Quantcast

IQON Force 2+ - pěkný kombo FULL HD přijímač s Enigmou

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme poměrně méně známou značku korejského výrobce satelitních přijímačů s označením IQON. Testovaný model nese označení IQON Force 2+. Jedná se o linuxový kombo přijímač s operačním systémem Enigma 2, který je hardwarově velmi blízký oblíbenému modelu VU+ Zero.


obrázek
obrázek
obrázek

▲ Obr č. 1 - Přední, zadní panel a dálkové ovládání přijímače IQON Force 2+

Díky dovozci těchto přijímačů firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

IQON Force 2+ má vestavěný jeden satelitní DVB-S2 tuner a jeden hybridní tuner, který umožňuje příjem digitálního kabelového vysílání DVB-C a pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T a také v DVB-T2. Přijímač je schopen přijímat SD a HD signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264.


obrázek

▲ Obr č. 2 - IQON Force 2+, pohled pod kapotu

Taktovací frekvence dvoujádrového procesoru Broadcom BCM 7362 je 742 MHz s hodnotou 2000 DMIPS. Přijímač obsahuje paměť Flash 256 MB a RAM 512 MB. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p.

Oproti satelitnímu přijímači VU+ Zero, který má stejný procesor i velikosti pamětí Flash a RAM, má tento přijímač navíc vestavěný hybridní tuner a také CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

IQON Force 2+ umožňuje nahrávání na připojený flash disk, externí USB pevný disk nebo na vzdálené datové úložiště. Do přijímače lze nainstalovat podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV, webový prohlížeč Opera a řadu dalších aplikací. K dispozici je i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 200 x 45 x 160 mm (Š x V x H). Můžete ho umístit např. za TV přijímač, protože součástí balení je také externí IR čidlo dálkového ovládání. Na předním panelu, který je vyroben z eloxovaného hliníku, se nachází čtečka vestavěného dekodéru, podsvícené tlačítko stand-by a dvě stavové LED diody, displej chybí.

Na zadním panelu nacházíme tři F konektory (vstup satelitního tuneru, vstup a výstup hybridního tuneru), konektor SCART je nahrazen konektorem jack, který obsahuje analogový A/V výstup, dva USB 2.0 porty, konektor pro připojení externího IR čidla, CI slot a kolébkový síťový vypínač. Je zde i optický audio S/PDIF konektor, který u přijímače VU+ Zero chybí.

Nakonec zde nacházíme HDMI 1.4 konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s. Součástí balení je také velmi stručný manuál v angličtině a češtině, externí IR čidlo, kabel A/V jack – 3 cinch. Dále je zde k dispozici externí zdroj 12V/2,5A, pomocí kterého je přijímač napájen.


obrázek

▲ Obr č. 3 - IQON Force 2+, Info lišta

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Struktura menu Enigmy 2 je unifikovaná, pouze mírně se liší s verzí použitého image. Tak jako u přijímače VU+ Zero, kde vývojáři týmu VTI zapomněli v úvodním průvodci instalací softwaru na konfiguraci analogového výstupu, tak to samé se stalo i zde, kde je použitý software 4D od týmu OpenPLI.

Nicméně to nikterak nevadí, stačí zvolit HDMI výstup a pak následně v menu nastavíme video rozlišení na 576i a můžeme používat analogový A/V výstup bez jakýchkoliv potíží. Grafická podoba menu závisí plně na uživateli, jaký si vybere skin v menu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 4 - IQON Force 2+, Přehled nainstalovaných programů

Příjem programů a chování přijímače

Z továrny je v přijímači nainstalovaný software 4D od týmu OpenPLI. Tento software však na webu týmu OpenPLI nenajdete, protože vzniknul na základě požadavku dovozce pro náš region. Poslední verzi softwaru najdete na stránkách dovozce zde .

I když mám osobně image od týmu OpenPLI velmi rád, rozhodnul jsem se pro instalaci alternativního softwaru OpenATV, který přeci jen u tohoto přijímače poskytuje více možností a má časté aktualizace. Tovární software 4D od OpenPLI jsem si vyzkoušel, ale nebyl jsem s ním příliš spokojen a to zejména z důvodu chybných driverů způsobujících problémy s vestavěným dekodérem a také zastaralého pluginu pro přehrávání videí z webu Youtube.


obrázek

▲ Obr č. 5 - IQON Force 2+, Hlavní menu

Do přijímače jsem nainstaloval poslední verzi image OpenATV 4.2. Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Protože výrobce neudává žádné technické parametry pro rozsah ladění symbolových rychlostí SR, musel jsem učinit řadu testů ke stanovení těchto limitů. V obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK) je plný rozsah SR 1-45 Msym/s, což je jistě potěšující.

Pro tento tuner není tedy problém naladit i kanály s extrémně vysokým SR jako je vysílání BBC na Intelsatu 907 (27,5° západně) nebo vysílání ruského paketu MTS na družici ABS-2 (75° východně).


obrázek

▲ Obr č. 6 - IQON Force 2+, Cool Info Guide (EPG)

Ani příjem SCPC kanálů nečil přijímači větší obtíže, tuner je ale citlivý na docela přesné zadání frekvence. Bezproblémový je i příjem v C pásmu. Parabolu mívám většinou „zaparkovánu“ na jednom z ruských satelitů na pozicích 40°, 49° nebo 53° východně, kde se vysílá řada atraktivních ruských programů. Citlivost satelitního tuneru je standardní.

Dále jsem vyzkoušel vestavěný hybridní DVB-T/T2/C tuner (používá se typ Panasonic SP9680PVB) v režimu příjmu pozemního digitálního vysílání. Přijímač bez problému pomocí automatického ladění nalezl všechny multiplexy pozemního digitálního vysílání dosažitelné v mé lokalitě příjmu. Automatické ladění je trochu delší, protože tuner hledá nejprve na kanále v normě DVB-T a poté na tom stejném kanále v normě DVB-T2.

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec.). Pro lepší komfort jsem si nainstaloval plugin FastScan, který umožňuje rychlé naladění programů satelitního operátora Skylink. Dokonce i v továrním firmwaru 4D od OpenPLI je FastScan pro Skylink plně funkční.


obrázek

▲ Obr č. 7 - IQON Force 2+, Cool Info Guide (EPG)

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (kromě diakritiky na velkých písmenech).

S obrazovou kvalitou jak HD, tak i SD programů jsem byl spokojený. Dálkové ovládání je pěkně provedeno, gumová tlačítka jsou dost velká a dobře se mačkají, úhel rozsahu použití dálkového ovládání je dostatečný.

U analogového A/V výstupu je drobná chyba v softwaru, která způsobuje chybné zobrazování formátu obrazu (nefunguje režim letterbox) při startu přijímače na kódovaném programu, je nutné přepnout na volný program v 16:9 a pak už je zobrazování v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 8 - IQON Force 2+, Cool Info Guide (EPG)

Do image OpenATV lze doinstalovat celou řadu užitečných pluginů. Lze doinstalovat podporu pro HbbTV – hybridní televizní vysílání, Youtube přehrávač (ten najdete například pod názvem TSTube nebo můžete použít Youtube TV player, který je součástí OpenATV a je také použitý u přijímačů VU+ v image VTI), webový prohlížeč Opera apod. Přímo v menu image OpenATV je možnost si nadefinovat funkce tlačítek dálkového ovládání, jak potřebujeme.

Samozřejmostí je bleskové zobrazování fotek ve formátu JPEG nebo BMP a přehrávání hudebních souborů MP3 a WAV. IQON Force 2+ umožňuje přehrávat video soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Zvládá i video soubory typu wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen.

Přijímač pomocí přehrávačů TSTube nebo Youtube TV player dokázal přehrávat z portálu Youtube i VEVO videa. Testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps se mírně trhalo.


obrázek

▲ Obr č. 9 - IQON Force 2+, Volba tuneru

Přijímač zvládá přehrát DTS audio stopu. Rovněž AAC audio stopa pracovala bez potíží (testováno na paketu T-Home na družici Amos na pozici 4° západně). Zpracování HE-AAC audio bylo bez problémů (testováno na programech EbS na družici Eutelsat 9A na pozici 9° východně). Audio stopu Dolby Digital+ (EAC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat.

Úroveň svitu obou stavových LED diod nelze regulovat. Zelená LED dioda signalizuje příjem povelů z dálkového ovládání, červená LED dioda signalizuje nahrávání.

Doba bootování přijímače se softwarem OpenATV a řadou nainstalovaných pluginů je cca 70 sekund. Teplota přístroje je přiměřená, ale rozhodně by mohla být nižší, kdyby výrobce umístil více ventilačních otvorů na horním krytu přijímače. Procesor je chlazen velikým pasivním chladičem.


obrázek

▲ Obr č. 10 - IQON Force 2+, Vyhledávání programů

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

K dispozici je jedna čtečka vestavěného dekodéru. Protože v současných softwarech je chyba v driverech u implementaci dvbapi nelze používat samostatně softcamy oscam nebo doscam pro obsluhu dekódovacích karet. Sice jsem četl na jednom diskusním fóru, že by to mělo být již opraveno, nicméně mě to korektně nepracovalo. Konkrétně je problém s instrukcemi EMM-G, které jsou nezbytné pro správnou činnost dekódovacích karet typu Irdeto.

Podle informací od dovozce jsou již drivery s opravenou výše uvedenou chybou hotové a během několika dní bude k dispozici nový image.

Když jsem na jednom zapomenutém webu četl článek o tomto přijímači, tak jsem se dozvěděl pravý opak, jak vše ohromně funguje, autor to prostě vůbec nevyzkoušel. Pro ICE IRDETO karty stačí použít softcam cccam, nicméně ten já osobně z určitých dobrých důvodů moc nemusím, tak jsem se rozhodnul pro jinou variantu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - IQON Force 2+, Fast Scan

Jako cardserver jsem použil oscam (nebo doscam) a jako klienta jsem použil mgcamd, vše lze pěkně nastavit v menu přijímače. Tato varianta umožňuje provoz ICE IRDETO karet (Skylink, freeSAT, ORF atd.) i čistých karet IRDETO Skylink série 4288 a nižší.

Karty M7 IRDETO Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě.

Takovouto kartu musíme vložit do certifikovaného Skylink Ready dekódovacího modulu Irdeto CI+ a ten do volného CI slotu ze zadu přijímače. V softwaru OpenATV je již implementováno rozhraní CI+. Dekódovací CI+ modul se tedy chová, jako kdyby byl vložený do CI+ slotu!


obrázek

▲ Obr č. 12 - IQON Force 2+, Rychlé menu

Řada operátorů má kódovací systém nastavený tak, že pokud vložíte CI+ modul do CI slotu, tak nedojde k dekódování programů. Typickým příkladkem je satelitní operátor Digi TV nebo HD Austria. Zde se nám tedy otevírají další možnosti, nicméně je nutné si nejprve vyzkoušet, zda konkrétní modul bude s přijímačem korektně spolupracovat.

Pozitivně jsem vyzkoušel certifikovaný Skylink Ready dekódovací modul Neotion DUAL Irdeto, který pracuje s přijímačem korektně. Naopak modul SMIT Irdeto CI+ nenavázal s přijímačem komunikaci. Drivery pro obsluhu CI+ rozhraní v přijímači je třeba ještě doladit.


obrázek

▲ Obr č. 13 - IQON Force 2+, Prohlížeč pluginů (rozšíření)

Bez problémů fungoval další certtifikovaný modul Eurocam Irdeto SmarDTV nebo starší moduly Cryptoworks s vloženou ICE Irdeto kartou Skylink.

Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače v položce „Rozhraní CI modulu“ nastavit hodnotu „Podpora vysoké přenosové rychlosti“ na „ANO“ (v image OpenATV je již to nastaveno jako výchozí hodnota). To je kvůli příjmu kmitočtů, kde se používá vysoká přenosová rychlost SR, např. u Skylinku frekvence 11876/H, kde je SR 29,9 Msym/s (Nova HD, Prima HD atd.).

U modulu Neotion DUAL Irdeto pracovala korektně funkce „dualdecrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence (např. ČT1 HD nahráváme a na Barrandov HD se díváme).

Jen pro doplnění, pokud má přijímač implementované CI+ rozhraní, tak se samozřejmě po startu přijímače inicializuje modul o něco déle než u starého CI rozhraní. Takže to není chyba přístroje, jak jsem si přečetl v jednom článku o tomto přístroji. Všechny přístroje s CI+ rozhraním by se měli chovat podobně, pokud tedy mají správně odladěné drivery.


obrázek

▲ Obr č. 14 - IQON Force 2+, Nahrávky na HDD

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, tady se musím stale dokola opakovat. Enigma 2 dovoluje opravdu velký komfort a řada uživatelů používá populární plugin „Cool TV Guide“, který má velmi precizně zpracované EPG.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat. Jako výchozí umístění pro ukládání EPG dat je v image OpenATV interní flash paměť.

Spolupráce s externími zařízeními v síti


obrázek

▲ Obr č. 15 - IQON Force 2+, HbbTV na ČT

IQON Force 2+ má k dispozici na zadním panelu dva USB 2.0 konektory. Nahrávání lze tedy uskutečnit buď na připojený flash disk nebo USB pevný disk. Další možností je nahrávat na externí datové úložiště připojené v síti (NAS).

Další možností je namapovat (připojit) si disk, který se nachází ve vaší síti. Tak se lze dostat třeba na pevný disk, který máte vestavěný v jiném linuxovém satelitním přijímači. Takovýto disk se pak chová tak, jako by byl fyzicky připojený k IQON Force 2+.

Co se týká nahrávání, tak přijímač zvládnul nahrávat 7 HD programů současně (mohou být všechny kódované), to byl limit přijímače. Výhodou tohoto přijímače jsou dva vestavěné tunery, jeden satelitní DVB-S2 a jeden hybridní DVB-C/T/T2, takže máte možnost nahrávat ze dvou různých frekvencí.

IQON Force 2+ nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena. Přijímač je možno ovládat i dálkově přes webovské rozhraní. Samozřejmostí je streamování libovolného programu do PC.

Přenos do PC přes ethernet pomocí FTP klienta dosahuje rychlosti kolem 11,8 MB/s. Upload z PC do přijímače byl cca 6,5 MB/s. Jistě ethernet 1 Gbit/s by byl ještě lepší, ale ten není ani v konkurenčním přijímači VU+ Zero.

Nebyl problém ani se streamováním kanálů z jednoho přijímače (v mém případě VU+ Ultimo) do druhého (testovaný IQON Force 2+) po síti. Plugin „Remote Channel Stream Converter“ je velmi snadné nainstalovat. Tak jsem si do testovaného přijímače naimportoval pakety z druhého satelitního přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 16 - IQON Force 2+, TSTube - kategorie Music

Ani se streamováním HD kanálů nebyly žádné potíže. U stremovaných kanálů někdy chvíli trvalo, než se zasynchronizoval zvuk s obrazem. Pro zálohování celého image přijímače je v image OpenATV přímo speciální volba v menu. Záloha je 1:1, tedy kompletní. Vyzkoušel jsem tuto funkci a poté jsem přijímač úspěšně obnovil z takto vytvořené zálohy.

Upgrade přijímače lze provést jednoduše přes USB flash disk, škoda jen že není USB 2.0 port na předním panelu přijímače. Změna image je bezproblémová. Na editaci programů v PC lze použít dosavadní editory pro Dreambox. Osobně používám vynikající editor DremSet 2.39, který bezproblémově komunikuje se všemi přijímači Dreambox, Xtrend tak i s VU+.

Pro komunikaci přes FTP s linuxovými přijímači používám program Dreambox Control Center (DCC). Samozřejmě lze použít libovolného FTP klienta.



Závěr

IQON Force 2+ je šikovný linuxový kombo přijímač, který umožňuje nejen příjem satelitních programů, ale i kabelových a pozemních programů. Přijímač umožňuje nahrávat několik programů současně. Je dostatečně rychlý na multimediální funkce i na běžný provoz.


obrázek

▲ Obr č. 17 - IQON Force 2+, TSTube - přehrávač YouTube

Hravě si poradí s přehráváním řady multimediálních formátů včetně videí z portálu Youtube. K dispozici je široká škála podporovaných pluginů jako např. HbbTV, webový prohlížeč, FastScan, počasí, IPTV, internetové rádia, Media player apod.

Dovozce těchto přijímačů firma Sapro, s.r.o., která také zajišťuje záruční servis značky IQON, nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde. Přijímač je možno zakoupit i prostřednictvím spolupracujících e-shopů, které nabízejí i další služby jako naladění a nakonfigurování přijímače popřípadě montáže.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články