Quantcast

Digit SIR - novinka od firmy TechniSat

| Tisk

Společnost Omko Digital a.s. uvádí na náš trh novinku, satelitní přijímač TechniSat Digit SIR, od známého německé firmy TechniSat Digital GmbH. Jedná se o jedno tunerový satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto.


obrázek

Jedná se o menšího bratříčka stávajícího oblíbeného modelu TechniStar SIR. Přístroj je určen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, primárně nabídky Skylink/CS Link nebo T-Mobile Televize. Tento přijímač lze použít i na příjem nabídky freeSAT. Přístroj prošel úspěšně certifikačním procesem u satelitního operátora Skylink a získal certifikát Skylink Ready.

Tento model je cílově určen pro méně náročné zákazníky. Nicméně poměr výkon/cena je zde velmi příznivý. TechniSat Digit SIR se od standardních přijímačů TechniSat v mnohém odlišuje (ovládání, EPG, počet funkcí apod.) s tím, že důvodem je snaha snížit koncovou cenu. TechniSat převzal v tomto případě poměrně zdařilý koncept jiného výrobce.


obrázek

Přijímač umožňuje příjem jak SD, tak HD kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přístroj je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.

Přijímač má jeden USB port, ke kterému můžeme připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbeného programu. Můžeme nahrávat jeden program, který zároveň sledujeme.


obrázek

Výrobek je vybaven funkcí Secure Silicon. Secure Silicon je funkce poskytující vyšší stupeň ochrany vysílání a do budoucna umožní párování karty s přijímačem.

Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 1W. Maximální provozní odběr udává výrobce kolem 20W.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou pouhých 231 x 43 x 137 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače, čtyřmístný červený display a čtečka integrovaného dekodéru IRDETO. Dále je zde ještě jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu nacházíme F konektor (vstup tuneru, výstup chybí), jeden konektor SCART, SPDIF konektor optický, dva audio cinch výstupní konektory. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Součástí balení je také stručný český návod k obsluze.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 2.1. Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S, SR 10-31 Msym/s v normě DVB-S2.

Přijímač má plnou podporu protokolu DiseqC 1.0 a 1.2 (USALS) a také Unicable. Volba používání motoru, jedno kabelového systému (Unicable) nebo DiseqC přepínače se volí ihned při úvodním průvodci. Dodatečně v menu již protokol změnit nelze. Protokol DiseqC 1.1 není k dispozici.


obrázek

Pro vyhledání programové nabídky Skylink/CS Link je výhodné používat funkci FastScan. Během několika sekund máme naladěny všechny programy Skylinku/CS Linku a volné programy z družice Astra 1. Tento seznam je vysílán přímo z družice Astra 3B a je plné v režii Skylinku (M7 Group).

Při každém zapnutí přijímače proběhne kontrola tabulky programů FastScan na družici. Tento proces je poměrně zdlouhavý a může některým uživatelům vadit. Z tohoto důvodu je možné v přijímači tyto kontroly vypnout, nicméně tím přicházíme o automatické aktualizace programů v přijímači.

Hlavní seznam programů stažený pomocí funkce FastScan nelze upravovat. Pokud si uživatel doladí ručně nějaký program, je automaticky zařazen do hlavního seznamu od programové pozice 4001. To je v plném souladu s certifikačními podmínkami Skylinku.


obrázek

Uživatel si však může vytvořit svůj vlastní favoritní seznam, kde je možné programy libovolně přidávat, přesouvat, mazat a přejmenovat. Přesouvání kanálů je zde trochu krkolomné, kanály nelze přesouvat po blocích. Veškeré tyto změny zůstanou zachovány i po aktualizaci tabulky programů FastScan.

Funkci FastScan můžeme také vypnout. Po vypnutí dojde k vymazání všech programů a znovu se natáhne seznam programů Skylink z družice. Nyní je však již tento hlavní seznam plně editovatelný, nicméně veškeré další ladění programů musíme provádět manuálně.

Funkci FastScan lze kdykoliv zapnout. Opět se vymažou všechny programy a znovu se natáhne do přijímače programová nabídka Skylink.


obrázek

Samozřejmě, že si ručně můžete doladit naprosto cokoliv a to z jakékoliv družice. Seznam transpondérů lze u každé družice editovat.

To se týká i nabídky freeSAT by UPC Direct. Nedoporučujeme automatické ladění družice Thor, protože nevyhledá všechny programy UPC. Nejlepší postup je podle tabulky frekvencí naladit všechny kanály ručně.

Vyhledávání je velmi rychlé. Rychlost přepínání programů je standardní.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 programů.


obrázek

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem, indikace v procentech chybí. Na rozdíl od jiných přijímačů Technisat zde nenajdeme detailní informace o programu jako je použitý bit rate, rozlišení, pidy apod. Také zde není Programový deník pro stahování dat EPG, funkce ISIPRO, TechniFamily, HDMI TechniLink atd.

Dálkové ovládání je odlišné od klasického provedení z dílny TechniSat. Směrovost je příjemně široká, gumová tlačítka se dobře mačkají. IR kód dálkového ovládání je velmi podobný řadě TechniSat. Dálkové ovládání neumí pracovat ve více režimech.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Také titulky lze zapnout/vypnout a tato hodnota se ukládá na danou předvolbu (tlačítko SUBT).


obrázek

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech.

Přijímač má i podporu multimédií. Podporované jsou typy souborů TS, AVI, XVID, MKV, MPEG, JPEG, MP3 a MP4. Samozřejmě, že přehrání konkrétného souboru, záleží na tom, z jakých kodeků byl vytvořen. U některých multimediálních souborů se mi stalo, že nešla přepnout zvuková stopa.

Radiové programy by měly být umístěny od programové pozice 2001, z důvodu drobné chyby v softwaru jsou zde od programové pozice 977.


obrázek

Přijímač neumí správně zobrazit některé cizí znaky, což je vidět v názvech některých zahraničních programů.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech našich operátorů, tedy karty Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.

V menu přijímače najdeme položku označenou jako „Irdeto CA systém“. Zde se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je zde dokonce možné zobrazit stav produktů na kartě, které máte předplaceny.


obrázek

Nechybí zde ani poštovní schránka „Irdeto Mail“, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Funkce „Maturity Rating“ – tedy rodičovský zámek dekódovací karty, je nestandardně umístěn jinde v menu a to v položce „Konfigurace“, kde je i zámek samotného přijímače.

Rodičovský zámek používá v součastné době satelitní operátor Skylink u porno programů vysílaných 24 hodin a u programu Man-X.

Informace o vložené kartě se zobrazují korektně. Přepínání mezi zakódovanými programy je standardní.


obrázek

EPG

EPG je odlišné od předcházejících modelů TechniSatu. Velikost písma je poměrně malá. Rozhodně nedoporučujeme používat se starší CRT TV, kde je již čitelnost obtížná.

Programy je možné zobrazit pouze v klasické mřížce. EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu zobrazit nelze.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.


obrázek

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Formátování v přijímači proběhlo bez problémů formátem FAT32. Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. USB port je umístěn pouze na předním panelu, na zadním panelu se žádný USB port nenachází.


obrázek

TechniSat Digit SIR podporuje formáty NTFS a FAT32. Můžeme však nahrávat pouze na FAT32. Pokud budeme formátovat USB harddisk, který má 1TB nebo více, mohou nastat problémy s formátováním. V takovémto případě doporučuje výrobce disk zformátovat na PC systémem FAT32.


obrázek

Poté jsem vyzkoušel některé flash disky, doporučuji používat typy s vysokou rychlostí zápisu. Nahrávání i přehrávání bylo bezproblémové.

Jak už jsem uvedl na začátku, přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň ho sledovat, nelze přepnout na jiný program ani z téhož transpondéru.


obrázek

Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Irdetem z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. v PC. Nahrávky z volných programů lze libovolně přehrávat v PC (přes Media player classic), nicméně přijímač pojmenovává nahrávky vždy názvem „chunk.1“ a ukládá do vždy nové složky, orientace je tedy velmi obtížná.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. V záznamech lze vytvářet záložky. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/2x a 1/4x.

Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).


obrázek

Pokud nahráváme z programů, které jsou v EPG označeny nějakou věkovou úrovní (např. 18 let) bude nahrávka automaticky uložena pod pinem dekódovací karty. Pro její přehrávání je tedy nutné vždy zadat pin dekódovací karty.

V seznamu nahrávek lze však provést trvalé odemčení konkrétního záznamu!

Označení pořadů věkovou úrovní používá v satelitní platformě Skylink např. Slovenská televize, kanál Discovery HD, erotické programy. U satelitního operátora UPC je v nabídce freeSAT velmi mnoho programů, kde jsou pořady věkově označeny.


obrázek

Závěr

Aktualizaci řídícího softwaru přijímače je možné provést přes satelit Astra 3B (funkce OTA). Od 12.4. 2013 bylo zahájeno vysílání nejnovějšího softwaru verze 2.1, se kterým byl přijímač úspěšně testován a který vylepšuje některé funkce přijímače. Aktualizaci přijímače doporučujeme provést.


obrázek

V některých distribucích tohoto přijímače je již nainstalován tento poslední software, takže se vám již žádná nová aktualizace přes družici nebude nabízet.

Aktualizace přijímače se provede stisknutím MENU/Nastavení/Konfigurace/Aktual. přijímače a stiskneme OK. Nyní dáme „Vyhledat aktualizaci“, objeví se informace, že je k dispozici nový software a jeho stažení bude trvat 61 minut, opět potvrdíme OK. Skutečná doba stažení je kolem 35 minut. Ukončení stahování poznáme tak, že se přijímač restartuje do výrobního nastavení a objeví se úvodní průvodce instalací přijímače.



TechniSat Digit SIR je multimediální satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready. Za velmi příznivou cenu dostane zájemce kvalitní výrobek, který bezproblémově pracuje se všemi ICE/Irdeto kartami našich satelitních operátorů.


obrázek

Přijímač TechniSat Digit SIR je možno pořídit u distributora těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. na jednotlivých pobočkách, prostřednictvím e-shopu, nebo také u dalších smluvních partnerů Omko Digital/TechniSat.

Výhradní distributor firma Omko Digital a.s. ve spolupráci s firmou TechniSat Digital GmbH pro vás připravili soutěž, ve které můžete tento přijímač TechniSat Digit SIR vyhrát. Soutěže se můžete zúčastnit zde.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.
www.omko.cz





Reklama




Vybrané články