Quantcast

AB IP Box PRISMCUBE SSD - zajímavý dvoutunerový přijímač s XBMC

| Tisk

V dnešní recenzi vám představím dvoutunerový linuxový satelitní přijímač AB IP Box PRISMCUBE SSD, který je založený na platformě XBMC. Tento přijímač není žádnou novinkou, naopak je na trhu už docela dlouho, ale vývoj softwaru si vyžádal svůj čas, protože skloubit funkce satelitního přijímače s multimediálním centrem XBMC nebylo vůbec jednoduchou záležitostí.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Přední panel

Výrobcem je korejská firma Marusys, která vyrábí populární přijímače značky VU+. Prostředí XBMC známe spíše z multimediálních přehrávačů nebo chytrých mobilních telefonů či tabletů. Tento přijímač byl tak prvním přístrojem vůbec, kde výrobce aplikoval prostředí XBMC místo Enigmy 2, kterou známe z běžných linuxových satelitních přijímačů.

AB IP Box PRISMCUBE SSD pracuje ve FULL HD rozlišení 1080p a je schopen příjmu SD a HD signálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor ARM Cortex A9 s hodnotou 1250 DMIPS. Přijímač obsahuje paměti Flash 512 MB a RAM 512 MB. V přijímači je vestavěný univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Zadní panel

PRISMCUBE SSD je dodáván s vestavěným 2,5“ SSD pevným diskem o kapacitě 120 GB nebo 240 GB. Záznam programů je možný na vestavěný SSD pevný disk nebo na externí datové úložiště (NAS). Přijímač je také vybavená jedním USB 2.0 portem, do kterého můžeme vložit flash disk nebo na externí pevný disk a uskutečnit nahrávání na toto médium.

K dispozici je síťové připojení ethernet a v přijímači je také vestavěn wi-fi adaptér. Díky prostředí XBMC se stává přijímač velmi kvalitním multimediálním centrem. Přehrávání různých typů video formátů nebo videí s vysokým datovým tokem je pro tento přijímač samozřejmostí.

Přijímač má k dispozici podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV nebo funkci HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Nalezneme zde také vysoce propracovanou funkci HD PIP (obraz v obraze dvou HD programů). Multimediální funkce jsou zde opravdu velmi rozsáhlé a popíšeme si je dále v článku.


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Dálkové ovládání + klávesnice

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 12V/3,5A, který je součástí balení.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v pěkném kompaktním provedení v titanově stříbrné barvě. Rozměry přijímače jsou 270 x 60 x 210 mm (Š x V x H).

Přednímu panelu přijímače vévodí 9 místný VFD display, který nám zobrazuje nejen název programu, ale i položky z menu přijímače. Na horní straně přijímače je vpředu jedno dotykové dvoubarevné tlačítko sloužící pro zapnutí/vypnutí přístroje (podsvícené).


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Přední panel

Pod odklopným víčkem nalezneme jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup 1 a 2 dvojitého satelitního tuneru), koaxiální audio S/PDIF konektor, analogový audio výstup, video CVBS výstup, jeden port USB 2.0 a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps.

Dále je tu HDMI výstup pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV, sériový RS232 konektor a port pro připojení napájecího adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Informační proužek

Na spodní straně přijímače nalezneme odklopné víčko, kde se nachází nainstalovaný SSD 2,5“ pevný disk.

Součástí balení je stručný návod k obsluze, napájecí adaptér, HDMI kabel a dálkové ovládání.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Je naprosto odlišné od Enigmy 2. Hlavní menu tvoří tyto položky: Instalovat, Archiv, EPG, Časovač, Kanál, Media/XBMC, Info a Pomoc. Dále je zde samostatné menu XBMC, které tvoří tyto položky: Počasí, Obrázky, Videa, Hudba, Programy a Systém. Nutno upozornit, že při vyvolání jakékoliv položky z menu je k dispozici „skryté menu“, které se vyvolá tlačítkem šipka vlevo. Zde je možnost nastavit nejen grafickou podobu konkrétní nabídky menu, ale i další důležité filtry.

Příjem programů a chování přijímače

K dispozici je oficiální verze softwaru označena jako „stable“ určená pro běžné použití a pak verze pro vývojáře „developer“. Dále je k dispozici software od týmu Black Hole. Já jsem pro testování přijímače použil poslední oficiální „stable“ verzi softwaru 2.0.4 z 1.4.2015.

Veškeré změny v softwaru jsou vždy uvedeny v changelogu, který je k dispozici na webu podpory pro tento přístroj. U platformy Enigmy 2 se používají tzv. pluginy (doplňkové programy), u XBMC platformy jsou to addony. Je to vlastně totéž.

Nainstalováním různých addonů velmi rozšíříme funkcionalitu přijímače zejména její multimediální část.

Přijímač umožňuje uložit do paměti přes 10000 televizních a radiových programů. V návodu nenaleznete žádné technické údaje o rozsahu symbolových rychlostí SR, které by měl přijímač zpracovat. Bylo tedy třeba zjistit praktickým testováním tuneru, co zvládne naladit.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Informační proužek s EPG

Přijímač dokáže naladit programy v rozsahu SR cca 3-45 Msym/s v obou normách DVB-S a DVB-S2. Nebyl tak problém naladit i programy s extrémně vysokou symbolovou rychlostí SR jako např. ruský paket společnosti MTS na družice ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.

Příjem SCPC kanálů již tak ideální rozhodně není. Některé SCPC programy sice přijímač dokázal detekovat, naladit a uložit do paměti, ale po přepnutí na tento program přijímač hlásil „žádný signál“.

Pokud máte k dispozici setting programů z Enigmy 2, tak ten můžete pomocí speciálního programu v PC konvertovat do podoby pro tento XBMC přijímač. S konverzí jsem ale spokojen příliš nebyl. Po konverzi nebyla k dispozici azbuka u názvu programů, kde se používá (ruské pakety NTV plus, Trikolor atd.). Tyto programy bylo nutné manuálně naladit na přijímači znovu. Poté již byla azbuka zobrazována v pořádku.

Po ručním naladění programů bohužel nedocházelo k automatickému přepsání původních programů s chybným zobrazením názvu v azbuce, tyto programy pak bylo nutno vymazat. Tato skutečnost byla nahlášena výrobci k nápravě. Ale jistě je tohle jen detail. Důležitý byl výsledek, tedy správné zobrazování všech znaků azbuky nejen v info panelu, ale také i na displeji přijímače.

Citlivost/selektivita vestavěných satelitních tunerů je výborná. Kontrola byla prováděna na příjmu britské BBC na Astře 2 na pozici 28,2° východně a také na kanálů Fox Movies na družici Badr 6 na pozici 26° východně. Tyto signály jsou u nás přece jen již poměrně slabé.

Vyhledávání kanálů je standardně rychlé, ale poměrně dlouho trvá ukládání programů do paměti přístroje. Přepínání mezi programy trvalo cca 2-3 sec. Bohužel nikde v menu nebylo možné jako přechod při přepínání dát „tradiční“černou obrazovku.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, EPG

V menu přijímače je k dispozici funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink a pro řadu dalších zahraničních operátorů. Naladění programů operátora Skylink je tak opravdu velmi jednoduché a rychlé.

Obrazová kvalita přes HDMI výstup byla vynikající. Analogový výstup CVBS pracoval bez závad. Použitý skin v XBMC je možné změnit, ale rozhodně nečekejte nějaké bohaté skiny s různými údaji jako v Enigmě 2. Prostě platforma XBMC je velmi odlišná od Enigmy 2 a její důraz je kladen na práci s multimédii ve spojení s internetem.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, ale pouze do úplného vypnutí přijímače, poté se zvuková stopa přednastaví na všech programech podle naposledy zvoleného jazyka audio stopy. Tato chyba byla předána výrobci k nápravě.

Levý nebo pravý audio kanál nelze nastavit. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, velká písmena jsou bez diakritiky, malá písmena jsou zobrazena bez háčků.

Dálkové ovládání je menších rozměrů a má tlačítka na obou stranách, na spodní straně je QWERTY klávesnice.
Tlačítka jsou dostatečně velká a dobře se mačkají. Směrovost ovladače je dostatečná, reakce na povely jsou přiměřené.

Přijímač má velmi propracovanou komunikaci s iphony nebo tablety (Android, iOS). Pomocí chytrého telefonu můžeme nejen přijímač lehce ovládat, ale můžeme si cokoliv streamovat z přijímače do mobilního telefonu a naopak. Už tedy nejste omezeni velikosti displeje mobilního telefonu, cokoliv si zobrazíte na obrazovce televizoru, ke kterému je PRISMCUBE SSD připojen. Velmi pěkné video na toto téma:




Aplikaci HbbTV musíte nejprve povolit v menu přijímače a po restartu přijímače ji můžete plně využívat. S používáním HbbTV jsem nezaznamenal žádný problém ba naopak, rychlost vynikající, posouvání při přehrávání pořadů v aplikaci “ iVysílání“ ČT bezproblémové a hlavně velmi svižné.

Pokud na dálkovém ovladači stisknete „kouzelné“ tlačítko XMBC dostáváte se do multimediálního centra přijímače. Je zde k dispozici aplikace „počasí“, prohlížení obrázků – zde je podpora pro bmp, jpg, gif, a png obrázky, k dispozici je automatický náhled obrázků, mozaika obrázků, vše pracuje nadstandardně rychle a je možné volit různé grafické formy zobrazení. Zde už je vidět síla platformy XBMC.

Samozřejmostí je možnost doinstalovat si nějaký addon z široké nabídky platformy XBMC. Vyzkoušel jsem si Google vyhledávač obrázků nebo obrázkovou galerii Flikr.

Další aplikací je prohlížení videí, přijímač přehrával soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv, m2t, mpg, ts atd. Jediné co se nepodařilo přehrát, byl formát WMV. Z addonů jsem si nainstaloval Youtube přehrávač, ten pracoval zcela bez potíží včetně přehrávání VEVO videí. Z dalších addonů jsem si vyzkoušel nainstalovat „ESA Videos“ – galerie videí Evropské kosmické agentury ESA a německou databázi „ARD Mediathek“.

Přijímač zvládnul bez trhání přehrát i testovací MKV videa 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps !


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Oblíbené programy

V XBMC centru ještě nalezneme možnost přehrávání audio souborů. Formáty WAV, MP3 a WMA jsou samozřejmostí. Doinstaloval jsem si addon „SHOUTcast 2“ na přehrávání internetových rádií.

Přijímač zvládá i DTS audio. AAC audio stopu nebyl schopen přijímač detekovat (testováno na paketu T-Home na družici Amos na pozici 4° západně). Zpracování HE-AAC audio bylo bez problémů (testováno na programech EbS na družici Eutelsat 9A na pozici 9° východně). Audio stopu Dolby Digital+ (EAC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat.

Díky platformě XBMC si můžete vychutnat velmi dobře propracovanou funkci HD PIP – obraz v obraze a to s oběma obrazy v HD rozlišení. Kromě běžných funkcí jako je posun menšího PIP okna nebo jeho zvětšení je zde k dispozici možnost přepínat nejen video mezi okny, ale pouze zvukový doprovod mezi okny. Dokonce v jednom okně si můžete přehrávat film např. z interního disku a v malém PIP okně mít nějaký televizní kanál. Takže v tomto ohledu si přijímač obstál na výbornou.

Zajímavé video, které prezentuje satelitní část přijímače:

Rovněž streamování programů do PC nečinilo přijímači žádné potíže, přijímač má vestavěný webový interface na portu 1313. Ale přeci jen webový interface v Enigmě 2 je mnohem lépe propracovanější.

Upgrade přijímače lze provést pomocí USB flash disku obdobně jako u přijímačů VU+. Zde bych ocenil USB port na předním panelu přijímače, přeci jen pouze jeden port na zadním panelu přijímače je trochu málo.

Na webu podpory pro tento přijímač je k dispozici kompletní záloha posledního oficiálního softwaru a to již s podporou pro dekódovací karty (nainstalovaný cardserver oscam), nainstalovanými programy + picony (loga programů) a některými doplňky v XBMA části. Je zde záloha firmwaru pro karty Skylink a pro karty Freesat. Vřele doporučuji použití těchto záloh, velmi to usnadňuje instalaci zejména méně zkušenějším uživatelům.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Programový list

Na výše uvedeném webu podpory pro tento přijímač naleznete také diskusní fórum a velmi pěkná videa ukazující různé funkcionality přijímače včetně návodu na prvotní nastavení přijímače.

Na editaci programů v PC se používá program “Prismcube Manager“. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta, já jsem použil DCC (Dreambox Control Centrer).


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Vyhledávání programů

Co se týká zahřívání přijímače, byl jsem poměrně překvapen, přijímač se jen trochu zahřívá. Ventilačních otvorů na horním krytu mnoho není, přijímač má ale malý ventilátor umístěný na zadní straně přijímače. Navíc je v přijímači vestavěn SSD disk a napájení je zajištěno externím adaptérem. Takže jsem měl ventilátor pouze na nízké otáčky.

Rychlost bootování není nijak oslnivá, doba pro nastartování přijímače byla cca 95 sec, obraz ale naskočí dříve, ale v pravém horním rohu obrazovky vidíte „rotující kolečko“ na znamení toho, že bootovací proces ještě nebyl dokončen.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka univerzálního dekodéru, musíte mít nainstalovaný a nakonfigurovaný příslušný softcam, v našem případě nejlépe nějaký cardsever, který je zároveň i klientem.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Editace programů

Samozřejmě, že výběr vhodného softcamu záleží na samotném uživateli. Na webu podpory pro tento přijímač naleznete vhodný addon, který nabízí mgcamd, oscam nebo gbox. Při instalaci oscamu budete dotázání, pro který region je dekódovací karta určena. Stačí zvolit region „CZSK“ a již se vám nabídnou konfigurace karet domácích operátorů Skylink a Freesat.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!

Ale pro tento případ má přijímač jeden CI slot pro vložení dekódovacích modulů. Pak jen stačí vložit do tohoto CI slotu vhodný dekódovací modul Irdeto s certifikací Skylink Ready a do modulu kartu M7 Irdeto Skylink a pak již můžeme sledovat naše oblíbené programy.


obrázek

▲ Obr č. 12 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Nahrané pořady

Úspěšně jsem otestoval dekódovací moduly SMIT Irdeto a Neotion Irdeto. Modul Neotion Irdeto pracoval i v režimu dualdecrypt (dekódovaní dvou programů současně z jedné frekvence), tuto funkci je však nutné povolit v menu přijímače.

EPG

Elektronický programový průvodce je zde velmi pěkně zpracovaný. K dispozici jsou celkem čtyři režimy zobrazení. Je to jednak klasická mřížka s kanály (tzv. multi EPG) nebo události pro jeden program (tzv. single EPG). Další dva režimy jsou „aktuálně“ a „následující“. Zde se vám zobrazí aktuální události na všech načtených programech nebo následující události na všech načtených programech.

České a slovenské znaky se na programech operátora Skylink zobrazovaly v pořádku. Problém je u operátora freeSAT u programů kde se vysílá multijazyčné EPG, zde je EPG zobrazováno maďarsky (např. na HBO2, AMC, Cinemax atd.) a to přesto je v menu navoleno EPG na češtinu.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Hlavní menu

Tradičně mě zajímalo zobrazování azbuky na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV, zde bylo vše v naprostém pořádku.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává s vestavěným SSD 2,5“ pevným diskem o kapacitě 120 GB nebo 240 GB. Nebo je možné si přijímač objednat bez vestavěného pevného disku a nainstalovat si vlastní pevný disk. To je zejména pro ty uživatele, kterým nevyhovuje nabízená kapacita vestavěných SSD pevných disků.

Pozor, výrobce negarantuje funkčnost všech značek pevných disků. Oficiálně je doporučovaná značka Toshiba. Jak už jsem se zmínil v úvodu, disk je umístěn ve spodu přijímače pod odklopným víčkem. Jeho instalace nebo výměna je tak velmi jednoduchá. Odpadá jakákoliv manipulace s kabeláží.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, XBMC menu

Přijímač umožňuje nahrávat maximálně dva HD programy z různých frekvencí a třetí HD program sledovat, čtvrtý HD program můžete mít spuštěný v režimu PIP.

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se součastným záznamem více kódovaných programů, všechny záznamy budou v dekódovaném tvaru. Převíjení záznamů tam a zpět je možné v široké škále rychlostí, tak jako i zpomalené přehrávání. Navíc je možné se posunovat v záznamu po procentech, která si volíte pomocí numerických tlačítek na dálkové ovládání.

V záznamu je možné si vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi. Bohužel přijímač nemá k dispozici žádný střihový editor. Záznamy lze kopírovat nebo přesouvat přímo pomocí vestavěného správce souborů, který naleznete v XBMC menu přijímače nebo lze použít program „Prismcube Manager“ v PC. Samozřejmostí je funkce timeshift – časový posun živého vysílaní.


obrázek

▲ Obr č. 15 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Youtube

Závěr

AB IP Box PRISMCUBE SSD je kombinací dvoutunerového satelitního přijímače s XBMC multimediálním centrem. Přijímač umožňuje současné nahrávání až dvou HD programů z různých frekvencí a třetí HD program můžete sledovat (čtvrtý HD program je možné sledovat v režimu PIP).

Výhodou je vestavěný pevný disk SSD, který lze snadno vyměnit bez nutnosti otevírat vlastní přijímač. V tomto přístroji dominují jeho propracované multimediální funkce s perfektní komunikací s chytrými telefony nebo tablety. Díky existenci velké škály doplňkových programů tzv. addonů se z přijímače stává skutečné multimediální centrum zábavy.


obrázek

▲ Obr č. 16 - AB IP Box PRISMCUBE SSD, Počasí

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.
Doporučená maloobchodní cena:
7399,- CZK s DPH (vestavěný SSD disk 120 GB)
8199,- CZK s DPH (vestavěný SSD disk 240 GB)


5490,- CZK s DPH (bez vestavěného disku)

Jednotlivé varianty přístroje je možné zakoupit na e-shopu prodejce:
PRISMCUBE SSD (120 GB)
PRISMCUBE SSD (240 GB)
PRISMCUBE (bez HDD)

Pokud plánujete navštívit výstavu ANGA COM v Kolíně nad Rýnem, která se koná od 9.6. do 11.6.2015, tak zde můžete najít také stánek firmy AB-COM, s.r.o. (stánek N30, hala 10.1), kde si uvedený přijímač můžete osobně vyzkoušet.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články