Quantcast

Coolstream Trinity HD2 sat - obraz ostrý jako břitva

| Tisk

Se změnou evropského distributora, novým logem i novou filosofii prodeje přicházíme na český trh s jednotunerovým full hd přijímačem Coolstream Trinity HD2, kde HD 2 je označení pro hardware Apollo o „pohon“ se zde opět stará osvědčený ARM tentokrát ARM Cortex-A9 1250DMIPS. Přijímače jsou momentálně dodávány v černé a elegantní bílé barvě a ve verzi s tunerem DVB-S2, DVB-C, dle sdělení evropského distributora během 1-2 měsíců bude dostupná i verze DVB-C/T2.


obrázek


obrázek


Základní technická data:

Single tuner
Full HD receiver (1080P)
PVR-Ready
Connectivity
Tuners: 1x DVB-S2 or DVB-C
HDMI: Yes
YpPbPr: No
Scart: Yes
Video/audio component: No
USB 2.0: Yes (2x)
Ethernet: Yes
RS-232: Yes
Spdif: Yes
E-Sata: Yes
RJ11: No
Power supply
Powerswitch: Yes
Power: external DC12V@5A
Stand-by: Yes
Power usage in standby: < 0,5 Watt
Image/ Screen
Image quality: Full HD (1080P)
Display: None
Technical features
Operating system: Neutrino HD (Linux)
Processor: ARM cortex
Cardreader: One internal cardreader
CI slot: Not available
Physical features
Size receiver: 3 x 24 x18 cm (H x W x D)
Weight: +/- 0,9Kg

Podrobnější informace wiki tuxbox.org

Přístroje je možné provozovat ve svislé i vodorovné poloze, pro umístění ve svislé poloze je v balení dodáván stojánek a jako příslušenství je možné dokoupit infra čidlo, změn doznalo i dálkové ovládání je „baculatější“, avšak neztratilo nic ze své funkčnosti a možnosti ovládání. Pokud majiteli nebude vyhovovat rozmístění tlačítek na dálkovém ovladači, v menu je možné zvolit předvolené namapování jiných dálkových ovladačů.


obrázek

Seznámení s přístrojem

Na první pohled přístroj působí svým designem velmi sympaticky a nevtíravě. Na čelní straně nalezneme konektor USB, signalizační LED a čidlo DO, na zadní straně přístroje síťový vypínač, konektory RJ45, eSATA, USB, pro infračidlo, SPIFD, anténa IN a LOOP, RS232, HDMI, SCART a v neposlední řadě konektor síťový. Jediná čtečka Conax je umístěna na boku přístroje.

Obsahem balení je přijímač, stojánek, zdroj DC12V@5A, síťový kabel, jednoduchý manuál.
Spuštění přístroje

Zapojíme zdroj, anténu, ethernet a HDMI. Pokud připojíte i SCART může sledovat stejný program na dalším TV. Po zapnutí nám přístroj bootuje asi 40 vteřin, protože Trinity nemá display, můžeme se orientovat pouze podle bliknutí čelní led diody. Po přibližně 30 vteřinách uvidíme na obrazovce logo CST a poté je spuštěno samotné Neutrino. Toto se vizuálně nezměnilo, uvítá nás opět příjemný průvodce nastavením, který nás provede velmi jednoduše všemi položkami . Já sám osobně nic nenastavuji, to vše dělám až po aktualizaci softwaru. Spotřeba v provozu je 11 W, myslím, že je asi čtvrtina toho, jakou mají poslední přijímače např. od Marusysu . Start přístoje ze Standby je do 3 vteřin, tedy velmi rychlý. Přístroj je dodáván s verzí firmwaru 2.12


obrázek

Aktualizace firmware

Aktualizaci můžeme, ale také nemusíme provést, ne vždy je ten posledni software ten nejlepší. Ale pokud se rozhodneme přístroj aktualizovat máme tři možnosti:

- Pokud je přístroj připojen k internetu provedeme update online
- Nahrajeme příslušný soubor na USB a aktualizujeme z menu
- Nahrajeme soubor přímo do adresáře tmp a aktualizujeme z menu


obrázek

Pokud máme aktualizováno, přístroj se sám restartuje, po restartu však musime nastavit náš systém, je to velice jednoduché. Samozřejmě, mnozí ze čtenářu budou mit strach, aktualizaci vůbec provést, neboť se obávají, že něco udělají špatně a přístroj již nenabootuje. Jak říkám já, žádný učený z nebe nespadl, ale Neutrino má tu obrovskou výhodu, že téměř vždy existuje cesta zpět. Případě, že jsme v této situaci, což může způsobit třeba vytažení přívodního kabelu dětmi při probíhající aktualizaci. Nezoufejte, dá se to opravit, stačí nahrát na USB soubor s emergency flash – rescue image, pár stisků dálkového ovladače dle návodu na oživení a přístroj opět bootuje.

Nastavení přístroje
Dále po stisknutí tlačítka Menu na ovladači se nám rozbalí celá nabídka, po ukončení nastavení nezapomeneme svá data uložit stiskem červeného tlačítka, jinak začínáme znovu, to u Neutrina platí ostatně pro všechny změny, vždy potvrdit. U Neutrina je rovněž standartní možnost si svá osobním nastevní uložit a později do přístroje opět nahrát.

Na setting využívám DreamSet 2.39, pokud již máte doma linuxový přijímač například Dreambox, v Coolstreamu můžete mít ten stejný setting na který jste zvyklí, program jednoduše překonvertuje setting z Enigmy2 do Neutrina.


obrázek


obrázek

Samozřejmě můžete vše provést i přímo z menu, to mi však připadá velmi zdlouhavé.


obrázek

Pokud Vaše TV podporuje funkci HDMI-CEC, u Coolstreamu to funguje na 100%, otestováno na TV SONY KDL-55EX72, oba přístroje poté ovládáte jedním dálkovým ovladačem.


obrázek

Spolupráce s kartami Skylink, Freesat by UPC

Přístroj nám tedy již hraje, ale naše předplacené kódované kanály prozatím nefungují. Ale zase, jak jinak, cesta je velmi snadná stačí stáhnout instalační script pro Doscam, opět postupovat dle návodu a instalovat Doscam, script nainstaluje sám vše potřebné. Poté stačí provést reboot boxu a Doscam se sám automaticky spustí. Dekodovaní do 5 vteřin od restartu neutrina K tomuto souboru nejsou potřeba žádné konfigurační soubory, otestoval jsem Skylink Ice, Irdeto, Freesat by UPC, TNK, ALJazeera, Redlight … všechny karty fungovaly bez problému, včetně zápisů. Pokoušel jsem se zobrazit v menu údaje o své přístupové kartě avšak systém mi to neumožnil.


obrázek

Avšak u Doscamu je možné využít i webové rozhraní a také všechny dostupné funkce „open source cam“ četně údaje o vložené kartě.


obrázek


obrázek


Momentálně se připravuje i mgcamd + newcs pro platformu HD2 Apollo.
Kvalita obrazu zobrazená na TV SONY KDL-55EX72 je opravdu neskutečná, a protože vím, že na toto téma jsou diskuse velmi vášnivé, vyřešil jsem to po svém. Pozval jsem si souseda, nic mu neříkal a pustil v PAPU obraz z přijímače ze stejné cenové kategorie s procesorem Broadcom a také současně obraz z Coolstremu, reakce byla neskutečná. Na druhou stranu musím přiznat, že soused nemá doma satelit, ale místní kabelovou televizi na CRT, takže každý jiný obrázek je možná pro něj vynikající : -). Nebudu nikoho sáhodlouze přesvědčovat, ale Coolstream má obraz „ostrý jako břitva“.


obrázek

Ilustrační foto

Velmi zajímavá je informace o stavu volné paměti, která je zaplněna pouze z 21%, z toho je možné odvozovat třeba úžasnou stabilitu celého systému. V současné době jsou již také k dispozici první neoficiální image –např od BluepeerCrew. Osobně však, pokud to jde preferuji originál, neboť náchylnost našich západních sousedů k instalacím čehokoliv je obdivuhodná. Já však používám přijímač především pro příjem satelitních programů a ne na to abych věděl jaká je situace např na burze ve Frankfurtu a kolik stojí nafta v Hamburku na tyto a podobné informace mohu využít teletext.


obrázek

Přístroj podporuje funkci PIP na stejném transpondéru


obrázek

Elektronický programový průvodce – EPG pokud jsou korektně vysílány.
A to jednoduché po stisku OK na DO


obrázek

Ale také rozšířené po stisku tlačítka EPG na DO


obrázek

V EPG je možno se pohybovat, vybírat programy, přepínat mezi nimi a také z EPG přímo nahrávat. České znaky v EPG ale také TXT, OSD jsou v pořádku.


obrázek

Multimedia

Přístroj je možné zapojit do domácí sítě, a tak využívat všechny možnosti tohoto připojení včetně UPnP, CIFS,NFS nebo FTPFS, Youtube, možnosti přehrávání multimediálních souborů – MKV, MOV, MP4,VOB, MP3, prohlížení obrázků, internetová radia – Webradio a Icecast. Nahrávání je možné i z vložené přístupové karty, místo ukládání lze měnit tzn externi USB disk,HDD, NAS nebo jiné místo ve vaší síti. HDD můžeme připojit i přes rychlý konektor eSATA. Přístroj ukládá nahrávky v rozkódovaném stavu ve formátu *.ts. K nahrávání můžeme využít funkci časovače, vyzkoušel jsem 7 časovaných nahrávek. Nahrávky je možné potom bezproblémově pomocí tlačítek na DO přehrávat, a je možnost k filmům spustit i titulky pokud jsou ve formátu např. *. srt.


obrázek


obrázek


obrázek

Spolupráce s externimi disky

Pro testy používám WD 500GB SATA v universálním stojánku, kde mohu používat eSATA nebo USB připojení. Po připojeni k přijímači přes USB byl disk okamžitě detekován a zařadil se jako sde.


obrázek

Dále máte možnost disk zformátovat nebo zkontrolovat. Čím větší disk tím více času systém potřebuje k provedení.
Nahrávání čtyř HD programů z jednoho transponderu, připojení HDD přes USB


obrázek

Nahrávání osmi SD programů, při současném sledování devátého na stejném transpondéru při připojení HDD přes USB, desátým kanálem je funkční PIP


obrázek


obrázek


obrázek

Ještě jedna zajímavá možnost přibyla do standartního Neutrina, a to je možnost uzamknout přístup do menu nebo také pouze jednotlivé položky dle libosti a uživateli ponechat například jen možnost pro přepínání kanálů. Tím můžeme zabránit možným komplikacím. Nabídky mohou být tedy viditelné, skryté, použité, nepoužité nebo chráněné PIN-em.


obrázek


obrázek

Webové rozhraní

Co by to bylo za linuxový přijímač, kdyby nefungovalo webové rozhraní, u Neutrina mohu s klidem napsat, že toto webové rozhraní - Yweb je nejlepší ze všech linuxových přístrojů, neboť všichni ostatní jenom něco kopírují. Webové rozhraní nám umožňuje prakticky to stejné jako by jsme ovládali přístroj pomocí dálkového ovladače, včetně streamování a využití mulimediálních funkcí, časovačů, timeshiftu atd. Webové rozhraní je ve slovenštině, němčině a angličtině, překlad do českého jazyka bude během několika málo dní. Yweb jsem otestoval úspěšně ve Firefoxu 23.0.1 a IE10 pod WIN 64bit. Streamování HD bezproblémové a to nemám k dispozici gigabit lan.


obrázek


obrázek


obrázek

Proč právě Coolstream?
-excelentní kvalita obrazu
-stabilní systém
-jednoduchá obsluha
-podpora multimedií
-webové rozhraní Yweb
-kvalitní hardware – záruka 36 měsíců
-podpora výrobce

Závěr

Coolstream Trinity HD2 nabízí pro současného diváka vše co potřebuje, především však skvělý obraz, multimédia a fukčnost našich přístupových karet ale také možnost vlastního nastavení Neutrina. Přiímač bezproblémově nahrává, přehrává i z námi definovaného úložiště. Rovněž je možnost omezit přístup k velké většině funkcí, což by mohlo být plus třeba pro využití v malém pensionu nebo i u starších diváků nebo rodin s malými dětmi.
Pokud přijímač náhodou nenabootuje je k dispozici rescue image- záchranný nástroj.



Možnost zakoupení příslušenství a doplňků – infra čidel, záchranných rescue usb, usb wifi sticků, náhradních DO.

Největší výhodou je záruka 36 měsíců, neboť který jiný výrobce nám to nabízí?
Všechny obrázky z menu byly pořízeny prostřednictvím Yweb tohoto přístroje.

Přístroje Coolstream distribuuje v ČR olmiSat s.r.o
Coolstream Trinity HD2 můžete zakoupit také v našem eshopu zde, maloobchodní cena přístroje je 4390,- Kč

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články