Quantcast

Enigma2 Platino - nový operační systém pro HD-BOXy

| Tisk


obrázek

S Enigmou 2 pro přístroje s architekturou SH4 se nám lidově řečeno roztrhl pytel, a to platí také pro HDBOXy 9105+ a 7119. Po instalacích enigmy na externí disk, přichází nyní operační systém Enigma 2 Platino přímo do flash paměti, ba co navíc s velmi zajímavě provedeným dualbootem do Neutrina. Vše opět, jak jinak na základě sh4 duckbox project. V tomto případě se však jedná dle dostupných informací o ryze česko-slovenskou záležitost.


obrázek


obrázek

HDBOXy není myslím potřeba podrobně představovat, ve svých předešlých recenzích jsem Vás seznámil s celou řadou včetně 9105+ a 7119, pokud jste ještě nečetli tyto recenze tak jsou zde. HDBOXy se za dobu provozu plně osvědčily především po hardwarové stránce, softwarově to nebylo i přes heroickou snahu vždy to pravé ořechové, co software to jiný problém. Tyto problémy však nikdy nebyly zásadního charakteru, tak aby se přístroj nedal používat. Snahou tak dle mého názoru je, pokusit se použitím Enigmy přístroj ještě alespoň o kousek posunout vpřed. Oba přístroje používám sám doma od začátku jejich uvedení na trh.

Jak tedy v krátkosti na to?

K samotné instalaci nepotřebujeme nic zvláštního- pouze USB flash disk zformátovaný na FAT32 na něj zkopíruje soubory z startkitu pro náš přijímač v mém případě pro HDBOX 9105+ a to usb_kernel, usb_root a upgrade_loader_ 9105+.ird. Nejprve musíme změnit uboot tak aby akceptoval soubory pro enigmu, úspěšné nahrání poznáme tak, že po startu na dipleji vidíme typ přístroje v mém případě 9105. Pokud máme připravený uboot nahrajeme enigmu platino, samotné nahrávání trvá asi 5 minut. Přístroj v některých okamžicích vypadá tak, že je něco hodně špatně - nesvítí ledky, nebliká USB, čelní panel nezobrazuje žádné údaje, ale nezoufejte po této době se na displeji objeví nápis end a máme vyhráno. Na připojeném zobrazovači uvidíme úvodní obrazovku a objeví se klasický průvodce nastavením - wizzard, který již známe z Enigmy 2. Nastavíme si tedy, co potřebujeme dle vlastních podmínek - LNB, síťové připojení, obraz, dětskou pojistku atd. a přístroj máme připravený k používání.

Samozřejmě co čtenáře - uživatele bude nejvíce zajímat je - zdali mi budou v přijímači bezproblémově fungovat mé přístupové karty? Ano budou,a nastavení je velmi jednoduché. Vyzkoušel jsem Skylink Ice, Cryptoworks, Irdeto, Freesat by UPC - Ice, vše funkční za použití open source cam - oscam. Přístroj se dá využít i v domácí síti pro homesharing. Pro ty co nechtějí nic nastavovat je možné používat CI slot s příslušným modulem a kartou. Otestoval jej za použití modulu MACSOM s výše uvedenými kartami, žádný problém jsem nezaznamenal.

Budu moci nahrávat? Ano, uživatelé nejsou nikterak omezeni - nahrávání je možné jak na externí tak i síťový disk. Přehrávání je rovněž možné - vyzkoušel jsem nejběžnější formáty avi a mkv. K filmům je možno pouštět titulky ve formátu.srt, s titulky je možno manipulovat - posouvat, zvětšovat či zmenšovat font to vše v mediaplayeru2. Online cizojazyčné filmy je možné doplnit titulky z opensubtitlies.org za použití titulkovače. Pro automatické nastavení jazyka se nám postará plugin „Automatický výběr jazyka“


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Pro EPG jsem použil CoolTV Guide 6.4.0 a pro stahování aktuálních údajů CrossEPG, vše je funkční bez jakéhokoliv problému, čeština je bezchybná, nahrávání pomocí časovače funkční. Pro zvětšení fontu EPG a jiných jsem s úspěchem používal FontMagnifier.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Vyzkoušel jsem i populární plugin archiv CZK ve verzi 0.70 alpha 9, rovněž tento fungoval v rámci možností velmi dobře.


obrázek

Z dalších pluginů v přístroji funguje i MediaPortal pravděpodobně momentálně nejlepší multimediální plugin


obrázek


obrázek

Enigmu je možné samozřejmě dále updatovat a to buď online, ale také přes USB. K tomu,aby jste online update mohli provést, musíte použít usb disk na nějž je soubor v průběhu stahování uložen. V době mého testování však server nebyl dostupný. Server s pluginy a podporou pro tyto přístroje však dostupný je.


obrázek


obrázek

Jak jsem se již zmínil v úvodu, je možnost použití dualbootu, k tomuto dualbootu pokud jsme již nenahráli potřebujeme Enigmu2 s touto možnosti tzv. Combo verzi. Pokud software máme již v přístroji, postup je velice jednoduchý - stisk tlačítka Menu poté Standby a první položka v menu-Restart to Neutrino.


obrázek


obrázek


obrázek


Restart do Neutrina je opravdu bleskový, trvá přibližně 2 vteřiny. Systém Neutrino je totožný s Neutrinem HD pro přístroje Coolstream, podrobně popsané Neutrino najdete v mé recenzi zde. Kdo chce vyzkoušet všechny přednosti tohoto skvělého systému pak bude mít jedinečnou možnost, pokud se nám to nebude líbit můžeme se vrátit zpět jednak do Enigmy 2 a nebo opět k originálnímu firmware HDBOXu. Přepínání mezi systémy Neutrino -Enigma pouze stiskem tlačítka DO, tedy ne vypínání a zapínaní boxu a stisk kombinace tlačítek jako například u Sparku. Neutrino je nejstabilnější linuxové image co znám, málokomu se jej podaří přivést do restartu, na rozdíl od Enigmy 2.


obrázek


obrázek

U Neutrina pouze donastavíme anténu jestli potřebujeme a to je vše, neboť neutrino si přebírá všechny konfigurační soubory pro čtečku ze systému Enigma 2, tzn. jestliže používáme kartu v systému Enigma 2 bude nám fungovat i v Neutrinu, samozřejmě Neutrino má i další možnosti volby SoftCamu


obrázek


obrázek


obrázek


Nastavení programů nebo vytvoření svých favoritních skupin můžeme provést pomocí programů DreamSet nebo Dogsetings. Svůj setting z Enigmy 2 můžete pomocí těchto programů konvertovat na setting pro Neutrino nebo naopak, takže nastavení budete mít totožné.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Rovněž systém Neutrino je plně lokalizován do českého jazyka a to jak OSD, EPG i teletext. Obraz v neutrinu je brilantní, přepínání mezi kanály je do 1,5 sekundy. Nahrávání v Neutrinu funguje bez problému, můžete dokonce přehrávat nahrávky vytvořené v systému Enigma 2 a naopak. Zkušenější uživatelé mohou využívat instalovaný Tuxbox Commander.



Závěr: Enigma2 s dualbootem je zajímavým řešením pro HDBOX, a každopádně zvýší užitnou hodnotu přístrojů, neboť přístroj s třemi systémy obslužného software snad ani neexistuje. Na druhou stranu je potřeba říci, že i v těchto systémech jsou ještě drobné chyby například v Enigmě 2 se při zapojení přes SCART ozývalo z reproduktorů při přepínání kanálů slabé lupání, přes rozhraní SCART nefunguje korektně webové rozhraní, SCART je ovšem problémový u všech softwarů SH4. I když jsou v pluginech přeinstalovány QT browser? QTwebrowser a další nepodařilo se mi je nikdy spustit. U Neutrina mi zůstávalo velmi často „viset OSD“, chybí konce textu v zobrazení EPG. Nejslabším článkem dle mého subjektivního dojmu je dálkový ovladač, ne však tím že by nefungoval nebo byl špatně namapován, ale mě zkrátka do ruky s Enigmou nesedl. Kdo je zvyklý na Enigmu a dálkové ovladače od Dreamboxu může mít problém. V noci mi dělalo velký problém najít vůbec nějaké tlačítko. Celkově však u mne převažují pozitiva.


obrázek

Pokud si do svého HDBOXu nahrajete tento zajímavý systém určitě neprohloupíte, o možnostech a výhodách Enigmy se hovoří a píše téměř na všech fórech se satelitní tématikou. Na internetu jsou volně dostupné návody pro aplikaci firmwaru i na případný návrat k originálnímu firmwaru. A lokální podpora pro tyto přístroje je k nezaplacení, neboť málo kdo dokáže louskat texty na cizojazyčných fórech. Jenom upozornění na závěr. Enigma2 Platino není určena pro podobné přístroje z dílny korejského Fortisu, a její instalací můžete svůj přístroj nezvratně poškodit. Pokud si netroufáte na instalaci softwaru obraťte se na nejbližšího satelitního specialitu nebo také můžete přístroj zaslat k nám k provedení tohoto updatu.

Přístroje HDBOX 7119 a 9105+ si můžete zakoupit i v našem eshopu.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o





Reklama




Vybrané články