Quantcast

NessieDVB jako virtuální tuner

| Tisk

Před časem jsem Vám představil zařízení na distribuci satelitních programů po lokální počítačové síti NessieDVB (zde). Tam jsem se věnoval základnímu představení HW a možnostem přímé distribuce satelitních kanálů na libovolná koncová zařízení. Dnes bych rád představil poslední možnost, o které jsem psal, ale prakticky jsem ji mohl vyzkoušet teprve nyní: NessieDVB jako virtuální tuner. Jako koncové zařízení jsem použil velmi oblíbený, rozšířený a výrobcem NessieDVB podporovaný satelitní přijímač Dreambox DM800 s Enigmou2.


obrázek

Dříve, než jsem se pustil do prvních experimentů, jsem si z webových stránek podpory NessieDVB stáhnul nejnovější firmware a provedl jeho aktualizaci. O této možnosti jsem také minule psal, chtěl jsem ji však vyzkoušet a představit čtenářům, abych si ověřil, že i tato činnost funguje, jak má.


obrázek

Stažený soubor jsem uložil na disk svého počítače, pomocí webového prohlížeče jsem se připojil na NessieDVB a v nabídce Support jsem zvolil možnost Firmware update.

Po výběru souboru proběhl jeho test a zobrazil se popis. Pak už stačilo jen zvolit stažení soubor a tlačítkem „Submit“ jej poslat do zařízení.


obrázek

Celá procedura včetně restartu netrvala ani 4 minuty a NessieDVB má v sobě aktuálně nejnovější firmware.


obrázek

Žádná ostatní uživatelská nastavení nebyla dotčena, pouze se opět zapnulo v síti automatické přidělování IP adresy DHCP. O verzi FW nás informuje hned na úvodní stránce webového rozhraní.


obrázek

Tento firmware také mírně pozměnil a doplnil celou proceduru své aktualizace, kde přibyla možnost přímé aktualizace z Internetu.


obrázek

Po této proceduře jsem se začal věnovat spuštění NessieDVB ve správném módu a dalším krokům, nezbytným ke zprovoznění virtuálního satelitního tuneru.
Vstoupil jsem do průvodce konfigurace satelitního tuneru NessieDVB a prošel jsem postupně dvěma kroky: parametry antény a mód virtuálního tuneru.


obrázek

Pro režim „VTuner“ není třeba parametry antény nastavovat! Jsou ignorovány. Na NessieDVB se nastavuje jen režim „VTuner“, zbytek – včetně konfigurace antény – se už provádí na koncovém zařízení (v uživateli známém OSD Enigmy2).
To bylo ze strany NessieDVB úplně vše a o připravenosti nás zařízení informuje na stavové webové stránce. Zatím není připojený žádný přijímač (ke každému ze dvou satelitních tunerů NessieDVB může být připojen pouze jeden přijímač) a tak je Tuner neuzamčený a bez signálu.


obrázek

Nyní jsem připojil přijímač DM800 k TV a do LAN sítě, stáhnul jsem si z fóra NessieDVB instalační balíček klienta virtuálního tuneru (http://forum.nessiedvb.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=7) pro Enigmu, tento balíček jsem nakopíroval do root složky přijímače a přes Menu jej nainstaloval.


obrázek

Po vstupu do Menu konfigurace tunerů jsem viděl další tuner v přijímači.


obrázek

Jeho parametry jsem nastavil podle parametrů antény, která je připojena k NessieDVB.


obrázek

Pak už stačilo přepnout přijímač na volný kanál a po chvíli se objevil obraz.


obrázek

Tato jednoduchost mě velmi příjemně překvapila a celou sestavu jsem začal podrobovat důkladnějším testům. O připojení přijímače a uzamknutí tuneru včetně síly signálu informuje stav NessieDVB. Vidíme IP adresu a port přijímače a dokonce i kdy se přijímač připojil. Pokud se přijímač připojí po resetu a nemá ještě nastavené interní hodiny, pak udá podobně nepřesné informace. V části Network pak vidíme aktuální rychlost přenosu dat mezi NessieDVB a přijímače. Tato informace se ukázala v dalších testech jako klíčová.


obrázek

Jen připomenu z minulé recenze informaci, že vytížení síťové karty a prostupnost dat jsou u rozhraní 100Mb jen teoretických 100Mb/s, při praktických zkušenostech se dosahuje mnohem menších datových toků a ty jsou také závislé na prostupnosti dat nejen zdrojového nebo cílového zařízení, ale i celé přenosové LAN soustavy (switche, huby, routery atd.). Nemalý význam v rychlosti přenášených dat má i samotný firmware každého z přenosových zařízení. Současná HW revize NessieDVB obsahuje síťovou kartu 100Mb, stejně jako i přijímač DM800. V mém případě byl spojovací bod obou zařízení router Asus s gigabitovými porty, takže se dá říci, že nejužšími místy pro přenos dat jsou skutečně obě koncové síťové karty a ovládací SW každé z nich. Neměl jsem možnost připojit dva přijímač na oba tunery NessieDVB, tak bych se možná dočkal ještě překvapivějších výsledků. Ještě že výrobce uvažuje v další HW revizi povýšit Ethernet rozhraní na 1Gb a doufám, že to už bude plně stíhat silné zátěže.

Protože jak tunery NessieDVB, tak i samotný přijímač DM800 umožňují příjem satelitních kanálů ve vysokém rozlišení, právě datový tok těchto kanálů se musí v nepřerušované podobě dostat přes celou síťovou strukturu z NessieDVB do přijímače. U kanálů se základním rozlišením SD se datový tok pohyboval vždy okolo maxima 10Mb/s. Taková rychlost v žádném případě neohrozí plynulost datového toku. Proto jsem přikročil ke sledování HD kanálů, které prověří připravenost přenosové kapacity sítě.
Jako první přišly na řadu volné HD kanály. U každého z nich jsem vyfotil obrazovku TV a sejmul ve stejný čas stav sítě NessieDVB:

Anixe HD (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, plně sledovatelné):


obrázek


obrázek

Astra 3D Demo (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, plně sledovatelné – i když nemám 3D TV):


obrázek


obrázek

Das Erste HD (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, plně sledovatelné):


obrázek


obrázek

Zdá se, že jsem nenarazil na závažnější problém při přenosech po drátové síti.
V minulé recenzi jsem se zmiňoval o výhodách každého módu a mód vTuner má jednu obrovskou výhodu, na kterou jsem se těšil a chtěl vyzkoušet: po připojení vTuneru k přijímači lze zakódovaný program odkódovat standardními nástroji přijímače. Po vložení přístupové karty jsem mohl sledovat zakódované kanály úplně stejně, jako při připojení standardní satelitní antény.

HBO HD (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, plně sledovatelné):


obrázek


obrázek

Eurosport HD (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, plně sledovatelné):


obrázek


obrázek

Nova HD (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, plně sledovatelné):


obrázek


obrázek

MTV Live HD (plynulé zobrazení obrazu i zvuku, při rychlých změnách scén mírné trhání zvuku, sledovatelné):


obrázek


obrázek

Planet HD: neúplný a trhaný obraz, úplné výpadky zvuku – nesledovatelné:


obrázek


obrázek

Narazil jsem na kanál, jehož datový tok extrémně převyšoval všechny doposud sledované kanály s vysokým rozlišením. Zde se projevilo technologické omezení datové průchodnosti a tudíž přenos dat z NessieDVB do přijímače nemohl být plynulý. Nebylo v mých silách zjistit, zdali se omezení týkalo spíše NessieDVB a nebo DM800. V gigabitovém přepínači bych úzké místo neviděl. Je možné, že u některých kanálů nemusí být problémy způsobeny pouze nedostatečnou datovou průchodností. Problém se nakonec ukázal někde jinde – tato stanice je nějak nestandardně multiplexována a tak přicházející bursty (shluky paketů) nestihne síťová karta dostatečně pojmout v takové rychlosti. Jedná se ale o velice nestandardní multiplex, takže je to možno označit za výjimku. Použitelnost NessieDVB v módu virtuálního tuneru je velmi vysoká a tento mód může řešit u některých budov, staveb či dokonce areálů mnohdy zásadní otázku fyzické nemožnosti tažení a připojování satelitního kabelu z antény přímo k přijímači. Jak tomu vždy u novinek bývá, i zde se zatím jedná o testy technologických možností dnešních techniky, jejíž dostupnost je z finančního hlediska pro mnohé nemožná. Věřím ale, že časem i vyšší poptávkou se cena zařízení výrazně sníží (nedávná historie mně dává za pravdu u většiny technických novinek) a také se bude zvyšovat i kvalita, vybavenost a použitelnost zajímavého počinu z čistě českých řad chytrých hlav.



V průběhu příprav a psaní této druhé části recenze se mé odhady vyplnily a cena samotného zařízení se podstatně snížila. Bližší informace najdete na stránkách výrobce.

Za zapůjčení děkuji firmě SmartImp. Tato firma zároveň potvrdila podporu HD modelů Dreambox (800HD, 500HD, 8000HD) a taky přijímače VU+. Na podpoře pro IPBoxy intenzivně pracuje.
WEB: http://www.nessiedvb.com/
FÓRUM: http://forum.nessiedvb.org/forum/index.php
WIKI: http://wiki.nessiedvb.org/wiki/doku.php

Exklusivně pro Parabolu.cz
K.S. Ječný (www.jecny.cz)





Reklama




Vybrané články