Quantcast

AB CryptoBox 450HD - jednotunerový HD box s možností PVR

| Tisk

Právě se mně dostala do rukou novinka společnosti AB-Com, digitální satelitní přijímač pro příjem kanálů ve vysokém rozlišení: CryptoBox 450HD. Výrobce i krabice slibují možnost zobrazování signálů a přehrávání médií v plném neprokládaném HD rozlišení 1080p. Tak se půjdeme přesvědčit. Velikost krabice slibuje přijímač kompaktních rozměrů s velkým množství funkcí včetně nahrávání, přehrávání, dekódování, časového posunu a samozřejmostí je dnes i velmi nízká spotřeba ve Stand By módu.


obrázek

Po vybalení máme před sebou samotný přístroj, dálkový ovladač a jednoduchý manuál.


obrázek

Dálkový ovladač je jednoduchý a přehledný, bude nutné si trochu zvyknout na středový kruh, kde jsou funkční tlačítka velmi blízko kurzorovému kruhu a může občas docházet k záměně. Běh tlačítek je přesný a příjemný.


obrázek

Na předním panelu přijímače se nachází základní ovládací tlačítka pro zapnutí a vypnutí přijímače a pro přesun na předchozí nebo následující kanál. Pod označením přijímače vpravo se nachází dvířka, za kterými se ukrývají 1x slot na kartu a 1x slot na CAM modul.


obrázek
obrázek

Na zadním panelu se nachází všechna důležitá rozhraní, pomocí kterých můžeme připojit přijímač k ostatní domácí elektronice. Nechybí SCART, HDMI, Ethernet a USB. Digitální výstup zvuku je pouze přes Cinch konektor, napájecí šňůra je napevno připojena. K ní je naštěstí připojen vypínač napájení, takže můžeme přístroj při delší době nepoužívání úplně vypnout.


obrázek

Vnitřní uspořádání je jednoduché a modulární, procesor má malý pasivní chladič, z čehož lze usuzovat, že nebude nijak výkonově náročný. Krabice je vzdušná s dostatkem větracích otvorů, takže není potřeba se obávat o možnost přehřátí komponent.


obrázek

Deska zdroje je samostatná, i když se na ní nacházejí konektory pro připojení analogových signálů obrazu a stereo zvuku a digitální výstup zvuku. Proto je deska připojena k základní desce dvěma kabely.


obrázek

Přední panel je také na zvláštní desce a je snadno odpojitelný. Pro zobrazení kanálu se zde nachází pouze číselné 7 segmentové zobrazovací panely, takže se orientujeme jen podle čísla kanálu popř. podle písmenných zkratek.


obrázek

Také čtečka přístupových karet je samostatná, ta ale neobsahuje žádnou elektroniku a jde pouze o připojení karty k základní desce.


obrázek

Možnost vložení CAM modulu prezentuje standardizovaný konektor přímo na základní desce. Ta je celkově přehledně uspořádána a je z ní patrné, že valnou většinu všech činností zvládá samotný procesor.


obrázek

Přijímač je jednotunerový, tuner je umístěn v konektoru, žádné signály od výrobce o jiných tunerech však zatím nemám.


obrázek

Připojení síťového rozhraní Ethernet má samostatnou desku a dalšími ovládacími čipy, zvládá rychlost 10/100 Mbps. COM port se používá pro aktualizaci FW. Konektory USB a HDMI jsou připojeny přímo na základní desku.


obrázek

HDMI rozhraní má pak ještě u sebe samostatný čip na ochranu přijímače i TV před nežádoucími napěťovými extrémy.


obrázek

Přístroj jsem opět zkompletoval a připojil k TV, síti a napájení. Velmi rychle po zapnutí se zobrazí uvítací obrazovka s možností navolení jazyka.


obrázek

Zatím jsem ponechal výchozí nastavení a po objevila se základní nabídka v anglickém jazyce. Menu je přehledné i zajímavě barevné, pohyb v něm zajišťují kurzorová tlačítka dálkového ovladače.


obrázek

Přes nabídku System Setup – Language jsem vstoupil na nastavení jazyka a zvolil jsem češtinu.


obrázek

Všechny nabídky se změnily na český jazyk (kromě Channels, výrobce již přislíbil opravu překladu v další verzi FW). Jejich uspořádání je tématické a význam není potřeba dlouze vysvětlovat. Volby, které není možno aktuálně použít jsou zobrazeny nižším jasem.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Nejprve jsem si nastavil rozlišení přístroje a byl jsem zvědavý, jak se s tím popere i TV. Nastavení plného rozlišení prošlo bez problémů a TV jej také vyhodnotila a zobrazila správně.


obrázek

Trochu jsem tápal při prvotním naladění satelitní antény a kanálů. Nejprve je nutné si zvolit, které satelity mám na své parabole naladěny a které chci v přijímači konfigurovat. To se provádí v Seznamu satelitu, kde si tlačítkem OK označím satelity, o které mám zájem.


obrázek

Teprve po tomto výběru mohu přesně konfigurovat parametry anténního systému (ať již pevného, nebo motorického). Pomáhají nám v tom i indikátory síly a kvality signálu.


obrázek

Samotné prohledání jednotlivých satelitů je přehledné a rychlé.


obrázek


obrázek


obrázek

Samotný příjem je pak bezproblémový a přepínání je rychlé do jedné sekundy. V celkovém přehledu naladěných kanálů mně pak chybí okamžité třídění. Pro účely uspořádání kanálu je možnost využít systém oblíbených kanálů.


obrázek

Během přepínání se zobrazuje informační pruh se všemi základními informacemi o kanále, sledovaném i následujícím pořadu. Zobrazení HD kanálů nečiní přijímači sebemenší problémy.


obrázek

Je možno si tlačítkem INFO vyvolat i podrobné informace o naladěném kanále včetně měření síly a kvality signálu.


obrázek

Tlačítkem EPG si pak můžeme vyvolat průvodce po pořadech nejen sledovaného kanálu, ale i všech ostatních. V pravém horním rohu se pak stále zobrazuje pořad aktuálního kanálu. Pokud stisknete tlačítko EPG 2x, zobrazí se na aktuálním kanále týdenní programový průvodce.


obrázek

Editování kanálů nabízí základní možnosti práce s nalezenými kanály, které tak můžeme přímo v nabídce blokovat, přesouvat, přeskakovat, upravovat nebo začleňovat do oblíbených skupin.


obrázek

Přijímač umožňuje řízení hlasitosti kanálu a její úroveň se ukazuje uprostřed obrazovky přehledně.


obrázek

Přijímač disponuje jedním CAM rozhraním pro vložení modulu a jednou čtečkou karet s programovým dekodérem. Po vložení modulu je zobrazen název dekódovacího systému.


obrázek

Po stisknutí tlačítka OK pak vstoupíme přímo do nabídky modulu, která je závislá na FW každého jednotlivého modulu.


obrázek

Pokud vložíme do čtečky karet přijímače přístupovou kartu, přijímač se jí snaží rozeznat a zobrazí příslušnou hlášku.


obrázek

Pak je možno vstoupit přímo do nabídky práce s kartou v přijímači. Tato nabídka není počeštěna, výrobce slibuje nápravu. Zajímavostí je ve správě karty možnost zapnutí nebo vypnutí programového blockeru.


obrázek
obrázek
obrázek

Nahrávání a přehrávání:

Pokud k přijímači připojíme USB pevný nebo Flash disk, zobrazí se možnost použití voleb MediaPlayer.

V informacích o pevném disku pak můžeme měnit i některá nastavení a možnost formátování.


obrázek
obrázek

Pochopitelně je možné na disk nahrávat sledovaný pořad. Zkoušel jsem kanál s vysokým rozlišením, aby více otestoval případné problémy s datovým tokem na záznamové médium. Žádné problémy se během operací neobjevili. V informačním pruhu je pak zobrazena i informace o probíhajícím nehrávání.


obrázek

Pokud chceme nahrávání ukončit, jsme nejprve dotázání, aby nedošlo k nechtěnému ukončení nahrávacího procesu třeba stiskem nevhodného tlačítka dálkového ovladače.


obrázek

Pokud během sledování libovolného programu stiskneme tlačítko Pause, tak se aktivuje režim Časového posunu, kdy je aktuální program stále nahráván na pevný disk a my kdykoliv můžeme pokračovat ve sledování programu od chvíle, kdy jsme si ho pozastavili. V informačním pruhu pak vidíme nejen možnost ovládání pohybu po nahrané části pořadu, tak i celkovou uloženou dobu programu a dokonce i zbývající místo na pevném disku.


obrázek

I k ukončení režimu časového posunu je potřeba potvrzení.


obrázek

Další vynikající funkcí je přehrávání nejen uložených záznamů, ale i dalších pořadů, hudby a obrázků.

Po vstoupení do Přehrávače se objeví možnost výběru zařízení a uvidíme jeho složky. V horní části vybereme, co chce přehrát (Nahrávky, Video, Hudba, Foto). Podle zvoleného formátu pak přehrávač filtruje odpovídající přípony, které umí přehrát. Vpravo od seznamu je náhled na vybraný soubor, jeho popis a barevná tlačítka pak umožní manipulaci se soubory.


obrázek

Přehrát vlastní uložené nahrávky je dnes prakticky samozřejmostí. Více mě však zajímala možnost přehrávat další formáty, dnes běžné (AVI, MKV atd…). Nejprve jsem zkusil obyčejnou pohádku v základním rozlišení. Jen mě překvapilo, že i když byl formát obrazu 4:3, přehrávač film roztáhnul do šířky.


obrázek


obrázek

Tak už jsem jen s napětím přepnul na film v normě MKV s vysokým rozlišení. Přehrávání bylo okamžité a přesné, tlačítky pro výběr zvuků a titulků jsem si mohl vybrat odpovídající stopy. Ale opět je tu ALE: film je širokoúhlý s černými pruhy nahoře a dole, ale přijímač obraz roztáhnul. Nenašel jsem možnost upravit zobrazení na správný rozměr.


obrázek


obrázek

Přehrávání hudby bylo standardní, po nalezení příslušné skladby začalo přehrávání, dokonce byl v náhledu vidět i aktivní spektrální analyzér.


obrázek

Při prohlížení obrázků bylo možno spustit i automatické zobrazení všech snímků v prezentaci (slideshow), lze nastavit délku zobrazení snímku, výměna obrázků je prolínáním.


obrázek

Dále je možno přepnout do náhledu více obrázků najednou.


obrázek

Pokud chceme disk bezpečně odpojit od přijímače bez rizika poškození dat, pak v Menu Nástroje vybereme Bezpečné odstraňování zařízení. Na následujícím obrázku je vidět i nezvýrazněná volba WiFi Manager. Ta umožňuje po připojení WiFi USB donglu připojit přijímač k domácí bezdrátové počítačové síti a odpadá tak nutnost vedení kabelu přímo k přijímači. Doporučený a odzkoušený USB WiFi dongle je zobrazen na stránkách prodejce (odkaz ZDE). Vzhledem k omezenému počtu jsem jej k dispozici nedostal. Protože má přijímač pouze jeden USB port, bude vhodné použít pro připojení WiFi a disku USB rozbočovač.


obrázek

V přijímači jsou dvě hry: Othello (u nás spíše známá jako Reverzi) a oblíbené Sudoku. Hraním her si můžeme ukrátit čas při čekání na oblíbený pořad.




obrázek
obrázek

Tento malý přijímač zvládá velké množství funkcí a jako v této cenové relaci a výbavě překvapivě zvládá přes HDMI i plné rozlišení obrazu bez prokládání (1080p). Všechny funkce pro příjem satelitního vysílání fungovaly okamžitě, přesně a bez zaváhání. Přehrávač médií bezpečně zvládá všechny standardní formáty a výrobce mě ubezpečil, že některé nepřesnosti v překladu i funkcích bude řešit v novějších verzích firmwaru.

Podle výrobce je doporučená koncová cena u modelu 450HD 2229,- Kč s DPH, u modelu 400HD (stejný model jako 450, jen nemá slot pro CAM modul) 1869,- Kč s DPH

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz , pro SK: www.abcom.sk )

Exklusivně pro server Parabola.cz
K.S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články