Quantcast

Novinka: CryptoBox 600 HD - zrychlený a vylepšený

| Tisk

Už více jak rok jsou na trhu zajímavé, jednoduché, spolehlivé a přitom výkonné přijímače CryptoBox 500HD a CryptoBox 550HD. Nyní na trh přichází vylepšená varianta, která si zachovává všechny dobré vlastnosti a navíc zvyšuje výkon a přidává další zajímavé funkce. Jde o model CryptoBox 600HD se čtečkou přístupových karet a jednoduchým 7-segmentovým displejem:


obrázek

Balení je téměř shodné jako předchozí modely, popis obsahu odpovídá novému modelu včetně upoutávek na nové funkce, zvláště na streamování obsahu do mobilních zařízení, ale nepředbíhejme.


obrázek

Také obsah balení je stejný a základní: vlastní přijímač, dálkový ovladač se dvěma AAA bateriemi a 3 návody v anglickém, německém, slovenském a českém jazyce.


obrázek

Přední panel zůstal naprosto stejný jako u předchozího modelu, nachází se na něm 4-místný 7-segmentový displej pro zobrazení čísla kanálu nebo hodin, dvě led pro indikaci zapnutí přijímače a přítomnosti satelitního signálu, 3 tlačítka pro zapínání/vypínání přijímače a změny kanálů nahoru/dolů, pod pravými dvířky se nachází USB 2.0 konektor pro připojení externího disku a slot pro vložení přístupové karty.

Zadní panel opět obsahuje všechna základní rozhraní pro připojení ostatních doplňků domácí elektroniky a antény. Jsou to (zleva) výstupní průchozí konektor satelitní antény, vstupní konektor pro připojení jednoduché antény, systému přepínačů LNB nebo motorizované antény, USB 2.0 konektor pro připojení externího disku, wifi donglu nebo 3G modemu, konektor S/PDIF optického výstupu zvuku, HDMI konektor pro připojení TV s vysokým rozlišením, SCART konektor pro připojení starších modelů TV, RS-232 konektor pro připojení sériového počítačového rozhraní, LAN konektor pro připojení přijímače k lokální počítačové síti, vypínač napájení přijímače a přívodní šňůra pro zapojení napájení.


obrázek

Dálkový ovladač je také shodný s předchozím modelem – myšlena jeho novější ergonomická verze:


obrázek

Po odstranění krytu vidíme nápadně malou základní desku, na které se nacházejí všechny potřebné součástky a rozhraní, tuner je samostatný, připojený externím konektorem, což dává prostor úvaze, že mohou přijít i modely s kabelovým nebo terestriálním tunerem. Jak je již zvyklastí, napájecí zdroj je umístěn na samostatné desce, stejně jako čtečka přístupových karet a přední jednoduchý 4-místný číselný displej.


obrázek

Dále jsem se nesnažil přijímač rozebírat, protože všechny konektory jsou k sobě navzájem přilepeny a tím jsou dostatečně chráněny přen možností rozpojení během daleké přepravy.


obrázek

O zvýšený výkon tohoto modelu se stará nový dvoujádrový procesor Ali 3511, které sekunduje 128 MB DDR3 RAM. Malý chladič, nalepený na procesoru zlepšuje odvod přebytečného tepla. Zahřívání celého přijímače není nijak kritické, a tudíž není potřeba použití žádného ventilátoru k cirkulaci vzduchu.


obrázek

Pro uchovávání všech nastavení, kanálů a dalších parametrů slouží 8MB sériové flash paměti. Tato velikost zeb problémů uchová až 6000 TV a Rádio kanálů.


obrázek

Jediné, kde bych ještě viděl rezervu při zvyšování výkonu, je LAN síťové rozhraní. Stále jsou v přijímači použity komponenty, které umožňují přenášet informace po kabelové síti rychlostí maximálně 100 Mbps. Ve dnešní době už se stávají gigabitové sítě standardem i v domácích komponentech, jako jsou switche a routery.


obrázek

Tím máme celou rozborku a sborku za sebou a můžeme se naplno věnovat SW výbavě a funkčnosti nového modelu. Zde bych se odkázal na výše zmíněnou recenzi modelu 550HD, ze kterého byla zachována většina standardních nastavovacích a ovládacích prvků a funkčností příjmu. V následujících popisech se zaměřím na rozdílnosti a doplněná vylepšení. Po prvním spuštění nás uvítá průvodce nastavením, kde si můžeme svolit jazyk rozhraní. Já vždy volím češtinu, abych mohl čtenářům plně představit schopnosti ovládání a možnosti přívětivého českého rozhraní. Jedinou zásadnější změnu jsem postřehnul v rychlosti vyhledání českých a slovenských kanálů systémem Fast Scan, kdy k plnému naladění a uložení parametrů stačilo přijímače jen asi 8 sekund. Celkový nárůst rychlosti je v přijímači znát, hlavně pak v odezvě na stisky tlačítek dálkového ovladače, reakcí Menu a rozhraní a v neposlední řadě i na přepínání kanálů.
Subjektivně musím poznamenat, že obraz v HD rozlišení s nastavenými parametry 1080p/50Hz mně připadnul čistší, výraznější a stabilnější a vykreslování hran mně připadlo jemnější. Tyto pohledy mohou být ale jen můj dojem, oba modely jsem však testoval na stejné TV se stejným nastavením obrazu.


obrázek

Také co se týče českých jazyků, nezaznamenal jsem žádné problémy při jejich zobrazování, zvláště pak v detailních popisech vysílaných programů. Jen mně stále trochu mrzí velikost okna, které tyto informace zobrazuje. Vzhledem k rozlišení obrazu se mně zdá zbytečně malé, a pokud je informací více, pak je nutno opakovaně použít stránkovací tlačítko k jejich úplnému přečtení. Všechny informace a ikony informačního pruhu jsou stejné a mají i stejné vypovídací schopnosti, jako u minulého modelu.


obrázek

Stejný vzhled i ovládání mají všechny další prvky, jako jsou EPG, oblíbené seznamy, třídění a vyhledávání kanálů atd. Jen reakce na dálkový ovladač jsou svižnější a tak nemusíme na požadované příkazy zbytečně čekat nebo je opakovat.
Co se týče nahrávání a přehrávání médií, i zde neproběhly žádné zásadní změny. Nahrávat jsem dokázal pouze jeden kódovaný kanál a až 2 volné kanály na stejném transpondéru a bylo jedno, zda HD nebo SD. Pořady se ukládají ve formátu TS (timestream), volné lze přehrát i v počítači, kódované pouze v přijímači, kdy si příslušné kódy přijímač ukládá do zvláštního souboru, aby TS mohl dekódovat i později. Co se týče přehrávání multimediálních souborů, ani zde nepřišla žádná zásadní změna, stále lze bez problémů přehrávat filmy v běžně dostupných formátech, totéž platí o hudbě nebo obrázcích. Všechny tyto soubory musí být uloženy na pevném disku, který je pomocí konektoru USB připojen k přijímači. Stále v přijímači najdeme i FTP Download klienta, pomocí kterého si můžeme požadované soubory snadno stáhnout z okolních serverů. Přehrávat je ale můžeme, až když jsou stažené na připojeném disku. Do budoucna bych také rád viděl, že se funkce rozšíří i na moznost přímého přehrávání souborů z externích zdrojů.
Kalendář a hry jsou stejné, novinky najdeme až v Síťových aplikacích – po Youtube už vše známe, následují ale 4 další zásadnější novinky, které nám velmi rozšíří schopnosti přijímače právě v případě, že jej máme připojený na Internet.
Jen ještě malinko odbočím, zlepšil se podle mého pohled na počasí, jehož vývoj na následujíc dny je i zajímavě vykreslen.


obrázek

Volbu Youporn nebudu široce představovat, jedná se možnost připojení a prohlížení filmů a videí ze speciálního serveru s obsahem pro dospělé. Tato funkce je chráněna heslem, takže se rodičové nemusí bát o její zneužité dětmi.


obrázek

Další novinkou je možnost připojení se na hudební server Grooveshark, který poskytuje hudbu z celého světa ve všech žánrech. Je možnost si zde vyhledávat hudbu podle interpreta, názvu skladby nebo názvu alba a následně si nechat nalezené skladby přehrát. Při prvním vstupu je nabídnut aktuální přehled nejpopulárnější hudby.


obrázek

V následném hledání se objeví také již známá obrazovka s klávesnicí, kam můžeme zadávat libovolná text.


obrázek

Poté už nám je nabídnut seznam výsledků hledání a následně si pak můžeme nalezené skladby přehrát. Tato funkce je zajímavou alternativou internetovým rádiím, které jsou spíše zaměřené a určitý druh hudby a skladby vybírají sami. S příchodem možnosti Grooveshark v tomto přijímači se možná dočkáme i možnosti výběrů právě z internetových rádií.


obrázek

Další zajímavou funkcí je možnosti zobrazování Google map a vyhledávání v nich. Mapy jsou dnes běžným doplňkem všedního dne, zvláště u lidí, kteří ve zvýšené míře cestují. Právě najít si místo a popř. si jej i prohlédnout z letecké perspektivy jsou běžnou činností na stolních či přenosných počítačích. Mnohdy je ale časově náročné nebo i zbytečně zdlouhavé si kvůli jedné adrese zapínat celý PC nebo NTB. A právě v momentu, kdy se na nás z obrazovky řítí velké množství údajů a reklam, může být možnost nalezení adresy přímo v přijímači velmi vítaným pomocníkem.


obrázek

Mapy si lze jednoduše a libovolně přibližovat nebo oddalovat, vyhledávat si v nich města, ulice a dokonce i čísla domů.


obrázek

V neposlední řadě je pak možnost si zobrazit nejen běžné mapy, ale i mapy letecké, turistické a kombinace leteckých s popisy ulic (hybridní). Tento doplněk jsem si velmi rychle oblíbil a dlouze jsem ho testoval. Jako další jeho vylepšení bych si pak v budoucnosti představoval i využití tzv. StreetView verze, kdy nám zmapované a nafocené ulice umožní se jimi procházet a projíždět a tím se lépe orientovat a připravit se na budoucí cesty.


obrázek

Zásadní novinkou, která je v přijímači obsažena, je možnost přehrávat IPTV vysílání z Internetu. Existují servery, které poskytují datový tok živých vysílání pořadů různých televizí. Stačí si jen opatřit seznam takových stanic a jednoduchým způsobem vložit jejich název a adresu do seznamu v přijímači. Poté si jen vybereme požadovaný kanál, a pokud je přijímač kvalitně a rychle připojen na Internet, můžeme zvolený kanál sledovat. Kvalita a dostupnost jednotlivých kanálů vše závisí na jejich poskytovateli a našem připojení, takže některé parametry se od sebe mohou výrazně lišit. IPTV je ale další rozměr sledování TV pořadů mnohdy běžným satelitním příjmem nedostupných. Základní seznam i českých kanálů IPTV lze najít na různých satelitních fórech nebo běžným hledáním v internetových vyhledávačích.


obrázek

Výčet novinek v přijímači by mohl být úplný, je to ale jedna naprostá novinka, která s přijímačem úzce souvisí, je však směřována do oblasti mobilních zařízení jako takových. Přijímač se nám stará o příjem satelitního vysílání z oblohy, dnes je ale již v mnoha domácnostech běžné, že v nich existuje rozvinutá technická infrastruktura s možností připojení nejen samotného satelitního přijímače a pevných počítačů na internet. Běžné již jsou mobilní telefony a domácí Wi-Fi sítě, které všechna tato zařízení nejen připojí na Internet, ale také mezi sebou. A této výhody využívá nová myšlenka a s ní spojená aplikace pro mobilní zařízení s dnes již velmi rozšířením operačním systémem Android. Stačí si do chytrého mobilu s tímto OS zdarma stáhnout a používat aplikaci AB CryptoDroid a ta zajistí, že přijímač bude posílat právě sledované kanály i do našeho mobilním zařízení (telefonu, tabletu…).
Po nainstalování aplikace (odkaz níže) a jejím spuštění mobil sám vyhledá a zobrazí seznam přijímačů na stejné síti, ke které je připojen i mobil.


obrázek

Označením požadovaného zařízení se z něj stáhne seznam kanálů. Pokud označíme příslušný kanál, přijímač se na něj okamžitě přepne. Dále máme v ostatních záložkách i tlačítka zjednodušené verze dálkového ovladače, takže aplikací můžeme přijímač plně ovládat, i když u něj bezprostředně nejsme. Ovládání funguje naprosto přesně, spolehlivě a okamžitě. Jedinou nevýhodou podobných ovládání je neexistující hmatová odezva prstů, na kterém tlačítku se právě nacházíme, takže každý klik na tlačítko provází pohled očí na ovládací zařízení.


obrázek

Rozšířenými funkcemi tohoto programu je možnostu upravovat seznam kanálů, názvy kanálů, jejich pořadí, výmaz, zamknutí i přítomnost v oblíbených seznamech. V neposlední řadě pak můžeme přidávat časovače na přepínání nebo dokonce nahrávání pořadů a měnit některá další nastavení celého přijímače, jako jsou časovače spánku, změna hesla, vypínání, továrního nastavení atd…


obrázek

Nejvíce jsem byl však zvědavý na možnost sledování aktuálního kanálu také na mobilu. Pochopitelně že schopnost a kvalita je silně závislá na kvalitě aktivních prvků počítačové sítě a v neposlední řadě i schopnostmi mobilního zařízení. V seznamu kanálů stačí označit požadovaný kanál, volba se podbarví modře a přijímač se ihned na zvolený kanál přepne. V pravé části okna je malé šipka označující Play (přehrávání) programu. Po kliknutí na ni se v mobilu spustí výchozí prohlížeč streamovaného obsahu videí, asi 10 sekund si počkáme na naplnění cache paměti a poté se zobrazí zvolený kanál.


obrázek

Problém nenastal ani při streamování HD kanálů, občas ale docházelo k zamrzání obrazu nebo jeho kostičkováním. Na tento fakt ale může působit velké množství externích vlivů a nelze jednoznačně určit, jak tyto poruchy eliminovat, nebo zdali se budou nacházet i na jiných zařízeních nebo sítích. Obecně vzato tato nová služba fungovala uspokojivě a naznačuje tak další směr rozvoje služeb domácí elektroniky.


obrázek

Ale již dnes si dokáži přesně představit její využití, zvláště v jednoduchém přenosu zdrojů signálů satelitního vysílání do většího prostoru domácnosti, než je jen obývací pokoj – a to bez nutnosti pořizování dalších přijímačů, antén, kabelů a jiných pomocných prvků. Už nyní jsem si svůj oblíbený pořad mohl ihned odnést na WC nebo do postele. Na další výhody jistě přijde každý čtenář, já jsem tímto jen chtěl ukázat, že je tato služba použitelná a funkční.

Základní shrnutí parametrů:
- Nový dvoujádrový procesor 600MHz MIPS
- Chipset: Ali 3511
- Nová generace vysokorychlostní operační paměti DDRIII – 128 MB
- Flash paměť: 8 MB
- IPTV sledování stream televize přes internet
- ANDROID – ovládání přijímače a sledování živého vysílání SD i HD kanálů na android zařízeních
- Rozlišení obrazu: 1080i/p, 720p, 576i/p, 480i/p
- 1x DVB-S2 / DVB-S tuner
- 1x čtečka karet
- 1x HDMI port
- 1x konektor SCART
- 1x RS232
- 2x USB 2.0 (1x přední, 1x zadní panel)
- 1x LAN RJ 45 (10/100 Mbps)
- 1x S/PDIF optický digitální audio výstup
- Fast Scan - rychlé ladění CZ/SK programů
- Úroveň signálu: od -65 do -25 dBm
- LNB napájení a polarizace:
o Vertikální: +13V/+14V,
o Horizontální: +18V/+19V
- Příkon max.25W
- Kmitočtový rozsah: 950 MHz - 2150 MHz
- DiseqC: 1.0/1.1/1.2/1.3
- USALS 13V/18V, 0/22K
- 7 segmentový displej
- 7 denní Elektronický programový průvodce EPG
- PVR funkce nahrávání a časového posunu
- PIG ( Picture in Graphic )
- FTP manažer
- Hry, počasí, burzovní informace, síťové funkce a mnoho dalších...
- Automatická PAL/NTSC konverze
- Až 6000 TV/Rádio stanic
- Až 26 oblíbených skupin kanálů
- Podpora formátů USB HDD FAT32 a NTFS
- Přehrávač médií s podporou formátů: JPEG, BMP, MP3, OGG, FLAC ,AVI, MKV,TS,TP,TRP, MPG, MP4

Jednoduché video se seznámením si můžete prohlédnout na zde:




Odkaz na zdarma stažení aplikace na ovládání přijímače a sledování živého vysílání mobilním telefonem je na Google Store ZDE.



Pozorné čtenáře bych rád upozornil, že jsem testoval přijímač s neoficiální verzí firmwaru (Patch) , kde se vyskytovali i aplikace a funkce, které prodávaný přijímač (kvůli licenčním právům) neobsahuje. Na Internetu můžete podobné neoficiální Patche najít na různých fórech věnovaných satelitní problematice. Takový software je tvořen nezávislými nadšenci, výrobce tento software nevydává a ani nijak nezasahuje do jeho obsahu.

Proto je případné připomínky a nejasnosti potřebné konzultovat na zdrojových fórech. Přijímač od minulého modelu doznal značný nárůst výkonu, zachoval si kvalitu a spolehlivost a přidal další funkce, které rozšiřují jeho používání zvláště v kombinaci s připojením na Internet. I vývoj firmwaru neustále pokračuje, zkoušel jsem USB aktualizaci na nejnovější revizi a ta proběhla bez problémů. Proto se v budoucnu můžeme dočkat dalších vylepšení již tak dobře zvládnutého výkonného hardwaru, kterému sekunduje dobře vyvážený a zajímavými funkcemi nabitý software.

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz , pro SK: www.abcom.sk ).
AB CryptoBox 600HD - doporučená maloobchodní cena: 2150,- Kč včetně DPH

Exklusivně pro server Parabola.cz
K. S. Ječný (www.jecny.cz)





Reklama




Vybrané články