Quantcast

VU+ DUO2 - dvojitá dávka síly a kvality

| Tisk

Značka VU+ je již na našem trhu dobře zavedená a produktová řada modelů ve velmi rozmanitá. Před asi půl rokem jsem zde představoval nový model SOLO2 a nyní se na našem trhu objevuje další, ještě vybavenější model DUO2. Jak již samy názvy posledních dvou modelů napovídají, již představený model SOLO2 měl sice dva satelitní tunery, ty byly softwarové a integrované na základní desce. Dnes přes představovaný model má dva samostatné sloty, každý z nich lze osadit jednoduchým satelitním, dvojitým satelitním nebo kombinovaným DVB-T/C tunerem.


obrázek

Začněme jako obvykle popořádku: vybalení a představení HW.

Krabice je jako vždy z recyklovaného papíru bez zbytečně barevných obrázků, jen se strohými informace o modelu uvnitř. Výjimku tvoří samolepka na boku, která je v barevném provedení, aby bylo patrnější, že tento model má i barevný přední zobrazovací displej. Na spodní části krabice pak najdeme podrobnější výčet vlastností produktu a vyobrazení jeho zadní strany.


obrázek

Obsahem balení je samotný přijímač, dálkový ovladač a dvě AAA baterie, jednoduchá příručka pro základní zapojení na nastavení, šroubky a propojovací kabel pro připojení interního 2,5/3,5“ pevného disku k základní desce, síťová šňůra a propojovací kabel satelitních tunerů. Protože se jednalo o první přijímač na testování, obsah prodávaných modelů se může lišit i v závislosti na osazených tunerech, již namontovaném HDD a podobně. Stejně tak výrobce slibuje i HDMI kabel a příručku v českém/slovenském jazyce.


obrázek

V balení testovacího vzorku je ještě starší dálkový ovladač, v produkčním prodeji pak bude zcela nový ovladač (viz alespoň obrázek níže). Dodavatel zároveň slibuje, že bude možno si samostatně dokoupit i ovladač s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí pro lepší zadávání znaků, zvláště v prohlížeči internetu Opera (tento ovladač je s modelem DUO2 plně kompatibilní).


obrázek

V levé části předního panelu přijímače se nachází barevný displej LCD displej a uprostřed jednořádkový bodový VFD displej s ikonami pro zobrazení textových a pomocných informací.


obrázek

Napravo pod dvířky pak najdeme zapínací/vypínací tlačítko, USB 2.0 port pro připojení flash/pevného disku, dva CI sloty pro CAM moduly a 2 štěrbiny pro vložení přístupových karet. Dvířka drží malý magnet, takže nehrozí problémy se zalomením plastových zobáčků, jako je tomu u jiných levnějších modelů.


obrázek

Na zadním panelu se zleva nachází – dva sloty pro vložení tunerů: DVB-S2, Twin DVB-S2 (jako na obrázku a testovaném modelu), DVB—T/C. Dále jsou zde klasické analogové konektory pro připojení starších zobrazovacích systémů, HDMI v 1.4 konektor pro připojení moderních digitálních televizorů, E-SATA pro připojení pevných disků s tím to rozhraním, LAN pro připojení přijímače do počítačové sítě, 2x USB 2.0. konektory pro připojení pevných/flash disků, S/P-DIF optický výstup digitálního zvuku, RS-232 pro připojení sériového rozhraní počítače, ventilátor pro nucený odvod zbytkového tepla z přijímače, síťový vypínač pro úplně opojení přijímače od napájení a poslední je napájecí konektor pro připojení napájecího kabelu.


obrázek

Demontáž horního krytu je jednoduchá, stačí odšroubovat 5 šroubků a kryt lze snad a lehce odstranit. Vnitřní uspořádání je velmi jednoduché a přehledné. Vlevo se nachází samostatný zdroj, který má v plné zátěži výkon až 65W. Pod ním je pak držák pro upevnění interních SATA 2.5/3.5“ pevných disků. Vpravo je pak celá základní deska, které uprostřed dominuje procesor s jednoduchým chladičem. Okolo něj je pak operační paměť a flash pamět – podrobnosti o všech komponentách jsou v závěru celé recenze. V pravé horní části jsou konektory pro vložení výše popsaných druhů tunerů. Na testovacím vzorku je vidět ještě třetí záslepka, ta ale u prodávaných kusů již nebude (viz obrázek výše). Vpravo dole je celá část pro obsluhu kódovaných kanálů. Dole uprostřed je plochý kabel, který propojuje základní desku z modulem dvou displejů a IR vstupního čidla DO.


obrázek

Tento testovaný přijímač je osazen dvojitým DVB-S2 tunerem.


obrázek

Do přijímače jsem vložil pevný disk, abych mohl lépe otestovat všechny vlastnosti, včetně nahrávání kanálů a přehrávání nahraných nebo uložených pořadů. Montáž je velice snadná, všechny prvky jsou snadno přístupné, v příslušenství je vše potřebné a tak celou operaci jistě zvládne i méně zdatný odborníci. Pokud si nejste jistí, celou operaci za vás jistě provede prodejce, chystá se prodej modelů s již zabudovaným pevným diskem.


obrázek

Po zakrytování a připojení na anténu a TV se přijímač bez problémů rozběhl do svého továrního nastavení. Firmware je oficiální a vesměs shodný s již recenzovaným u modelu SOLO2. Nebudu zde tedy opakovat stejné informace, zájemcům doporučím přečíst si i mou předchozí recenzi. V současné době mám informace, že více skupin již začalo práce na neoficiálním modifikacích firmwaru pro tento model, ty se objeví v nejbližší době a budou obsahovat stejná rozšíření vlastností a funkcí, na které jsme zvyklí u předchozích modelů. Já se zde zaměřím na ověření inzerovaných vlastností a popis rozšířených funkcí oproti modelu SOLO2.


obrázek

V prvé řadě a na první pohled každého upoutá barevný LCD displej s rozlišením 400 x 240 bodů a úhlopříčkou 8cm v levé části předního panelu přijímače. Jeho nastavení se prování pomocí integrovaného pluginu LCD4linux. Již při prvním zapnutí se objeví poutavý obrázek, v továrním nastavení pak má přijímač předdefinováno zobrazování počasí podle zvoleného města – pochopitelně, že tuto informace přijímač stahuje z internetu a tudíž musí být k němu připojen.


obrázek

Parametrů nastavení zobrazení na LCD displeji je velké množství a jsou rozděleny do čtyřech skupin, aby se přehledněji měnily. Určujeme tak základních chování zobrazování, informace při sledování satelitních kanálů, při přehrávání médií a ve spánkovém módu přijímače.


obrázek

Různými kombinacemi dostupných parametrů a určováním velikosti písma, barvy a umístění na displeji lze dosáhnout požadovaných zobrazení informací, které chceme mít stále na očích bez toho, abychom brali do rukou ovladač a hledali příslušné tlačítko nebo dokonce kombinaci několika stisků.


obrázek

Na displeji lze kombinovat zobrazované parametry, některé kombinace však spíše mohou vést k nepřehlednosti, než k využitelnosti. Příjemně mě překvapila možnost vložení vlastního obrázku a jeho kvalita zobrazení i podání barev. V některých případech i ve spánkovém módu bych si dokázal představit využít přijímač jako domácí fotorámeček. K zajímavým parametrů nastavování pak jistě patří i časy, kdy se displej v provozu, takže jej např. v nočních hodinách můžeme deaktivovat, aby svým jasem nerušil okolí.


obrázek

Díky výkonnému dvoujádrovému procesoru a oproti modelu SOLO2 i dvojnásobné operační paměti 2GB přijímač bez obtíží zvládá Obraz v Obraze s HD kanály a přitom klidně i další HD kanály nahrávat.


obrázek

Funkce Obraz v Obraze jsou standardní a známé a jejich ovládání se většinou řídí barevnými tlačítky dálkového ovladače


obrázek

Nahrávání je stejně snadné i výkonné, na ovládání slouží tlačítko s červenou tečkou ve spodní řadě dálkového ovladače.

Záznamy jsou ukládány ve formátu TS (timestream), jsou v dekódované podobě a lehce přehratelné v počítači.


obrázek

NA ČT kanálu je experimentální vysílání doprovodného informačního portálu HbbTV, i zde je zobrazování těchto informací implementováno a plně funkční. Z již zabudovaných dalších funkcí chci vyzdvihnout prohlížeč Internetu Opera, který je rychlý a dokáže zobrazovat stránky s různým obsahem. Dálkový ovladač pak můžeme používat i jako náhradu kurzoru myši při pokročilém ovládání prohlížeče, stránek a odkazů. Pro některá zadávání znaků a slov pak slouží virtuální klávesnice včetně diakritických znaků.


obrázek

Přehrávač médií podporuje všechny běžně používané formáty obrázků, hudby i filmů. Vyzkoušel jsem


obrázek

Na zobrazování obrázků je však potřeba použít speciální plugin – PictupePlayer. Obrázky lze pak sledovat v náhledu nebo v plné velikosti na celé obrazovce. Nechybí ani funkce Prezentace - postupného prohlížení všech obrázků ve zvolené složce.


obrázek

Další rozšíření již nyní čekají ve formě pluginů na stažení z internetu a jistě budou přibývat. Stejně tak se v nejbližší době začnou objevovat na známých diskusních skupinách a specializovaných webech další varianty firmwarů, určených právě pro tento nový model.

Přehled základních vlastností přijímače VU+ DUO2:

• Procesor: Broadcom 7424 – dvoujádrový - 1.3 GHz (3K + DMIPS)
• Displej: 12-tisegmentový VFD + LCD
• Operační paměť: 2GB 32-bit DDR3
• Flash paměť: 1GB
• Interní pevný disk: SATAII 2,5″ nebo 3,5" – dodavatel bude nabízet modely s již zabudovaných pevným diskem o velikosti 500 GB nebo 1TB
• Operační systém: Linux
• Tuner: 2 sloty pro vyměnitelné tunery: Single DVB-S2, Twin DVB-S2, Combo DVBC+T – při použití dvou Twin tunerů získáme 4-tunerový přijímač
• Obraz v Obraze: Ano pro SD i HD
• Přehrávání: Ano až do 1080p HD Xvid/AVI
• Propojení tunerů: Ano programové
• Chladič / Ventilátor: pasivní / ano
• Dálkový ovladač: Univerzální (Sat/TV)
• Common Interface : 2
• Smartcard Reader : 2
• USB 2.0 : 1 přední + 2 zadní
• Aktualizace firmwaru přes USB: Ano
• HDMI : 1x verze 1.4
• LAN / Wifi : 1000Mbit / Ano – testovací vzorek ještě wifi modul neměl, výrobce zjišťuje, zda v dodávaných přijímačích bezdrátový modul bude a tato zpřesňující informace se brzy objeví i na jeho stránkách
• Podpora řízení CEC přes HDMI: Ano
• Podpora Dolby Digital Plus: Ano
• 3D mód (Side by Side / Top & Bottom): Ano
• Hledání kanálu naslepo: Ano
• Prohlížeč webů: Ano / Opera



Tento přijímač cílí na skupinu velmi náročných uživatelů, kterým poskytne jedno z nejlepších zařízení, které se v daném oboru vyskytuje. Dále rozšiřuje vlastnosti, schopnosti a výbavu modelu SOLO2 a posouvá tak hranice využitelnosti na maximální míru. Jeho cena je odpovídající kvalitám a výkonu a mnohdy ani nedosahuje výše jiných, stejně vybavených výrobků. Otevřený operační systém, výkonný procesor a velká paměť slibují další vývoj a implementace zásuvným modulů, které v mnohém rozšíří funkčnosti tohoto přístrojem nad rámec jen sledování vysílaných pořadů všech typů.

Za zapůjčení přijímače firmě AB-COM - www.abcomcz.cz .

Přijímač VU+ DUO2 - doporučená maloobchodní cena: 12 890,- Kč včetně DPH (poslední informace o ceně od prodejce)

Exklusivně pro server Parabola.cz

K. S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články