Quantcast

Legenda pokračuje - Neutrino je zpět a k tomu Cool

| Tisk

Coolstream ZEE, Coolstream NEO

Ten kdo pamatuje DBOX2 s linuxovým operačním systémem Neutrino, bude zřejmě velmi potěšen, neboť Neutrino je zpět. Na náš trh se dostávají nástupci těchto opravdu legendárních přijímačů a to Coolstream Zee a Neo.

Samotné přístroje mají ovšem s DBOXy společný pouze základ operačního systému, nové Coolstreamy mají operační systém Neutrino HD GUI. Mladší čtenáře si dovolím upozornit na to, že DBOX2 byl v počátcích hlavním zdrojem pro vývoj přístrojů Dreambox. Po nějaké době se však jejich vývoj rozdělil.


obrázek

A nyní v krátkosti o těchto přijímačích. Základem je ultra rychlý 600 MHz procesor ARM1176EJ-S a CX2450x od Philipsu s technologií System on chips s podporou 1080p, základní technická data přístrojů najdete zde. Přijímače se vyrábí ve verzích s tunerem DVB-S2 nebo DVB-C (tuner je vyměnitelný).
Rozdíly mezi Neo a Zee jsou následujici:


obrázek


obrázek

Zee je rozměrově menší, nemá VFD display a možnost ovládání z čelního panelu z čehož logicky vyplývá i spotřeba v Deep Standby menší než 0,5W (Neo pod 2W), chybí mu konektor SCART, CI (Common Interface). Dále není vybaven v zadní části síťovým vypínačem. Do Zee nelze vložit 2,5“ SATA disk.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Protože jsem měl na test zapůjčen model ZEE budu se Vám snažit vše přiblížit na tomto modelu. Designově se jedná dle mého názoru o velmi povedený přijímač. Na zrcadlově leské čelní ploše není nic zbytečného, nalezneme zde pouze tlačítko on-off, čidlo DO, dvě čtečky a konektor USB, na zadní straně například konektory pro připojení antény a LOOP, HDMI ver 1.3 s HDCP, RS232, ESATA, RCA atd.

A nyní k vlastnímu provozu. Přijímač připojením do sítě začíná bootovat, boot trvá přibližně 35 sekund, současně se na obrazovce objeví logo tučňáka a uživatel je informován o spuštění Neutrina. Bootuje stejnou dobu z Deep Standby i ze Standby. Že je přístroj zapnutý u modelu ZEE signalizuje pouze jemné podsvícení celého obvodu tlačítka Power na čelním panelu.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


V továrním nastavení přijímač samozřejmě neumí to, co nejvíce potřebujeme tzn. číst naše přístupové karty, ale dá se to jednoduše změnit softwarovým upgradem. U přístroje máme možnost upgradu několika způsoby - z internetu, ze serveru výrobce či jiných, manuálně ze složky tmp přijímače kam jsme zkopírovali příslušný soubor nebo přes USB. Pokud chcete instalovat nějaký neoficialní software, je to možné vyřešit změnou url pro upgrade, a vybrat si z nabízených firmwarů Anox, BluepeerHD, EmuMod, Keywelt, NG-Return a jiných. Poté můžete do přiímače nahrávat co je libo. Já zvolil polský Anox v.05a. Zajímavé je , že u firmwaru je možné stáhnout soubor readme a před vlastní instalací si můžeme přečíst nějaké to C.V. A například se dozvíte, že u firmwaru Anox budete mít možnost připojit i DVB-T USB sticky a WIFI USB. Spotřeba v provozu je kolem 17W. Ani v dlouhodobém provozu se přijímač nehřeje, na procesoru je umístěn pasivní chladič. Dálkový ovladač přístroje - úhel ovládání téměř 180°, dosah nejméně 10m, programovatelný i pro ovládání TV - jednoduše se dají nastavit povely pro TV Power, Mute, Menu, OK, CH+, CH-, Vol+, Vol-. Reakce na stisk jednotlivých tlačítek okamžitá. Výhodou u DO je zkombinování známých tlačítek pro Enignu či Neutrino s ovládacími tlačítky standardního přístroje.


obrázek


obrázek


obrázek

Po upgradu firmware nastavíme vlastní uživatelské prostředí, začneme jazykem (v době testu nebylo k dispozici cz_locale, ale překládá se, tak jsem použil slovenské menu) poté nastavením připojení LNB –Diseqc, motor atd, můžeme konfigurovat obraz, zvuk


obrázek


obrázek


obrázek

OSD, VFD


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Další možná nastavení


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Doba pro vyhledání vlastních kanálů je standardní pro přístroje na bázi Linuxu. Přistroj si neporadil s extrémně nízkými i vysokými SR kanálů SCPC a MCPC. Po vyhledání si kanálový list můžeme upravit pomocí programu DreamSet, po upravení nahrajeme svůj vlastni setting zpět do přijímače. Počet kanálů není nijak omezen. Přepínání mezi kanály je FTA-FTA do 1 sekundy, kódované 1,5 -2 sekundy. Vytvořené vlastní nastaveni přístroje můžeme zazálohovat jednoduše z menu , můžeme se k němu kdykoliv vrátit a nahrát jej do přístroje zpět, záloha – obnova je funkční bez jakéhokoliv problému.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Čtečky konfigurujeme použitím příslušného cardserveru a klienta, při správné konfiguraci přístroj čte karty všech našich provozovatelů, vyzkoušel jsem CS Link a Skylink v systému Cryptoworks a SkyLink ICE. Čeština zobrazovaná v EPG nebo TXT je bezchybná. Samostatnou kapitolou je web interface, ten je postaven na yWeb. yWeb je nový web interface s několika novými funkcemi např. LiveTV a Radio, flashování download a upload, plné ovládání přístroje z webu (i možnost vypnutí DO), Live nahrávání pomocí VLC, možnost screenshotů , ovládání Neutrina a podobně. O takovém to webinterface si mohou majitelé značky Dreambox a jiných nechat pouze zdát. Vše je propracované s německou důkladnosti až do nejmenších detailů.


obrázek


obrázek

To co plati u webinterface platí dvojnásob u integrovaného multimediálního přehrávače. K přijímači je možno připojit HDD neomezené kapacity přes ESATA nebo USB (já použivám pořád ten stejný HDD 500 GB SAMSUNG SATA v rámečku Sharkoon). Automount funguje bezchybně, stisknete červené tlačítko na dálkovém ovladači a nahráváte. Přístroj podporuje formáty HDD EXT2, EXT3, EXT4, FAT. Můžete použit i časovač. Chování připojeného disku i vlastního přehrávače si můžete samozřejmě nastavit přes menu. Pro přehrávání zvolíte v menu - media, poté máte možnost zvolit buď přehrávání ts souboru nebo použít streaming pomocí VLC. O další práci s nahrávkami toho bylo popsanou již celkem hodně a tyto nahrávky je možné dále bez problémů zpracovávat dle osvědčených postupů. Z dalších funkcí přehrávače bych zmínil internetová rádia, prohlížeč souborů a obrázků a UPnP (Universal Plug-N-Play).


obrázek


obrázek


obrázek

Vyzkoušel jsem samozřejmě přehrávání standardních médii a to tak že svůj testovací USB disk Kingston jsem připojil do předního USB konektoru, okamžitě proběhla detekce a načtení uložených souborů, poté již můžeme zvolit soubory, které chceme přehrávat nebo prohlížet. Z obrázků jsem vyzkoušel jpg, bmp, gif a tif, video MOV,VOB, AVI, MP4, hudba MP3. Přijímač přehrával a prohlížel nejvíce používané soubory bez problému včetně 1080p. Přijímač podporuje NFS/CIFS i FTPFS. Přes Flex menu je možné např zapnout Cron, dreamsetd, sshd, inadyn, tuxdns, samba a další. Při přepínání je možné rovněž zobrazovat tolik populární picony providerů, stačí je nahrát do správné složky v přijímači nebo je konvertovat z piconů používaných pro přístroje Dreambox. Lze instalovat i QT browser včetně ovladačů pro usb myš a klávesnici.

Kvalitu obrazu jsem sledoval na LCD zobrazovači Samsung a obraz byl ostrý bez znatelných nevyvážeností, barvy realistické, rychlé pohyby v obraze souvislé, plynulé jak u HD tak i u upscalovaných SD programů, samozřejmě opět závísí na samotné kvalitě zdroje. Uživatelé se zrakem orla mořského a lepším však možná mohou mít i jiný názor :).

Jak toto krátké seznámení zakončit?

Po velmi levných low end přijímačích přichází na náš trh po delší době opět kvalita v podobě přijímače Coolstream. Osobně se mi tento přijímač velice líbil ať designově, ale i z hlediska obsluhy, kdy tato se mi jevila jako bezproblémová, přijímač ani jednou nezamrzl a tvrdý restart – vytažení ze zásuvky jsem nemusel rovněž použít. Přijímač skýtá možnost individuálního nastavení téměř na vše.



Samozřejmě se mi nepodařilo vystihnout a vyzkoušet úplně všechno a také není vše ideální jak bych si představoval a to zejména zapnutí přístroje je signalizováno u Zee pouze diskrétním červeným podsvícením čelního tlačítka on-off, a pokud nemáte puštěnou TV ani nevíte, že přístroj nastartoval, nepodařilo se mi v přehrávači u některých formátů použít přesun vpřed nebo vzad (ale to mohlo být způsobeno použitým firmwarem), na dálkovém ovladači je asi 5 tlačítek, kterými se dá přepínat formát obrazu a některá další jsou ještě naopak nefunkční. Ale klady určitě převažují nad těmito softwarovými “nedostatky”.

Ten, kdo je zvyklý na Enigmu nebude mít s nastavením pravděpodobně žádný velký problém, snad možná bude mít pouze trochu zamotanou hlavu z tolika možností nastavení.

Upozorňuji však, že přijímač je nutné, pokud si na to netroufáte sami nastavit poprvé odborně. Laik a začátečník to určitě nezvládne, těch možných nastavení je příliš mnoho.

Oficiálním dovozcem značky Coolstream do České republiky je firma olmiSat s.r.o. Doporučená cena přístrojů je ZEE – 4990,- Kč a NEO – 7490,- Kč.

Ing. Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články