to potrápit :


obrázek
Echoanalýza – toto důležité měření v DVBT, obzvláště na jihu Moravy, kde se radiokomunikace opravdu v SFN vyřádili jako nikde je velmi důležité. Unaohm 201T je touto funkcí vybaven, bohužel měření při nastavení distance na větší hodnoty je velmi pomalé – až desítky vteřin. Nastavení antény na minimum signálu nežádoucího SFN vysílače je tak docela složité.

Spektrální analýza

Unaohm je podle všeho jeden z posledních přístrojů na trhu s klasickým analogovým zobrazením spektra. Zobrazení je velmi rychlé a byl to také jeden z důvodů, proč jsem dal přednost Unaohmu před Prodig5 od Promaxe. Protože spektrák využívám i při jiné činnosti a to docela často, byla pohodlnost práce s ním jednou z priorit.

Menu pro nastavení funkcí spektrální analýzy se vyvolá dlouhým stlačením klávesy SPECT. Obsahuje tyto hodnoty:


obrázek
SPECT GRID : umožnuje zapnutí/vypnutí zobrazení rastru
SPECT SCALE: nastavení rastru stupnice 5 nebo 10 dB
LEVEL INDICATION: zobrazení relativní úrovně signálu ve spektru - BAR: formou bargrafu - LINE: formou vodorovné čáry - OFF: vypnuto
HOLD: nastavení funkce HOLD - FREEZE: zastavený obraz, MIN: zobrazuje nejnižší a MAX: nejvyšší naměřené hodnoty

Po spuštění spektrální analýzy jsou k dispozici následující parametry měření, dostupné přes tlačítko MENU :
- SPAN – šířka rozmítání nastavitelná v 7 krocích nebo zobrazení celého pásma (FULL)
- BW filter – šířka vstupního filtru 1MHz nebo 100kHz
- VIDEO FILTER – zapnutí/vypnutí vyhlazení obrazu spektra
- BAND – přepínání mezi terestrickým a satelitním pásmem
- MARKER – přepínání mezi zobrazením analogové úrovně nebo výpočtem úrovně signálu digitálního kanálu

Pohled na zobrazení spektra digitálního kanálu s různým nastavením parametrů BW a VIDEOFILTER je na obrázku níže. Při nastavení šířky pásma vstupního filtru a vypnutí vyhlazení spektra je vidět detailnější stav obálky OFDM signálu:


obrázek
Měření v sat.pásmu
AP201T má možnost pouze měření úrovně a spektrální analýzu. AP01 a AP201S má pak stejné funkce pro měření jako 201T v DVB-T. Přístroj podporuje Diseqc protokol 1.1/2.0 a motorové povely. Relátka EMP 162/164 přepínal bez problémů. Dá se nastavit frekvence LO, takže není nutné přepočítávat hodnotu 1. mezifrekvence. Ovšem polarizaci a volbu pásma Hi/Lo je nutné provést manuálně volbou napájecího napětí a zapnutím/vypnutím generování 22kHz.

Datalogger, měřicí plány

Datalogger slouží k automatickému měření a uložení hodnot podle zvoleného měřicího plánu. Následně je možné je prohlížet/vymazat přímo v menu přístroje nebo pomocí RS232 portu přenést data do PC. Přenos do PC se provádí stejným kabelem jako u upgrade FW a na přenos měřených hodnot se používá běžný terminálový program – např. hyperterminál ve Windows. Log se odesílá jako ASCII text, takže jeho zpracování je jednoduché – stačí jakýkoliv textové editor. Ovšem zpracování většího množství dat (např. měření 50 zásuvek na bytovce vč. protokolu není tímto způsobem zrovna ideální).

Aby bylo možné provést měření dataloggerem, je nutné definovat měřicí plán. Těch může být max. 5. Definování je možné provést jen přes menu přístroje, což není zrovna pohodlné. Žádný editační program se k přístroji nedodává a asi ani neexistuje. Na stránkách výrobce není nic ke stažení. Naštěstí to není až tak složité a dělá se to jen občas.

Příklad jednoduchého měřicího plánu:


obrázek
Po nadefinování měřicího plánu je možné použít datalogger. Přístup je přes klávesu DATA, následuje výběr měřicího plánu a buďto práce s plánem – editace/výmaz nebo vlastní měření:


obrázek
Datalog po načtení z přístroje hyperterminálem vypadá takto:


obrázek
Na začátku je označení měřicího plánu – zde pozice B (na výběr je pět možných, uživatelsky definovaných plánu A – E) a číslo pozice s kanálem – pořadové číslo. Ve sloupci B—NAME není nic a nevím, zda je to chyba, či to tak má být. I když mám plán pojmenovaný, nepřevede se sem název plánu. Návod je v tomto docela stručný. Následuje druh modulace (digitál/analog) a frekvence+číslo kanálu. Sloupec LEV ukazuje úroveň analogového signálu a sloupec DCP úroveň DVB-T signálu. Ve sloupci CN by měl být asi poměr signál/šum, ale nepřišel jsem na to, jak donutit přístroj hodnotu do logu dostat. U digitálu se zobrazí hodnota chybovosti před Viterbi ve sloupci BER. Co znamená sloupec M jsem nezjistil. Do logu se nepřevedou hodnoty MER ani NM, což je škoda.

Upgrade firmware

se provádí pomocí RS232 kabelu. Kabel je potřeba stejný, jako např. na starý dobrý Philips DSX6010 – tedy přímý, plně zapojený. Dále je potřeba program Uploader, který se dá stáhnout ze stránek www.unaohm.it a vlastní FW, stáhnutelný ze stejného místa. Potřebovat budete ještě tzv. Licence code, který jste obdrželi spolu s měřicím přístrojem. Program funguje bez problémů i pod WinXP a to i přes různé redukce nebo přídavné karty.

Postup:
stáhněte program uploader a FW. Spusťtě program, klikněte KeyCode a zadejte licenční kód. Vyberte COM port, kliknutím na Open vyberte soubor s FW (*.UPG).



Připojte Unaohm na nabíječku nebo nabijte akumulátory tak, aby se vyloučilo přerušení aktualizace. Propojte přístroj kabelem a zapněte ho. Přístroj nenajede do obvyklého stavu, jen se změní okno Connection status. Klikněte na tlačítko Auto a začne se nahrávat FW do přístroje. To trvá několik minut, poté jste vyzváni k restartu. Klikněte na restart a počkejte na dokončení.


obrázek
Celá akce trvá cca 4 minuty. Dejte si pozor na správnou verzi FW – jiná je pro verzi PLUS a jiná pro základní verzi bez MPEG demodulátoru. Přístroji se sice nic nestane když je prohodíte, ale měří nesmysly a na verzi PLUS nefunguje zobrazení programů v muxu.

Závěrem

Za dva roky, co přístroj mám jsem s ním neměl žádný problém. Splňuje požadavky, co jsem na něj měl – rychlý spektrák, který měl nahradit dosluhující Prolink od Promaxe a současně možnost měření DVB-T, které se zvláště v mém regionu stává bez měřáku úspěšně nerealizovatelné. Navíc při práci na STA je měřicí přístroj absolutní nutnost a tam se mě tento Unaohm osvědčil extrémně. V současné době vlastním ještě Televés H45, který je sice o třídu dále, ale i tak při běžných montážích DVB-T sáhneme raději po tomto Unaohmu. Jediné, co je hodně slabé, tak je datalogger, který jsem využíval při finálních kontrolách na zásuvkách STA.

Prostě – bez měření není vědění a v anténařině je měření potřeba. Ovšem musím vědět co měřím a jak s naměřenými hodnotami naložit. Jinak je i přístroj ze desítky tisíc k ničemu.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články