Quantcast

AB IPBox Prismcube RUBY - nová koncepce přijímačů

| Tisk


obrázek

Přijímače s operačním systémem Linux se na trhu zabydlely již dávno a vcelku rychle, jejich popularita je vysoká, stejně jako užitná hodnota a funkčnost. Není to ale samotný operační systém, co dělá přijímač přijímačem. Je to uživatelská nadstavba, která vytváří příjemné, přehledné a užitečné rozhraní mezi kusem železa a uživatelem. Stálicí mezi rozhraními linuxových přijímačů je Enigma 2, která nastolila defacto standard rozhraní pro ovládání chytrých přijímačů. V oblasti jiných operačních systémů většinou na osobních počítačích existuje jiný program, zajišťující přehrávání multimediálních obsahů včetně živých vysílání a streamovaných datových toků. Je to produkt známý jako XBMC. Ten ovládnul obsadit takové operační systémy, jako jsou Windows, Linux, OSX (Apple), iOS, Android a další. A protože jsou dnešní chytré satelitní přijímače postavené na Linuxu, byla jen otázka času, než přijde někdo s nápadem a ten zrealizuje – spustit XBMC prostředí přímo na satelitním přijímači. A právě se mně dostal do rukou takovýto novátorský koncept - AB IPBox Prismcube RUBY.


obrázek

A aby těch novinek uvnitř nebylo málo, hlavní procesor už není jeden z řady multimediálních čipů, jak jsme u většiny dnešních přijímačů zvyklí, ale velmi oblíbený čip, používaný v chytrých mobilních telefonech, tabletech nebo miniaturních počítačích typu Raspberry. Jde o model PNX8496, což je ARM procesor s architekturou Cortex A9, který dosahuje výkonu až 1250 DMIPS – o grafiku se stará jádro PowerVR SGX 531, podporující OpenGL 2.0. Podrobnou hardwarovou i softwarovou specifikaci najdete na konci této recenze.
Už samotná krabice je krásně barevně i informačně vyvedená z tvrdého lakovaného papíru, přijímač i příslušenství jsou dobře chráněné.


obrázek

Po vybalení nám na stole zůstane samotný přijímač, manuál s návodem na prvotní instalaci, montážní kit na 2.5“ pevný disk, napájecí adaptér s odpojitelnou 230V šňůrou, HDMI kabel a speciální dálkový ovladač.


obrázek

V čem je dálkový ovladač tak speciální? Na první pohled možná ne, ale oproti zvyklostem ho napájí dvojice knoflíkových článků CR-2032, které jsou na přepravu izolovány umělým pruhem (to je ta žlutá pojistka, vykukující ze spodní části DO). To větší překvapení nás čeká, když otočíme DO vzhůru nohama – objeví se plnohodnotná QWERTY klávesnice pro snadnější a rychlejší psaní znaků. Horní strana je příjemně vyvedena a rozložení tlačítek je příjemné na ovládání palcem, velikosti tlačítek jsou různé a tak je snadno najdete a rozlišíte i ve tmě.


obrázek

Na přední straně přijímače je jen displej pod černým sklem, v horní části podsvícené zapínací/vypínací tlačítko a v pravé části jsou dvířka.


obrázek

Pod dvířky jsou jeden slot CI pro CAM modul a jeden pro přístupovou kartu. Samotná dvířka drží pomocí magnetu, tak nehrozí ulomení nějaké umělohmotné jistící pacičky.


obrázek

Na zadním panelu se nachází dva vstupy dvou tunerů – propojení tunerů při jedné anténě je softwarové, analogový výstup obrazu a stereo zvuku, digitální výstup zvuku, sériové rozhraní RS-232, HDMI digitální výstup obrazu a zvuku, Ethernet konektor pro připojení do počítačové sítě, USB 2.0 konektor pro připojení pevných disků a flash disků, napájecí konektor 12V/3,5A a výfuk ventilátoru pro nucený odvod přebytkového tepla.


obrázek


Do spodní části přístroje je možno namontovat pomoci montážního kitu 2,5“ pevný disk, na který lze ukládat satelitní pořady nebo z něj přehrávat multimediální soubory. Montáž je velmi jednoduchá, v jedné části se na disk připevní úchytný plíšek, disk se zasune to konektoru a připevní černým šroubkem.


obrázek

Opět mám od dodavatele dovoleno nahlédnout i do vnitřností přístroje, horní kryt se snadno odstraní po odšroubování pěti spodních šroubků. Pak už se před námi objeví jediná základní deska, kde je integrováno úplně všechno vybavení. Další malá část je deska s předním displejem, zapínacím tlačítkem a přijímačem infračerveného signálu dálkového ovladače. Uprostřed je vidět chladič procesoru, okolo něho flash a RAM paměti, vpravo kombinované konektory CAM a CI. V levé části upoutá zajímavé řešení Wi-Fi výbavy – klasický USB konektor, do kterého je vsunut běžný USB Wi-Fi dongle.
-

obrázek

Už na první pohled je jasné, jaké parametry toto bezdrátové spojení má. Z další výbavy ukazuji flash paměť, RAM, zajímavé konektory, znak osmivrstvého plošného spoje a popis revize základní desky.


obrázek


Složení přijímače bylo stejné snadné, jako jeho rozdělání a už jsem jej připojoval v televizoru, počítačové síti a napájení. Hned po prvním zapojení přijímač poznal, že má v sobě nový pevný disk a začal ho formátovat. O tomto faktu jsem byl informován na předním displeji. Jakmile bylo formátování dokončeno, spustila se zaváděcí sekvence a samotné spuštění systému. O tom už informovala i TV obrazovka symbolem výrobce.


obrázek

Ihned po prvním zapnutí se objeví průvodce úvodním nastavením, kde si nastavíme základní parametry prostředí. V prvé řadě je to jazyk rozhraní.


obrázek

Další kroky jsou věnovány nastavení parametrů obrazu, připojení antén k tunerům, definici nastavených satelitů, parametrům LNB u každého satelitu.


obrázek

Pak už následuje prohledávání satelitů a kanálů, můžeme sledovat průběh a výsledek. Rychlost prohledávání je velmi příjemná a řadí přístroj mezi vyšší třídu.


obrázek

Průvodce končí nastavením času buď manuálním, nebo přizpůsobením podle zadaného kanálu. Finish průběh celého průvodce ukončí, můžeme však kdykoliv spustit znovu z nabídky Instalace.


obrázek

Přijímač má všechny základní informace pro provoz a spustí satelitní modul. Tato satelitní část zatím ještě není plně lokalizovaná do češtiny, a jak uvidíme později, také podpora českých znaků chybí. Ovládání Menu satelitu se provádí horizontálním výběrem z anglické nabídky. Už nyní je poznat, že pod podpora českého překladu a českých znaků zatím pokulhává. U novinek je to běžný stav a věřím tomu, že další aktualizace tyto nedostatky opraví.


obrázek

Informační pruh se vyvolává velkým kulatým tlačítkem „i“, dvojstisk vyvolá podrobnosti z EPG průvodce.


obrázek

A právě tyto podrobnosti naplno odhalí současnou neschopnost zobrazovat satelitním modulem české znaky. Je zajímavé, že tento nedostatek je pouze u satelitů, v mediálním centru (jak později uvidíme), tento nedostatek není a přístroj naplno podporuje všechny české znaky v názvech, popisech a dokonce v plném překladu prostředí. Zástupce výrobce mně na dotaz již nyní potvrdil, že se o problému ví a že výrobce intenzivně pracuje na odstranění této spíše kosmetické, než funkční vady. Náprava se promítne v další aktualizaci firmwaru.


obrázek

Seznam kanálů se objeví po stisku tlačítka OK. V pravé části obrazu můžeme dále sledovat aktuální kanál včetně všech jeho doplňkových informací. U každého kanálu pak můžeme vidět ikonu se základními parametry každého kanálu.


obrázek

Můžeme si i vyvolat stejný seznam, ale se zobrazením právě vysílaných pořadů – takové mini EPG.


obrázek

Plnohodnotné EPG se pak zobrazí po stisku příslušného tlačítka dálkového ovladače. Červená čára ukazuje aktuální čas vzhledem k celkové délce aktuálního pořadu.


obrázek

V přijímači jsem měl vložený CAM modul Irdeto s kartou Skylink, takže mohu potvrdit, že tato kombinace bez problémů funguje. Samotná karta Skylink v interním AlphaCryptu nepracuje.


obrázek

Nabídka Install má všechna potřebná nastavení, ve valné míře odpovídající průvodci prvotního nastavení.


obrázek

Mezi těmito nabídkami najdeme i možno aktualizovat firmware, aktualizovat seznam kanálů z Internetu a ukládat nebo načítat nastavení přijímače na USB flash disk.


obrázek

Díky internímu pevnému disku nebo připojenému USB disku můžeme využívat funkce nahrávání sledovaných kanálů. To funguje velmi dobře.


obrázek

Omezením je Irdeto modul, který nedovolí jeden kanál nahrávat a na jiný se dívat. Proto jsem hranice plnohodnotného nahrávání testoval na volných HD kanálech. Moje testování skončilo na nahrávání dvou HD kanálů a sledování třetího. Na tomto třetím kanálu jsem mohl zapnout Timeshift. Obecně časový posun funguje bez problémů, o jeho zapnutí a běhu se dozvíme v informačním pruhu.


obrázek

Dá ukončit stiskem tlačítka STOP na DO. Stejným tlačítkem také zastavujeme aktuálně běžící nahrávání.


obrázek

Seznam nahrávek se nachází buď v Menu pod volbou Archive, nebo po stisku stejnojmenného tlačítka DO. Pořady jsou zde tříděny podle datumu pořízení, vidíme kanál, název pořadu a délka nahrávky. Obecně u všech videopořadů se přijímač snaží najít odpovídající ukázku, abychom mohli záznam, film nebo pořad lépe identifikovat. K přehrávání a ovládání slouží příslušná tlačítka v horní části dálkového ovladače.


obrázek

Při přehrávání se v informační pruhu zobrazí příslušný nápis a navigace. Vše je jednoduché a přehledné, uživatel si rychle zvykne. Já používám Enigmu již od jejího počátku, ale přechod na nové prostředí je velmi intuitivní a jednoduchý. Zvláště když přehrávač XBMC jsem zvyklý používat v počítačovém prostředí Windows pro testování přehrávání streamovaného obsahu. Také při předchozích recenzích jsem se na něj odkazoval, např. při testech satelitního streamovacího serveru Nessie.


obrázek

Samozřejmostí je dnes teletext, jeho znaky naštěstí nevykazují žádné problémy se speciálními znaky. Osobně si myslím, že teletext je na ústupu, vzhledem k tomu, že většina multimediálních zařízení už má možnost se připojit na Internet a od tam si stahovat velké množství aktuální informací z libovolných oborů.


obrázek

Během testování satelitního modulu jsem kromě problémů s českými znaky neobjevil žádné jiné nedostatky. Výčet všech funkcí by jen u tohoto modulu zabral mnohem více prostoru, je však dnes již zbytečné představovat všechny. Myslím, že stačí zdůraznit, že přijímač má funkce, které jsou u satelitního přijímače dnes vyžadovány a očekávány.
V pravé multimediální centrum se přijímač promění po stisku tlačítka XBMC na dálkovém ovladači. Opět se objeví horizontální nabídka, obsahující názvy nejběžnějších druhů multimediálních souborů + Počasí + Programy a Systém. V tomto modulu jsem naopak nenašel žádný problém s překladem jakýchkoliv částí ani zobrazením znaků. Celé multimediální centrum je plně lokalizované a poskytuje dobré vysvětlení i v místech, které zatím nebyla i u sebechytřejších přijímačích vůbec k nalezení.


obrázek

S představováním začneme u poslední zmínění nabídky. Nabídka Systém v sobě zahrnuje 3 hlavní části: Nastavení – Správce souborů – Systémové Informace. Samotné Nastavení je velmi obsáhlé a skrýtá velké množství nabídek a přepínačů, které dokáže přijímač plně přizpůsobit všem našim požadavkům.


obrázek

Z každé volby jsem vybral jen malou ukázku, dohromady jsou to opravdu stovky voleb, které přístroj přizpůsobí téměř všem našim požadavkům. Celé XBMC centrum je stále ve vývoji a tak po dalších aktualizacích se jistě můžeme dočkávat dalších upřesnění, doplnění a vylepšení stávajících funkcí. Věřím, že každý uživatel si tu najde to odpovídající nastavení.


obrázek


Správce souborů otevírá dvě okna se seznamy souborů na lokálním nebo síťovém disku a umožní správu všech souborů, včetně běžných akcí s nimi. Zajímavé je, že pomocné nabídky ve všech volbách se vyvolávají kulatým tlačítkem „i“ na DO.


obrázek

K připojení externích datových zdrojů můžeme kdykoliv použít funkci „Vyhledat sdílenou složku“, která umožní připojovat další zdroje informací, které chceme zobrazit.


obrázek

Pokud se kdykoliv na nás přijímač obrátí pro zadání informací, objeví se virtuální klávesnice a můžeme zadávat znaky tak, jak jsem zvyklí – pohybem kurzoru a potvrzování jednotlivých znaků. Po aktivaci v Nastavení pak můžeme využívat fyzickou klávesnici z druhé strany dálkového ovladače. České znaky jsou plně podporovány v extra volbě.


obrázek

Systémové informace nám poskytnou rozsáhlý přehled všech parametrů tohoto zajímavého přístroje.


obrázek

V předposlední záložce (Hardware) uvidíme základní nalezené informace o hardwaru, zatím se však tento systém na podobná zařízení neportoval a tak má jádro zatím problémy některé prvky správně identifikovat. Výkony ARM čipů však každým dnem stoupají a dosahují slibných výsledků, srovnatelných s běžnými stolními počítači nebo notebooky (známe jejich využití v tabletech a phabletech). Proto může toto výkonné multimediální centrum běžet na této platformě.


obrázek

Základní nabídku funkcí při přehrávání multimediálního obsahu lze v tomto centru naprosto unikátně a jednoduše rozšiřovat pomocí velkého množství Doplňků (obecně zvaných jako Add-On). Každý si tak svůj systém může vylepšit podle vlastních očekávání a požadavků, které má na tento stroj. První napevno integrovaný doplněk je Počasí. Po definice místa pak máme kdykoliv k dispozici aktuální stav i nebližší předpověď.


obrázek

Dokonce je možno si zobrazit i aktuální stav oblačnosti a srážek nad Českou republikou. Tato funkce nám může ušetřit hodně času při zapínání počítače a vyhledávání informací na Českém hydrometeorologickém ústavu.


obrázek

Dalším typem souborů jsou Obrázky, Po připojení datového zdroje si můžeme procházet složky se soubory, zajímavé je, že u každé složky pak přístroj ukáže i náhled 4 náhodných fotek uvnitř složky, na které se právě nachází kurzor.


obrázek

Doplňky se dají instalovat a spravovat buď v samostatném správci doplňků anebo přímo podle jednotlivých typů souborů v podnabídce Doplňky. Některé jsou již nainstalované a povolené od začátku, jiné si musíme stáhnout a nainstalovat až podle potřeby a požadavků. Tato funkce je pochopitelně přístupná, pouze pokud je přijímač připojen na Internet. Některé doplňky se dají instalovat i ze stažených ZIP souborů, ale většina těchto doplňků stejně využívá přehrávání obsahu přímo z Internetu, takže připojení takto chytrého přístroje na Internet je málem podmínkou.


obrázek

Z doplňků pro obrázky jsem si oblíbil Google, který v mžiku ze zadaného slova najde a připraví k prohlédnutí odpovídající obrázky, můžeme si je nechat i přehrávat jako prezentaci s volitelným zpožděním.


obrázek

Hudba je velmi častým nástrojem zábavy, podpora jejího přehrávání je zde nejen na standardní úrovni, ale právě díky doplňkům je povýšena na přehrávač internetového obsahu, povětšinou rádií. Běžné je nejen přehrávání i se správou souborů a fronty, ale přístroj sám se snaží hledat i odpovídající obrázkové informace k přehrávané skladbě.


obrázek

Při přehrávání je pak vidět zajímavý grafický ekvalizér, který zároveň slouží jako spořič obrazovky, pokud bychom ji nechávali zapnutou i během poslechu hudby.


obrázek

Hudební doplňky jsou různorodé a přehledně seřazeny, jejich význam a využití pochopíme hlavně až po přečtení pomocných informací.


obrázek

Velmi zajímavý je český doplněk „abradio“, který umožní přehrávání libovolné české rozhlasové stanice, pokud vysílá živě na Internetu. Stanice jsou velmi šikovně seskupeny i podle kategorii hudebních žánrů. Podobných doplňků na přehrávání libovolného rádia na světě je k dispozici hned několik.


obrázek

No a dostáváme se k nejzajímavějšímu mediálnímu souboru – Video. Testoval jsem všechny běžné druhy videí s různým rozlišením, datovým tokem, s různými zvukovými stopami i titulky a nezaznamenal jsem žádný problém s přehráváním. Většinou jsem je přehrával se síťového NAS disku.


obrázek

Pokud jsou filmy v plném rozlišení, doporučuji přepnout i rozlišení obrazu přijímače na 1080p, aby byl zážitek z kvality obrazu maximální. Přijímač i tohle nastavení zvládá bez zaváhání. Trochu měl problémy, pokud v tomto plném rozlišení sledujete satelitní HD kanály. Převod obrazu z 1080i na plných 1080p občas způsobí rozřádkování satelitního obrazu. Přepnutím rozlišení na 1080i se obraz ze satelitních HD kanálů uklidní a vyhladí.


obrázek

Trochu jiné ovládání oproti dalším přijímačům má přehrávání videa a změny zvukových a titulkových stop. Zajímavostí je, že je možno přímo při přehrávání korigovat časový posun zvukové stopy nebo zobrazení titulků vůči obrazu. Toto je velmi výjimečná funkce, ale zvláště u některých amatérských titulků se hodí. Stejně tak si můžete vyhledat titulky přímo při přehrávání filmu. Naopak pozici umístění titulků na obrazovce si můžeme nastavit v celkovém nastavení obrazu přijímače.


obrázek

Také zde se snaží přijímač najít nějaké vhodný obrázek pro identifikaci filmu a umisťuje ho do seznamu i stavového informačního pruhu při přehrávání. Pokud má video v sobě umístění značky kapitol, lze se po nich přepínat příslušnými tlačítky DO. Obraz je plynulý a stabilní i při velmi kvalitních videích.


obrázek

Asi největší výběr doplňků je právě v sekci Videa. Jde právě o různorodé možnosti přehrávání obsahů velké řady videoserverů. Protože má každý trochu odlišné rozhraní, vzniká XBMC komunitou velké množství Doplňků pro téměř každý videoportál zvlášť. A právě proto, že serverů s videoobsahem existuje nepřeberné množství, také výběr toho správného může být složitý. K upřesnění pak slouží v pravé části podrobnější popis.


obrázek

Nainstaloval jsem několik různých Doplňků, asi nejoblíbenější je YouTube, který jsem i pro čtenáře otestoval. Hned na začátku je množství výběrů hledání, ať už podle obliby, stáří atd., přímé hledání názvu videa je možné.


obrázek

Výsledky hledání jsou přehledně zobrazeny (u některých jiných doplňků se zobrazí jen jmenný seznam a u každého názvu pak jen náhled vpravo), středovým křížem si můžeme vybrat a potvrzením přehrát. Samotné přehrávání a ovládání už vypadá stejně jako přehrávání místních souborů nebo satelitních nahrávek. Pomocí těchto doplňků se rozšiřuje možnost použití a zábavy ze sledování videí z Internetu prakticky na nekonečnou zábavu – podle statistik Internetu totiž jen na YouTube každou minutu přibude 72 hodin videí.


obrázek

Asi nejchudší nabídku doplňků má záložka Programy. Možná je to ovlivněno touto platformou, možná je využitelnost externích programů na podobném zařízení nízká, nebo spíše se jedná o nový koncept a tak nové doplňky budou teprve vznikat. Rozhodně už nyní je možné hledat a testovat externí ZIP doplňky. Pokud není doplněk správný, přijímač ho prostě jen odmítne nainstalovat – nehrozí žádné nebezpečí poškození interního firmwaru.


obrázek

Další již zabudovanou funkcí je možnost ovládat přístroj přes webové rozhraní (stačí IP přijímače) z jiného počítače nebo mobilního telefonu – tuto funkci je potřeba povolit v Nastavení. I když není virtuální ovladač plně vybavený oproti fyzickému, jeho základní funkčnost je zachována v jakémkoliv momentu ovládání přístroje.


obrázek

Zde je detailní rozpis HW i SW výbavy tohoto velmi zajímavého přístroje:



Hardwarová specifikace
Systémové zdrojeCPUPNX8496-1250DMIPS
NAND Flash4Gb
DRAM4Gb * 8bit
HDDPodpora 2.5" HDD –snadná montáž
Satelitní částTyp tuneruDVB-S2
Počet tunerů2
Typ konektoruIF
Vstupní kmitočet950 ~ 2150 MHz
Napájení LNB13/18 V
22kHzAno
DiSEqCAno
Podpora dvou tunerůAno
WiFiAno – vestavěný systém
3D grafikaOpenGL ES2.0Ano
Přední panelCI rozhraní pro CAM1
Čtečka Smart karet1
Přední displej12 znaků VFD
TlačítkaNapájecí tlačítko
LEDAno
Zadní panelZadní RF vstupAno
Průchozí propojeníAno (s podporou dvou tunerů)
Analogový výstup RCAAno
Digitální výstup zvuku S/PDIFAno
HDMIAno
RS-232CAno
Zadní USB1
EthernetAno
VentilátorAno
Napájení (Odpojitelné)Adaptér 12V DC - 3.5A

Softwarová specifikace
Uživatelské rozhraníXBMC
Nahrávání na USBAno
Verze Loaderu1
Aktualizace přes USBAno
Aktualizace přes InternetAno
Aktualizace přes EthernetAno
Maximální počet kanálůaž 10 000
Seznam kanálůAno
EPGAno
Jazyky OSDPodpora stejná jako v XBMC
Ovládání CI modulů a karetAno
DoplňkyAno – podobné jako XBMC
ProhlížečAno
3D grafikaAno
Souborový systém HDDFAT32,NTFS (pouze čtení)
Souborový systém FlashJFFS2 nebo YAFS2
Typ přehrávaných médiíMKV, AVI, MP3, MP4
Řízení rychlosti ventilátoruAutomatické
DVB titulkyAno
TeletextAno
Hledání naslepoAno
Podpora HDMI-CECAno

Opět si vzpomínám na první okamžiky, kdy jsem držel legendární Dreambox DM7000 poprvé v rukách a žasnul, jak je možné běžný operační systém umístit do satelitního přijímače. V tu dobu to byl přelom, firmware už nebyl jen černý prostor, kam nikdo nesmí a který nikdo kromě výrobce neovlivní. Nyní mám podobný pocit přelomu. Linux na podobných strojích je běžný, Enigma 2 už nestačí a monoúčelové čipy jsou více než zastaralé. A v tomto momentu přichází zlom v podobě nového hardwaru – ARM čip, velmi výkonný a velmi rozšířený + stabilní Linux, který zvládá ovládat všechna běžná počítačová zařízení a nově portované multimediální centrum, velmi oblíbený a rozšířený XBMC. S touto koncepcí lze velmi snadno a rychle prorazit u nadšenců, kteří čekají na významnější změnu, než je jen další Enigma s pár funkcemi navíc. Chápu, že každá revoluce má své nedostatky, každý začátek je těžký a bude zajímavé sledovat oblibu a rozšíření této myšlenky. Myslím si, že velmi rychle také začnou vznikat další přístroje různých výrobců satelitních multimediálních centrer s XBMC prostředím a ARM procesorem. Snad už do té doby budou vychytány mouchy na podpoře češtiny a znaků v satelitním modulu XBMC centra.

Mezinárodní stránky produktu: Prismcube RUBY.
Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM.
České stránky přijímače: AB IPBox Prismcube RUBY - doporučená maloobchodní cena 7700,- Kč včetně DPH.

Exklusivně pro server Parabola.cz
K. S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články