Quantcast

Raketa Ariane 5 vynesla satelity Intelsat 20 a HYLAS 2

| Tisk

Ve čtvrtek 2.8.2012 společnost Arianespace vynesla dva telekomunikační satelity - Intelsat 20 pro mezinárodního satelitního operátora Intelsat a HYLAS 2 pro evropského operátora Avanti. Je třeba poznamenat, že mise měla rekordní náklad - celkem 10.182 kg, z toho 9.405 kg byla hmotnost obou satelitů.

Intelsat 20

Intelsat 20 zhotovila a dodala společnost Space Systems/Loral. Družice bude vybavena kapacitou v C i Ku pásmu a určena pro poskytování DTH služeb, mobilní komunikace a služeb VSAT. Družice bude zaparkována na pozici 68,5°E, kde v září převezme provoz za satelity Intelsat 7 a Intelsat 10.

Očekávaná životnost satelitu Intelsat 20 je úctyhodných 18 let. Intelsat 20 ke třetí z celkem pěti startů družic Intelsatu naplánovaných pro letošní rok. Další kosmické aparáty Intelsat 21 a Intelsat 23 budou vyneseny ve třetím kvartále 2012.

V C pásmu bude mít Intelsat 20 celkem 8 transpondérů se šířkou pásma 54 MHz a dalších 16 se šířkou pásma 27 MHz a také 12 transpondérů se šířkou 36 MHz, které může využívat v C nebo Ku pásmu. Polarizace transpondérů bude lineární - tedy horizontální a vertikální, které budou pracovat v kmitočtovém pásmu 3,7 až 4,2 GHz (downlink).

48 transpondérů po šířce 36 MHz a dalších šest transpondérů s dvojnásobnou šířkou budou k dispozici v Ku pásmu, kde se bude rovněž používat lineární polarizace.

Z pohledu příjmu ve střední Evropě bude družice Intelsat 20 velmi atraktivní. Z celkem 5 svazků budou čtyři pokrývat i naše území, což znamená další možnosti příjmu televizního vysílání. V C pásmu se bude používat jeden globální svazek, v Ku pásmu zachytí diváci vysílání některého ze tří svazků (EU/ME/Central Asia, Europe/Africa či Russia beam). Nejlepší pokrytí a signál bude mít ruský svazek. Čtvrtý svazek bude nasměrován na jižní Afriku.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint Intelsat 20, globální svazek, C pásmo


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint Intelsat 20, svazek Evropa, Střední východ, střední Asie, Ku pásmo


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint Intelsat 20, svazek Evropa, Afrika, Ku pásmo


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Footprint Intelsat 20, svazek Rusko, Ku pásmo




obrázek

▲ Mapa č. 5 - Footprint Intelsat 20, svazek Jižní Afrika, Ku pásmo

HYLAS 2

Družice HYLAS 2 je vybavena transpondéry v Ka pásmu pro poskytování rychlého a levného obousměrného přenosu dat pro Avanti Communications. Satelit bude mít 24 fixních svazků a jeden měnitelný. HYLAS 2 bude poskytovat své služby z pozice 33,5°W pro firmy a vládní klientelu v rychle se rozvíjejících trzích ve východní Evropě a Jižní Americe, Africe, na Středním východě a na Kavkaze. HYLAS 2 je zhotoven společností Orbital Sciences Corporation a má téměř 3x větší šířku pásma než satelit HYLAS 1, který vynesla rovněž Arianespace v listopadu 2010.

"50. po sobě jdoucí v řadě start nosné rakety Ariane opět potvrzuje spolehlivost a dostupnost Ariane 5. Také potvrzuje, že společnost Arianespace nadále určuje celosvětový standard, který zaručuje nezávislý přístup do vesmíru pro všechny klienty, včetně národních a mezinárodních kosmických agentur, soukromých subjektů a vládních zákazníků," uvedla v prohlášení společnost Arianespace.

využito informací satkurier.pl, Arianespace, Intelsat

redakce





Reklama




Vybrané články