Quantcast

CryptoBox MeTrio - kvalitní měřicí přístroj pro DVB-T2, S2, C2

| Tisk

V dnešní recenzi vám představím zajímavý měřicí přístroj CryptoBox MeTrio. Jedná se o horkou novinku dovozce těchto přístrojů firmy AB-COM, s.r.o. Tento přístroj můžeme zařadit do vyšší střední třídy měřících přístrojů.


obrázek

▲ Obr č. 1: CryptoBox MeTrio

CryptoBox MeTrio umožňuje měření satelitního, kabelového a pozemního digitálního vysílání v normách DVB-S/S2, DVB-C/C2 a DVB-T/T2. Přístroj má velmi pěkný 5“ TFT LCD display, který nám zobrazuje všechny důležité parametry digitálního vysílání. Přístroj měří hodnoty MER, C/N, úroveň signálu, chybovost BER před a po Viterbi korekci a samozřejmostí je také zobrazení konstelačního diagramu a spektrální analýza signálu.


obrázek

▲ Obr č. 2: CryptoBox MeTrio

Přístroj umožňuje zobrazení obrazu libovolného FTA programu včetně doprovodného zvuku. Navíc je k dispozici i funkce nahrávání na USB flash disk. Velmi užitečnou funkcí je možnost ukládání screenu obrazovky ze spektrální analýzy signálu.

Popis přístroje

CryptoBox MeTrio je vyráběn v kovovém provedení v černé barvě. Rozměry přístroje jsou 102 x 166 x 45 mm (Š x V x H) a hmotnost je cca 0,5 kg.

Hornímu panelu vévodí 5“ TFT LCD barevný displej a klávesnice pro ovládání přístroje. Tlačítka jsou fosforovaná a je možno zapnout i jejich podsvícení. V dolní části se nachází vestavěný reproduktor.


obrázek

▲ Obr č. 3: CryptoBox MeTrio

Z boku přístroje jsou dva vstupy tunerů (satelitní a kombinovaný terestrický + kabelový tuner) v provedení na F konektory. Jeden vstup slouží pro měření satelitního vysílání, druhý vstup je určen pro měření digitálního pozemního nebo kabelového vysílání.

Nechybí USB2.0 port a HDMI výstup. Dále je zde AV vstup, konektor pro připojení nabíječky a přepínač pro zapnutí/vypnutí přístroje.

Součástí balení je návod k obsluze, nabíječka 230V, auto nabíječka 12V až 28V, RCA audio/video kabel, redukce F / F rychlo konektor, redukce F / ICE, připevňovací řemen a originální taška na rameno.


obrázek

▲ Obr č. 4: CryptoBox MeTrio: Hlavní menu

Chování měřicího přístroje v praxi

V měřicím přístroji jsem měl od dovozce poslední verzi řídícího softwaru 1.26.1374 z 30.7. 2015. Po zapnutí přístroje se objeví pěkně graficky zpracované obrázkové OSD menu. Toto menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Hlavní menu má 6 ikonek – satelitní, terestriální, kabelový, sledovat televizi, nastavení a USB manažer (viz obrázek č. 4). Přístroj umožňuje uložit do paměti 8000 televizních a radiových programů.

Nejprve jsem měřicí přístroj vyzkoušel pro měření pozemního digitálního vysílání volbou ikonky „terestriální“ z hlavního menu. K dispozici jsou čtyři ikonky TP hledání, TP IDE, Kontrola paketů a Spektrum (viz obrázek č. 5).


obrázek

▲ Obr č. 5: CryptoBox MeTrio: Terestriální menu

První ikonka „TP hledání“ nám umožňuje manuálně nebo automaticky vyhledat všechny multiplexy v digitálním pozemním vysílání (viz obrázek č. 6). Přístroj umožňuje nastavit napájení DVB-T zesilovače 5V nebo 12V pomocí tlačítka F2.


obrázek

▲ Obr č. 6: CryptoBox MeTrio: TP hledání


obrázek

▲ Obr č. 7: CryptoBox MeTrio: Konstelační diagram

Druhá ikonka „TP IDE“ nám zobrazí konstelační diagram (viz obrázek č. 7). Třetí ikonka „Kontrola paketů slouží pro náhled aktivních signálů v celém pásmu. Čtvrtá ikonka „Spektrum“ je funkce spektrálního analyzéru. Na obrázku č. 8 vidíme zobrazení spektra v celé šířce pásma digitálního pozemního vysílání. Detailně se můžeme podívat také na jednotlivé kmitočtové části spektra.


obrázek

▲ Obr č. 8: CryptoBox MeTrio: Spektrální analýza


obrázek

▲ Obr č. 9: CryptoBox MeTrio: CDMA signály UFON a O2

Na obrázku č. 9 můžeme sledovat situaci v kmitočtovém rozsahu 400-490 MHz, kde je vidět rušivý signál mobilního internetu využívající technologie CDMA U:Fon (422 MHz) a O2 (463 MHz). A to je už výsledek při použití odlaďovače. V mé lokalitě příjmu je tento signál velmi intenzivní a použití odlaďovače se jeví nutností.


obrázek

▲ Obr č. 10: CryptoBox MeTrio: LTE pásmo

Nejsem ušetřen ani intenzivnímu signálu v LTE pásmu (kanály č. 61 - 69). LTE je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích. Na obrázku č. 10 vidíme situace v kmitočtovém rozsahu 780-830 MHz a to opět s použitím příslušného LTE filtru. Na obrázku č. 11 vidíme příjmové parametry kanálu č. 24 – rakouský první multiplex. Měřicí přístroj zobrazuje hodnoty MER, sílu signálu, chybovost BER před a po Virerbi korekci, PIDy daného programu a použitou modulaci.


obrázek

▲ Obr č. 11: CryptoBox MeTrio: Měření K24

Škoda, že přístroj nedisponuje měřením echa a pre-echa (impulsní odezva), ale to je už funkce kterou najdeme u profesionálních přístrojů za desítky tisíc korun.

Vždy se musím usmívat, když čtu nějaké diskuse, kde čtenáři žijí v představě, že na měření signálů stačí „teploměry“ v menu přijímačů. Pro profesionální práci každého montážníka je kvalitní měřicí přístroj naprostou nutností.


obrázek

▲ Obr č. 12: CryptoBox MeTrio: Satelitní menu

Poté jsem vyzkoušel měřicí přístroj pro měření satelitního vysílání volbou ikonky „satelitní“ z hlavního menu. K dispozici je šest ikonek: TP hledání, IDE satelitu, Kontrola paketů, DiseqC hledání, Motor a Spektrum (viz obrázek č. 12).

Přístroj dokáže naladit programy v rozsahu SR cca 2-45 Msym/s v obou normách DVB-S a DVB-S2. Nebyl tak problém naladit i programy s extrémně vysokou symbolovou rychlostí SR jako např. ruský paket společnosti MTS na družice ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.


obrázek

▲ Obr č. 13: CryptoBox MeTrio: Měření TP 11,915 GHz, paket MTS, družice ABS 2

Na obrázku č. 13 vidíte parametry vysílání právě z jednoho transpondéru MTS na družici ABS-2. Přístroj zobrazuje hodnoty C/N, sílu signálu, chybovost BER, PIDy daného programu a použitou modulaci. CryptoBox MeTrio podporuje protokoly DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS. Příjemně mě překvapila spolupráce s motorem, to také není funkce, kterou by měl každý měřicí přístroj.


obrázek

▲ Obr č. 14: CryptoBox MeTrio: Měření TP 11,023 GHz, paket BBC, družice Astra 2

Ani s příjmem SCPC kanálů neměl přístroj problémy. Citlivost satelitního tuneru je velmi dobrá, což zejména u měřících přístrojů není úplně běžné. Jako důkaz můžete vidět na obrázku č. 14 parametry příjmu transpondéru 11,023 GHz – paket BBC HD z Astry 2 na 28,2° východně.


obrázek

▲ Obr č. 15: CryptoBox MeTrio: DiseqC hledání

CryptoBox MeTrio dokáže automaticky zjistit DiseqC porty, které používáte (viz obrázek č. 15). Není ani problém s ovládáním motoru pomocí DiseqC 1.2 nebo pomocí USALS. Parametry transpondérů se dají editovat, transpondéry lze mazat i přidávat. Je k dispozici rozsáhlý seznam družic a to včetně pozic pro C pásmo. Pokud by nějaká družice chyběla, lze ji okamžitě doplnit. Nechybí ani rozsáhlý seznam různých typů konvertorů, stačí si jen vybrat typ, který používáme. Celou databázi můžeme vyexportovat na připojený flash disk.


obrázek

▲ Obr č. 16: CryptoBox MeTrio: Vyhledávání, TP 3,675 GHz, paket RSCC, Express AM7

Kanály naladěné měřicím přístrojem můžete přesouvat a mazat. Na obrázku č. 16 vidíme vyhledávání signálu v C pásmu – transpondér 3675 R na Expressu AM7 (tato nová družice nebyla v seznamu družic, bez potíží jsem si ji doplnil). Obrázky č. 17 a č. 18 zobrazují konstelační diagram a spektrální analýzu tohoto transpondéru. Bohužel přístroj neumí zobrazovat názvy kanálů v azbuce.


obrázek

▲ Obr č. 17: CryptoBox MeTrio: Konstelační diagram, TP 3,675 GHz, paket RSCC, Express AM7


obrázek

▲ Obr č. 18: CryptoBox MeTrio: Spektrální analýza, TP 3,675 GHz, paket RSCC, Express AM7

HDMI výstup přístroje je možné připojit k TV. Do AV vstupu přístroje můžeme připojit externí zařízení, např. pro testování kamerových systémů, domácích AV hlídačů, DVD apod.

Je možné také zapnou/vypnout podsvícení tlačítek měřicího přístroje.

Spolupráce s USB2.0 portem

K měřicímu přístroji lze do USB portu připojit flash disk nebo externí pevný disk. Přístroj umožňuje nahrávání jednoho FTA programu a současné sledování/měření druhého programu z téhož transpondéru. Nahrávky jsou ve formátu TS. Záznamy lze převíjet vpřed i vzad s rychlosti 2x, 4x, 8x,16x a 32x. Přístroj má dokonce i funkci Timeshit – nahrávání s časovým posuvem.


obrázek

▲ Obr č. 19: CryptoBox MeTrio: Přehrávání MP3 souborů

Výsledek ze spektrálního analyzéru je možné uložit jako obrázek na flash disk. Je zde dokonce i podpora přehrávání některých multimediálních formátů (viz obrázky č. 19 a č. 20).

Přístroj umožňuje přehrávat video formáty AVI, MKV, MP4, MOV a TS. Zobrazuje obrázky ve formátu JPEG a BMP. Také přehraje zvukové soubory MP3.


obrázek

▲ Obr č. 20: CryptoBox MeTrio: Přehrávání video záznamů



Závěr

CryptoBox MeTrio je povedený měřicí přístroj pro měření satelitního, pozemního a kabelového digitálního vysílání. Během vlastního testování přístroj pracoval bez jakýchkoliv obtíží. Jedná se o nezbytnou pomůcku pro měření jakéhokoliv rozvodu TV vysílání. Na rozdíl od levných měřících přístrojů dokáže změřit skutečné parametry digitálního signálu včetně konstelačního diagramu a spektrální analýzy.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o..

Doporučená maloobchodní cena: 10990,- CZK s DPH

Tento měřicí přístroj je možné zakoupit na e-shopu prodejce zde.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články