Quantcast

DigiCorder HD S3 - další satelitní novinka od TechniSatu

| Tisk

Společnost Omko Digital a.s., autorizovaný distributor firmy TechniSat Digital GmbH, uvádí na náš trh další HD satelitní přijímač, tentokráte s vestavěným pevným diskem. Přijímač můžeme označit jako náhradu za kdysi populární model Digit HD8S.


obrázek

DigiCorder HD S3 je dvou tunerový Full HD satelitní přijímač, který umožňuje příjem nejen SD, ale i HD kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080p, 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.


obrázek

Tento přijímač byl zatím k dispozici pouze pro německy mluvící trh, tak jako minule představený TechniStar S3 ISIO . Opět se nám podařilo exkluzivně získat i tento přijímač pro prodej na našem trhu.


obrázek

DigiCorder HD S3 je satelitní přijímač, který má vestavěný pevný disk 320 GB. Nemá žádné multimediální funkce jako řada ISIO, tedy připojení k internetu, HbbTV, přehrávání širokého spektra multimédií apod. Tento přístroj má plnit funkci spolehlivého satelitního rekordéru.

Přijímač umožňuje záznam programů nejen na vestavěný pevný disk, ale také na flash disk nebo externí pevný disk připojený přes USB 2.0.

Můžeme jeden program (i kódovaný) nahrávat a zároveň druhý přehrávat z připojeného disku.
Za podmínek které uvedu níže, lze nahrávat dva programy současně.


obrázek

K dispozici je jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu, přijímač je pak schopen přijímat téměř libovolné kódované satelitní vysílání včetně přijmu českých a slovenských programů nabídek Skylink, T-Mobile Televize a freeSAT.

Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává ve stříbrném provedení. Má rozměry (Š x V x H) 310 x 52 x 200 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a VFD alfanumerický display, který nám zobrazuje názvy programů a další doplňkové informace.

Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku dekodéru Conax, jeden otvor pro CI/CI+ modul a port USB 2.0.


obrázek

Na zadním panelu nalezneme dvojici F konektorů (vstupy tuneru 1 a 2, výstup chybí), jeden konektor SCART (TV), SPDIF konektor audio optický i koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Jsou zde také tři konektory komponentního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a dva USB 2.0 host porty.

Síťový kolébkový vypínač zde chybí, což je škoda, nicméně síťový kabel je odpojitelný.

Součástí balení je také český překlad návodu k obsluze přístroje, HDMI kabel a CD s podrobným návodem v němčině.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve jsem přijímač aktualizoval na poslední verzi firmwaru 2.50.0.3 (2350) dostupnou na oficiálních stránkách výrobce. Přijímač má být dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S, 10-31 Msym/s v normě DVB-S2/QPSK a 10-30 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.

Prodleva při přepínání programů je standardní. Obraz i zvuk byl excelentní, což se u TechniSatu dalo čekat. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů.


obrázek

Dálkové ovládání je typu „ISIO“, shodné dálkové ovládání jako u přijímače Digit ISIO S/S1. Tlačítka určené pro ISIO funkce jsou nefunkční. Směrovost dálkového ovládání je příjemně široká.

Tradicí u TechniSatů je zobrazování různých doplňkových informací jako je live bitrate kanálu, video rozlišení a další podrobné technické informace o vysílání. Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v decibelech.

Video rozlišení na HDMI výstupu je možné nechat na automatice nebo napevno nastavit např. na 1080p. Pak bude docházet k upscalingu obrazu.


obrázek

Protože je přijímač dvou tunerový, je zde k dispozici také funkce PIP (obraz v obraze). V tomto režimu nelze zobrazit dva HD programy, pouze dva SD programy nebo jeden SD a jeden HD program.

Přijímač není multimediální, je zde pouze základní podpora pro přehrávání video souborů TS, TS4, MPEG-2 a MPEG-4. Na přístroji lze přehrát také mp3 audio soubory a fotografie ve formátu JPEG.

Tak jako u minule testovaného TechniStaru S3 ISIO zde byl bezproblémový příjem SD i HD programů freeSAT od UPC včetně bezchybného českého elektronického průvodce EPG.


obrázek

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext s pamětí na 800 stran a pracuje i VBI teletext (využívající teletextový dekodér TV). České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech.

Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu.


obrázek

Nalezneme zde také funkci ISIPRO, což je automatická aktualizaci kanálů z družice Astra 1, oblíbenou funkci „programový deník“ – stahování EPG dat do paměti přijímače ve zvolený čas, HDMI TechniLink - ovládání současně jedním dálkovým ovladačem jak satelitní přijímač, tak některé funkce vybraných televizorů (zapnutí/vypnutí, regulace hlasitosti).

Tradičně nechybí ani rodičovský zámek TechniFamily, který má opravdu velmi široké možnosti jak omezit dětem přístup nejen k programům, ale i k obsahu připojeného disku.

Nastavení časovače je možné přes webové rozhraní, novinkou je zde pouze nutnost zadání hesla.

DigiCorder HD S3 je možné zapojit do domácí sítě LAN přes UPnP/DLNA. Komunikace probíhá na portu 9100, který lze v menu přijímače změnit.

Spolupráce s dekodérem Conax a s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SMIT Irdeto, Neotion Irdeto (Skylink modul), TechniCrypt CW, SMIT Cryptoworks, TechniSat TechniCrypt CI+, EuroCam Irdeto a Mascom Irdeto. Všechny moduly přijímač akceptoval.


obrázek

S původním softwarem, který byl v přijímači z továrny, měl přijímač s některými moduly problém. Nový software již má plnou podporu výše uvedených modulů a mnoha dalších.

Zajímala mne také funkcionalita s novým licencovaným dekódovacím modulem Neotion Irdeto DUAL, který umožňuje dekódovat 2 (i HD) programy z jedné frekvence současně. Modul získal také certifikát Skylink Ready. Spolupráce s kartou Skylink byla naprosto bezproblémová.

Pouze v menu přijímače bylo nutné nastavit položku „CI duální dekódování“ na zapnuto, hodnotu “CI clock“ doporučuji nastavit na normální. Je zapotřebí si uvědomit, že tento modul nepracuje se všemi přijímači, protože i na straně přijímače je vyžadována podpora duálního dekódování.


obrázek

Do interní čtečky jsem vložil maďarskou kartu Hello HD, která pracuje v systému Conax. Dekódování programů bylo bez potíží. Dekodér Conax se používá v Německu pro karty MTV Unlimited.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly korektně.

Jako doporučený modul pro karty ICE/Irdeto nabídek Skylink, T-Mobile Televize a freeSAT by UPC Direct můžeme stanovit právě výše uvedený modul Neotion Irdeto DUAL nebo pokud nevyžadujeme funkci duálního dekódování tak modul TechniSat TechniCrypt CI+ .


obrázek

EPG

EPG (elektronický programový průvodce), který se v podání TechniSatu jmenuje SFI je perfektní, zde se musím stále opakovat. Velikost znakového fontu lze zvolit. Přijímač umí stahovat data EPG do paměti, stačí jen tuto událost načasovat.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, T-Mobile Televize a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Spolupráce s interním pevným diskem

V přijímači je zabudovaný velmi tichý 2.5“ pevný disk Hitachi o kapacitě 320 GB. Používá se pasivní chlazení, tedy zde nenajdete žádný ventilátor. Přijímač je opatřen dostatečným množstvím ventilačních otvorů a použitý disk se zahřívá minimálně.

Vyzkoušel jsem také připojit řadu flash disků, externí pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 1TB.

Disk, na který chceme nahrávat, si zvolíme v menu přijímače. Příjemná je i možnost volby USB portu, který nalezneme zepředu pod odklopným víčkem, tak i na zadním panelu přijímače.

Přijímač nahrává klasický transport stream (soubory TS nebo TS4), tedy zaznamenává se video a také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.


obrázek

Záznamy pořízené TechniSatem lze samozřejmě následně zpracovávat v PC.

Přijímač je dvou tunerový, lze tedy nahrávat současně i dva programy z různých frekvencí s omezením, že jeden program musí být nekódovaný, protože přijímač má pouze jeden CI/CI+ slot. Výhodou je použití modulu Neotion Irdeto DUAL, kde můžeme současně nahrávat dva kódované programy z jedné frekvence, např. ČT1 a Prima Family.

Externí pevný disk je možné naformátovat systémem FAT32 nebo TSD. Pro video záznam jednoznačně doporučuji TSD formát.

Ke kvalitě nahrávání a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrávku lze provést jak na interní pevný disk, tak i na připojený USB flash disk nebo pevný disk připojený přes rozhraní USB. Záznam na externí úložiště v síti není možný.


obrázek

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 4x, 16x a 64x. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek.

Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv). V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. K dispozici jsou také střihové funkce.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.


obrázek

Setting programů se dá zálohovat přes USB na flash disk. Pro přenos záznamů do PC je možné také použít program Mediaport. Další přenos je možný přes UPnP, kde můžeme přenášet záznamy přes LAN pomocí webového rozhraní na portu 9100.



Další možností je zkopírovat příslušné záznamy z interního disku na externí USB pevný disk.


obrázek

Závěr

DigiCorder HD S3 je výborný satelitní přijímač nejen pro příjem českých a slovenských programů, ale také pro jejich nahrávání. Předností je zabudovaný pevný disk. Perfektní obraz a zvuk je výsadou značky TechniSat. Kdo hledá spolehlivý rekordér nejen českých a slovenských programů s možností si pořízené záznamy střihat na samotném přijímači nebo je přímo přenášet do PC, tak zvolením tohoto přístroje neudělá chybu.

Tento přijímač je zařazen do exkluzivní řady TechniSat PremiumLine. DigiCorder HD S3 je možno pořídit u výhradního distributora těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. na jednotlivých pobočkách nebo prostřednictvím e-shopu.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články