Quantcast

TechniSat TechniStar S3 ISIO - multimediální satelitní HD přijímač

| Tisk

Společnost Omko Digital a.s., autorizovaný distributor firmy TechniSat Digital GmbH, uvádí na náš trh další Full HD satelitní přijímač prémiové řady ISIO. Na našem trhu jsou k dispozici vynikající dvou tunerové přijímače Digit ISIO S/S1 nebo DigiCorder/TechniCorder ISIO S, které jsem zde v minulosti již podrobně představil.


obrázek

TechniStar S3 ISIO je jedno tunerový Full HD satelitní přijímač, který umožňuje příjem nejen SD, ale i HD kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080p, 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.

Tento přijímač byl zatím k dispozici pouze pro německy mluvící trh. Podařilo se nám exkluzivně získat přijímač i pro prodej na našem trhu. Přístroj má vyplnit mezeru mezi dražšími satelitními přijímači řady ISIO a jednoduchým satelitním přijímačem TechniStar S2.


obrázek

TechniStar S3 ISIO je multimediální satelitní přijímač, který můžeme připojit k internetu a využívat jej i jako prohlížeč libovolných webových stránek, poslouchat internetová rádia apod.

Při připojení k internetu je možné využívat i hybridní vysílání HbbTV, které provozuje u nás zatím pouze Česká televize na všech jejich programech.


obrázek

Přijímač umožňuje záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0. TechniStar S3 ISIO umožňuje jeden program (i kódovaný) nahrávat a zároveň druhý přehrávat z připojeného disku.

K dispozici je jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu, přijímač je pak schopen přijímat libovolné kódované satelitní vysílání včetně přijmu českých a slovenských programů nabídek Skylink, T-Mobile Televize a freeSAT.

Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je v tomto případě dokonce menší než 0,2W. Přijímač je napájen pomocí externího zdroje 12 V, přístroj tedy bude možné použít i v autech, karavanech, na chatách apod.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení a vzhled je velmi podobný modelu TechniStar S2. Má rozměry (Š x V x H) 280 x 38 x 135 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a pěkný 12 místný alfanumerický display, který nám zobrazuje názvy programů a další doplňkové informace. Připomeňme si, že u modelu TechniStar S2 byl pouze numerický display.

Z boku přijímače nacházíme čtečku dekodéru Conax a jeden slot pro CI/CI+ moduly.


obrázek

Na zadním panelu nacházíme F konektor (vstup tuneru, výstup chybí), jeden konektor SCART (TV), HDMI výstup, SPDIF konektor audio koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a dva USB 2.0 konektory (TechniStar S2 měl pouze jeden USB 2.0 port).
Je zde také konektor pro externí IR přijímač a nechybí ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

Součástí balení je také originální německý návod k obsluze, český překlad tohoto manuálu, externí síťový zdroj 12V a CD s podrobným návodem v němčině.

Příjem programů a chování přijímače

Testování přijímač probíhalo s aktuální verzí software 2.56.0.2 (2464) z 3.5.2013. Přijímač má být dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S, 10-31 Msym/s v normě DVB-S2/QPSK a 10-30 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.


obrázek

Prodleva při přepínání programů je standardní. Obraz i zvuk byl excelentní, nic jiného nelze od TechniSatu čekat. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v decibelech. Samozřejmě TechniSat dokáže zobrazit i další informace jako je live bitrate kanálu, video rozlišení a další podrobné technické informace o vysílání.

Dálkové ovládání je typu „ISIO“, shodné dálkové ovládání jako u přijímače Digit ISIO S/S1. Směrovost je příjemně široká.


obrázek

Video rozlišení na HDMI výstupu je možné nechat na automatice nebo napevno nastavit např. na 1080p. Pak bude docházet k upscalingu obrazu.

Přijímač je multimediální na rozdíl od TechniStaru S2. Podpora video formátů jako Xvid, DivX, avi, vob, mkv, mov, mp4, wmv, ts, ts4, m2ts, asf atd. Na přístroji lze přehrát také mp3 audio soubory a fotografie ve formátu JPEG.


obrázek

Přijímače ISIO nyní disponují funkcí „watchmi“, pomocí které můžeme sledovat řadu streamovaných programů z německých serverů jako např. Bahnwelt TV nebo streamy z Bild.de, samozřejmě musíme být připojeni k internetu.

Co mne osobně velmi potěšilo, byl bezproblémový příjem SD i HD programů freeSAT od UPC včetně bezchybného českého elektronického průvodce EPG.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál.


obrázek

Přijímač má i vestavěný OSD teletext s pamětí na 800 stran a pracuje i VBI teletext (využívající teletextový dekodér TV). České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech.

Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu. Tím budou titulky automaticky zobrazovány, pokud jsou vysílány, zobrazují se DVB nebo TXT titulky. To samozřejmě může rušivě působit na některých programech jako např. na HBO, kde se u některých pořadů vysílají titulky pro neslyšící.

TechniStar S3 ISIO disponuje řadou oblíbených funkcí, na které jsme si již u výrobků německé firmy TechniSat zvykli. Jedná se např. o funkci ISIPRO - automatickou aktualizaci kanálů na družici Astra 1, funkci „programového deníku“ – stahování EPG dat do paměti přijímače ve zvolený čas, HDMI TechniLink - ovládání současně jedním dálkovým ovladačem jak satelitní přijímač, tak některé funkce vybraných televizorů (zapnutí/vypnutí, regulace hlasitosti).


obrázek

Samozřejmostí je rodičovský zámek TechniFamily, který má opravdu velmi široké možnosti jak omezit dětem přístup nejen k programům, ale i k obsahu připojeného disku.

Jediné co mne mrzí je nemožnost nastavení časovače přes webové rozhraní, jak bylo kdysi zvykem. To je nyní nahrazeno funkcí „My TechniSat“. Pomocí chytrého telefonu tak můžete ovládat satelitní přijímač.
Přijímače řady ISIO (s posledními firmwary) je možné pomocí aplikace „My TechniSat“ nejen přímo ovládat přes dotykový displej chytrého telefonu, ale je možné si také mobilní cestou pohodlně přes dotykový displej spravovat programová data a časovače. My TechniSat navíc nabízí chytré funkce pro multimédia.
TechniStar S3 ISIO je možné bezproblémově zapojit přes do domácí sítě LAN, aby bylo možné vzájemně propojit různé multimediální přístroje, jako např. počítač, televizor, audio zařízení, digitální kamery aj., přes UPnP/DLNA.


obrázek

Díky integrované funkci podpory HTML5 v přístrojích ISIO (s posledními firmwary) je možné využívat služby Video na vyžádání (video on demand) založené na HTML5, jako je např. YouTube.

Spolupráce s dekodérem Conax a s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SMIT Irdeto, Neotion Irdeto (Skylink modul), TechniCrypt CW, SMIT Cryptoworks, TechniSat TechniCrypt CI+, EuroCam Irdeto a Mascom Irdeto. Všechny moduly přijímač akceptoval.


obrázek

Do interní čtečky jsem vložil polskou kartu TNK (telewizja na karte), která pracuje v systému Conax. Příjem byl bezproblémový. Dekodér Conax se používá v Německu pro karty MTV Unlimited.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly korektně.

Jako doporučený modul pro karty ICE/Irdeto nabídek Skylink, T-Mobile Televize a freeSAT by UPC Direct můžeme stanovit TechniSat TechniCrypt CI+. Jedná se o modul s certifikací Skylink Ready.

EPG

EPG (elektronický programový průvodce), který se v podání TechniSatu jmenuje SFI, je jednoduše perfektní. Velikost znakového fontu lze zvolit. Přijímač umí stahovat data EPG do paměti, stačí jen tuto událost načasovat.


obrázek

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, T-Mobile Televize a UPC Direct zobrazovaly v pořádku. V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Internet a HbbTV

Přijímač podporuje hybridní televizní vysílání HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband), které u nás používá Česká televize na všech svých programech. Služba se spustí červeným tlačítkem na dálkovém ovládání. U všech programů, kde je HbbTV k dispozici se zobrazuje v pravém dolním rohu obrazovky logo, které je doplněno nápisem (např. ČT menu). Zároveň se objeví indikace „HbbTV“ na info liště.


obrázek

Na satelitu běžně najdeme HbbTV vysílání na německých programech na družici Astra 19,2° východně. Nutno podmínkou pro příjem HbbTV je připojení satelitního přijímače k internetu.

Aplikace HbbTV v podání České televize obsahuje tzv. superteletext, který bude později doplněn i o video ukázky pořadů. Dále je zde průvodce programy ČT, kde zjistíme, co běží v danou chvíli na všech programech Česká televize a přehled pořadů na týden dopředu. Události jsou doplněny zatím pouze o obrázek z daného pořadu. To je poměrně chudá výbava ve srovnání s vysíláním HbbTV na německých programech.

Pokud probíhá nějaká významná sportovní událost, tak se ve vysílání HbbTV České televize pravidelně objevuje speciální aplikace věnovaná této události (např. MS v hokeji).


obrázek

Obsah HbbTV u našich německých sousedů bývá velmi bohatý, nalezneme zde archívy pořadů, které si můžeme přehrát, mnoho informací, zprávy, přehledy programů apod.

Přijímač můžete použít také jako prohlížeč libovolných internetových stran, z výroby je navolen určitý seznam oblíbených položek, které si můžete aktualizovat ze serveru TechniSatu a sami doplňovat o nové položky. Se zobrazováním českých znaků nebyl žádný problém, k dispozici je virtuální klávesnice včetně české znakové sady.

Elegantnější je samozřejmě využití externí klávesnice. Byla testována bezdrátová klávesnice TechniSat ISIO Control. Klávesnice byla funkční včetně české znakové sady. V normálním režimu lze klávesnici použít pro základní úkony namísto dálkového ovládání.

Spolupráce s externím pevným diskem

Pro záznam pořadu se zadává jeho začátek a konec. Přijímač umožňuje i nastavení doby náběhu a doby doběhu, tedy o kolik minut před a o kolik minut po době uvedené v časovači má být záznam prodloužen.

obrázek


Vyzkoušel jsem můj oblíbený a spolehlivý externí pevný disk 2,5“ Western Digital My Passport 500 GB napájený z přijímače. Formátování v přijímači proběhlo bez problémů. Je možné ho zformátovat systémem FAT32 nebo TSD. Pro záznam je nezbytné používat formát TSD. Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové.

Samozřejmě lze použít flash disk, doporučuji nějaké typy s vysokou rychlostí čtení a zápisu. V přijímači jsem měl připojený rychlý flash disk Kingston DT R500 (16GB).

Jak už jsem předeslal v úvodu, přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň ho sledovat, nelze přepnout na jiný program ani z téhož transpondéru. Pořízený záznam je v dekódovaném tvaru a lze ho přenášet a upravovat v PC.


obrázek

Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrávka má příponu „ts“ nebo „ts4“(v případě TSD formátu), tedy klasický transport stream, který obsahuje také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.

Záznamy je pak možné upravovat na PC, což je velká výhoda oproti všem certifikovaných přijímačům s vestavěným dekodérem Irdeto, kde to z licenčních důvodů není možné. Samotný přijímač ale disponuje také střihovými funkcemi, které jsou u uživatelů přijímačů TechniSat velmi oblíbené.

Pokud by se vám objevilo u některého záznamu varovné hlášení o nemožnosti přehrávání od 90 minut po vytvoření záznamu, je třeba pouze nahrávku krátce převinout a problém zmizí. Přijímač je horkou novinkou na trhu, takže drobné dětské nemoci musí ještě výrobce vychytat.


obrázek

Tyto omezení jsou určeny pro německou platformu HD+. Naše platformy Skylink ani UPC žádné programové restrikce nemají, tedy je to vše o správné implementaci CRM (Customer Relationship Management) do softwaru přijímače.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 4x, 16x a 64x nebo po 10 minutách. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/4x, 1/16x a 1/64x.

V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).


obrázek

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.

Setting programů včetně oblíbených záložek internetu se dá zálohovat přes USB na flash disk. Pro přenos záznamů z externího pevného disku připojeného k přijímači do PC je možné použít program Mediaport. V dalším softwaru lze očekávat plné zprovoznění funkce UPnP, kdy budeme moci přenášet záznamy i z kódovaných programů přen LAN pomocí webového rozhraní na portu 9100.



Úspěšně bylo testováno exportování záznamů (z kódovaných programů) z jednoho USB pevného disku ve formátu TSD na USB flash disk ve formátu FAT32 (přijímač má dva USB porty, tedy připojit dvě zařízení není problém). Poté byl flash disk vložen do PC a záznam bylo možné přehrávat a upravovat.


obrázek

Závěr

TechniStar S3 ISIO je výborný satelitní přijímač nejen pro příjem českých a slovenských programů s využitím multimediálních funkcí pro vaše TV. Tradiční kvalita firmy TechniSat je vidět v obraze i slyšet ve zvuku. Velkou výhodou je přístup na celý internet i s pomocí bezdrátové klávesnice, možnost nahrávání i přehrávání pořadů a příjem hybridního vysílání HbbTV.

Tento přijímač je zařazen do exkluzivní řady TechniSat PremiumLine. Přijímač lze zakoupit u autorizovaného distributora Omko Digital a.s. samostatně nebo v cenově výhodném balení s dekódovacím modulem TechniSat TechniCrypt CI+.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články