Quantcast

WeTek Play - nová dimenze (2.)

| Tisk

WeTek Play je malý počítač s výkonným dvoujádrovým procesorem ARM 1.5GHz. Odpovídající kapacitou rychlé 1GB DDR3 RAM ve spojení s 4GB NAND flash paměti, 100Mbit Ethernet (LAN) interface, bezdrátová síť 802.11 b / g / n a Bluetooth 4.0 to vše obsahuje hardware tohoto produktu.

Pokračování z první části recenze.

Co říci o Kodi?

Ale nejprve však, co nám vlastně o Kodi říká Wiki?
„Kodi (dříve XBMC) je zdarma a open-source multimediální přehrávač software vyvinutý XBMC Foundation, neziskovou technologií . Kodi je k dispozici pro více operačních systémů a hardwarových platforem, se software až pro 10 uživatelských rozhraní pro použití s televizory a dálkovým ovládáním . To umožňuje uživatelům přehrávat a prohlížet většinu videa, hudbu, jako jsou například podcasty z internetu a všechny běžné digitální média z lokálních a síťových úložných médií.“

V tomto Androidu je předinstalováno KODI Helix 14.2


obrázek

Po spuštění jsme již ve vlastním systému a můžeme provádět to co ostatní uživatelé tohoto skvělého softwarového přehrávače, včetně instalací různých skinů


obrázek

Instalaci různých repozitur např. Kodi CZ a SK, Genesis, adresář XFINITY a FUSION a mnoho dalšího, k mnoha filmům si samozřejmě pustíte české titulky.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Věřte mi nebo ne, ale s podporou uživatelů, svým excelentním user friendly designem, podporou multi platforem i vlastními multimediálními funkcemi převyšuje všechny známé linuxové přijímače minimálně o třídu. A to se linuxovými přijímači zabývám od dob legendárního DBOXu . V systému Wetek OS je však KODI jenom doplňkem, pokud jej chceme využívat na 100 a více procent, je nutno systém ve formě OpenElec nahrát a spustit z microSD nebo z paměti NAND.

Není to vůbec složité, stačí mít jednu volnou micro SD kartu a zvolit si kam vlastně chceme tento systém nahrát, upozorňuji pokud nahráváte do NAND můžete přístroj neodbornou manipulací zničit a je to bez záruky, pokud nahrajete na SD kartu nic se neděje, pokud OpeneElec nechcete používat jednoduše vytáhnete kartu ze slotu, restartujete a jste opět ve Wetek OS. Co si však zvolíte je pouze na Vás.
Pro práci s OpenElec ve Weteku existuje celá řada video návodů, příznačně nazvaných Wetek Academy, osobně se přiznám , že se dá podle nich opravdu postupovat.


Co je to OpenElec ? Opět citace ze stránek openlec.tv


obrázek

„Open Embedded Linux Entertainment Center (OpenELEC) je malý na LINUXu založený na Just Enough Operační systém (JeOS) postavený od nuly jako platforma, aby se váš počítač dostal do Kodi (dříve XBMC) Media Center.“

Po spuštění OpenElec jsme vedeni velmi intuitivním a lehce zvládnutelným průvodcem s jehož pomocí nastavíme všechny důležité hodnoty, dá se to přirovnat k průvodci z dreamboxu, ale týká se pouze základních hodnot.


obrázek

V OpenElec jehož základem je KODI 15.0. beta 2


obrázek

máme na rozdíl od oficiální distribuce možnost využít také neoficiálních repository pro OpenElec i Wetek a tak je spuštění LIVE TV o hodně jednodušší. Pro Live TV můžeme použít TVHeadend + oscam nebo VDR vnsi + oscam.

Záleží co je vám bližší a co vám bude vyhovovat, tvheadend přepokládá ladění a nastavování v PC, přes webové rozhraní.


obrázek


obrázek


U VDR VNSI vše provádíte přímo v zařízení


obrázek


obrázek

Pokud máte vyhledáno a nastaveno, můžete se dívat, obraz se mi zdál subjektivně lepší než ve WETEK OS, přepínání kanálů přibližně 5 sekund.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

U TVHeadend je čeština v EPG bezproblémová, u VDR je problém s českými znaky v EPG, i po několika nastaveních se mi to zlepšit nepodařilo . Pokud budete mít naladěno více družic , tak načtení EPG bude hodně dlouhé, proto jsem vypnul v TVHeadend načítání EPG od pro mne nedůležitých kanálů, celý systém se mi potom značně zrychlil.

Pro TVHeadend existuje rovněž konvertor settingu z Enigmy 2 i original editor pro TVHeadend


obrázek

V OpenElec je možné systém jednoduše konfigurovat z menu.


obrázek


obrázek

Systém je uzpůsoben k provádění záloh a backupů, proto je vhodné nějakou tu zálohu si udělat, a to se týká jak KODI tak i celého operačního systému. Provedení update celého systému je rovněž jednoduché, ze stránek openelec.tv stačí stáhnout nový soubor a pomoci SSH zkopírovat soubor.tar do složky /storage/.update a poté provést reboot systému. Následný start již bude probíhat s upgradovaným softwarem.

Závěr

Wetek Play je zajímavým zařízením zejména pro hloubavé zákazníky a můžete mi věřit , že s ním strávíte mnoho „příjemných nocí“. Modulárnost a variabilita stejně jako podpora výrobce je hodně příjemná, a to jsem se ještě nezmínil o možnosti nahrávat do systému vlastní Custom ROM jako Cyanogen MOD, CWM recovery,TWRP recovery atd. Pokud instalujete LINUX , máte další klasický počítač.

Pokud však předpokládáte použití vlastní přístupové karty budete potřebovat externí USB čtečku, jak již jsem uvedl výše a pro případný upgrade microSD kartu. S pomocí video návodů se dá mnohé pochopit a systém se tak stává přístupnější. A ten kdo se orientuje v systému Android neměl by mít větší problém. Avšak mnoho vyvstavších problémů se dá se zákazníky online řešit i pomocí programu TeamViewer, který je možné z google play do přístroje instalovat.



Musím také konstatovat, že v testování jsou rovněž první image s Enigmou 2 od PBNIGMY a OPENATV, pokud se to podaří, může to užitnou hodnotu přístroje samozřejmě ještě zvýšit, neb hardwarově pro Enigmu 2 je přístroj vybaven více než dobře - dual core ARM CPU ale také GPU. Porovnejte si třeba hardwarové parametry s některým přístrojem VU+.

Dovozcem WeTek Play do České a Slovenské republiky je firma olmiSat s.r.o., a přístroj můžete zakoupit v představených variantách v našem e-shopu, basic verze bez tunerů za cenu 2990,- Kč, s tunery za 3590,- Kč

Pro OpenElec je možné zakoupit předinstalovanou micro SD kartu.

Předchozí řádky berte především jako představení přístroje a krátké seznámení vás čtenářů s některými jeho základními funkcemi, určitě jsem však na některé věcí zapomněl, ale pro vaše základní seznámení to myslím bude jistě stačit.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o





Reklama




Vybrané články