Quantcast

DVB-T v Praze rozšířen o další program

| Tisk

Praha, 11. listopadu 2002

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. oznamují rozšíření experimentálního terestriálního vysílání digitální televize DVB-T o další televizní program - Stanice O.

České RadiokomunikaceČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. po dohodě s vedením Stanice O, a.s. požádaly 3.10.2002 Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o udělení souhlasu k rozšíření experimentálního terestriálního vysílání digitální televize DVB-T o televizní program Stanice O. Rada udělila tento souhlas dne 5. 11. 2002.

ČRa, a.s. experimentálně vysílají DVB-T v Praze na základě licence již od 12.5.2000. Vysílá se v tzv. jednofrekvenční síti SFN z vysílačů Praha-město a Praha-Cukrák na 25. kanále. V současné době se při vysílání testuje reduktor bitového toku a statistický multiplex společnosti Tandberg Television umožňující přidělovat jednotlivým televizním programům bitový tok podle okamžité náročnosti právě přenášeného programu. Tak lze zajistit ekonomické využití celého televizního kanálu při zachování maximální kvality dílčích programů.

Multiplex akciové společnosti ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE přenáší televizní programy ČT 1, ČT 2, NOVA TV, TV PRIMA, Stanice O a rozhlasové programy ČRo 1 Radiožurnál, ČRo 2 Praha a ČRo 3 Vltava.



Protože se jedná o experimentální vysílání, není technické zařízení zálohováno. Programová skladba vysílaného multiplexu a kvalita dílčích programů se může v průběhu experimentu měnit tak, aby získané poznatky co nejlépe sloužily ke stanovení parametrů připravovaného pravidelného digitálního televizního a rozhlasového vysílání v České republice.

Vysílaný multiplex lze přijímat pomocí přídavného digitálního dekodéru (tzv. set-top boxu) připojeného k analogovému televiznímu přijímači přes konektor SCART. Set-top boxy různých výrobců a různých typů se mohou nepodstatně lišit ve svých funkčních vlastnostech a způsobu ovládání. Výrobci nyní připravují nové typy set-top boxů na platformě multimediálních domácích zařízení MHP (Multimedia Home Platform), které budou v budoucnosti umožňovat interaktivní televizi a příp. další služby, ale v první etapě zavádění budou dražší. Všechny typy set-top boxů, včetně současně prodávaných, však musí i v budoucnosti umožňovat základní funkci, tj. příjem televizních a rozhlasových programů.

Tisková zpráva
došlo





Reklama




Vybrané články