Quantcast

GigaBlue HD Quad Plus - vícetunerový HD přijímač s barevným TFT displejem

| Tisk

V dnešní recenzi vám nepředstavím žádnou horkou novinku, ale zajímavý satelitní/combo přijímač GigaBlue HD Quad Plus, který na webu parabola.cz ještě nebyl recenzován. Značka GigaBlue je spíše známa u našich německých sousedů. Tento přijímač je trhu již několik měsíců, takže si můžeme plně zhodnotit jeho užitné vlastnosti a chování v praxi.


obrázek

▲ Obr č. 1: GigaBlue HD Quad Plus, přední panel s aktivním TFT displejem

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

GigaBlue HD Quad Plus je vlajková loď portólia firmy GigaBlue jejíž vybavení je opravdu vynikající. Jedná se o linuxový HD PVR satelitní/combo přijímač s oblíbeným operačním systémem Enigma 2. Přijímač pracuje ve FULL HD rozlišení 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2: GigaBlue HD Quad Plus, zadní a přední panel

Přijímač má vestavěné dva satelitní tunery DVB-S2 a k dispozici jsou dva volné sloty pro výměnné tunery. K dispozici jsou kromě výměnných satelitních tunerů také tunery hybridní. Hybridní tuner dokáže přijímat digitální pozemní vysílání v normě DVB-T a také v nové normě DVB-T2 nebo digitální kabelové vysílání v normě DVB-C. V plném osazení má tedy přijímač čtyři tunery.

Přijímač je schopen příjmu SD a HD signálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM7356 s taktovací frekvencí 1,3 GHz. Stejný procesor naleznete také v oblíbeném přijímači VU+ SOLO2.


obrázek

▲ Obr č. 3: GigaBlue HD Quad Plus, zadní panel

Přijímač má k dispozici paměti Flash 512 MB a RAM 1 GB. Samozřejmostí je funkce PIP HD (obraz v obraze dvou HD kanálů). Do přijímače lze vestavět 2,5“ SATA II pevný disk.

Nechybí ani dvě čtečky UNI dekodéru a také dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů. Síťové připojení ethernet je zde k dispozici s rychlostí 1 Gbps. Multimediální chipset je na špičkové úrovni, přijímač přehrává velké množství různých video formátů včetně videí s vysokým datovým tokem.

K dispozici je podpora hybridního televizního vysílání HbbTV, internetový prohlížeč Opera, přístup na Youtube a řada dalších funkcí. Standardní součástí softwarového vybavení je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).


obrázek

▲ Obr č. 4: GigaBlue HD Quad Plus, pohled pod kapotu

Přijímač je napájen pomocí externího napájecího adaptéru 12V/5A, který je součástí balení. Takto dobře vybavený přijímač patří mezi to nejlepší, co je na našem trhu k dispozici.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém nebo bílém provedení o velikosti 300 x 240 x 63 mm (Š x H x V). Přijímač má lesklé provedení, přednímu panelu vévodí velmi pěkně provedený velký 3,2“ barevný TFT display. Ten nám zobrazuje nejen název programu, ale i další údaje jako je logo kanálů, čas, informace z EPG, aktuální tuner a další údaje z menu přijímače.

Na předním panelu přijímače se vlevo od displeje nachází tlačítko stand-by, pod odklopným víčkem nalezneme další tlačítka pro obsluhu přijímače, jeden USB 2.0 port, dvě čtečky UNI dekodéru a dva CI sloty.


obrázek

▲ Obr č. 5: GigaBlue HD Quad Plus, dálkové ovládání

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup satelitního tuneru A a B, výstup chybí), optický audio S/PDIF konektor, komponentní YPbPr výstup, analogový audio výstup, video CVBS výstup, 3 USB 2.0 porty, síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps a RS232 port.

Dále je tu HDMI výstup pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a nechybí zde ani kolébkový vypínač. Součástí balení je návod k obsluze, napájecí adaptér 12V/5A, HDMI kabel, šroubky a gumové podložky pro montáž pevného disku a spojený SATA + napájecí kabel, který je určen pro připojení HDD v přijímači.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Struktura menu je daná použitým image. Jelikož se jedná o Enigmu 2, tak zaleží plně na uživateli, jak si graficky přizpůsobí menu přijímače. Mezi základní položky hlavního menu patří Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/restart.


obrázek

▲ Obr č. 7: GigaBlue HD Quad Plus, Hlavní menu

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední tovární image OpenMIPS. Ten je velmi podobný populárnímu softwaru Open ATV, nicméně je chudší co do funkcionalit a možností instalací pluginů.

Kromě Open ATV je dispozici celá řada alternativních firmwarů od týmů HDMU, Open HDF, Open ViX, Open RSI (založený na Open PLi), Open Spa, Open LD, ItalySat atd. Pro testování přijímače jsem použil poslední verzi image Open ATV 4.2, který se mi jeví jako nejlépe propracovaný. Vyzkoušel jsem i Open ATV 5.0, ale ten je teprve jako alfa verze a je zde třeba odladit některé věci a zlepšit stabilitu.

Po nainstalování image Open ATV 4.2 jsem si doinstaloval všechny pluginy, která patří mezi mé oblíbené. Softwarová podpora pro přijímače GigaBlue je na velmi vysoké úrovni. Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. V návodu k obsluze nenaleznete žádné technické údaje o rozsahu symbolových rychlostí SR, které by měl přijímač zpracovat.


obrázek

▲ Obr č. 8: GigaBlue HD Quad Plus, Info lišta

Takže výsledek bylo potřebné zjistit testováním vestavěného satelitního tuneru. Je zde použit typ BCM7346. S potěšením mohu konstatovat, že tento tuner je schopen naladit komplet celý rozsah SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK). To je docela výjimečná záležitost.

Pro účely testování jsem přijímač osadil dalšíma dvěma hybridními tunery, abych získal plnohodnotný čtyřtunerový přijímač. Se všemi čtyřmi tunery současně si přijímač hravě poradil. Jako hybridní tuner se používá typ SI4768. V menu přijímače jsem ho přepnul do režimu digitálního pozemního vysílání DVB-T/T2.

Pomocí hybridního tuneru jsem naladil všechny programy digitálního pozemního vysílání, které jsou dostupné v mé lokalitě příjmu. Automatické ladění je trochu delší, protože tuner hledá nejprve na kanále v normě DVB-T a poté na tom stejném kanále v normě DVB-T2.


obrázek

▲ Obr č. 9: GigaBlue HD Quad Plus, Programový list

Citlivost/selektivitu vestavěných satelitních tunerů BCM7346 bych hodnotil jako výbornou. V porovnání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 HD PVR s tunery BCM4501 byl o něco lepší tuner v Dreamboxu. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné (cca 1-2 sec).

U tohoto přijímače není problém s příjmem extrémně vysokých symbolových rychlostí SR jako např. programy BBC na Intelsatu 907 (27,5° západně) nebo vysílání ruského operátora MTS na ABS-2 (75° východně). Potěšitelné je, že ani s příjmem SCPC kanálů neměl přijímač žádné problémy. Provedl jsem také úspěšnou kontrolu příjmu v C pásmu, vyzkoušel jsem příjem paketu ruského operátora RSCC z družice Yamal 202 na 49° východně.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku kromě velkých písmen, která jsou bez diakritiky (v softwaru Open ATV). Není problém ani se zobrazováním azbuky a to i na barevném TFT displeji. Ten mě opravdu potěšil, takto má vypadat display. Bohužel takovýto displejem se nemůže pochlubit ani nejdražší přijímač na našem trhu Dreambox DM7080 HD.


obrázek

▲ Obr č. 10: GigaBlue HD Quad Plus, Cool TV Guide

Jen pro zajímavost jako takovou „třešničkou na dortu“ lze aktivací funkce „Mini TV“ v menu nastavení displeje aktivovat live obraz na displeji. Obraz ale není dokonale plynulý, trochu se trhá, ale tohle má být jen opravdu jako doplňková funkce.

Obrazová kvalita je výborná jak v HD, tak i u SD programů. Dálkové ovládání má tmavě lesklé provedení. Numerická tlačítka jsou nezvykle umístěna na spodní straně dálkového ovládání, takže to chce chvíli času, než si na ovládání zvyknete. Ovládání padne do ruky, tlačítka se dobře mačkají a i směrovost je dostatečná.

Přijímač lze ovládat pomocí webového rozhraní v PC. Samozřejmostí je streamování libovolného programu po síti nejen do PC, ale i do jiného linuxového přijímače nebo mobilního zařízení. Bez problému funguje streamování HD kanálů do PC.


obrázek

▲ Obr č. 11: GigaBlue HD Quad Plus, Cool info Guide

Tento přijímač podporuje HW transkódování streamu. Příslušný plugin „Transcoding setup“ je již v softwaru Open ATV nainstalován. To je velmi vhodné pro mobilní zařízení, kde nepotřebujeme vysílání v originální kvalitě, ve které se vysílá. Vysílání je pomocí tohoto pluginu komprimováno do formátu MPEG-4/H.264 v rozlišení 416 x 224 s tím, že můžete nastavit bitrate maximálně cca do 1 Msym/s.

Image Open ATV nabízí k instalaci celou řadu pluginů (doplňkových programů). Lze tak doinstalovat plugin pro podporu HbbTV - hybridní televizní vysílání, webový prohlížeče Opera, GigaYoutube – speciální plugin pro přehrávání videí z Youtube atd.

HbbTV plugin verze 2.6 pracuje s tímto image zcela bez závad i na programech České televize. Webový prohlížeč Opera nemá k dispozici flash player. Samozřejmě, že nesmím zapomenout na plugin „FastScan“, který nám umožňuje bleskově naladit všechny programy satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 12: GigaBlue HD Quad Plus, Cool Single Guide

Přijímač nemá vestavěn žádný ventilátor. Procesor je opatřen žebrovaným pasivním chladičem a je zde i dostatečně množství ventilačních otvorů na všech stranách přijímače. Velkou výhodu je, že napájení je zajištěno dostatečně silným externím adaptérem 12V/5A. Při provozu se přijímač jen trochu zahřívá.

Pevný disk se používá o velikosti 2,5“, ideální je použití SSD pevného disku nejen kvůli zahřívání ale i nulové hlučnosti. Zálohování softwaru se provádí přímo jednou položkou z menu přijímače. Záloha probíhá 1:1, jste pouze dotázáni, kam být záloha umístěna.

GigaBlue rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Multimediální chipset v kombinaci se silným HW umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts atd. Přijímač přehrává i FLV a WMV soubory. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 13: GigaBlue HD Quad Plus, Volba tuneru

Přijímač zvládl bez trhání přehrát i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps ! Na přehrávání Youtube videí je k dispozici speciální plugin od Gigablue, zde jsem čekal, že zvládne přehrát i VEVO videa, ale bohužel tomu tak není.

Přijímač zvládá i DTS audio. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů, také bez problémů zpracovává HE-AAC audio stopu (testováno na programech EbS na družici Eutelsat 9A na pozici 9° východně). Díky použitému procesoru si můžete vychutnat funkci PIP – obraz v obraze a to s oběma obrazy v HD rozlišení.

Upgrade přijímače lze provést pomocí USB flash disku obdobně jako u přijímačů VU+. Velmi oceňuji, že je k dispozici jeden port USB 2.0 na předním panelu přijímače, to se při upgrade velmi hodí. Na editaci programů v PC jsem použil Dreamset 2.39. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Xtrend lze použít libovolného FTP klienta, já jsem použil DCC (Dreambox Control Centrer).


obrázek

▲ Obr č. 14: GigaBlue HD Quad Plus, FastScan

Rychlost bootování je přijatelná, v mém případě s image Open ATV a nainstalovanými některými pluginy byla doba pro nastartování přijímače cca 1 minutu.

Spolupráce s vestavěným UNI dekodérem a CI sloty

Pro zprovoznění obou čteček vestavěného univerzálního dekodéru je třeba nainstalovat a nakonfigurovat vhodný cardserver, který je zároveň i klientem. Asi nejjednodušší je nainstalovat softcam doscam, který v základní konfiguraci nevyžaduje žádné nastavení.

Bez problémů fungují karty IRDETO ICE Skylink nebo freeSAT. Rovněž fungují starší čisté karty IRDETO Skylink do série 4288.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!

Nicméně i zde máme řešení, protože přijímač disponuje dvěma CI sloty pro vložení dekódovacího modulu. Stačí tedy použít vhodný dekódovací modul Irdeto s certifikací Skylink Ready a vše běží jako pila. Osobně jsem vyzkoušel modul SMIT Irdeto s kartou M7 Irdeto Skylink, dekódování bylo bez závad a i přepínání programů je velmi svižné.


obrázek

▲ Obr č. 15: GigaBlue HD Quad Plus, Rychlé menu

Pro správnou funkci dekódovacího modulu na všech frekvencích Skylinku je nutné mít aktivovanou v menu podporu vysokého datového toku (v image Open ATV je ve výchozím stavu tato položka již aktivní).

EPG

Elektronický programový průvodce je prostě skvělý, zde se stále opakuji. Pro fajnšmekry je vhodné doinstalovat plugin „Cool TV Guide“, který dokáže využít zobrazovacích schopností přijímače naplno.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Tradičně mě zajímalo zobrazování azbuky na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV, i zde bylo vše v naprostém pořádku, dokonce se řádně zobrazovaly všechny znaky azbuky na barevném TFT displeji přijímače!

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat. Standardně se EPG ukládá do flash paměti přijímače, není již třeba externího média, flash paměť je zde 512 MB, takže místa je více než dost.


obrázek

▲ Obr č. 16: GigaBlue HD Quad Plus, Nastavení

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 2,5“. Zabudování disku je tedy na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný spojený datový a napájecí kabel je přiložen, tak jako i šroubky a gumové podložky.

K samotné montáži nemám výhrad, jen by mohl být disk umístěn o trochu dále od předního panelu, do kterého může narážet, nicméně ve vlastním uchycení je určitá vůle, takže to lze namontovat „slušně“.

Pro zkušební nahrávání jsem do přijímače vestavěl HDD Western Digital. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku a také na vlastním HW přijímače.

Přijímač GigaBlue HD Quad Plus není žádné „ořezávátko“ a ani při sebevětším úsilí při navyšování počtu nahrávaných programů se mi nepodařilo ho „shodit“, tedy dosáhnout kolapsu přijímače. Nahrával jsem současně klidně 22 programů pomocí všech 4 tunerů, z toho 13 programů bylo v HD, a přijímači to nějak moc nevadilo, rychlost pohybu v menu byla prakticky nezměněna.

Jediné omezení je tradičně u kódovaných programů, kde můžete nahrávat současně maximálně 8 HD (nebo SD) programů (použitý softcam mgcamd). Při použití softcamu doscam přijímač dokázal nahrávat až 10 (!) kódovaných programů současně. Zkušebně jsem tak nahrával současně všechny programy Skylinku z kmitočtu11876 H na Astře 3B (23,5° východně), kde se vysílá 9 HD programů a 1 SD kanál v MPEG-4, což je docela slušná palba!

Nahrávání i přehrávání SD i HD záznamů bylo bezchybné. Takže zátěžový test zvládl přijímač na výbornou. K dispozici je také funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem stop.


obrázek

▲ Obr č. 17: GigaBlue HD Quad Plus, Prohlížeč pluginů

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů, všechny záznamy budou v dekódovaném tvaru. Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto hodnoty lze změnit v expertním menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Záznamy lze pomocí příslušného pluginu stříhat a přenášet na libovolné místo ve vaší síti. Přijímač umožňuje nahrávat také přímo na externí datové úložiště (NAS) připojené ve vaší síti nebo na USB flash disk. K dispozici máte celkem čtyři porty USB2.0 (tři porty na zadním panelu a jeden port na předním panelu). K dispozici je také rozhraní eSATA, kde můžete připojit pevný disk s externím napájením.

Závěr

GigaBlue HD Quad Plus je špičkový FULL HD přijímač s velmi pěkným velkým barevným TFT displejem. Vyznačuje se vysoce stabilním operačním systémem Enigma 2 a výbornou kvalitou obrazu. Tento přijímač můžeme využít i jako multimediální centrum s možností přehrávání videí s vysokým datovým tokem. Samozřejmostí je bezproblémové streamování HD programů díky vestavěnému rozhraní ethernet s rychlostí 1 Gbps.

Přijímač je osazen dvěma nezávislými satelitními tunery a má dva volné sloty pro vložení dalších tunerů. V plném obsazení dostáváme plnohodnotný čtyřtunerový přijímač, kde můžeme kombinovat satelitní DVB-S2 tunery a hybridní tunery DVB-T/T2/C.

Do přijímače lze vestavět pevný disk a je možné nahrávat velké množství programů současně z různých frekvencí, díky systému Enigma 2 je k dispozici nepřeberné množství pluginů. Výhodou je vestavěný dvojitý univerzální dekodér a dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů.




obrázek

▲ Obr č. 18: GigaBlue HD Quad Plus, Informace o systému

Prodejce tohoto přijímače firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.

Přijímač je nabízen v několika variantách, v obou barevných provedeních nebo také s vestavěným pevným diskem.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články