Quantcast

Edision Argus Pingulux Plus - přijímač s duálním systémem

| Tisk


Operační systém Spark nebo E2 v dualbootu a CPU STi 7111 jsou opět motorem této inovované verze Pinguluxu, přijímač dospěl a rozměrově se již vyrovná standardním přijímačům, výrobce jej však doplnil o VFD display, který zobrazuje názvy stanic a čas. A je dodáván s novým dálkovým ovladačem, tak aby mohl zabezpečit přístup ke všem vymoženostem nového Pinguluxu.

1. Excelentní Spark
A těch funkcí je opravdu požehnaně - OPERA Browser, HbbTv, WebTv, Shoutcast, RSS reader, YouTube, KartinaTV, ale především SPARK Portal s podporou na internetu zde.


obrázek


obrázek

Základní technická data:
- HDTV Receiver pro DVB-S2
- DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
- VFD-Display
- PVR-Funkce
- Timeshift
- Vícejazyčné menu
- OnScreenDisplay (OSD)
- Program editor a favoritní seznamy
- Picture In Grafik (PIG)
- Internetové funkce
- EDIVISION EPG
- Titulky
- Videotext
- Uzamknutí menu/dětská pojistka
- Conax čtečka
- HDMI HD-Video-/ Audio-výstup
- S/PDIF Audio výstup
- Reálný čas RTC (Real-Time-Clock)
- USB 2.0
- RS-232
- RJ-45 LAN 10/100 Mbit/s Ethernet
- WiFi
- Software Update přes HTTP / USB/RS232/FTTP
- Infra dálkový ovladač
- Síťový vypínač
- Rozměry: 300x65x217 mm
- Barva černá

O Sparku jsem již dříve psal u staršího typu Pinguluxu zde. Popíši tedy pouze změny, které poslední firmware 1.2.56 obsahuje. Základní struktura menu je stejná, přibyla možnost změnit bootovací obrazovku a tak tučňáka vystřídalo nové logo. Firmware je možné nahrát online z menu, přes USB, RS232 nebo také TFTP. Pokud chcete používat 2 TV – s HDMI a RCA pak je to možné pouze do zobrazení 576i.


obrázek


obrázek

Samotná instalace přijímače je stejná jako u 90% prodávaných přijímačů, musíme nastavit jazyk (stejný překlad jako v roce 2011 ), A/V, svou anténu a poté instalovat software pro obsluhu čtečky neboť tato je v originálu v systému Conax.


obrázek


obrázek

Pro přístup k vloženým kartám jsem použil plugin MCAS, instalace je opět jednoduchá soubor uložíte na USB a přes nabídnuté menu v přístroji jednoduše instalujete. Přes tento plugin je možné získat informace o údajích na kartě. Otestoval jsem karty ICE, Irdeto SkylInk a Ice UPC direkt, spolupráce se všemi byla bezproblémová, včetně aktivace. Pro experimentování je možné využit pluginy oscam, gbox, mgcamd a další.


obrázek


obrázek

Vyzkoušel jsem rovněž HbbTV na programech ČT a ARD, zapnutá funkce HbbTV nemá na funkčnost přijímače žádný vliv.


obrázek


obrázek

Zajímavým pluginem je bezesporu WLTOOL, který nám mimo jiné dokáže zobrazit data o našem systému, vymazat z bootu instalovanou enigmu 2, zobrazit právě probíhající TCP spojení.


obrázek


obrázek

Po našem individuálním nastavení, vyhledáme stanice a pokud chceme můžeme seznam stanic zobrazovat přes položku TV WALL


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


TV WALL nám programy zobrazuje s instalovanými picony, tyto můžeme získat z volně dostupných piconů pro E2 a překonvertorovaných do Sparku.
Nahrávání je možné na externí USB disk nebo HDD, vyzkoušel jsem KINGSTON 32GB a rámeček SHARKOON s diskem SAMSUNG 500 GB, otestoval jsem i zapojení přes 7 portový aktivní USB hub, kdy jsem připojil na tento hub USB disk i USB Flash disk zároveň. Přístroj nahrává z rozkódovaném stavu ve formátu TS, dále zpracovatelným v PC.


obrázek


obrázek


obrázek


Pro nahrávání můžeme využít časovač s údaji z EPG


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

K přístroji je možné připojit síťový disk, a poté přes menu Network můžeme přehrávat téměř všechny formáty, vyzkoušel jsem nejběžnější MKV, AVI, DIVX,XVID,MP4 a TS obrázky JPEG a hudbu ve formátu MP3. Přehrávač funguje spolehlivě, bezproblémově. O právě probíhajícím přehrávání nejsou na VFD displeji zobrazovány žádné údaje.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

K počítačové síti může být přístroj připojen buď klasickým kabelem nebo přes WIFI, vyzkoušel jsem úspěšně obojí. WIFI s chipsetem RALINK RT5370


obrázek


obrázek

Z menu je rovněž možné konfigurovat přístup k WEB Serveru, kde je možné provádět jednotlivá nastavení přes PC.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


K dalším funkcím získáme přístup přes menu Networking


obrázek

Přístup máme k Youtube, Piccasa, RSS čtečce, prohlížeči Opera, FTP klientu, Karina TV nebo WEB TV


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Vše je funkční, KARTINA TV nebo WEB TV ovšem po zadání přístupového kódu.

Spark portal – k němu je možný přístup přes menu nebo po stisku tlačítka PORTAL na dálkovém ovladači.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Ve Spark portalu získáme online přístup k mnoha aplikacím od videa, sportu až po nakupování a Ebay. Jednotlivé položky můžeme přidávat do oblíbených a tak si je organizovat dle vlastní potřeby. Po stisku tlačítka MENU se nám na obrazovce objeví lišta v níž můžeme pro snadnější ovládání připojit klávesnici nebo myš, vyvolat nápovědu nebo získat přímý přístup k prohlížeči OPERA




obrázek

Závěr
Přijímač Edision Argus Pingulux Plus je linuxový přijímač bez certifikované čtečky Irdeto, jestli je to jeho plus nebo minus nechám na čtenářích. Výrobce však poskytuje na přijímače Edision prodlouženou záruku 36 měsíců, což může být v dnešní době velkou výhodou. Přístroj se dá jednoduše nastavit k použití s přístupovými našich providerů., má i rovněž solidní podporu na internetu. Firmware Spark je stabilní s množstvím funkcí a možností dualbootu.

O Enigmě 2 v tomto přístroji se dozvíte v druhé části mojí recenze.

Současná maloobchodní cena přístroje je 3490,- Kč a můžete jej zakoupit našem e-shopu zde.
Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články